gilus0805 Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 (edited) Zrobilem zbyt wąski fundament, mianowicie na 60 cm a długi na 175 cm.Chcę zrobić palenisko bezpośrednie ale nie wiem teraz, jak mam taki wąski fundament: może cegły na stojąco? Edited November 6, 2017 by EAnna ort Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 (edited) To są tz. "błędy poczęcia" praktycznie nie naprawialne . Najprościej rozebrać i wylać nowy lub " dolać" brakujący z całym "dobrodziejstwem" powiązaniem zbrojenia , warstwy szczepne itp a później ewentualne pękanie , nierówne osadzanie (strzelać z tego nie będziesz i to kwestia czy to akceptujesz ). Budowa wąskiego paleniska , cegły na sztorc to niestety brnięcie w dalsze błędy i kłopoty Edited November 6, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 Zrobilem zbyt wąski fundament, mianowicie na 60 cm a długi na 175 cm. Nie zastanawiaj sie długo, bo nie trzeba. Na fundament, który zrobiłeś, zrób następny. 12cm grubości wystarczy. Napisz na jaką szerokość chcesz mieć, to Ci narysuję. Chyba, że Wojciech będzie szybszy i Ci w głowie zamęci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 (edited) Musisz dolać z boku tyle ile Ci brakuje . W istniejącym fundamencie wywierć kilka otworów ( z boku fundamentu) i wklej druty zbrojeniowe na kotwę chemiczną tak , żeby powiązać zbrojenie z tym które zrobisz w dolewanej części. Później na całości zaszaluj , połóż zbrojenie i wylej 7-8cm. Nic nie będzie pękać . Tylko dolana spodnia część musi być wylana na dobrze zagęszczonym gruncie. Edited November 6, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 (edited) Musisz dolać z boku tyle ile Ci brakujeNiekoniecznie!!!!Na starej płycie zrób nową. Podszaluj po bokach tyle ile trzeba. Jeśli nowa płyta ma mieć 80cm to są to 10cm z obu stron.Musisz tylko tą "nalewkę" odpowiednio zazbroić. Żadne 6 cm. Żadnego wiazania starego z nowym, żadnych kotw chemicznych. Edited November 6, 2017 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 Można i tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted November 7, 2017 Report Share Posted November 7, 2017 (edited) Gilus, jakie Ci potrzebne wymiary (dl/szer/wys) paleniska "wewnątrz" ? Jakie kabiny?Palenisko nie musi być równoboczne...również komora... Edited November 7, 2017 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Można i tak Binio, jak na to wpadłwś? Rewelka!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Zrobiłem wizualizację Twojego projektu Dyzio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Gilus, nie ty pierwszy nie ostatni Ja to rozwiązałem w ten sposób:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14680-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Zrobiłem wizualizację Twojego projektu Dozgonnie dzwięczny pozostanę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gilus0805 Posted November 8, 2017 Author Report Share Posted November 8, 2017 Dziękuje wszystkim za rady...Chciałem komorę paleniska w środku mieć na 60cm 60cm a tyle mam na szerokość fundament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts