Jump to content

Eksperyment z kiełbasą

Andyandy

Recommended Posts

Szukałem odpowiedniej receptury na dobra kiełbasę przeglądając forum i teraz mam za swoje dociekania. Przepisy są wspaniałe i dużo wspaniałości. Zapisując skład i proporcje do tej samej ilości mięsa na kiełbasę i stwierdziłem rożne użyte ilości soli od 12 dkg do 22dkg na 10 kg

I tu jest problem Ile ? Po namyśle uznałem że średnia około 17 dkg będzie bliżej odpowiedniego smaku do 10 kilo mięsa. A więc w oparciu o wszystkie dane uśredniłem ilości przypraw i zrobię kiełbasę opartą o wszystkie przepisy, a przynajmniej z każdego cząstkę zapożyczę.

Ilość 7 kg

Surowiec:

Wołowina kl. I 1 kg

Wieprzowina kl. I 3 kg

Wieprzowina kl. II 1,5 kg

Podgardle 1 kg

Boczek 0,5 kg

Peklosól 7 dkg

Sól kam. 4,2 dkg

Cukier 56 gr

Pieprz czarny 8,6gr

Gorczyca 6,4 gr

Kolendra 4,8 gr

Czosnek 9,6 gr

Jałowiec ziarno mielone 4,5 gr

Ziele ang. mielone 2,4 gr

Chili 1,8 gr

Pozostałe czynności wykonam wg Dziadka sposobu i mam nadzieję, że dym będzie leciał w górę, a nie na boki. Kiełbaska będzie podsuszana. Zaczynam eksperyment z wędlinami wieczorkiem. Może mam jakiś błąd w składzie, albo coś lub czegoś co brakuje, to zapraszam do poprawek i doprawię należycie.

Andyandy, Witam

Nie sądzisz , że 170 g peklosoli na 7 kg to za dużo? wychodzi ponad 24g/1 kg mięsa. Moim skromnym zdaniem do kiełbasy podsuszanej wystarczy około 130 g/7 kg tj lekko ponad 18g/1kg mięsa. Pamiętaj, że po podsuszeniu następuje koncentracja soli w stosunku do masy mięsa i może nastąpić wzrost soli o ubytek płynu z mięsa. Z 7 kg może zostać np 5 kg wyrobu (zależne od stopnia wysuszenia) ostrożnie też z przyprawami - analogia do soli.

Pozdrawiam

stwierdziłem rożne użyte ilości soli od 12 dkg do 22dkg na 5 kg

A skąd masz takie wartości ? :shock:

Od 24g do 44g soli na 1kg mięsa ??

PS. Musisz jeszcze "uśrednić" mielenie przez odpowiednie sitka, rodzaj osłonki i długość odkręcania :tongue:

Mnie wyszło 11,2dkg mieszaniny peklosoli i soli na 7 kg mięsa, czyli 1,6 dkg / kg mięsa.

Cóż smak i gusta to osobista rzecz. Osobiście dałbym 14 dkg na 7 kg mięsa.

Przyprawy- można poczytać http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/ostroscprzyprawtabela.htm

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467

Eksperyment do podsuszonej kiełbaski, ale czy jest dużo sprawdzę w smaku. Chyba nie bo dobieram wg właściwości smakowych. Po uwędzeniu na zimno i wysuszeniu bukiet będzie odpowiedni i dośc mocny, a oto mi chodzi. Podzielę mięso i połowę zrobię w oparciu o uwagi. Odpowiedź będzie prosta. Pozdrawiam.

stwierdziłem rożne użyte ilości soli od 12 dkg do 22dkg na 5 kg

A skąd masz takie wartości ? :shock:

Od 24g do 44g soli na 1kg mięsa ??

PS. Musisz jeszcze "uśrednić" mielenie przez odpowiednie sitka, rodzaj osłonki i długość odkręcania :tongue:

Tak się daje ale ktoś zapomniał że przy wydajności 140% :wink:

Sorry błąd zapisu w postach miałem na myśli 10 kg, a napisałem 5 bo z 5kg zamierzałem kiełbasę zrobić. Powinno być 10 kilo już poprawiam. 22 dkg na 10kg mięsa to też bardzo dużo lub kwestia smaków. Zrobiłem wczoraj kiełbaskę dodając 11,2 dkg na 7 kilo mięsa. Test na gorąco wyszedł pomyślnie. Dużym błędem było użycie kolendry. Natomiast połowę mięsa było tylko z dodatkiem pieprzu, cukru, gorczycy, chili i czosnku. Smak bardzo dobry bez porównania z pierwszą częścią mięsa bardzo przyprawionego. Ponadto jednak kiełbaski są za chude. Teraz czakam na wędzenie, a co wyjdzie??? :rolleyes:

Uczę się na własnych błędach bardzo szybko i dochodzę do wniosku, że najlepiej smakuje kiełbasa tylko z pieprzem odrobiną chili i czosnku z odpowiednia dobraną ilością soli. Natomiast cenię ziarno jałowca, ziela angielskiego i kminku jako dodatkowe przyprawy. Chyba z tymi dodatkami zostanę. :tongue:

• 4 months later...