qba-69 Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Witam forumowiczów Wędzarnia się powoli buduje, a w wolnej chwili zabutelkowałem winko z mniszka lekarskiego Oto fotka tego cuda Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted February 19, 2016 Author Report Share Posted February 19, 2016 Winko malinowe własnej produkcji. Kilka łyków skutecznie rozgrzewa podczas zimowego dreptania przy wędzarni Kilka ziemniaków pociachanych na frytki, do tego kurczak pieczony dzień wcześniej w wędzarni, którego wystarczyło odgrzać na patelni i obiad gotowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 Witam. Zaniedbałem trochę temat, więc mała aktualizacja Pigwówka po półrocznym procesie dojrzewania.Eksperymentalna nalewka na bazie jabłek zasypanych cukrem. Kilka miesięcy już się klaruje.Pozdrawiam forumowiczów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Ta "szarlotka" mogła by być całkiem fajna!! a z cynamonem może?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted April 8, 2016 Author Report Share Posted April 8, 2016 Ta "szarlotka" mogła by być całkiem fajna!! a z cynamonem może?? Jabłka kilka miesięcy siedziały w słoiku zasypane cukrem (bez cynamonu), po tym wrzuciłem je do większego słoja, zalałem spirytusem i przegotowaną wodą. Od kilku miesięcy w tym słoju sobie pływają i widać oddają to co dobre, bo płyn zmienił kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted June 7, 2016 Author Report Share Posted June 7, 2016 Znane i lubiane wino malinowe oraz świeżo zabutelkowana nalewka jabłkowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted December 26, 2017 Author Report Share Posted December 26, 2017 Zestaw swojskich win. Szyszki sosnowe, śliwka-malina i ryż-suszone owoce. Można świętować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 Można świętować Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 Można świętować Na zdrowie !!!! :frantics: Pozdrowionka jeszcze Świąteczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted December 27, 2017 Report Share Posted December 27, 2017 :)QBQ, onen ryżowczyk jakby niedoklarowany (???)... Szacun za śliwka/malinka, moje śliwkowe węgierkowe 15 miesięcy stoi i męt jest, chyba śliznę toto bentonitem...Fajna zajawka te winiawki i uznaję to za przyległość niwy kiełbasofilskiej QBQ z tymi szyszkami sosnowymi to jak to idzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted December 28, 2017 Author Report Share Posted December 28, 2017 Nadnaturalnego w odmętach nie ma nic, więc można pozostać w spokojności Umyte i pokrojone młode, zielone szyszki sosnowe, przesypać warstwami cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać na sok. Z takiego soku wykonać winko. Ot i cała historyja Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted January 31, 2018 Author Report Share Posted January 31, 2018 Pani Żona odsączyła sok, z poplasterkowanych i zasypanych cukrem cytryn. Rozmąciła wodą wymieszaną ze spirytem Kurs w Napoleonowie, pod okiem Andrzejka, robi swoje Na zlot w Zakopanem powinno być w sam raz Pozdrowionka SiB-y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 31, 2018 Report Share Posted January 31, 2018 (edited) Jak robisz na bazie cytryn. To spróbuj wymyte cytryny obierz obieraczka do warzyw tak aby mieć cienką skórkę bez albedo,obierz biała warstwę -albedo wyrzuć, z cytryny usuń pestki. Skórkę + miąższ cytryny zalej i tak dalej (po materace wyciskam to co zostało). Można zostawić parę pestek dają gorycz, ja nie zostawiam bo nie lubię Moc słodkości czy dodać czegoś np laska wanili to już według uznania. Edited January 31, 2018 by Maciekzbrzegu Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted January 31, 2018 Author Report Share Posted January 31, 2018 Jak widać, są różne receptury, podobnie jak na pigwówkę (pigwowcówkę) Ten sposób jest na tyle dobry, że cytryny można wykorzystać np. do herbaty Akurat piję sobie taką na wieczór Macerowanie to już zupełnie inna bajka Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 31, 2018 Report Share Posted January 31, 2018 Na zlot w Zakopanem powinno być w sam raz Muszę czym prędzej wysłać opłatę zlotową ...... żeby być pewnym obecności na zlocie . Kurs w Napoleonowie, pod okiem Andrzejka, robi swoje Cieszę się że przypadł do gustu . :D Pozdrawiam Was Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted February 23, 2018 Author Report Share Posted February 23, 2018 Przygotowania do zlotu Cytrynówka z cynamonem już zlana Uprzedzam komentarze, to zaledwie wersja demo Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Qba ładny kolorek jestem ciekawy jak smakuje cytrynówka z cynamonem, pierwszy raz się spotkałem z takim zastosowaniem mógłbyś podać jak przyrządzasz taki zacny trunek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted February 28, 2018 Author Report Share Posted February 28, 2018 Sposób by Pani Żona Idź do sklepu kup ponad kg cytryn (żółtych jak słońce), porządnie wyszoruj, pokrój w plasterki i układaj w dużym słoju przesypując cukrem (1 kg). Słój postaw w ciepłym miejscu na ok tydzień. Zlej sok i wymieszaj z dobrą wódką. A plasterki mają drugie życie w herbacie Ot filozofia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Sposób by Pani Żona Idź do sklepu kup ponad kg cytryn (żółtych jak słońce), porządnie wyszoruj, pokrój w plasterki i układaj w dużym słoju przesypując cukrem (1 kg). Słój postaw w ciepłym miejscu na ok tydzień. Zlej sok i wymieszaj z dobrą wódką. A plasterki mają drugie życie w herbacie Ot filozofia... Dzięki chętnie spróbuję.. i do czasu dojrzewania kawałek cynamonu dodać polepsza to w jakiś sposób smak? A jeszcze dopytam jak wymieszam powstały sok z wódką to nie będzie trunek za słaby czy chodzi o trunek 60%+? Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 jak wymieszam powstały sok z wódką to nie będzie trunek za słaby Krystian, a czy dobry trunek to tylko taki, który jest mocny? Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 1, 2018 Author Report Share Posted March 1, 2018 Dobra wódka, czyli spirytus i woda. Nie jakieś tabletkowe świństwa ze sklepowej półki A cynamon, spróbuj dodać kawałek, sam się przekonasz Pozdrowionka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 A może ktoś wie jak zamienić wodę w wino. ostatnio zamieniłem niestety musiałem dodać katalizatory w postaci pigwy, cukru i drożdży szlachetnych % i jeszcze czasu [Dodano: 01 mar 2018 - 09:16] A cynamon, spróbuj dodać kawałek, sam się przekonasz czy cynamon dodajemy do spirytusu czy do wody ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 1, 2018 Author Report Share Posted March 1, 2018 ostatnio zamieniłem Też mi się zdarzało takie "cuda" czynić, o jakich pisał Włodek cynamon dodajemy do spirytusu czy do wody ? Waldku, do butelki z gotową nalewką. Czas zrobi swoje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 (edited) do butelki z gotową nalewką.Paweł raczej z jeszcze nie gotową chociaż znam bardzo doświadczoną osobe co twierdzi ,że nalweką można degustować w każdej chwili - nawet bez dodatku owoców - a jak już w niej są to pełnia szczęścia Edited March 1, 2018 by Muski Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 1, 2018 Author Report Share Posted March 1, 2018 nalweką można degustować w każdej chwili Można, ale jak napisałem Czas zrobi swoje Pozdrawiam serdecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts