Jump to content

Moja nowa wędzarenka i efekty pracy


Recommended Posts

Witam.

Chciałbym pokazać co udało mi się zbudować w wolnej chwili i po przeczytaniu kilku informacji z Waszej strony.

Jak widać zestaw można wykorzystać nie tylko do wędzenia ;)

Do wędzenia używałem buka (leży już chyba drugi rok) i śliwki ściętej ok.3-4 tyg. temu.

Mięsko przyprawiała moja małżonka (smakuje wyśmienicie) a z resztą sam eksperymentowałem, jest ok.

Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki?

Pozdrawiam wszystkich.

post-88374-0-83063600-1506373327_thumb.jpgpost-88374-0-41520500-1506373359_thumb.jpgpost-88374-0-04836700-1506373388_thumb.jpgpost-88374-0-10584900-1506373442_thumb.jpgpost-88374-0-29112400-1506373490_thumb.jpgpost-88374-0-52067900-1506373563_thumb.jpgpost-88374-0-07994100-1506374044_thumb.jpgpost-88374-0-80872100-1506374086_thumb.jpgpost-88374-0-61995800-1506374133_thumb.jpgpost-88374-0-92759100-1506374175_thumb.jpgpost-88374-0-61523200-1506374215_thumb.jpgpost-88374-0-61523200-1506374215_thumb.jpg

post-88374-0-00036800-1506374265_thumb.jpg

post-88374-0-45715100-1506374309_thumb.jpg

post-88374-0-00202400-1506374359_thumb.jpg

post-88374-0-34592200-1506374401_thumb.jpg

post-88374-0-67085400-1506374443_thumb.jpg

post-88374-0-96368700-1506374690_thumb.jpg

post-88374-0-58067800-1506374790_thumb.jpg

post-88374-0-46136000-1506374822_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zaniemówiłem gdy zobaczyłem Twoje ... nawet nie wiem jak to nazwać, bo na pewno nie wędzonki :w00t:

Nie będę się pastwił bo zrobią to inni, :frantics:  ale wielki szacun za odwagę wstawienia tych wyrobów :facepalm:

Jedyna rada .... CZYTAJ duuuuużo czytaj zanim zaczniesz psuć kolejne mięso i truć rodzinkę.

Link to comment
Share on other sites

To wygląda na osmolenie, nie osuszone mięso + mokre drzewo śliny (jeżeli użyłeś go proporcjonalnie dużo)

Kiedyś pisałem,że przyjdzie dzień detronizacji naszego Wczesnego Zbójaszka i chyba stało się.

Ale nic jak piszą Siby powertuj stronę.Obecnie Zbójaszek to pierwsza liga zadymiaczy to i Ty możesz być, czego życzę

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

No w tej wędzarni nie uwędzisz nic niestety.

Piecyk, ruszt, rura i to chyba poniżej fi 200, do tego chyba rura zamontowana jest ze spadem w kierunku komory wędzarniczej.

Mięso jest osmolone. Drewno ma być sezonowane, nigdy świeże, a mięsko musi najpierw ocieknąć i trzeba je w wędzarni wysuszyć bez dymu.

 

Koza do tego się nie nadaje.

Poczytaj trochę pierwszych postów tego tematu, będziesz wiedział o co w tym wszystkim chodzi.

 

http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

a z resztą sam eksperymentowałem, jest ok.

Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki?

 

Uwierz forumowiczom -  nie jest ok.

Udało Ci się zdetronizować Zbója Madeja  :D lecz sukcesy w bólach się rodzą.

W Akademi Dziadka masz opisany cały proces wędzenia i tego się musisz trzymać i na pewno będzie coraz lepiej  :thumbsup: .

Najważniejsza rzecz to się nie poddawać, nie obrażać - mówiąc po cieszyńsku - dać se powiedzieć  :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

a z resztą sam eksperymentowałem,

No właśnie. :D Na początek:

 

- nie eksperymentuj, tylko popraw wędzarnię wg wskazań Kolegów,

- zapoznaj się z Akademią Dziadka,

- załóż właściwy, skalibrowany termometr,

- nie używaj do wędzenia mokrego drewna,

- naucz się utrzymywać temperaturę w wędzarni,

- dokładnie osuszaj wyroby przed rozpoczęciem wędzenia,

- zachowuj ściśle temperatury wędzenia i ewentualnie podpiekania, zgodne z instrukcjami technologicznymi,

 

a wszystko będzie dobrze, czego Ci serdecznie życzę.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki?

 

Toć to '' wungiel'' jakby przez komin przepuścił... wybacz musiałam  :facepalm: 

Janusz chwała Ci za to że miałeś odwagę pochwalić się swoimi wyrobami. 

Wez do serca co Koledzy radzą a na następny raz będzie lepiej. 

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Dzięki za wszystkie sugestie i rady ;) .Budując sobie taką wędzarenkę zasugerowałem się czymś takim http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-komin-drzwiczki-25dcm-i6713908216.html, (mam jeszcze taką z beczki 200l wykopany kanał i palenisko,na pewno większe) więc pomyślałem że taka będzie ładniejsza i gdzieś też  widziałem taką z kozą.Jeżeli chodzi o przygotowanie to mięsko było w zalewie 10 dni,co dziennie przekręcane, przez noc obciekało (czego nigdy wcześniej nie robiłem ) obsuszane w nagrzanej wędzarni z dobrą godzinę przy otwartej pokrywie, i  dopiero zadymianie.

Robiąc w beczce nigdy takie ciemne nie było, ale używałem zawsze sezonowego drewna owocowego,dlatego myślałem ,że to wina tylko drewna.

Link to comment
Share on other sites

Osuszałeś, ale mięso ociekało na zewnątrz i mogę przypuszczać że było po prostu zimne.

Godzina dla zimnego mięsa, to stanowczo za mało.

 

Ale ....i tak nie powinno być aż takiego okopcenia.....?

 

Na zdjęciach widzę że góra wędzarni jest przykryta workiem jutowy,....gdzie miał odchodzić dym?

Może tu tkwi zagadka tak mocnego okopcenia mięsa.

Link to comment
Share on other sites

post-88374-0-32135800-1506458835_thumb.jpgpost-88374-0-08868200-1506458898_thumb.jpg

Wydaje mi się że nie wygląda to tak tragicznie ;) .

I robiłem obsuszanie przez noc i suszenie w ciepłej wędzarni czego nigdy wcześniej nie robiłem.


[Dodano: 26 wrz 2017 - 23:00]

Miro, mięso osuszałem całą noc w garażu,potem jeszcze zanim rozpaliłem i nagrzałem wędzarnię to wisiało na dworze, dopiero wtedy powiesiłem do wędzarni, tam się suszyło przy otwartym deklu i po dobrej godzinie  była przykryta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...