Jump to content

Drewno do wędzenia

Recommended Posts

Na temat drewna do wędzenia napisano już sporo. Wędzimy różnym drewnem i w zasadzie nie iglastym. Nawet takimi jak dla nas egzotycznymi jak drzewo cytrynowe czy winogronem. Mam jednak jeszcze pytanie:

Czy ktoś wędził wierzbą energetyczną?

Czy wierzba byłaby dobrym paliwem do dymogeneratora?

Dane ”techniczne” wierzby są zachęcające.

Proszę o opinie

Pozdrawiam

Skoro korzystasz z dymogeneratora, to możesz używać najlepszego drewna, do danego procesu. Po co zastępować gorszym drewnem skoro zużywasz go małe ilości.

Stosując dymogenerator + dogrzewanie wędzarni np. elektrycznie lub gazowo, zużycie drewna/zrębków jest minimalne.

Sam określiłeś paliwo jako – wierzbę energetyczną, zwracając uwagę na dane techniczne (podejrzewam że chodzi o wartości energetyczne) – w wędzeniu (jeżeli dogrzewasz wędzarnie) nie potrzebna jest energia cieplna, a potrzebne są składniki dymu o odpowiednim składzie – dotyczy zapachu/smaku.

Spróbuj dodać trochę wierzby do wędzenia i sam określ czy odpowiada Tobie ten smak.

Podziel się spostrzeżeniami

:lol:

Czy ktoś wędził wierzbą energetyczną?

Czy wierzba byłaby dobrym paliwem do dymogeneratora?

wierzba ma dziwny posmak podobnie jak brzoza z korą, nie wiem czy ci będzie ten wyrób smakował

Do do dymogeneratora, nie wiem czy zrobisz dobre zrąbki bo może się zapychać ;)

Dzięki za informacje, więc to drzewo nie nadaje sie do wędzenia. Niech sobie rośnie i służy do opału. Chciałem się zapytać bo jest wiele drzew liściastych i nic o nich nie wiem, choćby jarzębina, kasztan topola itd a o słomie to już było.

Dziękuje za opinie.

• 1 month later...
mam pytanie czy wędził ktoś cokolwiek drewnem egzotycznym?? mam trochę odpadów z hebanu, wenge, mahoniu, badi, teaku i myślę czy któreś z nich nadaje sie do wędzenia.. oczywiście jako dodatek do wędzenia drewnem owocowym. Kumpel twierdzi ze spokojnie mogę wędzić ale wole sie upewnić.