Maxell Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Otrzymałem wczoraj od Kolegi Bear23 i postanowiłem założyć nowy temat. Cześć.Jestem na forum od kilku tygodni i staram się stanąć po właściwej stronie mocy czyli nawracam się .W zasadzie jak większość budowałem wędzarnię na własnych przemyśleniach i nie ustrzegłem się błędów, natomiast potrzebuje fachowej rady żeby kolejnych nie popełnić.Przerabiam na kibelek wędzarnię i chcę zastosować między paleniskiem a komorą rurę fi 200 z szybrem do regulacji, dodatkowo deflektor bezpośrednio nad paleniskiem i deflektor przy wlocie dymu w komorze, pytanie czy to zda egzamin? dodatkowo wywierciłem bezpośrednio nad wędzarnią otwór fi 120 do odprowadzenia dymu z komory (myślałem żeby wyprowadzić ujście rurą na zewnątrz wiaty czyli komin), żeby wspomóc swobodne odprowadzanie dymu, żeby komin przekroju 14x14 nie powodował nadmiernego cugu (mam nadzieje że kombinuje w dobrym kierunku?). Palenisko ma wymiar szer.70x gł.50x wys.45cm, komora wysokość 1m na 60cm szer. gł.80cm.No i takie mam dylematy raz z tym szybrem, dwa z kominem i czy to wystarczy to sam nie wiem żeby dobrze działał kibelek.Jeśli możecie mi coś podpowiedzieć, to będę wdzięczny, gdyż na uzyskanie ideału opisanego przez Andyndy to raczej szans nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 1, 2017 Author Report Share Posted November 1, 2017 Myślę, że na początek powinieneś wkleić kilka zdjęć, które ułatwią ocenę i umożliwią udzielenie właściwych porad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 Jeśli wlot dymu do wędzarni ma 200 mm to komin powinien mieć podobny przekrój.Komin jak najniższy, żeby nie wytwarzał ciągu.Deflektor nad paleniskiem co ma dać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 1, 2017 Report Share Posted November 1, 2017 gdyż na uzyskanie ideału opisanego przez Andyndy to raczej szans nie maNie musi być wierna kopia kibelka Andyego. Chodzi o zrozumienie procesu dymienia w takim projekcie i wtedy można zaadoptować inną wędzarnię na potrzeby kibelka. W skrócie : 1. duże palenisko 2.strop oddzielający palenisko od komory wędzarniczej , 3. otwór dymowy w stropie 200mm lub więcej . 4. deflektor nad otworem w stropie . 5.ciepła lub ocieplona komora (materiał różny - drewno , cegła , blacha - ma być tak zrobione żeby było "ciepłe") . 6.brak komina - otwory dymowe u góry po bokach komory , jeżeli komin jest - ma być niski, duży i ciepły żeby nie było skroplin i powinien mieć szyber dla ułatwienia obsługi . To tyle i aż tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bear23 Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 WitamWrzucę jutro zdjęcia z przeróbki, i poproszę o rady, przewertowałem myślę duże zasoby forumowe i bezwzględnie zabrałem się za przeróbki, ale każdy przypadek jest inny i kilka dylematów się pojawiło, miedzy innymi szyber w rurze pomiędzy paleniskiem i komorą chce zastosować taki:https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-komina/przylacza-komina/szyber-darco-200-mm-czarny-dluga-raczka.html#search-product do regulacji, myślałem jeszcze ewentualnie o deflektorze nad paleniskiem żeby ewentualnie płomień nie walił do komory, i drugi podwójny deflektor w komorze. Najlepiej jak wstawię fotki i dokładnie opiszę.PozdrawiamI dziękuje za odzew. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Szyber - ten co podałeś link - to szyber, który nie jest szczelny na 100% po zamknięciu(okrągła blacha wewnątrz jest ścięta z jednej strony) . Jeżeli chcesz mieć szyber tylko po to , żeby "odcinać" dym jak zaglądasz do komory (coby w oczy nie szczypało ) to ten się nie nadaje. Ja odcinam dym kawałkiem kwadratowej blachy , który kładę na otwór i jest ok. Poza tym sztuka wędzenia polega na prawidłowym opalaniu - szyber nie jest tutaj tak naprawdę potrzebny. Co innego szyber w kominie ( ale najlepiej nie mieć komina) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Jeżeli chcesz mieć szyber tylko po to , żeby "odcinać" dym jak zaglądasz do komory (coby w oczy nie szczypało ) to ten się nie nadaje. Ja odcinam dym kawałkiem kwadratowej blachy , który kładę na otwór i jest ok Kiedy i jak kladziesz ta blache ze ci dym w oczy nie zaszczypal ? i jeszcze raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted November 2, 2017 Report Share Posted November 2, 2017 Ja odcinam dym kawałkiem kwadratowej blachy , który kładę na otwór i jest ok Ja z kolei kładę kawałek deski i też się doskonale sprawdza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 3, 2017 Report Share Posted November 3, 2017 (edited) Olku - no proszę cię więcej wyobraźni . Otwierasz drzwi komory , czekasz kilka sekund i wsuwasz blachę (deskę jak Qba) na otwór (czas 0,5 do 1s ) Znowu czekasz kilka sekund i komora jest bez dymu - a że mam otwór paleniska z tyłu wędzarni to dymek leci za plecami wędzarni i w niczym sobie nie przeszkadzamy Ani on mi ,ani ja jemu . Może warto zrobić szyber - nie mówię, że jest to bez sensu - ale wówczas musi on być po zamknięciu szczelny na 100% . Inaczej po co ma być? Do regulacji temperatury w komorze? No chyba, że tak , to ok. ale od tego jest właściwe opalanie przez palacza a nie zabużanie swobodnego przepływu . Ja nie mam i mi tak odpowiada. Każdy robi jak zechce - dla mnie to zbytek łaski i niepotrzebne komplikowanie konstrukcji było. Może zrobię w następnej wędzarni nie mówię, że nie , ale to już będzie taka moja fanaberia a nie coś koniecznego Edited November 3, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted November 3, 2017 Report Share Posted November 3, 2017 Przecież żeby położyć blachę lub deske to musisz otworzyć wędzarnie! naprawdę was oczy szczypią?Nie wierzę że z was takie cienkie bolki!Lepiej w gogle narciarskie zainwestujcie! Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted November 4, 2017 Report Share Posted November 4, 2017 2.strop oddzielający palenisko od komory wędzarniczej Czy aby na pewno potrzebny i niezbędny ??Jak słusznie napisałeś sztuka wędzenia polega na prawidłowym opalaniu Więc strop i szyber są zabezpieczeniem przed mniej umiejętnym opalaniem ale nie jest to rzecz niezbędna. Na spółdzielni KzG jest "Kibelek " z paleniskiem bezpośrednim (w dosłownym tego słowa znaczeniu - bez żadnych stropów, szybrów czy deflektorów ) i doskonale zdaje egzamin -- mimo, że czasami dozór paleniska jest zaabsorbowany innymi zadaniami a nie koniecznie pilnowaniem procesu wędzenia - ale to odbieganie od tematu. Wracając do tematu , to proponował bym koledze zapoznać się z wędzarnią Bogdana (na stronie głównej w dziale budowa wędzarni) - tam jest pokazane jak odprowadzić dym bez żadnych mało potrzebnych kominów Zamykanie (szyber) raczej zbędny element - otwierasz drzwi i za kilka chwil w komorze nie ma żadnego dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bear23 Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 WitamJak wspomniałem foto relacja z przeróbki dziś od rana.To ogólnie komora i planowane palenisko podw głębi wlot kanału długiegoGóra komory, okrągły otwór to wycięte dodatkowe odprowadzenie dymu, w bok jest dotychczasowe odprowadzenie o przekroju 14x14cm, dodatkowy otwór to fi 12cmtak to wygląda nad komorą, w otwór chcę zamontować szczelny szyber fi 120mm tylko dylemat czy wyciągać go wyżej rurą tak żeby nie dymiło tuż nad głową. Miałem trochę gonitwę z czasem od piątku i nie widziałem waszych wpisów dopiero siadłem do pisania.sobotę rano obsadziłem szyber fi 200 ale jak słusznie binio zauważył, szyber uszczelniłem ładnie wycinając z 2 nierdzewni dopasowana blaszką, kreci się jak trzeba ale i tak nie daje 100% szczelności, ale będzie o niebo lepiej. Jak piszecie może nie jest potrzebny ale myślę że w takiej formie nie zaszkodzi. Jeszcze do wykonania deflektor w komorze, i pytanie czy wykładać ściany blacha, nie jestem do tego przekonany ze względu na skropliny ale zdaję sobie sprawę że zabezpieczy przed ogniem odbitym od deflektora, i podpowiedzcie mi w tej kwestii.Myślałem jeszcze właśnie o deflektorze nad paleniskiem żeby ewentualnie płomień nie przedostał się do komory, ale powstaje dylemat czy nie będzie wówczas podbijał temperatury spalania w palenisku wieczorem obiecałem żonie uwędzić serki, raptem 4 klinki + jeden kozi oczywiście szczelnie zatkałem nowo obsadzoną rurę nowego paleniska i wędziłem na dotychczasowej konstrukcji i bardzo mile zaskoczył mnie fakt że dodatkowy otwór w wylocie dymu bardzo ustabilizował proces wędzenia i udało mi się wreszcie uzyskać rzadki dym fajnie komora się "rozprężyła" aż pomyślałem że zrobię jeszcze jeden otwór. Jeszcze w jednym temacie (wiem że jest osobny wątek ale wspomnę tu) w ramach jak dla mnie zaskoczenia wskazania termometrów każdy gada jak chce, od elektronicznych sądy połączyłem obok siebie (widać na foto z serami) tak żeby sprawdzić czy pomiary będą blisko, a wskazania jak widać odbiegają od siebie nawet momentami o 5 stopni. Ciekaw jestem waszych sugestiiPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 (edited) Żadnego deflektora w palenisku nie rób. Deflektor postaw na stropie. Blacha do środka jak najbardziej. Liczysz na o, że jak się skropli, to bez blachy deska wypije? . Przepalasz, osuszasz i skroplin nie ma - jak są to zwiększasz przepływ powietrza / przewietrzasz komorę i pozbywasz się pary. Ten ten termometr, który masz na dole z prawej też mam - wskazuje poprawnie, ale długo "myśli" - ma dużą bezwładność - może dla tego tak Ci wskazywał w porównaniu z drugim. Przetestuj je wszystkie na początek we wrzątku.[Dodano: 05 lis 2017 - 08:27]Artur - wiem, że może być bez stropu, ale zamysł był taki, że kolega chciał "jak najbliżej" projektu Andy - a tam strop jest z założenia. Edited November 5, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 każdy gada jak chce, od elektronicznych sądy połączyłem obok siebie (widać na foto z serami) tak żeby sprawdzić czy pomiary będą blisko, a wskazania jak widać odbiegają od siebie nawet momentami o 5 stopni. Dużo zależy od bezwładności termometru, a przy elektronikach od szybkości reakcji.Mimo tego, te 5 C to żaden problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 To ja mam jeszcze pytanie odnośnie drzwi do komory - czy nie są sporo mniejsze niż ścianki wędzarni ? Chodzi o wkładanie kij z wyrobami czy przez drzwi przejdą bez zbytniego "przekoszania" (wkładanie pod kątem ). Tego wpisu nie rozumiem że zabezpieczy przed ogniem odbitym od deflektora - ogień odbity ? przecież już było napisane " sposób opalania" Z tego co wiem, to dymimy a nie hajcujemy - nie ma miejsca na skaczące płomienie a jedynie na tlące się szczapy z lekkimi językami ognia. Tak jak napisał Binio Deflektor postaw na stropie pozwolę sobie rozwinąć tą myśl - blacha deflektora nawiercona w 4 rogach; w to szpilki z nakrętkami i tak postawione na stropie długość szpilek do regulacji i po testach dopiero skrócona do właściwych wymiarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bear23 Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 (edited) To ja mam jeszcze pytanie odnośnie drzwi do komory - czy nie są sporo mniejsze niż ścianki wędzarni ? Chodzi o wkładanie kij z wyrobami czy przez drzwi przejdą bez zbytniego "przekoszania" (wkładanie pod kątem ). Tego wpisu nie rozumiem że zabezpieczy przed ogniem odbitym od deflektora - ogień odbity ? przecież już było napisane " sposób opalania" Z tego co wiem, to dymimy a nie hajcujemy - nie ma miejsca na skaczące płomienie a jedynie na tlące się szczapy z lekkimi językami ognia. Tak jak napisał Binio Deflektor postaw na stropie pozwolę sobie rozwinąć tą myśl - blacha deflektora nawiercona w 4 rogach; w to szpilki z nakrętkami i tak postawione na stropie długość szpilek do regulacji i po testach dopiero skrócona do właściwych wymiarów. Tak montaż deflektora i to że mają być dwie blachy to już mam opanowane i przemyślane.O "odbity ogień" to raczej mam na myśli nie samo dymienie, ale jakieś niedopilnowane rozgrzewanie, w mojej krajerze kilka lat temu przy rozgrzewaniu prostej ładowanej od góry wędzarni z ziemnym kanałem, dwie godziny przed załadowaniem, udało mi się tak dobrze rozgrzać, że w połowie się zwęgliła stając w płomieniach, była 5 rano i kiełbasa się szykowała dopiero do zawieszenia na kije, więc udało mi się dobić spalone deski i było git. Natomiast żona i syn (wtedy dwulatek) miała ubaw jak latałem ze śniegiem i gasiłem, incydent tuż przed świętami, a teraz do puszczenia z dymem mam jeszcze i wiatę oprócz wędzarni, to kombinuje jak się ustrzec przed podobnym przypadkiem Drzwi są węższe od komory na całej szerokości jedynie o niecałe 4 cm, grubość podpórek pod kije, wchodzą pod katem ale niewielkim i nie sprawia to problemu, ale mam świadomość że na wprost było by idealnie, ale muszę się wyleczyć z ideału bo nie dam rady go osiągnąć ze względu na wcześniejsze pomyłki. Jestem jak pisałem wcześniej bardzo pozytywnie zaskoczony "rozprężeniem komory" bardzo mi to pomogło, niby niewielka zmiana, i myślę że nie będę dawał komina z rur w miejscu otworu a zostawię jedynie szyber żeby nie potęgować ciągu. Co do termometrów to widzę że nie ma ideału trzeba mieć do tego dystans, widziałem tu na forum polecane mierniki najczęściej ze stanów, to sobie poczekam na nowa platformę zakupową i coś tam jeszcze dokupię dla spokojności Pozdrawiam Edited November 5, 2017 by Bear23 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 5, 2017 Author Report Share Posted November 5, 2017 to kombinuje jak się ustrzec przed podobnym przypadkiem Stały nadzór i przestrzeganie zasad wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 W kibelku jak zaczniesz wędzić zobaczysz, że ogień jest produktem prawie ubocznym.Komora drewniana na początku sie nagrzeje i dalej już dym z lekkimi językami płomienia - to jest też plus - bo bardzo mało opału idzie na cykl wędzenia.Ja mam termometr bezprzewodowy. Sonda w komorze a odczyt w kieszeni, mam czas zająć się wszystkim na podwórku i rzadko zaglądam do wędzarni - to taki dodatni efekt kibelka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bear23 Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 W kibelku jak zaczniesz wędzić zobaczysz, że ogień jest produktem prawie ubocznym.Komora drewniana na początku sie nagrzeje i dalej już dym z lekkimi językami płomienia - to jest też plus - bo bardzo mało opału idzie na cykl wędzenia.Ja mam termometr bezprzewodowy. Sonda w komorze a odczyt w kieszeni, mam czas zająć się wszystkim na podwórku i rzadko zaglądam do wędzarni - to taki dodatni efekt kibelka. No nie mogę się doczekać kibelka jeszcze drzwiczki do paleniska muszę zrobić, niby zamówione ale terminy napięte i muszę jeszcze wędzić na długim kanale bo terminy peklowania wyszły.Dziś własnie wstawiłem polędwice, baleron szynkę wołową i golonkę.Termometr również mam w kieszeni i spisuje się nieźle.Tak jeszcze zapytam jak duże robić otwory w drzwiach od paleniska tak żeby nie trzeba było otwierać tylko regulować, drzwi będą dość duże więc mogę poszaleć, możne z praktyki coś podpowiecie.Pozdrawiam idę zerknąć do wędzarni jak się dymi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 duże robić otwory w drzwiach od paleniskaNajlepsza metoda to po prostu nie zamykać tych drzwiczek. Jeżeli już , to przymknąć trochę ale nigdy nie zamykać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 No i znowu ten Binio szybszy Czyli już wiesz, że bez drzwi można.Jak już musisz czymś się posiłkować i zamykać to może być równie dobrze kawałek blachy i cegłaBlachą zasłaniasz otwór paleniska a cegłą przystawiasz aby blacha się nie wywróciła W samych drzwiczkach porób otwory (nawet wiertłem stożkowym (cz jak to nazwać choinka)) i na to przesuwana blacha lub coś podobnego - daje możliwość regulacji dopływu powietrza - które i tak będziesz regulował zamykaniem lub otwieraniem samych drzwiczek. U mnie w wędzarni od częstego używania jedno skrzydło drzwiczek "zamarzło" albo zardzewiało sam nie wiem bo nie chce się ruszyć w żadną ze stron i szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadza, jedynie fakt, że nie działa czasami mnie denerwuje ale daje radę z tym żyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bear23 Posted November 7, 2017 Report Share Posted November 7, 2017 duże robić otwory w drzwiach od paleniskaNajlepsza metoda to po prostu nie zamykać tych drzwiczek. Jeżeli już , to przymknąć trochę ale nigdy nie zamykać Tak racja tylko jak powiewa to banan możne być więc jakoś tam przymykać wypada.Wczoraj była świetna pogoda do dymienia nie wiało i po rozprężeniu komory bardzo dobrze mi się wędziło i podpiekało, nie sądziłem że taki otworek i rozszczelnienie wędzarni może zdziałać tak wiele.Jak na moje oko wyszły nieźle wizualnie natomiast smak ocenię może dziś. Tylko nie drwijcie z wiązania robiłem to pierwszy raz, pierwszy plan polędwica i golonka tył baleron i szynka wołowa.Wszystko podpiekałem, polędwice i golonkę zabrałem wcześniej a dałem jeszcze niecałą godzinę baleronowi i szynce wołowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 Więc , co ? z paleniskiem pod komorą lepiej się wędzi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bear23 Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 Wreszcie znalazłem kowala który zrobił mi drzwi, a nie ściemniał przez trzy miesiące.Wczoraj zamontowałem drzwi pod wędzarnią, dziś zrobiłem pierwsze przepalenia żeby wszystko świeże przepalić i przy okazji zobaczyć jak regulować dymienie, z pierwszych obserwacji jestem mile zaskoczony stabilna i utrzymująca się temperaturą. Jutro zadymię trochę mięsa i sery Poniżej kilka zdjęć po przeróbkach. [Dodano: 25 sty 2018 - 21:47]Więc , co ? z paleniskiem pod komorą lepiej się wędzi ? Jutro sprawdzę ale coś czuje przez skórę, że będzie sukces ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 cosik chyba deflektor za nisko - daj na początek 12-14 cm nad dnem. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts