cyganero Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 witam wszystkich zamierzam zakupić takie oto cudo http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-3kg-silikon-tlok-maszynka-i3553528169.html czy to jest w ogóle warte uwagi?? czy polecacie coś innego w podobnej cenie?Dodano: 02 październik 2013 - 20:17potrzebuje to do kabanosów i zwykłych kiełbasek ew czasami jakas krakowska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Koledzy sie na pewno bardziej fachowo wypowiedzą, ale mi to kiepsko wygląda ze względu na brak uszczelki na tłoku, poza tym osobiście by nie bardzo pasowało przykręcanie do blatu-ja nie mam takiej mozliwosci. Dyskusja nt nadziewarek na forum ma wiele stron... Jak kupowałem swoja pare miesiecy temu to zupełnie skołowaciałem. Zdecydowałem sie w koncu na stojacą samodzielnie 5 l . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 potrzebuje to do kabanosów i zwykłych kiełbasek ew czasami jakas krakowska Krakowska jako tako o kabanosach z ta nadziewarką zapomnij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Fatalna w użyciu, kiedyś, dawno temu pożyczyłem taką samą od Arkadiusza, miałem 1 raz i ostatni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 potrzebuje to do kabanosów i zwykłych kiełbasek ew czasami jakas krakowska Krakowska jako tako o kabanosach z ta nadziewarką zapomnij Dokładnie jak pisze Tusiaczek... nadziewanie Kabanosów to masakra... chociaż ja sobie jakoś radziłam bo mam identyczną.Teraz już mam problem rozwiązany bo nabyłam nową dziadziewarkę... idzie jak po '' masle''. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inqubus Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Hi!! W podobnej cenie to ciężko coś rozsądnego znaleść a na ten wynalazek szkoda floty--można się skutecznie zniechęić do hobby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Eeeee, nie jest znowu tak źle. Używałem takiej ze trzy lata i jakoś dawałem sobie radę. Szału nie ma ale nie ma co marudzić Albo może ja byłem jakiś taki bardziej zmyślny niż cała ta reszta malkontentów ......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyganero Posted October 2, 2013 Author Report Share Posted October 2, 2013 ok to co poradzicie kupić do 300zł jest jakas czy musze wydac dużo więcej ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Poczekaj trochę i dozbieraj pieniędzy i kup coś porządnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 kupić do 300zł jest jakas czy musze wydac dużo więcej dołożyć drugie tyle i będziesz miał nadziewarkę, którąTwoje wnuki będą jeszcze używać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Używam jej już prawie 4 lata - dla mnie jest OKPrzecież nie robię przemysłowo....Dorobiłem zaworek odpowietrzający wg. opisu Pis-a i w porządku... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3940-tuning-chinczyka/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Kup sobie taką nadziewarkę jak ta tylko z na prawdę silikonowym tłokiem. Bo ta pokazana przez Ciebie to oszustwo tłok ma cienki metalowy.http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-tlok-silikonowy-2190p-i3563494343.htmlZrób sobie takie usprawnienie jak u mnie i masz super sprzęt na lata. Mam, używam, wiem co piszę. Zrób sobie takie uszczelnienie z silikonu jak na fotkach, dodaj odpowietrznik zrobiony w 10 min. ze śrubki z nakrętką i wszystko.To, bardzo dobry i tani sprzęt, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Również posiadam taką nadziewarkę i jestem z niej zadowolony, Odpowietrznik to podstawa, a pod tłok skóra od słoniny i do dzieła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Tłok metalowy w silikonie, nie potrzebuje żadnej skórki. Robię na tej nadziewarce kabanosy, serdelki, parówki itd. i nic się z pod , ani też obok tłoka nie wydostaje. Jest on bardzo szczelny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inqubus Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Powiem tak- Moja ciotka jeździła przez 28 lat maluchem --tym samym -też była w zasadzie zadowolona, ale od wczoraj jeździ nowym autem --jest bardziej zadowolona niż z malucha.Bobek poszedł na złom za 300pln. Generalnie nadziewarka jest GIT jak ktoś robi mało,nie przegnie z Newtonem i nie straci cierpliwości przy krakowskiej czy szynkowej-pomijając fakt częstego napełniania cylindra farszem. Kiedyś napychano ręcznie(palcówka) i też wesela się odbywały. Za 300zł już można kupić coś lepszego z cylindrem z jednego kawałka materiału (wytłoczka ze stali KO). Więc warto się zastanowić czy te 130 zł to dobrze wydana kasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 i nie straci cierpliwości przy krakowskiej czy szynkowej Tym nie da się napełnić osłonki farszem na krakowską czy szynkową,za mała średnica najgrubszego lejka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Da się, da. Ale są tacy co nawet kabanosów czy parówek nie potrafią, o szynkowej nie wspominając. Jasne że to nie sprzęt dla ludzi robiących na tzw. szeroką skalę. ale jak ktoś raz w tygodniu robi 10-15 kg. kiełbasy, dla siebie, przyjaciół czy rodziny, to ta nadziewarka wystarcza aż nadto. Mam robię i wiem co piszę, zresztą nie tylko ja bo jest wielu takich którzy mają ten sprzęt i działa u nich znakomicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Ja kupiłem "hendiego" nówka sztuka (7 litrów) i powiem krótko d..a zbita pierwszy wyrób: żywiecka - ciut farszu 'wylazło nad tłoczysko, wczoraj zwyczajna i tragedia, po przejsciu cylindra na całej długości, nad tłoczysko "wylazły" dwie garście farszu. Pytanie : reklamować sprzęt, czy tez ja coś sknociłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Ja kupiłem "hendiego" nówka sztuka (7 litrów) i powiem krótko d..a zbita pierwszy wyrób: żywiecka - ciut farszu 'wylazło nad tłoczysko, wczoraj zwyczajna i tragedia, po przejsciu cylindra na całej długości, nad tłoczysko "wylazły" dwie garście farszu. Pytanie : reklamować sprzęt, czy tez ja coś sknociłem?Bardzo możliwe że masz odwrotnie założoną uszczelkę. I dokręć odpowietrznik, ma być tylko malutka szparka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Bo to pewnie jakaś Wietnamska podróba tego chińskiego "Merca" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 teoretycznie to niby "oryginal", ale kto go tam wie? Odpowietrznik jest ustawiony tycio, tycio, a wyciskanie na krawędzi tłoka i cylindra. Może pojutrze coś "zadymię" i założę inaczej uszczelkę, a jak to nie pomoże to co radzicie? Złomować- reklamować, bo "cuś mi się widzi", że kabanosów nie uświadczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Na bank odwrotnie założona uszczelka. Jak kiedyś po myciu też źle założyłem miałem to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Ja też uważam ,że to efekt źle założonej uszczelki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 A może ktoś zrobi zdjęcie dobrze założonej uszczelki? Wczoraj pierwszy raz używałem swojej nadziewarki i dopiero po zdjęciu i umyciu uszczelki wpadło mi do głowy, że nie zwróciłem uwagi przed ściągnięciem jak ona była założona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Że tak się obrazowo wyrażę U do dołu Było już na forum opisywane ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts