Jump to content

Kominy


Recommended Posts

Często pomijany lub traktowany po macoszemu, a jakże istotny element naszych wędzarni, szczególnie tych murowanych.

Może to zdjęcie (z dzsiejszego "To & Owo") rozpocznie ciekawą dyskusję, zwłaszcza, że zbliża się sezon.

 

Link to comment
Share on other sites

Witam

Jestem posiadaczem tego systemu kominowego w swoim domu na mazurach i muszę powiedzieć ,że nie żałuję wydanych pieniędzy.Odprowadza spaliny z kominka i robi to w sposób perfekcyjny.Gorąco polecam. :grin:

Link to comment
Share on other sites

To jest po prostu pierwsze znalezione zdjęcie na, jak to się mówi, dobre rozpoczęcie tematu. Skoro jednak już w chwilę po zarzuceniu pierwsza rybka chwyciła :wink: , to napisz więcej na ten temat. Jak można przystosować go do wędzarni wolnostojącej murowanej (zamontowany na górze), lub innej, jako wolnostojący z podpięciem bocznym komory.
Link to comment
Share on other sites

Nie ma problemu z podpięciem wędzarni,ponieważ ten system ma bardzo wiele dodatków do podpięcia różnych urządzeń.Wystarczy tylko zgłosić się do najbliższego przedstawiciela firmy i poprosić o poradę (katalog,e-mail i.t.d.)Pozostaje tylko kwestia ceny.

Nie chwalę tego systemu tylko z powodu tego,że ja go posiadam.Po prostu zabierając sie za budowę domu w 2000 roku już od 1998 czytałem wiele artykułów na tematy budowlane i postanowiłem te najlepsze na które mnie będzie stać zastosować u siebie.Ponieważ w północno-wschodniej części polski nie było przedstawiciela firmy Schidel to zadzwoniłem do centrali w Warszawie i się poskarżyłem.Po kilku dniach zadzwonił do mnie pan z Schiedla i zapytał o moim zdaniem najlepszą lokalizację.Oczywiście podałem mu namiary na bardzo duża hurtownię budowlaną w Szczytnie i po 2 tygodniach już można było nabyć tam wspomiane systemy kominowe.Oczywiście przedstawiciel do mnie zadzwonił poinformował,dobrał i dał rewelacyjną cenę z transportem gratis do mnie na budowę.Byłem bardzo zadowolony i szczęsliwy z tego powodu.

I tak to rozpoczęła się moja przygoda z kominami :grin:

Link to comment
Share on other sites

Super pomysł i drogi bo metr komina tej firmy kosztuje średnio 500 zł więc proponuje osobno kupić wkłady ceramiczne i wełnę mineralną do ocieplenia, a pustaki innej firmy lub cegłę. W polsce producent najtaniej tego typu kominy produkuje w Rzeszowskim i jest dostępny w całej południowej polsce. Można też użyć innego rozwiązania http://www.kominy.wamm.com.pl/kontakt.html Koszt podobny pracy mniej.
Link to comment
Share on other sites

Posiadam komin Schiedla już 7 lat (spaliny tylko od kominka)

Nie wiem co na to przepisy, ale ani razu nie wymagał jeszcze czyszczenia :shock:

W zeszłym roku na początku sezonu grzewczego po wizycie kominiarza sam nawet pofatygowałem sie na górę i prześwietliłem komin z góry do dołu i nie stwierdziłem żadnego osadu na ściankach.

Link to comment
Share on other sites

Jasiu to, że jest to komin modułowy i do czego się nadaje to wiemy. :grin:

Poczytaj uważnie pierwszy i następny mój post, a będziesz prawie wszystko wiedział.

BonAir, przepisy wymagają, by przewody spalinowe, odprowadzające dym z urządzenia opalanego paliwem stałym, były czyszczone co najmniej 4 razy w roku (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz.U.z 2002 r., nr 75, poz. 690)

Link to comment
Share on other sites

mam takze komin Schiedel`a, 2-wu kanalowy. Jednym kanalem sa odprowadzane spaliny, a drugim zostaje zasysane powietrze do spalania. Chcialem sobie ustawic na strychu wedzarnie, ale kominiarz postawil mi takie warunki ze zrezygnowalem. Dodam ze buduje w Niemczech.

Pozdrawiam Yogi

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście zakładając ten temat robiłem to z zamiarem objęcia dyskusją wszystkich rozwiązań kominowych segmentowych, z cegły, kamienia, metalu i innych), a nie tylko kominów tej firmy. Chodzi mi o dyskusję na temat budowy kominów dla naszych wędzarni, bez względu na ich rodzaj.
Link to comment
Share on other sites

Coś tępy dziś jestem :tongue:

dalej nie kapuję , o co chodzi komin do wędzarni ?

większośc wędzarni ma "kominek" dla wyglądu ,beczki i wędzarnie z cyklu Dziadka nie posiadają żadnych kominów

U Anety jest komin ale to inna bajka (z tech. punktu widzenia)

Link to comment
Share on other sites

Kominy dymowe oczywiście ale, do wykorzystania jak się ma wędzarnie w domu. Przy wędzarniach odprowadzenie ponad zabudowę. Maxell myślał zapewne o wykorzystaniu rónież segmentów do kanałów dymnych i to jest to!!! Mało wilgoci, odporne na działanie spalin itd. Może nie kompletne zestawy, ale wkłady ceramiczne to pomysł przedni.
Link to comment
Share on other sites

Jasiu, wejdź sobie na strone główną, do działu "Budowa wędzarni", a zobaczysz, że własnie takich bez komina jest bardzo mało i jak juz w którymś temacie dzisiaj podawano - jesli Cie to nie interesuje, to po prostu sobie odpuść. :tongue:

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Kwestia gustu jaki komin, ja z kominem problemu nie posiadam bo komina nie stawiałem do wędzarni. Jestem przekonany do wędzarni bez kominów i bez problemów w postaci skroplin. Latem problemu prawie się nie widzi, natomiast jesień zima i zimny komin to problem.

Duży ciąg przy kominie to temperatura, spalanie i zanieczyszczenia na wędzonkach.

Popieram natomiast szerokość wędzarni zamiast wysokiego komina, ponieważ ilość ciepłego powietrza przy dużej objętości stabilnie i dobrze wymusza ruch gazów. Wyporność ciepłych spalin zależy od wagi i objętości, która spowodowana jest ogrzaniem i zdolnością do rozszerzania się gazów pod wpływem temperatury. ( loty balonem na gorące powietrze) Podobne zjawisko występuje w naszych zadymiarkach i budując należy pamiętać o szerokich kanałach i komorach. Zalety szerszych wędzarni to stabilna praca, lepsza kontrola temperatury i przedewszystkim wygoda. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1886

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...