junior1991 Posted November 25, 2017 Report Share Posted November 25, 2017 Witam wszystkich zadymiaczy, To mój pierwszy poważny wpis na forum proszę o wyrozumiałość Po długich i ciężkich rozważaniach na temat kupna wędzarni postanowiłem wybudować swoją własną. Wędzarnia elektryczna z desek . Materiał już posiadam deski boazeryjne ( iglak ale nie sosna - gościu w taratku mówił, że sosna ma najwięcej żywicy, liściaste za drogie...) Wędzarnia którą mam zamiar wybudować będzie w środku posiadała wymiary 50cm x 50 cm x 130cm izolowana 5 cm wełny - od środka deski i od zewnątrz. Dymogenerator wykonałem sam fach ślusarza w tym pomógł pomysł zaczerpnięty z projektu rogera za co bardzo dziękuję . Na spodzie wędzarni grzałka około 2000W ze sterowaniem ( spód wyłożony blachą nierdzewną 3mm). I tutaj kilka moich pytań . Czy wystarczy mi taka wielkość wędzarni jak na początek "przygód" z wędzeniem ? Jak zrobić wyloty z wędzarni ? Po bokach otwory regulowane czy lepiej komin i szyberek ? ( dach dwuspadowy) Dziękuję za pomoc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
conda Posted December 1, 2017 Report Share Posted December 1, 2017 (edited) Komina nie rób, mogą być problemy ze skroplinami. Lepszym rozwiązaniem są otwory po bokach, ewentualnie uchylany dach, który przydaje się przy osuszaniu.Wymiary - 70 lub 80 cm są bardziej poręczne, wysokość OK.W projekcie Rogera pozioma rura jest wyjmowana (spasowana na wcisk) i ma to sens- to pomaga przy czyszczeniu.Tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13551-w%C4%99dzarnia-elektryczna-dziadka-irka/?do=findComment&comment=537690moja relacja z budowy, może coś się przyda Edited December 1, 2017 by conda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior1991 Posted December 2, 2017 Author Report Share Posted December 2, 2017 Już zacząłem budowę komin jest 17 cm na 15 cm uchylny dach . Wrzucę zdjęcia jutro z postępujących prac . Czyszczenie może być trochę utrudnione ale mam nadzieję że dam radę obecnie czekam na wentylator i grzałkę że sterownikiem Pamela. Mam jeszcze problem z kwestią wentylacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 Komina nie rób, mogą być problemy ze skroplinami. Lepszym rozwiązaniem są otwory po bokach Moim zdaniem jak jest problem ze skroplinami to nie wina otworow z boku czy komina, lecz zle (niedostatecznie ) wygrzana komora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 jak jest problem ze skroplinami to nie wina otworow z boku czy komina, lecz zle (niedostatecznie ) wygrzana komora. Komin ma prawo byćchłodniejszy niż komora. W takiej sytuacji zawsze dojdzie do kondensacji pary wodnej właśnie na kominie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 ..........mowa o kominie 20-30 cm ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz7 Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 Moim zdaniem za mała komora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 2, 2017 Report Share Posted December 2, 2017 (edited) W tej komorze co podałeś czyli 50x50 powiesisz na jednym poziomie max. 9 szynek. (3 kije po 3 sztuki) Grzałka 2000W na styk, z dopiekaniem może trochę potrwać ale powinno uciągnąć. Otwory dymowe po bokach i dolot powietrza pod spodem (w dnie pod grzałką - najlepszy rozkład temperatury) Edited December 2, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior1991 Posted December 3, 2017 Author Report Share Posted December 3, 2017 Obecnie jestem na takim etapie jak widać na zdjęciach . Jutro będę kończył dach oraz docieplał wełną. Następnie druga warstwa desek . Nie wiem czy uszczelniać szczeliny na rogach desek ( żeby powietrze nie zaciągało jakiegoś syfu z wełny) . wentylator do suszenia zamontuję na tylnej ścianie na dole a wentylację tak jak napisał binio pod grzałką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts