scalarian Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 Prośba do bardziej doświadczonej Braci, Czy mógłby mi ktoś opisać zasade działania komory wędzarniczo parzelniczej? Zastanawiam się nad dodaniem funkcji parzenia do mojego kibelka (sterowanie za pomocą sterownika PLC ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Chodzi o dodanie wytwornicy pary? Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 Z kibelkiem kiepsko widzę. http://zfm-online.com/oferta/komory-wedzarniczo-parzelnicze/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 Bym zakupił , ale ten punkt w opisie : Automatyczny system gaszenia, odcięcie dopływu powietrza + strażak mnie nie pasi bo jak cały wóz bojowy przyjedzie to pozamiatane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 Arek, na tej stronie to byłem już dość kilka razy. Może faktycznie to za dużo ale co tam dla polskiego majsterkowicza spóbować można. Jako że z zawodu jestem automatykiem przemysłowym, oprogramowanie do sterownika mogę napisać sam. Kwestia szczelności komory bo zapewne to ma spore znaczenie a wiadomo że w kibelku są przeciągi to myślę będę w stanie załatwić i uszczelnić ją. Jaki to ma cel? a no taki że chciałbym za każdym razem osiągnąć taki sam wyrób a w przypadku przerobienia kibelka na zrębki + grzałki + parzelnik (jedyna rzecz której jeszcze nie ogarniam) to cały proces mogę kontrolować za pomocą sterownika i taki właśnie jest cel mojego wywodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 @scalarian, nic z tego nie będzie ... nawet jeżeli uszczelnisz drewniany kibelek i cały wybijesz nierdzewką po puszczeniu pary nastąpi taka kondensacja na powierzchni ścianek i dachu że wędzonki zaleje "czarny deszcz" ... w taki sposób nie da się parzyć w komorze wędzarniczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Więc, jeszcze długo pozostanie stary, sprawdzony duży gar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Skoro takie Stawiany dają radę coś takiego zrobić to jakoś pewnie by się dało ... http://stawiany.pl/wedzarnie/wedzarnia-hobby2-automatyczne-parzenie.html,m,3 Też mi to od jakiegoś czasu chodzi po głowie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Te komory Sławek są całe z nierdzewki szczelne, izolowane i nazwijmy to półprofesjonalne i profesjonalne z atestami etc ... po każdym procesie myte i czyszczone Teraz sobie to wyobraź w domowej drewnianej komorze czy też wyłożonej czarną blachą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Roger, mamy Hobby 2 z systemem parzelniczym, więc wiemy jak to działa. Masz całkowitą rację - w naszych domowych wędzarniach zastosowanie tej metody całkowicie nieosiągalne i mija się z celem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 (edited) Nie rozumiem skoro stawiany dają radę? Przecież komora hobby 2 która ma tą funkcję to nic specjalnego nie ma. Kwestie uszczelnienia da się załatwić a mój kibelek i tak ma 6cm wełny między deskami. Zamiast pisać że się nie da lepiej się zastanówmy jak to zrobić? Wracając do Stawian, Zestaw kosztuje prawie 30tyś złotych więc to trochę jest... Edited August 17, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Pooglądaj sobie jak i z czego wykonana jest komora wędzarniczo-parzelnicza w urządzeniu Stawianego, a zmienisz zdanie. Nasza jest dostępna do wglądu w SDM w Łazach. Firma Stawiany jest producentem całych, przemysłowych linii technologicznych dla przemysłu rybnego i mięsnego. Mały sprzęt jest jedynie produkcją dodatkową i uboczną, ale korzystają przy jego produkcji z najnowocześniejszych urządzeń i materiałów. Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym. Jego komory były parę razy na zlocie w Napoleonowie, można było pooglądać i ocenić różnicę w stosunku do naszych "kibelków" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Kwestie uszczelnienia da się załatwić a mój kibelek i tak ma 6cm wełny między deskami. Zamiast pisać że się nie da lepiej się zastanówmy jak to zrobić? Wszystko się da ... tylko najpierw trzeba się zastanowić po co i jakim kosztem ... pomyśl jak się te Twoje deski zachowają gdy dostaną gorącą parę... co się stanie z nalotem/nagarem osadzonym na ściankach gdy dostanie gorącą parę ... my o tym piszemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 Pooglądaj sobie jak i z czego wykonana jest komora wędzarniczo-parzelnicza w urządzeniu Stawianego, a zmienisz zdanie. Nasza jest dostępna do wglądu w SDM w Łazach. Firma Stawiany jest producentem całych, przemysłowych linii technologicznych dla przemysłu rybnego i mięsnego. Mały sprzęt jest jedynie produkcją dodatkową i uboczną, ale korzystają przy jego produkcji z najnowocześniejszych urządzeń i materiałów. Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym. Hej Maxell, Kiedyś gdzieś wyczytałem o zniżkach Stawiany dla użytkowników forum. To nadal aktualne? roger, Przy szelnym wypełnieniu kwasówką para będzie miała bardzo duży kontakt z deskami... zapewne. Na Stawiany hobby 2 miałem już przyjemność pracować. Świetny sprzęt aczkolwiek 30kg wsadu nieco mało ale cena... dla małego zakładu a nie janka muzykanta jak ja:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Przy szelnym wypełnieniu kwasówką para będzie miała bardzo duży kontakt z deskami... zapewne. Ja doczytałem że masz "deska wełna deska" o nierdzewce pisałem ja Ty o tym nie wspomniałeś jak wyłożysz szczelnie komorę i drzwiczki plus zabezpieczysz układ elektryczny (szczelne puszki, odpowiednie grzałki, przewody, sondy temperatury etc) to zakładaj wytwornicę pary, są nawet takie małe od łaźni parowych podłączaj sterowanie i działaj nie widzę problemu Tak czy inaczej będą to dwa procesy najpierw wędzenie potem już bez dymu i z zamkniętym kominem parzenie Starcza Ci dwa pomiary temperatury do sterowania temperatura uśredniona w komorze (sterowanie wytwornicą pary w delcie lub histerezie) + temperatura wewnątrz wyrobu (kończąca proces "0-1") nie potrzebujesz tu PID-a Po każdym procesie dokładne mycie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted August 17, 2016 Author Report Share Posted August 17, 2016 (edited) Zwracam honor roger. Nie zawsze palce za głową nadążają. Pisząc o uszczelnieniu, miałem na myśli wyłożenie nierdzewką środka. Tylko czy idąc tym tropem nie lepiej zorganizować jakiejś lodówki przemysłowej starej i ją przerobić? Zobaczcie: http://www.ebay.co.uk/itm/Meat-Smoker-Fosters-Fridge-cabinets-2-available-/182227719435?hash=item2a6d9e550b:g:lxAAAOSwMNxXaoV- Edited August 17, 2016 by scalarian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Oczywiście że lepiej tylko mało jest takich nierdzewnych w środku ... uszczelki drzwi też do wymiany na silikonowe. Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted August 18, 2016 Report Share Posted August 18, 2016 Może poszukaj lodówki garmażeryjnej z szklanymi drzwiami (taka sama jak od napoi tylko że w środku wyłożona nierdzewką). Ja mam z takiej zbudowaną wędzarnię -kupiłem za śmieszna pieniądze jako uszkodzoną po likwidacji jakiegoś punktu gastronomicznego.Tak wyglądało to podczas obudowywania deskami z zewnątrz w celu zmiany wyglądu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 18, 2016 Report Share Posted August 18, 2016 Jeśli po każdym wędzeniu, będzie mył całą komorę, to smoły nie będzie dużo.Zastanawiam się czy "gra jest warta świeczki"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted August 19, 2016 Author Report Share Posted August 19, 2016 Miro, A powiedz Ty mi proszę czy dużych wędzarni w zakładach myć nie trzeba? i co się w końcu stanie jeśli umyjemy co drugi/3 cykl?? Możliwe że wyrób będzie kwaśny? Viszna, Właśnie o coś takiego chodziło. Masz może w planie jakąś automatykę założyć do tego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Może nie porównuj zakładu do domowej wędzarni......bo nie ma czego porównywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 O sterowaniu Ci napisałem. Tak sobie z czystej ciekawości poszperałem i będziesz miał duży problem z odpowiednim generatorem pary bo większość tych tanich do 1000pln to maks 60st - i już przy takich parametrach temperaturowych jest to moc 6-9kW ... Do tego dojdzie grzałka przynajmniej 2-3kW Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 Miro, [...] ciach [...] Viszna, Właśnie o coś takiego chodziło. Masz może w planie jakąś automatykę założyć do tego? Ja używam tego jako wędzarni, wewnątrz 2 grzałki 1kW i 0,7kW sterowane przez cyfrowy termostat. Do "rozpędzenia" do właściwej temperatury są załączone obie grzałki, a później jedną odłączam, aby system działał z mniejszą amplitudą.To wszystko z sterowania -reszta to jak u większości dymogenerator + pompka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 20, 2016 Report Share Posted August 20, 2016 To kolego wędzenie ... para i parzenie to inna bajka Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scalarian Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 Roger, myślałem że parownik ma za zadzanie utrzymać poziom wilgotności a za temperaturę odpowiada już grzałka. Nie sądziłem że trzeba pompować gorącą parę? Prosił bym ponownie użytkowników forum o nie krytykowanie tylko konstruktywne wypowiedzi. Mój obecny kibelek wystarcza na około 40kg wyrobu i zaczyna mi brakować pojemności stąd właśnie taki pomysł by jak już robić to zrobić to porządnie. A co z filtrem wodnym do takiej wędzarni? Widziałem Stawiany filtr i rewelacja. Tworzył ktoś kiedyś coś takiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.