Jump to content

Muski - Qlinaria


Muski

Recommended Posts

  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

przybliż mi ten sposób parzenia
proste - parze je po prostu dłużej -te dwa ( większy 1.2kg) parzyłem 99 min czyli prawie 2 razy dłużej niż bym parzył normalnie tj 50 min/1kg  - popatrz na ściągawkę Rogera - spróbuj -warto

Ciekawe jak do tego mogło dojść, hmmm

 

Nie znaju :facepalm:  rodzinka tez nie wie :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Na sugestię B. Perszinga przesyłam przepis córki  na pyszne kluseczki z ricotą :

 

przepis na dzisiejsze przepyszne kluseczki gnudi (nudi):

250 g swieżego szpinaku

500 g swieżej ricotty wyrobu Waldiego  ;)

2 jajka

180 g mąki pszennej

100 g parmezanu startego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szpinak wrzucić na patelnię, na srednim ogniu, przykryć żeby zmiękł (chwilę dusić), przełożyć na sito, bardzo dobrze odsączyć z wody. Ostudzić, posiekać. Ricottę przecisnąć przez praskę, dodać szpinak, jajka, mąkę, parmezan, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 40 min. Po tym czasie oprószonymi mąką rękami formować kulki - kluseczki. Odkładać na posypaną mąką tackę. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować 1,5 min.

 

Podawać z sosem kurkowym:

500- 600 g kurek

250 ml smietanki 30%

1 szalotka

natka pietruszki

sól, pieprz

Szalotkę posiekać, p;odsmażyć na masle (niedużo!), wrzucić kurki z grubsza pokrojone, dusić aż zmiękną. Dolać smietankę, sól, pieprz, zagotować, gotować jeszcze ok 5 min na srednim ogniu. Przed podaniem posypać natką, wymieszać.

mniam mniam mięciuskie kluseczki :thumbsup:

Edited by Muski
Link to comment
Share on other sites

No Malgo zaszalała - pierwszy raz spróbowaliśmy kawior czerwony wyprodukowany w Polsce - ten w słoiczkach konsystencja OK- kulki troche mniejsze co znaczy że z młodych łososi -i w smaku daleki posmak ryby (łososia) co też wskazuje na młode. Ale w miarę  smaczny:) wprawdzie do oryginału jeszcze kawałek …...

post-70549-0-47706400-1476204422_thumb.jpg

post-70549-0-65146800-1476204442_thumb.jpg

post-70549-0-11459100-1476204474_thumb.jpg

post-70549-0-83654900-1476204476_thumb.jpg

Edited by Muski
Link to comment
Share on other sites

A takie drobne przetwory na czasie:

 

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 1( b dobra)

 

Składniki:

2,7 kg zielonych pomidorów

1, 6 kg ogórków

3 czewone papryki ( spore)

0,6 kg cebuli

 

zaprawa:

0,5 l octu 10%

100 ml octu jabłkowego

1,5 l wody

250g cukru

100 g soli

15 gożdzików

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 szklanka oleju

+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:

sól ok 100g

cukier ok 100g`

 

Przygotowanie:

Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać OD RAZUdo słoików ( warzywa wraz z zaprawą). ZAKRECIC I ODWROCIC -

 

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 2 łagodna

 

Składniki:

4,5 kg zielonych pomidorów

3,3 kg ogórków

6 czewone papryki ( spore)

1 kg cebuli

 

zaprawa:

0,5 l octu 10%

100 ml octu jabłkowego

2 l wody

500gcukru -(pozostać przy 250g- są troche może za łagodne)

100 g soli

15 gożdzików

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 szklanka oleju

+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:

sól ok 100g

cukier ok 100g`

 

Przygotowanie:

Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać do słoików ( warzywa wraz z zaprawą). Zakręcić od razu i odwrocic

 

testowane :)

Link to comment
Share on other sites

Bieszczadzka - krucha z galaretką- podczas kilkudniowego pobytu w Bieszczadach próbowałem w kilku miejscach (6) właśnie kruchą z galaretką - jako kiełbasy regionalnej.

I moje spostrzeżenia :

1 każda inna w kruchości

2. każda inna w ilości galaretki

3. każda inna w konsystencji - większość  była  dość "luźna"

z rozmów , wyglądu i smaku - różne składy mięsne :D . Spotkana grupa  Pań 60+ z okolic Cisnej na wycieczce w Skansenie w Sanoku dała się trochę wciągnąć w kiełbasy - generalnie powiedziały - "U nas się robi  panie ze świeżego miesa na rosole -  jakie mieso? - noo z prosiaka - takie na kiełbasy :D 

CZYLI DOKŁADNIE jak u Nas na FORUM -  najistotniejsze zaś było to, że wszystkie( pomimo że inne)  były dobre - nie jakieś wybitne - ale dobre .......

Link to comment
Share on other sites

@Muski, i o to chodzi zeby bylo smacznie ..a jak by bylo nudno zeby wszedzie wszystko smakowalo jednakowo..

wiec dzielmy sie przepisami   i nowymi smakami szczegolnie juz tymi zapomnianymi i czasem zniszczonymi przez wielkie molochy co tylko patra na ilosc a nie na jakosc :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...