Jump to content

Bigos z cukinii


qba-69

Recommended Posts

Bigos z cukinii

https://www.youtube.com/watch?v=Ej_QqqiLBXg

Składniki:

1 cukinia

30-40 dag kiełbasy

2 cebule

zioła prowansalskie

papryka mielona

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

liście laurowe

przyprawa maggi

kilka ząbków czosnku

koncentrat pomidorowy

sól

pieprz

cukier

oliwa lub olej

 

Wykonanie:

Garnek z pokrojoną i zasoloną cukinią z dodatkiem tłuszczu, postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na

patelni. Wysmażyć można też pokrojoną w kostkę kiełbasę. Cebulę i kiełbasę, po podsmażeniu wrzucić do garnka. Dodać

szczyptę ziół, papryki i pieprzu, po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i dwa listki laurowe. Pod koniec

gotowania dodać trochę maggi, łyżeczkę cukru, posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy (3-4 łyżeczki). Po wymieszaniu

składników trzeba zaczekać żeby smaki się przegryzły.

Edited by qba-69
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jak ci sie znudzi taki normalny to zrob taki bardzo dobry

bigos z pieprznikami trabkowymi -przyprawy mozna zredukowac pod wlasny gust

 

Skladni kiszonej kapusty 0,8kg/;

- 2 puszki  pomidorow siekanych   ;

- 0,5 kg posiekanego boczku wedzonego

- mala paczka lisci laurowych, garsc ziela ang. niemielonego;do smaku, bazylja i oregano po jakiejs lyzeczce

- ok. 2 litrow swieżych lub suszonych pieprznikow trabkowych

Boczus lekko podsmazyc na niewielkiej ilosci masla i do duzego gara z tym, a nastepnie dorzucic wszystkie pozostale skladniki. Wymiachac, gotowac pod przykryciem na malym ogniu mieszajac od czasu do czasu.

Najlepiej w garnku teflonowym, by nie przywieralo

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

@qba-69,  to do lasu :)  on jest poznym grzybem  i powinien byc u Ciebie bo w Pl wystepuje w gorskich lasach

jak nie masz takich to moze zastap pieczarkami chociaz to juz nie bedzie to ,te grzyby maja taki troche ziemisto/owocowy smak

Edited by electra
Link to comment
Share on other sites

Hmmmm... Kapusta jest z tamtego roku jeszcze, pomidory z własnych grządek zasłoikowane, boczek dzisiaj wędziłem, a chciałbym poznać smak bigosu z tymi grzybkami. Trzeba będzie coś wykombinować :) Jak się pogoda unormuje, to wymarsz do lasu :) 

 

Pozdrawiam również :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...