Maxell Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Często pomijany lub traktowany po macoszemu, a jakże istotny element naszych wędzarni, szczególnie tych murowanych. Może to zdjęcie (z dzsiejszego "To & Owo") rozpocznie ciekawą dyskusję, zwłaszcza, że zbliża się sezon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 WitamJestem posiadaczem tego systemu kominowego w swoim domu na mazurach i muszę powiedzieć ,że nie żałuję wydanych pieniędzy.Odprowadza spaliny z kominka i robi to w sposób perfekcyjny.Gorąco polecam. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 To jest po prostu pierwsze znalezione zdjęcie na, jak to się mówi, dobre rozpoczęcie tematu. Skoro jednak już w chwilę po zarzuceniu pierwsza rybka chwyciła :wink: , to napisz więcej na ten temat. Jak można przystosować go do wędzarni wolnostojącej murowanej (zamontowany na górze), lub innej, jako wolnostojący z podpięciem bocznym komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Nie ma problemu z podpięciem wędzarni,ponieważ ten system ma bardzo wiele dodatków do podpięcia różnych urządzeń.Wystarczy tylko zgłosić się do najbliższego przedstawiciela firmy i poprosić o poradę (katalog,e-mail i.t.d.)Pozostaje tylko kwestia ceny.Nie chwalę tego systemu tylko z powodu tego,że ja go posiadam.Po prostu zabierając sie za budowę domu w 2000 roku już od 1998 czytałem wiele artykułów na tematy budowlane i postanowiłem te najlepsze na które mnie będzie stać zastosować u siebie.Ponieważ w północno-wschodniej części polski nie było przedstawiciela firmy Schidel to zadzwoniłem do centrali w Warszawie i się poskarżyłem.Po kilku dniach zadzwonił do mnie pan z Schiedla i zapytał o moim zdaniem najlepszą lokalizację.Oczywiście podałem mu namiary na bardzo duża hurtownię budowlaną w Szczytnie i po 2 tygodniach już można było nabyć tam wspomiane systemy kominowe.Oczywiście przedstawiciel do mnie zadzwonił poinformował,dobrał i dał rewelacyjną cenę z transportem gratis do mnie na budowę.Byłem bardzo zadowolony i szczęsliwy z tego powodu.I tak to rozpoczęła się moja przygoda z kominami :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Maźell nie wiem o co Ci dokadnie chodzi?to jest standartowy komin modułowy z wkładem z stali KO ocieplany lub nie do odprowadzania spalin nie dymu choć też się nadaje do dymu lecz w mniejszym stopniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 JASIUWkład nie jest ze stali tylko z szamotu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Opss to przepraszam bo takie podobne wkładam do realizacji tylko że ze stali w obudowie keramatyzowej :blush:Wyciąć bo w takim razie nie w temacie :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Super pomysł i drogi bo metr komina tej firmy kosztuje średnio 500 zł więc proponuje osobno kupić wkłady ceramiczne i wełnę mineralną do ocieplenia, a pustaki innej firmy lub cegłę. W polsce producent najtaniej tego typu kominy produkuje w Rzeszowskim i jest dostępny w całej południowej polsce. Można też użyć innego rozwiązania http://www.kominy.wamm.com.pl/kontakt.html Koszt podobny pracy mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Posiadam komin Schiedla już 7 lat (spaliny tylko od kominka)Nie wiem co na to przepisy, ale ani razu nie wymagał jeszcze czyszczenia :shock: W zeszłym roku na początku sezonu grzewczego po wizycie kominiarza sam nawet pofatygowałem sie na górę i prześwietliłem komin z góry do dołu i nie stwierdziłem żadnego osadu na ściankach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 Jasiu to, że jest to komin modułowy i do czego się nadaje to wiemy. :grin: Poczytaj uważnie pierwszy i następny mój post, a będziesz prawie wszystko wiedział.BonAir, przepisy wymagają, by przewody spalinowe, odprowadzające dym z urządzenia opalanego paliwem stałym, były czyszczone co najmniej 4 razy w roku (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz.U.z 2002 r., nr 75, poz. 690) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 mam takze komin Schiedel`a, 2-wu kanalowy. Jednym kanalem sa odprowadzane spaliny, a drugim zostaje zasysane powietrze do spalania. Chcialem sobie ustawic na strychu wedzarnie, ale kominiarz postawil mi takie warunki ze zrezygnowalem. Dodam ze buduje w Niemczech.Pozdrawiam Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 Oczywiście zakładając ten temat robiłem to z zamiarem objęcia dyskusją wszystkich rozwiązań kominowych segmentowych, z cegły, kamienia, metalu i innych), a nie tylko kominów tej firmy. Chodzi mi o dyskusję na temat budowy kominów dla naszych wędzarni, bez względu na ich rodzaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Coś tępy dziś jestem :tongue: dalej nie kapuję , o co chodzi komin do wędzarni ? większośc wędzarni ma "kominek" dla wyglądu ,beczki i wędzarnie z cyklu Dziadka nie posiadają żadnych kominów U Anety jest komin ale to inna bajka (z tech. punktu widzenia) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Kominy dymowe oczywiście ale, do wykorzystania jak się ma wędzarnie w domu. Przy wędzarniach odprowadzenie ponad zabudowę. Maxell myślał zapewne o wykorzystaniu rónież segmentów do kanałów dymnych i to jest to!!! Mało wilgoci, odporne na działanie spalin itd. Może nie kompletne zestawy, ale wkłady ceramiczne to pomysł przedni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 Jasiu, wejdź sobie na strone główną, do działu "Budowa wędzarni", a zobaczysz, że własnie takich bez komina jest bardzo mało i jak juz w którymś temacie dzisiaj podawano - jesli Cie to nie interesuje, to po prostu sobie odpuść. :tongue: Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 jak by mnie nie interesowało to bym nie myślał nad tym :wink: nawet na forum było napisane kilka razy że komin powoduje pewne problemy przy wędzeniu ,ale pewnie to czytałeś :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 ...i dlatego, jak wskazuje pierwszy post, temat został założony. Ma za zadanie uporządkować sprawy związane z budowa kominów, co wcale nie jest takie proste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Kwestia gustu jaki komin, ja z kominem problemu nie posiadam bo komina nie stawiałem do wędzarni. Jestem przekonany do wędzarni bez kominów i bez problemów w postaci skroplin. Latem problemu prawie się nie widzi, natomiast jesień zima i zimny komin to problem. Duży ciąg przy kominie to temperatura, spalanie i zanieczyszczenia na wędzonkach. Popieram natomiast szerokość wędzarni zamiast wysokiego komina, ponieważ ilość ciepłego powietrza przy dużej objętości stabilnie i dobrze wymusza ruch gazów. Wyporność ciepłych spalin zależy od wagi i objętości, która spowodowana jest ogrzaniem i zdolnością do rozszerzania się gazów pod wpływem temperatury. ( loty balonem na gorące powietrze) Podobne zjawisko występuje w naszych zadymiarkach i budując należy pamiętać o szerokich kanałach i komorach. Zalety szerszych wędzarni to stabilna praca, lepsza kontrola temperatury i przedewszystkim wygoda. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1886 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 29, 2008 Report Share Posted March 29, 2008 Temat ujścia dymu był już wspominany :rolleyes: - obawiam się że te kominy mają jednak zbyt małe przekroje, przeglądając różne wypowiedzi można dostrzec że to jest częsta przyczyna kłopotów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.