qba-69 Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 (edited) Bigos z cukiniihttps://www.youtube.com/watch?v=Ej_QqqiLBXgSkładniki:1 cukinia30-40 dag kiełbasy2 cebulezioła prowansalskiepapryka mielonaziele angielskiepieprz ziarnistyliście lauroweprzyprawa maggikilka ząbków czosnkukoncentrat pomidorowysólpieprzcukieroliwa lub olej Wykonanie:Garnek z pokrojoną i zasoloną cukinią z dodatkiem tłuszczu, postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Wysmażyć można też pokrojoną w kostkę kiełbasę. Cebulę i kiełbasę, po podsmażeniu wrzucić do garnka. Dodać szczyptę ziół, papryki i pieprzu, po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i dwa listki laurowe. Pod koniec gotowania dodać trochę maggi, łyżeczkę cukru, posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy (3-4 łyżeczki). Po wymieszaniu składników trzeba zaczekać żeby smaki się przegryzły. Edited October 30, 2017 by qba-69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 A że temat na czasie - warto spróbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 Podejrzewam że cukinia się rozciapie" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted October 30, 2017 Author Report Share Posted October 30, 2017 Podejrzewam że cukinia się rozciapie Oczywiście, że nie zachowa się tak samo jak kapusta, jednak sam nawet wolę taką wariację Bigos z kapusty już mi się "przejadł" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 cukinia się rozciapie" . podgotować cały wywar - wrzucić cukinię i jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 Bigos z kapusty już mi się "przejadł" Zmieniaj wsad i przyprawy a kapustę zostaw . Będzie różnica i to wielka . Kiedyś robiliśmy zamiast kapusty z cukinią . Mnie taki bigos nie podchodzi . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted October 30, 2017 Author Report Share Posted October 30, 2017 Są gusta i guściki Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 (edited) Jak ci sie znudzi taki normalny to zrob taki bardzo dobrybigos z pieprznikami trabkowymi -przyprawy mozna zredukowac pod wlasny gust Skladni kiszonej kapusty 0,8kg/;- 2 puszki pomidorow siekanych ;- 0,5 kg posiekanego boczku wedzonego- mala paczka lisci laurowych, garsc ziela ang. niemielonego;do smaku, bazylja i oregano po jakiejs lyzeczce- ok. 2 litrow swieżych lub suszonych pieprznikow trabkowychBoczus lekko podsmazyc na niewielkiej ilosci masla i do duzego gara z tym, a nastepnie dorzucic wszystkie pozostale skladniki. Wymiachac, gotowac pod przykryciem na malym ogniu mieszajac od czasu do czasu.Najlepiej w garnku teflonowym, by nie przywieralo Edited October 30, 2017 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted October 30, 2017 Author Report Share Posted October 30, 2017 Ciekawy ten przepis, jednak nie mam takich grzybków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 (edited) Są gusta i guściki Tego stwierdzenia nigdy nie neguję oczywiście Pozdrowionka ślę Edited October 30, 2017 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 (edited) @qba-69, to do lasu on jest poznym grzybem i powinien byc u Ciebie bo w Pl wystepuje w gorskich lasachjak nie masz takich to moze zastap pieczarkami chociaz to juz nie bedzie to ,te grzyby maja taki troche ziemisto/owocowy smak Edited October 30, 2017 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 30, 2017 Report Share Posted October 30, 2017 Qba, możesz dodać pieczarek, też będzie smakowało. Serdeczne pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted October 30, 2017 Author Report Share Posted October 30, 2017 Hmmmm... Kapusta jest z tamtego roku jeszcze, pomidory z własnych grządek zasłoikowane, boczek dzisiaj wędziłem, a chciałbym poznać smak bigosu z tymi grzybkami. Trzeba będzie coś wykombinować Jak się pogoda unormuje, to wymarsz do lasu Pozdrawiam również Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.