Jump to content

Szynkowar


Raulo

Recommended Posts

Witam

Ponieważ nie mogę dostać kwasówki mam pytanie.

Czy do produkcji szynkowaru można użyć aluminium ? Niby czeskie szykowary (taki obecnie posiadam) są z aluminium. Niestety to aluminium, które ja posiadam jest ze złomu i chciałem zapytać czy odpowiednie go wyczyszczenie i powiedzmy wygotowanie spełni swoją rolę, czy jednak lepiej szukać kwasówki ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Odchodzi się od stosowania aluminium na garnki i naczynia kuchenne. Plotka głosi, że jest ono jedną z przyczyn zapadania na chorobę Altzheimer'a.

Stary sposób babci: żeby garnek aluminiowy nie czerniał -trzeba go, gdy jest nowy, wygotować w mleku.

Ale czy to działa? Nie jestem pewien!

Link to comment
Share on other sites

Aluminium musi być stopem z innym metalem, przy którym kontakt z żywnością nie stanowi zagrożenia. Twoje aluminium będzie się cały czas utleniać a to jest niebezpieczne dla zdrowia. Pozdrawiam Zibi.

Dlaczego? Przecież w szynkowarze nie będzie bezpośredniego kontaktu.

Link to comment
Share on other sites

Raulo, Witam

Kup rurę (wkład kominowy) są z kwasówki fi 120mm i z 1 metrowego odcinka możesz mieć kilka szynkowarek. Znajdziesz zakład , który pospawa Ci wszystko. Ewentualnie spójrz na ten wyrób. http://sklep.tadar.com.pl/index.php?ID=grupy&grupa=260&one=407&szukana=&ile_razem=2 w głębi moje szynkowarki z puszek.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=972

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Mnie najbardziej pasuje ten pomimo ceny.

Dlaczego? Przecież w szynkowarze nie będzie bezpośredniego kontaktu.

Woreczek foliowy nie jest najlepszym zabezpieczeniem przed działaniem chemii. To jednak Musisz przyznać podlega procesom w podwyższonej temperaturze. Mam pewne w tym temacie doświadczenie z szybkowarem aluminiowym prod. CCCP. Po gotowaniu samej wody robił się czarny. A niby dopuszczony do kontaktu z żywnością. Pytanie tylko jaką ???

Pozdrawiam Zibi.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za rady.

Mnie bardzo zależy na szynkowarce w kształcie prostokąta. Takiej do brytfanny

_________________

Raulo ja też nie mam jeszcze taki Fajnych szynkowarek jakie są przedstawiane na forum - chodzi mi o prostokątne bo okragłe to mam te czeskie.

Kupiłem więc keksówkę dł ok 15 cm(wszystkie rogi,boki polutowałem żeby było szczelnie, dwia kawalki kawasówki, sprężyny z szynkowarek okrągłych, wszystko razem ścisnięte i związane sznurkami.I na szybkiego można zrobić np.słoninkę wg. przepisu Dziadka :smile:

 

 

 

Nawet żonę zmusiłem :devil: do konsumpcji i stwierdziła, że całkiem niezła :lol:

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Gonzo ale w Twojej musisz dokładnie odmierzyć z racji na kształt.

Chodzi o to, że jak jest mniej zawartości to nie dociśniesz.

Niemniej jednak gratuluję pomysłu. Zawsze to jakaś alternatywa.

 

 

Podaj wymiary to odpowiem Ci jaka będzie cena szynkowara z kwasówki

Jeśli mi nie zrobią to się zgłoszę ;)
Link to comment
Share on other sites

Gonzo ale w Twojej musisz dokładnie odmierzyć z racji na kształt.

Raulo to wszystko było robione na wariata.Blacha dociskająca masz rację jest za duża i będzie przycięta tak aby dociskała co najmniej do połowy - przy tej próbie 0,5 cm słoninki wystawało nad blaszkę(0,7-08cm ponad powierzchnię wody) i o dziwo miękość słoniny w całym przekroju jest taka sama.Również będzie inne rozwiązanie ze sprężynami i ich zabezpieczeniem.Ale jak wspomniałem to wszystko było robione na wariackich papierach.

A i dodam że było robione bez woreczka.

Pozdrawaim.

Link to comment
Share on other sites

No i podążając za Waszymi sugestiami poszukałem Pana, który zrobił mi szynkowar z kawasówki ;)

Wzorowałem się na produkcje Jagry

Wymiary dł 18cm / szer 8cm / wys 10cm

http://odsiebie.com/thumb.php/120696880888.jpg

http://odsiebie.com/thumb.php/120696879460.jpg

http://odsiebie.com/thumb.php/120696878163.jpg

http://odsiebie.com/thumb.php/120696876261.jpg

 

Szukam jeszcze sprężyn i na razie z mizernymi efektami :(

Link to comment
Share on other sites

Witaj Raulo :!:

No i wyszedł Ci bardzo ładny szynkowar. Można powiedzieć, że "uczeń przerósł mistrza." A ja już zbieram się do zrobienia nastepnego. Będzie służył do mielonek. W konstrukcji bardzo podobny do tego tylko zrobię w nim półokrągłe dno. Jak już będzie gotowy to wrzucę parę zdjęć. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...