Jump to content

Moja drewniana mobilna wędzarnia elektryczna


Recommended Posts

No już jakiś czas temu skończyłem swoją wędzarnię ale nie zrobiłem jeszcze podsumowania a więc to teraz czynię.
Jestem już po pierwszym wędzeniu i wyszło bardzo ok :) 
Na przyszłość boki już raczej zrobię z kwasówki bo stalową już coś rdza bierze :) 
I jeszcze nie wiem czy nie przerobię dolnego dyfuzora nawiercić mu więcej dziur aby ciepłe powietrze lepiej szło do góry a płyta nad i tak się raczej nie nagrzeje nadmiernie. 
W zasadzie wszystko robione samemu, zawiasy dębowe, kije olchowe. W zasadzie to mój pierwszy kontakt z "stolarstwem" i wyszło w miarę ok, niezadowolony jestem jedynie z tego jak wyszły dolne listwy bo miały się schodzić pod kątem 45 stopni a nie nachodzić na siebie ale nie miałem materiału aby zrobić jakieś szersze.
Wymiary wewnętrzne 70x70x120
Koszt budowy w okolicach 1150 zł. 

No to czas na zdjęcia:
cZvoJrF.jpg

SFdA4sz.jpg

iJ3OW7c.jpg

Z tyłu rączka i podnóżek do łatwiejszego transportu:
Xihcow3.jpg



Z6TVVJC.jpg

QrxnRW9.jpg

jGvbhsO.jpg

Edited by ElCidX
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję.
Sprawdzałem po tym wędzeniu i nie zauważyłem aby coś się przypalało ale przyszłość pokaże. Ciekawe jakiego sterownika używał tamten kolega bo to może mieć spory wpływ na przypalanie podłogi, jednak rex nie grzeje nonstop.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ociekało przez te 15 godzin, potem osuszałem w wędzarni przez 40 minut w temperaturze 40 stopni, wędzarnia wcześniej wygrzana oczywiście. 
Osuszałem aż szynka w dotyku będzie sucha. 
Zdjęcie trochę przekłamuje, bo kolory są zdecydowanie bardziej żywe tylko telefon coś nie chciał oddać wiernie :)

Link to comment
Share on other sites

Przy szynce (lub innych kawałkach mięsa po 1kg i więcej)  osuszanie 40 min , w 40º to trochę mało . Gdybyś nie wędził DG a tradycyjnie to by Ci siny  kolorek wyskoczył ;) . Osuszaj aż mięso będzie w dotyku lekko "ciepławe" - niechłodne.  Temp osuszania też za niska daj następnym razem 50-55º . Mięso nie tylko musi obeschnąć ale i nabrać temperatury zbliżonej do tej , w której będziesz wędził. Osuszysz w 40 i podniesiesz do 55  jak puszczasz dym - w tym momencie  może Ci się mięsko lekko zapocić a tu w koło dym - resztę już wiesz. :);)

Edited by binio1111
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam Wszystkich ,

jestem początkującym zadymiaczem i też chciałbym zbudować własną wędzarnię .

Z tym że nie mogą nigdzie znaleźć informacji jak i gdzie zamontować wentylator do osuszania i czujnik temperatury.

Z góry bardzo dziękuję za wskazówki.

Edited by EAnna
zadymiacz a nie zadymiarz
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...