Jump to content

Dodawanie jałowca podczas wędzenia

Recommended Posts

Ja stosowałem , ale zapachu to nie dało .

To raczej bajka , myślę że zielone gałązki dane pod koniec by coś pomogły.

Zawsze na koniec wędzenia , ale lepiej dać jagody zmielone i zaparzone w małej ilości wody do kiełbas typu jałowcowa , lub z dziczyzny.

Ja stosowałem , ale zapachu to nie dało .

To raczej bajka ,

Też myślę że to bajka albo nie umiałem dodać dwóch paczek ziaren jałowca do ognia.Zapachu jałowca na wędzonkach było zero.

Pozdrawiam :wink:

mój tata ( myśliwy ) świeć panie ... zawsze kiedy robił kiełbasy z ustrzelonej zwierzyny na sam koniec wędzenie dodawał świeżo ściete gałązki jałowca ,całe z igłami powiedzmy 2 max 3 szt i żadne tam same owoce i nigdy jego wyroby nie były ani śmierdzące ani okopcone . Robię tak samo jak on kiedyś robił .

:grin: na jesieni dostałem cały krzak jałowca,dodawałem pod koniec wędzenia gałązki i nie odczułem żadnej różnicy zapachu.Teraz jak robiłem porządki w ogrodzie to go wyrzuciłem do śmietnika :grin: tylko stosuję ziarno w użytku bezpośrednim :grin:

Zwrócić uwagę należy, że jagody jałowca są przyprawą o lekko korzennym smaku i żywiczno - balsamicznym smaku. Mają silne działanie bakteriobójcze i wykorzystywane są do wyrobów z dziczyzny i z dziczyzną, wyrobów dojrzewających oraz wędliny typu myśliwskiego.

Stosowanie owoców jałowca jako surowca dymotwórczego moim zdaniem jest mało trafionym półśrodkiem. Surowcem dymotwórczym jest drewno jałowca, nadające cechy aromatyczne wyrobom wędzonym jego atmosferze.

próbowałem dodawać owocow jalowca-ale nic to nie dawało. Ostatnio robilem szynkowa drobiowa z przepisu ze stronki. Podsuszylem ja z dodatkiem galazek jalowca (nie wiem jaka odmiana,ale nie dziki-a ten ponoc najlepszy) jak dla mnie efekt super.

Stosowanie owoców jałowca jako surowca dymotwórczego moim zdaniem jest mało trafionym półśrodkiem. Surowcem dymotwórczym jest drewno jałowca, nadające cechy aromatyczne wyrobom wędzonym

I tu się całkowicie zgadzam, na ostatnie 15 minut pieczenia w wędzarni myśliwskiej czy jałowcowej dodatek gałęzi jałowca lekko podsuszonych daje zapaszek i trochę sadzy na powierzchni, efekt murowany. :cool:

nie wędzi się spalając krzewy bo otrzymasz czarne wędzonki i śmierdzące.

Dodatek kilku gałązek pod koniec wędzenia nie daje powyższego efektu.

Dym za to jest tak pachnący, że nawet dalsi sąsiedzi wiedzą, że się wędzi i przyjemnie pachnie :grin: .

EAnna, Tak jeżeli to będzie suchy jałowiec i w ograniczonej ilości. Zapach dymu dla nosa i bezpośrednio po wędzeniu, ale na drugi dzień już nie będzie śladu zapachu i smaku. Szkoda zabawy. Jeżeli chce się dodać efektu smaku i zapachu jałowca, należy wcześniej zaparzyć ziarna jałowca i dodać do solanki.

Jeżeli chce się dodać efektu smaku i zapachu jałowca, należy wcześniej zaparzyć ziarna jałowca i dodać do solanki.

Ja tak robię ze wszystkimi przyprawami, tzn. jeśli chcę wydobyć więcej aromatu, wtedy robię taki a'la czai z daną przyprawą, pieprz, jałowiec, czosnek, co tam tylko chcę i osiągam zamierzony efekt. Tak samo doskonale sprawdza się przy drobiu, tam jest bardzo łatwo przedobrzyć... ostatnio tak też właśnie przegiąłem bagietkę z kurczakami... smak mięsa mało wyczuwalny, ale przypraw ... za dużo jak dla mnie ...

• 5 years later...

Witam wszystkich.

Jestem " wędzarzem " amatorem :) Chciałem poznać Wasze zdanie dotyczące zagadnienia tytułowego. Czy dodawanie świeżo zmielonych ziół / przypraw do ognia podczas wędzenia ma sens? Czy taki krok nic nie daje i nie ma szans, aby po takim dodatku zmienić smak wędzonek?