BonAir Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Przepis na kiszkę pasztetową na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=12 w odróżnieniu od innych wyrobów podrobowych jako składnika używa mięsa surowego (a nie gotowanego). Czy w takim razie sensownym nie byłoby podwędzać taką kiszkę przed parzeniem, a nie po, jak mówi przepis ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Czy w takim razie sensownym nie byłoby podwędzać taką kiszkę przed parzeniem, a nie po, jak mówi przepis ?Można i wg Twojej sugestii. Będziesz zaskoczony smakiem pasztetowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur6107 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Czesc.Mam szybkie pytanie.Mam zamiar zrobic pasztetowa ale dokladnie nie wiem czy mieso wieprzowe ma byc gotowane lub parzone? Artur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 nie wiem czy mieso wieprzowe ma byc gotowane lub parzone?Pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189 , w Akademii Dziadka, znajdziesz dokładną instrukcję obróbki mięs do pasztetowej. Watróbka jest oddzielnie parzona a woda wylewana, mięsa zaś gotowane z częściowym wykorzystaniem wywaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgus Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Drodzy ,w temacie- inaczej Kochana Braci zadymiarska ,jako bardzo zielony w tym bardzo trudnym temacie masarskim mam pytanie dotyczace co to sa skorki .W bardzo wielu przepisach jest podane ,szczegolnie w wyrobach podrobowych- dodac skorek .Czy skora z calej blondynki jest zjadliwa ? .Osobiscie jadlem skorke z golonki i nozek gotowanych do galaretki.Czy skora z boczku i sloniny po ugotowaniu to tez skorki. pozdrawiam Jorgus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Tak. Trzeba ją ugotować w niewielkiej ilości wody, zmielić x2 na najmniejszym sitku, a potem skutrować, albo potraktować blenderem. Takie"masło"dodajesz do farszu.Ja robię pasztetową krojona , nie smarowaną z 0,5kg łopatki i 0,5kg podgardla z/s 9ta skórę potem po "obrobieniu" dodaję do całości) i 0,35kg wątroby, dodaję również 70g kaszy mannej i oczywiście przyprawy, całość trafia do jelita cienkiego i ......itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgus Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Dzieki Biotit za blyskawiczna reakcje przy okazji podales przepis na pasztetowa krojona pozdrawiamJorgus.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 całość trafia do jelita cienkiego i ......itd No, do cienkiego, ciekawe, też próbowałem, do cienkiego, cienko mi to wyszło. Dlatego Pisusu trzeba wkładać do j.prostego, nieprawdaż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts