Jump to content

Zbyt jałowa wedzonka

Koniu87

Recommended Posts

Witam
Peklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow. Prawdopodbnie popełniłem jakis błąd gdyż po parzeniu boczki nie sa słone tzn sa za mało słone wręcz jałowe. Czy moge teraz cos z tym zrobić? Natrzec sola albo cos? Dobrze, ze tylko dwa male kawalki tak zrobiłem. Nastepnym razem albo przetworzę to w wędzarni poprzez podniesienie temperatury lub najpierw natre to sama peklosola na np dobe a dopiero pozniej dodam przyprawy. Nie mam poprostu pomyslu co zrobic z tymi dwoma boczkami
Pozdrawiam

Edited by EAnna

Nie od rzeczy byłoby wspomnieć z jakiego przepisu. Ale rozumiem,  że Tobie nie chodzi już teraz o to, jak poprawić przepis bazowy, tylko jak wykorzystać nie do końca udaną wędlinę?

Możliwości jest kilka - to co na szybko mi przychodzi do głowy:

- można pokroić w kostkę, przesolić i dodać do jakichś potraw,  np. różnego rodzaju zapiekanek - wtedy niedosolenie skorygujesz słonością innych składników.

- można by pokroić w plastry i obłożyć jakieś inne mięso do pieczenia (lub np. pasztet) - wtedy też to zniknie w ogólnej słoności

Generalnie - niech boczek nie będzie samodzielną potrawą, a - po rozdrobnieniu - składnikiem czegoś większego

- można podać z jakimś lekko nadsolonym sosem o mocnym smaku, który zrekompensuje po części jałowość mięsa

Edited by elmaz

Witajcie. Był to przepis z poza forum ale juz wklejam linka. No człowiek uczy sie na błędach i podobno całe życie:) Dziękuje za rady. Żona mówiła że do bigosu może troche dodać;)

https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/boczek-wedzony-peklowany-na-sucho#

Edited by Koniu87

Ja miałem dwa kilo boczku i prawie te same proporcje dałem. No moze troche mniej przypraw. Ale widziałem pewien przepis na wedzonki tyrolskie i oni zasypują najpierw mieso peklosola i nacieraja je dobrze i zostawiaja na dobe, a potem reszte. Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni.

Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni.

Przy takim zasoleniu boczku możesz go parzyć na dwa sposoby:

1. Dodać na każdy litr wody 20g soli

2. Zapakować próżniowo i parzyć.

Chociaż njlepszy będzie podpiekany.