krisk Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 WitamGdzieś na forum czytałem, że podczas wędzenia (szynka) można dodać jałowca do uzyskania lepszego smaku. Czy chodzi tu o owoce jałowca, które można kupić w sklepie? W jaki sposób to dodawać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Po prostu owoce jałowca rzucasz na palące się drewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted April 1, 2012 Author Report Share Posted April 1, 2012 A ile i kiedy? Na początku czy pod koniec wędzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Ja stosowałem , ale zapachu to nie dało .To raczej bajka , myślę że zielone gałązki dane pod koniec by coś pomogły. Zawsze na koniec wędzenia , ale lepiej dać jagody zmielone i zaparzone w małej ilości wody do kiełbas typu jałowcowa , lub z dziczyzny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Ja stosowałem , ale zapachu to nie dało . To raczej bajka , Też myślę że to bajka albo nie umiałem dodać dwóch paczek ziaren jałowca do ognia.Zapachu jałowca na wędzonkach było zero. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 krisk, jeżeli chcesz zrobić jałowcową to dodaj zmielone ziarno jałowca do farszu. Również nie wędzi się spalając krzewy bo otrzymasz czarne wędzonki i śmierdzące. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Ja na żar w palenisku wkładam małą foremkę od ciasta i do niej wrzucam ziarna jałowca, ale na za jakiś oszałamiający efekt nie licz.Jak nie dodasz zmielonego jałowca do farszu kiełbasa nie będzie miała smaku jałowcowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vito_miks Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Owoc jałowca stosuje się pod koniec wędzenia. Kilka ziarenek nie da żadnego efektu. Stare receptury podają, że sypało się kwartę.Co innego jest stosowanie drewna jałowcowego, a jeszcze co innego gałązki jałowcowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 mój tata ( myśliwy ) świeć panie ... zawsze kiedy robił kiełbasy z ustrzelonej zwierzyny na sam koniec wędzenie dodawał świeżo ściete gałązki jałowca ,całe z igłami powiedzmy 2 max 3 szt i żadne tam same owoce i nigdy jego wyroby nie były ani śmierdzące ani okopcone . Robię tak samo jak on kiedyś robił . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 :grin: na jesieni dostałem cały krzak jałowca,dodawałem pod koniec wędzenia gałązki i nie odczułem żadnej różnicy zapachu.Teraz jak robiłem porządki w ogrodzie to go wyrzuciłem do śmietnika :grin: tylko stosuję ziarno w użytku bezpośrednim :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 ja też używam gałązek, ale tylko do kiełbas podsuszanych, przy parzonych nie czuć żadnej różnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vito_miks Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Zwrócić uwagę należy, że jagody jałowca są przyprawą o lekko korzennym smaku i żywiczno - balsamicznym smaku. Mają silne działanie bakteriobójcze i wykorzystywane są do wyrobów z dziczyzny i z dziczyzną, wyrobów dojrzewających oraz wędliny typu myśliwskiego. Stosowanie owoców jałowca jako surowca dymotwórczego moim zdaniem jest mało trafionym półśrodkiem. Surowcem dymotwórczym jest drewno jałowca, nadające cechy aromatyczne wyrobom wędzonym jego atmosferze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markerus Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 próbowałem dodawać owocow jalowca-ale nic to nie dawało. Ostatnio robilem szynkowa drobiowa z przepisu ze stronki. Podsuszylem ja z dodatkiem galazek jalowca (nie wiem jaka odmiana,ale nie dziki-a ten ponoc najlepszy) jak dla mnie efekt super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Zamiast jałowca można podlać ginem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Stosowanie owoców jałowca jako surowca dymotwórczego moim zdaniem jest mało trafionym półśrodkiem. Surowcem dymotwórczym jest drewno jałowca, nadające cechy aromatyczne wyrobom wędzonym I tu się całkowicie zgadzam, na ostatnie 15 minut pieczenia w wędzarni myśliwskiej czy jałowcowej dodatek gałęzi jałowca lekko podsuszonych daje zapaszek i trochę sadzy na powierzchni, efekt murowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 nie wędzi się spalając krzewy bo otrzymasz czarne wędzonki i śmierdzące.Dodatek kilku gałązek pod koniec wędzenia nie daje powyższego efektu. Dym za to jest tak pachnący, że nawet dalsi sąsiedzi wiedzą, że się wędzi i przyjemnie pachnie :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted April 2, 2012 Author Report Share Posted April 2, 2012 Nie robię kiełbasy tym razem tylko szynkę, myślałem że osiągnę jakiś dodatkowy efekt z tymi ziarenkami a tu widzę lipa:(Chyba poszukam gdzieś drzewko jałowca:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 EAnna, Tak jeżeli to będzie suchy jałowiec i w ograniczonej ilości. Zapach dymu dla nosa i bezpośrednio po wędzeniu, ale na drugi dzień już nie będzie śladu zapachu i smaku. Szkoda zabawy. Jeżeli chce się dodać efektu smaku i zapachu jałowca, należy wcześniej zaparzyć ziarna jałowca i dodać do solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Jeżeli chce się dodać efektu smaku i zapachu jałowca, należy wcześniej zaparzyć ziarna jałowca i dodać do solanki. Ja tak robię ze wszystkimi przyprawami, tzn. jeśli chcę wydobyć więcej aromatu, wtedy robię taki a'la czai z daną przyprawą, pieprz, jałowiec, czosnek, co tam tylko chcę i osiągam zamierzony efekt. Tak samo doskonale sprawdza się przy drobiu, tam jest bardzo łatwo przedobrzyć... ostatnio tak też właśnie przegiąłem bagietkę z kurczakami... smak mięsa mało wyczuwalny, ale przypraw ... za dużo jak dla mnie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablos83 Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 Witam wszystkich. Jestem " wędzarzem " amatorem Chciałem poznać Wasze zdanie dotyczące zagadnienia tytułowego. Czy dodawanie świeżo zmielonych ziół / przypraw do ognia podczas wędzenia ma sens? Czy taki krok nic nie daje i nie ma szans, aby po takim dodatku zmienić smak wędzonek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 (edited) Jałowiec to może i jeszcze, reszta? raczej nie,raczej swąd spalenizny, podgrzej sobie zioła na patelni tak do zwęglenia jak zaczną dymić i bedziesz miał odpowiedź. Edited December 3, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 Czy dodawanie świeżo zmielonych ziół / Moim zdaniem pomaga tyle co ,,umarłemu kadzidło ,, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 (edited) Moim zdaniem pomaga tyle co ,,umarłemu kadzidło ,, Też tak uważam. Edited December 3, 2017 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablos83 Posted December 4, 2017 Report Share Posted December 4, 2017 Ok, więc temat wyjaśniony Dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 4, 2017 Report Share Posted December 4, 2017 Być może da, ale tylko przy wędlinach podpiekanych.-----bez parzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts