Jump to content

Moja drewniana mobilna wędzarnia elektryczna

Recommended Posts

No już jakiś czas temu skończyłem swoją wędzarnię ale nie zrobiłem jeszcze podsumowania a więc to teraz czynię.
Jestem już po pierwszym wędzeniu i wyszło bardzo ok :) 
Na przyszłość boki już raczej zrobię z kwasówki bo stalową już coś rdza bierze :) 
I jeszcze nie wiem czy nie przerobię dolnego dyfuzora nawiercić mu więcej dziur aby ciepłe powietrze lepiej szło do góry a płyta nad i tak się raczej nie nagrzeje nadmiernie. 
W zasadzie wszystko robione samemu, zawiasy dębowe, kije olchowe. W zasadzie to mój pierwszy kontakt z "stolarstwem" i wyszło w miarę ok, niezadowolony jestem jedynie z tego jak wyszły dolne listwy bo miały się schodzić pod kątem 45 stopni a nie nachodzić na siebie ale nie miałem materiału aby zrobić jakieś szersze.
Wymiary wewnętrzne 70x70x120
Koszt budowy w okolicach 1150 zł. 

No to czas na zdjęcia:
cZvoJrF.jpg

SFdA4sz.jpg

iJ3OW7c.jpg

Z tyłu rączka i podnóżek do łatwiejszego transportu:
Xihcow3.jpg

Z6TVVJC.jpg

QrxnRW9.jpg

jGvbhsO.jpg

Edited by ElCidX

Dziękuję.
Sprawdzałem po tym wędzeniu i nie zauważyłem aby coś się przypalało ale przyszłość pokaże. Ciekawe jakiego sterownika używał tamten kolega bo to może mieć spory wpływ na przypalanie podłogi, jednak rex nie grzeje nonstop.

• 4 weeks later...

Ociekało przez te 15 godzin, potem osuszałem w wędzarni przez 40 minut w temperaturze 40 stopni, wędzarnia wcześniej wygrzana oczywiście. 
Osuszałem aż szynka w dotyku będzie sucha. 
Zdjęcie trochę przekłamuje, bo kolory są zdecydowanie bardziej żywe tylko telefon coś nie chciał oddać wiernie :)

Przy szynce (lub innych kawałkach mięsa po 1kg i więcej)  osuszanie 40 min , w 40º to trochę mało . Gdybyś nie wędził DG a tradycyjnie to by Ci siny  kolorek wyskoczył ;) . Osuszaj aż mięso będzie w dotyku lekko "ciepławe" - niechłodne.  Temp osuszania też za niska daj następnym razem 50-55º . Mięso nie tylko musi obeschnąć ale i nabrać temperatury zbliżonej do tej , w której będziesz wędził. Osuszysz w 40 i podniesiesz do 55  jak puszczasz dym - w tym momencie  może Ci się mięsko lekko zapocić a tu w koło dym - resztę już wiesz. :);)

Edited by binio1111

• 1 year later...

Witam Wszystkich ,

jestem początkującym zadymiaczem i też chciałbym zbudować własną wędzarnię .

Z tym że nie mogą nigdzie znaleźć informacji jak i gdzie zamontować wentylator do osuszania i czujnik temperatury.

Z góry bardzo dziękuję za wskazówki.

Edited by EAnna
zadymiacz a nie zadymiarz

• 1 year later...