Jump to content

Budowa wędzarni JRs


Recommended Posts

Witam wszystkich zadymiaczy,

 

To mój pierwszy poważny wpis na forum proszę o  wyrozumiałość:)

 

Po długich i ciężkich rozważaniach na temat kupna wędzarni postanowiłem wybudować swoją własną. Wędzarnia elektryczna z desek . Materiał już posiadam deski boazeryjne ( iglak ale nie sosna - gościu w taratku mówił, że sosna ma najwięcej żywicy, liściaste za drogie...) Wędzarnia którą mam zamiar wybudować będzie w środku posiadała wymiary 50cm x 50 cm x 130cm izolowana 5 cm wełny - od środka deski i od zewnątrz. Dymogenerator wykonałem sam fach ślusarza w tym pomógł pomysł zaczerpnięty z projektu rogera za co bardzo dziękuję . Na spodzie wędzarni grzałka około 2000W ze sterowaniem ( spód wyłożony blachą nierdzewną 3mm). I tutaj kilka moich pytań . 

Czy wystarczy mi taka wielkość wędzarni jak na początek "przygód" z wędzeniem ? 

Jak zrobić wyloty z wędzarni ? Po bokach otwory regulowane czy lepiej komin i szyberek ? ( dach dwuspadowy)

 

post-82830-0-05682000-1511593624_thumb.jpg

post-82830-0-19269600-1511593633_thumb.jpg

post-82830-0-03511000-1511593642_thumb.jpg

 

Dziękuję za pomoc .

 

 

Link to comment
Share on other sites

Komina nie rób, mogą być problemy ze skroplinami. 

Lepszym rozwiązaniem są otwory po bokach, ewentualnie uchylany dach, który przydaje się przy osuszaniu.

Wymiary - 70 lub 80 cm są bardziej poręczne, wysokość OK.

W projekcie Rogera pozioma rura jest wyjmowana (spasowana na wcisk) i ma to sens- to pomaga przy czyszczeniu.

Tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13551-w%C4%99dzarnia-elektryczna-dziadka-irka/?do=findComment&comment=537690

moja relacja z budowy, może coś się przyda ;)

Edited by conda
Link to comment
Share on other sites

Już zacząłem budowę komin jest 17 cm na 15 cm uchylny dach . Wrzucę zdjęcia jutro z postępujących prac . Czyszczenie może być trochę utrudnione ale mam nadzieję że dam radę ;) obecnie czekam na wentylator i grzałkę że sterownikiem Pamela. Mam jeszcze problem z kwestią wentylacji
Link to comment
Share on other sites

 

 

jak jest problem ze skroplinami to nie wina otworow z boku czy komina,  lecz zle (niedostatecznie ) wygrzana komora.

Komin ma prawo byćchłodniejszy niż komora. W takiej sytuacji zawsze dojdzie do kondensacji pary wodnej właśnie na kominie.

Link to comment
Share on other sites

W tej komorze co podałeś czyli 50x50 powiesisz na jednym poziomie max.  9 szynek. (3 kije po 3 sztuki)   Grzałka 2000W na styk, z dopiekaniem może trochę potrwać ale powinno uciągnąć. Otwory dymowe po bokach i dolot powietrza pod spodem (w dnie  pod grzałką - najlepszy rozkład temperatury)

Edited by binio1111
Link to comment
Share on other sites

Obecnie jestem na takim etapie jak widać na zdjęciach . Jutro będę kończył dach oraz docieplał wełną. Następnie druga warstwa desek . Nie wiem czy uszczelniać szczeliny na rogach desek ( żeby powietrze nie zaciągało jakiegoś syfu z wełny) . wentylator do suszenia zamontuję na tylnej ścianie na dole a wentylację tak jak napisał binio pod grzałką. 

 

 

post-82830-0-33100100-1512307924_thumb.jpg

post-82830-0-17787800-1512307939_thumb.jpg

post-82830-0-20322800-1512307945_thumb.jpg

post-82830-0-89740400-1512307955_thumb.jpg

post-82830-0-78784400-1512307966_thumb.jpg

post-82830-0-69815300-1512307976_thumb.jpg

post-82830-0-22354600-1512308006_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...