Viszna Posted July 12, 2015 Report Share Posted July 12, 2015 (edited) Witam, kupiłem nową maszynkę 32-kę z Blachowni z długim lejem, zrobiłem napęd, a w celu przetestowania maszynki zakupiłem wędzony boczek celem zmielenia na produkt a'la "metka" + kilka kg karkówki, aby zrobić słoikową i... porażka.Podczas mielenia boczku na ostrzu nawijały się (chyba) ścięgna (takie białe niteczki) i dodatkowo pozapychały sitko.Po wyczyszczeniu podczas mielenia karkówki było lepiej, ale maszynka też poległa, do tego stopnia, że aż zablokowało silnik. Przyczyna jest banalna: źle naostrzony zestaw sitko+nożyk pomimo nowiutkiej maszynki!Wystarczy porządnie naostrzyć komplet i wszystko będzie OK.Przestroga dla nabywców, jak kupicie nawet nową maszynkę to radzę sprawdzić "pod światło" czy nóż na każdym ostrzu przylega idealnie do sitka bo maszynka nie będzie działać. Wystarczy nawet NAJMNIEJSZA szparka i jak już podwinie się jedna niteczka to będzie coraz gorzej w miarę mielenia ostrze będzie się coraz dalej odsuwać i coraz więcej będzie się nawijać mięsa.W moim przypadku krzywe jest sitko -wygięte w łuk -zawsze 2 ostrza nie przylegają i nożyk się delikatnie "kiwa".Poniżej fotki ilustrujące przyczynę źle działającej maszynki. Na szczęście mam w domu jeszcze Zelmerka, który sobie z taką małą ilością zarówno boczku jak i karkówki poradził. P.S.Wiem, że podobna informacja była gdzieś już opisywana, ale dla początkujących łatwiej będzie znaleźć tę informację w gotowym temacie opisującym problem. Edited July 12, 2015 by Viszna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu87 Posted November 23, 2017 Report Share Posted November 23, 2017 Witam. Mam problem z maszynką moulinex hv4 a dokładnie problem z tym zeby zmielic mięsko, ktore jest troche tłuste. Dzis robiłem szynkowa i połowę podgardla poszlo do kosza bo z powodu zapchania sie sitka nozyk rozdrobnił to na "papke". Kilka razy rozbieralem czyscilem, a mimo to dalej problem występował. Dodam, ze maszynke dostała żona w posagu od swojej mamy wiec nie wiem jak byla wcześniej uzytkowana. Zamiwilem juz nowy nożyk ale nie wiem czy to rozwiąże moj problem. Słyszałem ze tez sitko powinlo byc ostre ale ja się na tym nie znam bo dopiero zachynam przygodę z domowym wedliniarstwem. Co moze byc tego przyczyna? Dodam ze sitko bylo zapchane błona lub scieganmi. Miałem ostatnio taki sam problem przy mieleniu boczku do chlopskiej kielbasy.Prosił bym o porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 23, 2017 Report Share Posted November 23, 2017 (edited) Naostrzyć sitko i nóż (muszą oba być ostre) . Skręcić z wyczuciem (sitko ma dolegać do noża lub odwrotnie nóż do sitka wychodzi na to samo ) jak jest luz (wzdłużny ) na ślimaku zlikwidować , nie "zapchać/przeładowywać" maszynki i będzie o key nie mam takiej maszynki (modelu) jak Ty ale zasady są takie same dla każdego modelu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-2post 36 początek moje potyczki z maszynką jak masz dostęp do maszynowego ostrzenia to lepsze niż papierem na pewno łatwiejsze Edited November 23, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2017 Report Share Posted November 23, 2017 Co moze byc tego przyczyna? Sam już sobie odpowiedziałeś na to pytanie.Masz tępy nożyk i sitka.Jeżeli już je naostrzysz to dobrze jest tłuste mięsa schłodzić przed mieleniem.[Dodano: 23 lis 2017 - 19:42]O, Maciek był szybszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts