Jump to content

Nalewki, winka, okowitki i inne napitki :)

qba-69

Recommended Posts

• 6 months later...

Winko malinowe własnej produkcji. Kilka łyków skutecznie rozgrzewa podczas zimowego dreptania przy wędzarni  :brr:

post-73631-0-82540800-1455888895_thumb.jpg

Kilka ziemniaków pociachanych na frytki, do tego kurczak pieczony dzień wcześniej w wędzarni, którego wystarczyło odgrzać na patelni i obiad gotowy  :)

post-73631-0-33931900-1455889004_thumb.jpg

• 1 month later...

Ta "szarlotka" mogła by być całkiem fajna!! a z cynamonem może?? 

Jabłka kilka miesięcy siedziały w słoiku zasypane cukrem (bez cynamonu), po tym wrzuciłem je do większego słoja, zalałem spirytusem i przegotowaną wodą. Od kilku miesięcy w tym słoju sobie pływają i widać oddają to co dobre, bo płyn zmienił kolor.

• 1 month later...
  • 1 year later...

:)QBQ, onen ryżowczyk jakby niedoklarowany (???)... :tongue:

Szacun za śliwka/malinka, moje śliwkowe węgierkowe 15 miesięcy stoi i męt jest, chyba śliznę toto bentonitem...

Fajna zajawka te winiawki i uznaję to za przyległość niwy kiełbasofilskiej :thumbsup:

QBQ z tymi szyszkami sosnowymi to jak to idzie? :D

Nadnaturalnego w odmętach nie ma nic, więc można pozostać w spokojności :D

Umyte i pokrojone młode, zielone szyszki sosnowe, przesypać warstwami cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać na sok. Z takiego soku wykonać winko. Ot i cała historyja :D 

• 1 month later...
Jak robisz na bazie cytryn. To spróbuj wymyte cytryny obierz obieraczka do warzyw tak aby mieć cienką skórkę bez albedo,obierz biała warstwę -albedo wyrzuć, z cytryny usuń pestki. Skórkę + miąższ cytryny zalej i tak dalej (po materace wyciskam to co zostało). Można zostawić parę pestek dają gorycz, ja nie zostawiam bo nie lubię Moc słodkości czy dodać czegoś np laska wanili to już według uznania. Edited by Maciekzbrzegu

Na zlot w Zakopanem powinno być w sam raz :thumbsup:

Muszę czym prędzej wysłać opłatę zlotową  ......  żeby być pewnym obecności na zlocie . :D:) 

Kurs w Napoleonowie, pod okiem Andrzejka, robi swoje

Cieszę się że przypadł do gustu . :D :D 

Pozdrawiam  Was :D

• 4 weeks later...

Sposób by Pani Żona ;) Idź do sklepu kup ponad kg cytryn (żółtych jak słońce), porządnie wyszoruj, :) pokrój w plasterki i układaj w dużym słoju przesypując cukrem (1 kg). Słój postaw w ciepłym miejscu na ok tydzień. Zlej sok i wymieszaj z dobrą wódką. A plasterki mają drugie życie w herbacie :) Ot filozofia... ;)

Sposób by Pani Żona ;) Idź do sklepu kup ponad kg cytryn (żółtych jak słońce), porządnie wyszoruj, :) pokrój w plasterki i układaj w dużym słoju przesypując cukrem (1 kg). Słój postaw w ciepłym miejscu na ok tydzień. Zlej sok i wymieszaj z dobrą wódką. A plasterki mają drugie życie w herbacie :) Ot filozofia... ;)

Dzięki chętnie spróbuję.. i do czasu dojrzewania kawałek cynamonu dodać polepsza to w jakiś sposób smak? A jeszcze dopytam jak wymieszam powstały sok z wódką to nie będzie trunek za słaby :tongue: czy chodzi o trunek 60%+? :rolleyes:

A może ktoś wie jak zamienić wodę w wino.
ostatnio zamieniłem :yes: niestety musiałem dodać katalizatory  :D  w postaci pigwy, cukru i drożdży szlachetnych % i jeszcze czasu  :D 
[Dodano: 01 mar 2018 - 09:16]

A cynamon, spróbuj dodać kawałek, sam się przekonasz
czy cynamon dodajemy do spirytusu czy do wody ?

do butelki z gotową nalewką.

Paweł raczej z jeszcze nie gotową  ;) chociaż znam bardzo doświadczoną osobe co twierdzi ,że nalweką można degustować w każdej chwili - nawet bez dodatku owoców ;)  - a jak już w niej są to pełnia szczęścia  :D  :thumbsup:

Edited by Muski

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...