wkorzech Posted November 27, 2017 Report Share Posted November 27, 2017 Dzień DobryMimo, że na forum jestem od lat jest to mój pierwszy artykuł. Jestem zadymiaczem amatorem który powoli przeradza się dzięki forum w bardziej profesjonalnego zadymiacza. Jestem na ukończeniu nowej wędzarni na ciepło - murowano - drewnianej i chciałbym tej zimy "suszyć" szynki. Pomysł wziął się z Bałkanów gdzie często bywam i jest to tradycja rodzinna w tych rejonach. Uwzględniając mój kiepski Serbski proces produkcji takiej szynki odbywa się mniej więcej następująco:- peklowania na mokro wg ogólnych wytycznych około tygodnia- wędzenie na ciepło do 6h pierwszego dnia i pozostawienie szynek w wędzarni- wędzenie krótkie na ciepło przez 7 dni z kolei (złożenie większego ognia w palenisku i pozostawienie go do wygaśnięcia)- wędzenie jak powyżej co drugi / trzeci dzień przez około miesiąc Szynki cały czas wiszą w wędzarni, proces wędzenia przeprowadza się zimą.Wyroby są bardzo dobre jednak na podstawie opisu znajomych Serbów który mierzą wszystko na wyczucie bazując na latach praktyki obawiam się, że nie jestem w stanie dobrze przeprowadzić tego procesu wędzenia. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie i może się podzielić praktycznymi wskazówkami? Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts