ElCidX Posted October 22, 2017 Report Share Posted October 22, 2017 (edited) No już jakiś czas temu skończyłem swoją wędzarnię ale nie zrobiłem jeszcze podsumowania a więc to teraz czynię.Jestem już po pierwszym wędzeniu i wyszło bardzo ok Na przyszłość boki już raczej zrobię z kwasówki bo stalową już coś rdza bierze I jeszcze nie wiem czy nie przerobię dolnego dyfuzora nawiercić mu więcej dziur aby ciepłe powietrze lepiej szło do góry a płyta nad i tak się raczej nie nagrzeje nadmiernie. W zasadzie wszystko robione samemu, zawiasy dębowe, kije olchowe. W zasadzie to mój pierwszy kontakt z "stolarstwem" i wyszło w miarę ok, niezadowolony jestem jedynie z tego jak wyszły dolne listwy bo miały się schodzić pod kątem 45 stopni a nie nachodzić na siebie ale nie miałem materiału aby zrobić jakieś szersze.Wymiary wewnętrzne 70x70x120Koszt budowy w okolicach 1150 zł. No to czas na zdjęcia:Z tyłu rączka i podnóżek do łatwiejszego transportu: Edited October 22, 2017 by ElCidX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted October 22, 2017 Report Share Posted October 22, 2017 Bardzo ładnie wykonana komora . Dołóż ewentualnie jeszcze jedną blachę pod grzałkę (jako odpromiennik) Niedawno jeden z kolegów pokazał jak przyjarało się drewno pod blachą na podłodze (miał tak jak Ty - grzałka bezpośrednio nad podłogą) .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted October 22, 2017 Author Report Share Posted October 22, 2017 Dziękuję.Sprawdzałem po tym wędzeniu i nie zauważyłem aby coś się przypalało ale przyszłość pokaże. Ciekawe jakiego sterownika używał tamten kolega bo to może mieć spory wpływ na przypalanie podłogi, jednak rex nie grzeje nonstop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silton Posted October 22, 2017 Report Share Posted October 22, 2017 Po montażu czarnej blachy trzeba było kilka razy puścić wędzarnie na sucho. Wtedy by się przydymiła i już by nie rdzewiała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted November 18, 2017 Author Report Share Posted November 18, 2017 Kolejne wędzenie, tym razem same szyneczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 18, 2017 Report Share Posted November 18, 2017 Ładny wykon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted November 19, 2017 Author Report Share Posted November 19, 2017 Tym razem ładniejszy środek wyszedł, oczywiście smaczne Peklowane 7 dni na mało słone, tym razem już miałem porządną igłę do nastrzykiwania a nie taką z apteki więc samo nastrzykiwanie to była przyjemność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 19, 2017 Report Share Posted November 19, 2017 oby tak dalej. Tylko dobrze osuszaj , bo chyba pospieszyłeś z dymem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted November 19, 2017 Author Report Share Posted November 19, 2017 A skąd taki wniosek? Osuszało się przez jakieś 15 godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 19, 2017 Report Share Posted November 19, 2017 Osuszało , czy ociekało? Ociekałeś parę godz - to ok , ale ile czasu i w jakiej temp. , przy jakim przepływie powietrza i do którego momentu osuszasz w wędzarni zanim puścisz dym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted November 19, 2017 Author Report Share Posted November 19, 2017 Ociekało przez te 15 godzin, potem osuszałem w wędzarni przez 40 minut w temperaturze 40 stopni, wędzarnia wcześniej wygrzana oczywiście. Osuszałem aż szynka w dotyku będzie sucha. Zdjęcie trochę przekłamuje, bo kolory są zdecydowanie bardziej żywe tylko telefon coś nie chciał oddać wiernie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 19, 2017 Report Share Posted November 19, 2017 (edited) Przy szynce (lub innych kawałkach mięsa po 1kg i więcej) osuszanie 40 min , w 40º to trochę mało . Gdybyś nie wędził DG a tradycyjnie to by Ci siny kolorek wyskoczył . Osuszaj aż mięso będzie w dotyku lekko "ciepławe" - niechłodne. Temp osuszania też za niska daj następnym razem 50-55º . Mięso nie tylko musi obeschnąć ale i nabrać temperatury zbliżonej do tej , w której będziesz wędził. Osuszysz w 40 i podniesiesz do 55 jak puszczasz dym - w tym momencie może Ci się mięsko lekko zapocić a tu w koło dym - resztę już wiesz. Edited November 19, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElCidX Posted November 19, 2017 Author Report Share Posted November 19, 2017 No słuszna uwaga, wezmę sobie do serca. Więc od razu lepiej osuszać w temperaturze w której będziemy wędzić?Gdzieś tu na forum czytałem że ktoś osuszał w 40 a potem podnosił to i ja tak robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 19, 2017 Report Share Posted November 19, 2017 Gdzieś tu na forum czytałem że ktoś osuszał w 40 a potem podnosił to i ja tak robiłem. Źle pisał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario73 Posted November 28, 2018 Report Share Posted November 28, 2018 (edited) Witam Wszystkich ,jestem początkującym zadymiaczem i też chciałbym zbudować własną wędzarnię .Z tym że nie mogą nigdzie znaleźć informacji jak i gdzie zamontować wentylator do osuszania i czujnik temperatury.Z góry bardzo dziękuję za wskazówki. Edited November 28, 2018 by EAnna zadymiacz a nie zadymiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychuzab Posted November 28, 2018 Report Share Posted November 28, 2018 (edited) Zacznij od tego jaką wędzarnię chcesz zbudować.Inspiracji na forum jest setki. Edited November 28, 2018 by krzychuzab Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario73 Posted November 30, 2018 Report Share Posted November 30, 2018 Wędzarnia będzie elektryczna z dymogeneratorem , coś na wzór kolego binio1111.Bardzo podoba mi się jego projekt . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychuzab Posted November 30, 2018 Report Share Posted November 30, 2018 Binio opisał swój projekt dość dokładnie. Z tego co wiem to wentylator jest zbędny. Termometr na wysokości wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hakiera Posted October 31, 2020 Report Share Posted October 31, 2020 (edited) Witam mógłbyś wstawić zdjęcie, jak osadziłeś wentylator i dziurę pod deflektorem. Edited October 31, 2020 by Hakiera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts