Koniu87 Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 (edited) WitamPeklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow. Prawdopodbnie popełniłem jakis błąd gdyż po parzeniu boczki nie sa słone tzn sa za mało słone wręcz jałowe. Czy moge teraz cos z tym zrobić? Natrzec sola albo cos? Dobrze, ze tylko dwa male kawalki tak zrobiłem. Nastepnym razem albo przetworzę to w wędzarni poprzez podniesienie temperatury lub najpierw natre to sama peklosola na np dobe a dopiero pozniej dodam przyprawy. Nie mam poprostu pomyslu co zrobic z tymi dwoma boczkamiPozdrawiam Edited December 13, 2017 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 (edited) Jak już są uwędzone i po obróbce termicznej to pozostaje solić na kanapce.A z którego przepisu korzystałeś.? Edited December 13, 2017 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 Peklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow Boczek peklowany na sucho podpiekam w wędzarni , szkoda że tego nie zrobiłeś . Stąd ten '' jałowy '' smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 (edited) Nie od rzeczy byłoby wspomnieć z jakiego przepisu. Ale rozumiem, że Tobie nie chodzi już teraz o to, jak poprawić przepis bazowy, tylko jak wykorzystać nie do końca udaną wędlinę? Możliwości jest kilka - to co na szybko mi przychodzi do głowy:- można pokroić w kostkę, przesolić i dodać do jakichś potraw, np. różnego rodzaju zapiekanek - wtedy niedosolenie skorygujesz słonością innych składników.- można by pokroić w plastry i obłożyć jakieś inne mięso do pieczenia (lub np. pasztet) - wtedy też to zniknie w ogólnej słoności Generalnie - niech boczek nie będzie samodzielną potrawą, a - po rozdrobnieniu - składnikiem czegoś większego - można podać z jakimś lekko nadsolonym sosem o mocnym smaku, który zrekompensuje po części jałowość mięsa Edited December 13, 2017 by elmaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu87 Posted December 13, 2017 Author Report Share Posted December 13, 2017 (edited) Witajcie. Był to przepis z poza forum ale juz wklejam linka. No człowiek uczy sie na błędach i podobno całe życie:) Dziękuje za rady. Żona mówiła że do bigosu może troche dodać https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/boczek-wedzony-peklowany-na-sucho# Edited December 13, 2017 by Koniu87 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 (edited) Podane jest dwie łyżki peklosoli, to chyba będzie około 60 g. Na 3 kg boczku powinno być dobrze.Rozumiem, że przed parzeniem nie próbowałeś i nie wiesz jaka była słoność boczku po wędzeniu? Edited December 13, 2017 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu87 Posted December 13, 2017 Author Report Share Posted December 13, 2017 Ja miałem dwa kilo boczku i prawie te same proporcje dałem. No moze troche mniej przypraw. Ale widziałem pewien przepis na wedzonki tyrolskie i oni zasypują najpierw mieso peklosola i nacieraja je dobrze i zostawiaja na dobe, a potem reszte. Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 13, 2017 Report Share Posted December 13, 2017 Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni. Przy takim zasoleniu boczku możesz go parzyć na dwa sposoby: 1. Dodać na każdy litr wody 20g soli2. Zapakować próżniowo i parzyć.Chociaż njlepszy będzie podpiekany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.