Raulo Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 WitamPonieważ nie mogę dostać kwasówki mam pytanie.Czy do produkcji szynkowaru można użyć aluminium ? Niby czeskie szykowary (taki obecnie posiadam) są z aluminium. Niestety to aluminium, które ja posiadam jest ze złomu i chciałem zapytać czy odpowiednie go wyczyszczenie i powiedzmy wygotowanie spełni swoją rolę, czy jednak lepiej szukać kwasówki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 Lepiej poszukaj kwasówki.Na pewno jest bardziej bezpieczna w kontakcie z żywnością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 Odchodzi się od stosowania aluminium na garnki i naczynia kuchenne. Plotka głosi, że jest ono jedną z przyczyn zapadania na chorobę Altzheimer'a.Stary sposób babci: żeby garnek aluminiowy nie czerniał -trzeba go, gdy jest nowy, wygotować w mleku.Ale czy to działa? Nie jestem pewien! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 Aluminium musi być stopem z innym metalem, przy którym kontakt z żywnością nie stanowi zagrożenia. Twoje aluminium będzie się cały czas utleniać a to jest niebezpieczne dla zdrowia. Pozdrawiam Zibi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted March 27, 2008 Author Report Share Posted March 27, 2008 Aluminium musi być stopem z innym metalemNiestety nie mam pojęcia czy jest z innym stopem Nie mam skąd wziąść kwasówki. U nas sprzedają tylko arkusze, a to wydatek jakieś 400 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted March 27, 2008 Report Share Posted March 27, 2008 Aluminium musi być stopem z innym metalem, przy którym kontakt z żywnością nie stanowi zagrożenia. Twoje aluminium będzie się cały czas utleniać a to jest niebezpieczne dla zdrowia. Pozdrawiam Zibi. Dlaczego? Przecież w szynkowarze nie będzie bezpośredniego kontaktu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Raulo, Witam Kup rurę (wkład kominowy) są z kwasówki fi 120mm i z 1 metrowego odcinka możesz mieć kilka szynkowarek. Znajdziesz zakład , który pospawa Ci wszystko. Ewentualnie spójrz na ten wyrób. http://sklep.tadar.com.pl/index.php?ID=grupy&grupa=260&one=407&szukana=&ile_razem=2 w głębi moje szynkowarki z puszek. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=972 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Albo, jak nie masz ochoty sie bawić w spawanko / wyginanko blaszek, to masz gotowy z nierdzewki http://www.allegro.pl/item334318322_zdrowa_wedlina_szynkowar_stal_nierdzewna.html niestety 150 zł musisz wydać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted March 28, 2008 Author Report Share Posted March 28, 2008 Dziękuję za rady.Mnie bardzo zależy na szynkowarce w kształcie prostokąta. Takiej do brytfanny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 http://www.allegro.pl/item334318322_zdrowa_wedlina_szynkowar_stal_nierdzewna.html niestety 150 zł musisz wydać.Mnie najbardziej pasuje ten pomimo ceny. Dlaczego? Przecież w szynkowarze nie będzie bezpośredniego kontaktu. Woreczek foliowy nie jest najlepszym zabezpieczeniem przed działaniem chemii. To jednak Musisz przyznać podlega procesom w podwyższonej temperaturze. Mam pewne w tym temacie doświadczenie z szybkowarem aluminiowym prod. CCCP. Po gotowaniu samej wody robił się czarny. A niby dopuszczony do kontaktu z żywnością. Pytanie tylko jaką ??? Pozdrawiam Zibi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Raulo a czytałeś sposób dziadka na praskę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265 to poczytaj i jest gdzieś jeszcze opis BonAira który swoją praske zrobił z foremki do ciasta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Lub takie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Takie są dobre. Sam zakupiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted March 28, 2008 Report Share Posted March 28, 2008 Podaj wymiary to odpowiem Ci jaka będzie cena szynkowara z kwasówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Lub takie. Obrazek Gdzie takie sprzedają ??? ten kształt mi odpowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Dodam tylko, że nie jest to praska, tylko forma do nadawania kształtu wyrobom robionym w osłonce barierowej fi 95. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Dziękuję za rady. Mnie bardzo zależy na szynkowarce w kształcie prostokąta. Takiej do brytfanny _________________ Raulo ja też nie mam jeszcze taki Fajnych szynkowarek jakie są przedstawiane na forum - chodzi mi o prostokątne bo okragłe to mam te czeskie. Kupiłem więc keksówkę dł ok 15 cm(wszystkie rogi,boki polutowałem żeby było szczelnie, dwia kawalki kawasówki, sprężyny z szynkowarek okrągłych, wszystko razem ścisnięte i związane sznurkami.I na szybkiego można zrobić np.słoninkę wg. przepisu Dziadka :smile: Nawet żonę zmusiłem :devil: do konsumpcji i stwierdziła, że całkiem niezła :lol: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 Gonzo ale w Twojej musisz dokładnie odmierzyć z racji na kształt. Chodzi o to, że jak jest mniej zawartości to nie dociśniesz. Niemniej jednak gratuluję pomysłu. Zawsze to jakaś alternatywa. Podaj wymiary to odpowiem Ci jaka będzie cena szynkowara z kwasówkiJeśli mi nie zrobią to się zgłoszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Gonzo ale w Twojej musisz dokładnie odmierzyć z racji na kształt. Raulo to wszystko było robione na wariata.Blacha dociskająca masz rację jest za duża i będzie przycięta tak aby dociskała co najmniej do połowy - przy tej próbie 0,5 cm słoninki wystawało nad blaszkę(0,7-08cm ponad powierzchnię wody) i o dziwo miękość słoniny w całym przekroju jest taka sama.Również będzie inne rozwiązanie ze sprężynami i ich zabezpieczeniem.Ale jak wspomniałem to wszystko było robione na wariackich papierach. A i dodam że było robione bez woreczka. Pozdrawaim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Lub takie. Obrazek Gdzie takie sprzedają ??? ten kształt mi odpowiada. Napisz do mnie na pw. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted March 31, 2008 Author Report Share Posted March 31, 2008 No i podążając za Waszymi sugestiami poszukałem Pana, który zrobił mi szynkowar z kawasówki Wzorowałem się na produkcje Jagry Wymiary dł 18cm / szer 8cm / wys 10cm http://odsiebie.com/thumb.php/120696880888.jpg http://odsiebie.com/thumb.php/120696879460.jpg http://odsiebie.com/thumb.php/120696878163.jpg http://odsiebie.com/thumb.php/120696876261.jpg Szukam jeszcze sprężyn i na razie z mizernymi efektami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Witam.A co sądzicie o takim wynalazku na szynkowar? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323048074 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=331503001 Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Witaj Raulo :!: No i wyszedł Ci bardzo ładny szynkowar. Można powiedzieć, że "uczeń przerósł mistrza." A ja już zbieram się do zrobienia nastepnego. Będzie służył do mielonek. W konstrukcji bardzo podobny do tego tylko zrobię w nim półokrągłe dno. Jak już będzie gotowy to wrzucę parę zdjęć. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Bardzo fajna praska. Jaki koszt? Szukam jeszcze sprężyn Nie szukaj, tylko jak kiedyś radził DZIADEK zrób! To najprostszy sposób. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=24252#24252 PS. Sprężyna od ręcznej ubijaczki do białka daje nacisk ok. 2kg przy maksymalnym ściśnięciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted March 31, 2008 Author Report Share Posted March 31, 2008 Bardzo fajna praska. Jaki koszt?80 zł materiał + robocizna Nie szukaj, tylko jak kiedyś radził DZIADEK zrób! To najprostszy sposób. http://www.wedlinydomowe....p?p=24252#24252Faktycznie. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.