janusz1972 Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 Witam.Chciałbym pokazać co udało mi się zbudować w wolnej chwili i po przeczytaniu kilku informacji z Waszej strony.Jak widać zestaw można wykorzystać nie tylko do wędzenia Do wędzenia używałem buka (leży już chyba drugi rok) i śliwki ściętej ok.3-4 tyg. temu.Mięsko przyprawiała moja małżonka (smakuje wyśmienicie) a z resztą sam eksperymentowałem, jest ok.Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki?Pozdrawiam wszystkich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 (edited) Ale zaraz Cię zjadą za ten piecyk. Ten kolor to nie przez drzewo tylko za duża temperatura spalania. Tę wędzonki nie są za zdrowe z tego względu imo.I piękny piesek czy tam świnka Edited September 25, 2017 by ElCidX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz1972 Posted September 25, 2017 Author Report Share Posted September 25, 2017 Witam.Piecyk jest pusty bez szmotek.[Dodano: 25 wrz 2017 - 23:57]Czy jeżeli palenisko zrobię z blachy będzie lepiej? Po prostu się pytam. A co do temp.to było ok.60.to za dużo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 (edited) janusz Ty nawet pobiles kolorem "Dawnego Zboja Madeja" Poczytaj, bo warto, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=83871 Przypiekles, to jest na pewno wyzsza tem. niz 60 stopni. Nie martw sie, bedzie lepiej. Edited September 25, 2017 by ANNAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz1972 Posted September 25, 2017 Author Report Share Posted September 25, 2017 Więc chyba mam wstawiony zły termometr,fakt jet "krótki", mam inny z dłuższą końcówką i sprawdzę.Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 Ważna jest również temperatura spalania drzewa, tak aby nie przekraczała 380 stopni jeśli mnie pamięć nie myli. Czyli po prostu aby drewno się żarzyło a nie paliło otwartym ogniem. Tego też musisz pilnować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 Zaniemówiłem gdy zobaczyłem Twoje ... nawet nie wiem jak to nazwać, bo na pewno nie wędzonki Nie będę się pastwił bo zrobią to inni, ale wielki szacun za odwagę wstawienia tych wyrobów Jedyna rada .... CZYTAJ duuuuużo czytaj zanim zaczniesz psuć kolejne mięso i truć rodzinkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 (edited) To wygląda na osmolenie, nie osuszone mięso + mokre drzewo śliny (jeżeli użyłeś go proporcjonalnie dużo) Kiedyś pisałem,że przyjdzie dzień detronizacji naszego Wczesnego Zbójaszka i chyba stało się.Ale nic jak piszą Siby powertuj stronę.Obecnie Zbójaszek to pierwsza liga zadymiaczy to i Ty możesz być, czego życzę Edited September 26, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 No w tej wędzarni nie uwędzisz nic niestety.Piecyk, ruszt, rura i to chyba poniżej fi 200, do tego chyba rura zamontowana jest ze spadem w kierunku komory wędzarniczej.Mięso jest osmolone. Drewno ma być sezonowane, nigdy świeże, a mięsko musi najpierw ocieknąć i trzeba je w wędzarni wysuszyć bez dymu. Koza do tego się nie nadaje. Poczytaj trochę pierwszych postów tego tematu, będziesz wiedział o co w tym wszystkim chodzi. http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Kolego - sam musisz zrozumieć gdzie błędy popełniłeś. Dlatego czytaj TO forum - masz tu wszystko , co trzeba , żeby nie truć siebie i rodziny. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 a z resztą sam eksperymentowałem, jest ok.Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki? Uwierz forumowiczom - nie jest ok.Udało Ci się zdetronizować Zbója Madeja lecz sukcesy w bólach się rodzą.W Akademi Dziadka masz opisany cały proces wędzenia i tego się musisz trzymać i na pewno będzie coraz lepiej .Najważniejsza rzecz to się nie poddawać, nie obrażać - mówiąc po cieszyńsku - dać se powiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Wywal tą "kozę" i rurę, między nogami komory wymuruj palenisko z cegły, dosztukuj komorę wędzarni i wędź na zdrowie. Wędzimy "na kolor", tz. TRZEBA PILNOWAĆ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 czy taki ciemny kolor to od śl iwki To nie nadaje się do jedzenia - Jak Ci wszyscy radzą zacznij od czytania forum i strony głównej - jak mięsko przygotowuje Twoja Żona to też poproś by poczytała tą lekturę NAPRAWDE WARTO i wierz mi - będzie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 a z resztą sam eksperymentowałem, No właśnie. Na początek: - nie eksperymentuj, tylko popraw wędzarnię wg wskazań Kolegów,- zapoznaj się z Akademią Dziadka,- załóż właściwy, skalibrowany termometr,- nie używaj do wędzenia mokrego drewna,- naucz się utrzymywać temperaturę w wędzarni,- dokładnie osuszaj wyroby przed rozpoczęciem wędzenia,- zachowuj ściśle temperatury wędzenia i ewentualnie podpiekania, zgodne z instrukcjami technologicznymi, a wszystko będzie dobrze, czego Ci serdecznie życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 po przeczytaniu kilku informacji z Waszej strony.Chyba nie tu czytałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Czarniejsze niż Specjal Czarny Choć nie tak smaczne... zapewne Kabinę postaw bezpośrednio na kozie, zdejmij fajerkę i niech się tli, dobrze jak odstęp żar/wędzonki ma ok 120 cm......I czytaj....więcej jakby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Nie może stać na kozie. Zbyt mała powierzchnia paleniska, do tego ruszt.Koza się do tego celu nie nadaje. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Moja się trochę nadaje, bez rusztu.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki? Janusz.Jak to mówią ..Pierwsze koty za płoty.Masz chęci, poprawisz błędy i będzie ok.Śliwa na pewno miała wpływ na kolor, ale nie aż taki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Mam pytanko, czy taki ciemny kolor to od śliwki? Toć to '' wungiel'' jakby przez komin przepuścił... wybacz musiałam Janusz chwała Ci za to że miałeś odwagę pochwalić się swoimi wyrobami. Wez do serca co Koledzy radzą a na następny raz będzie lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Janusz przeczytaj to co Maxell i inni koledy napisali a potem juz bedzie tylko lepiej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz1972 Posted September 26, 2017 Author Report Share Posted September 26, 2017 Witam.Dzięki za wszystkie sugestie i rady .Budując sobie taką wędzarenkę zasugerowałem się czymś takim http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-komin-drzwiczki-25dcm-i6713908216.html, (mam jeszcze taką z beczki 200l wykopany kanał i palenisko,na pewno większe) więc pomyślałem że taka będzie ładniejsza i gdzieś też widziałem taką z kozą.Jeżeli chodzi o przygotowanie to mięsko było w zalewie 10 dni,co dziennie przekręcane, przez noc obciekało (czego nigdy wcześniej nie robiłem ) obsuszane w nagrzanej wędzarni z dobrą godzinę przy otwartej pokrywie, i dopiero zadymianie. Robiąc w beczce nigdy takie ciemne nie było, ale używałem zawsze sezonowego drewna owocowego,dlatego myślałem ,że to wina tylko drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Osuszałeś, ale mięso ociekało na zewnątrz i mogę przypuszczać że było po prostu zimne.Godzina dla zimnego mięsa, to stanowczo za mało. Ale ....i tak nie powinno być aż takiego okopcenia.....? Na zdjęciach widzę że góra wędzarni jest przykryta workiem jutowy,....gdzie miał odchodzić dym?Może tu tkwi zagadka tak mocnego okopcenia mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz1972 Posted September 26, 2017 Author Report Share Posted September 26, 2017 Wydaje mi się że nie wygląda to tak tragicznie .I robiłem obsuszanie przez noc i suszenie w ciepłej wędzarni czego nigdy wcześniej nie robiłem.[Dodano: 26 wrz 2017 - 23:00]Miro, mięso osuszałem całą noc w garażu,potem jeszcze zanim rozpaliłem i nagrzałem wędzarnię to wisiało na dworze, dopiero wtedy powiesiłem do wędzarni, tam się suszyło przy otwartym deklu i po dobrej godzinie była przykryta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Jaką miałeś temperaturę w garażu....?Jaka była temperatura na zewnątrz...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.