Papcio Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 Na temat drewna do wędzenia napisano już sporo. Wędzimy różnym drewnem i w zasadzie nie iglastym. Nawet takimi jak dla nas egzotycznymi jak drzewo cytrynowe czy winogronem. Mam jednak jeszcze pytanie: Czy ktoś wędził wierzbą energetyczną? Czy wierzba byłaby dobrym paliwem do dymogeneratora? Dane ”techniczne” wierzby są zachęcające. Proszę o opiniePozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 Papcio, a kto by z kory tyle drzewa obrał ! Jak dobrze wysuszysz to można, ale bez kory. ( daje zapach słodkawy o smaku znczków pocztowych ) Szybko sie spala i jest zazwyczaj bardzo cieńka. Ponadto musi dobrze wyschnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 Skoro korzystasz z dymogeneratora, to możesz używać najlepszego drewna, do danego procesu. Po co zastępować gorszym drewnem skoro zużywasz go małe ilości.Stosując dymogenerator + dogrzewanie wędzarni np. elektrycznie lub gazowo, zużycie drewna/zrębków jest minimalne.Sam określiłeś paliwo jako – wierzbę energetyczną, zwracając uwagę na dane techniczne (podejrzewam że chodzi o wartości energetyczne) – w wędzeniu (jeżeli dogrzewasz wędzarnie) nie potrzebna jest energia cieplna, a potrzebne są składniki dymu o odpowiednim składzie – dotyczy zapachu/smaku.Spróbuj dodać trochę wierzby do wędzenia i sam określ czy odpowiada Tobie ten smak.Podziel się spostrzeżeniami :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Czy ktoś wędził wierzbą energetyczną? Czy wierzba byłaby dobrym paliwem do dymogeneratora? wierzba ma dziwny posmak podobnie jak brzoza z korą, nie wiem czy ci będzie ten wyrób smakował Do do dymogeneratora, nie wiem czy zrobisz dobre zrąbki bo może się zapychać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 31, 2008 Author Report Share Posted March 31, 2008 Dzięki za informacje, więc to drzewo nie nadaje sie do wędzenia. Niech sobie rośnie i służy do opału. Chciałem się zapytać bo jest wiele drzew liściastych i nic o nich nie wiem, choćby jarzębina, kasztan topola itd a o słomie to już było.Dziękuje za opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Witajcie!A czy do wedzenia nadaje się drewno orzecha laskowego?Teść ma sporą plantację i czasem robi wycinkę,drewna szkoda do pieca c.o. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 laskowym wędziłem kilka razy zmian szczególnych nie zauważyłem ale podobno włoski się nie nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Orzechy laskowe rosnąa na OLSZYNIE i tym się wędzi, natomiast orzechem włoskim nie proponuje bo sobie zaszkodziesz zdrowotnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 TOSHIBA Wydaje mi się, że orzechy laskowe to rosną na leszczynie,a nie na olszynie. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Fakt, :blush: błąd literowy, oczywiście leszczyna. :wink: Dziękuje za szybkie sprostowanie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Z całą pewnością orzechy laskowe rosną na leszczynie!Olcha ma szyszki które dodaje się do akwarium dla garbników! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Toshiba na Olszynie to my kiedys granice mileli. Pozdr.Romek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilos007 Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 mam pytanie czy wędził ktoś cokolwiek drewnem egzotycznym?? mam trochę odpadów z hebanu, wenge, mahoniu, badi, teaku i myślę czy któreś z nich nadaje sie do wędzenia.. oczywiście jako dodatek do wędzenia drewnem owocowym. Kumpel twierdzi ze spokojnie mogę wędzić ale wole sie upewnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Emilu "Agencie" jadłem wędzonki z drewna pomarańczowego ,oliwkowego,cytrynowego ale nie ma to jak nasze "Dobre bo Polskie" spróbuj a potem napisz ,Ty będziesz króliczkiem :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts