Jump to content

Zbyt jałowa wedzonka


Koniu87

Recommended Posts

Witam
Peklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow. Prawdopodbnie popełniłem jakis błąd gdyż po parzeniu boczki nie sa słone tzn sa za mało słone wręcz jałowe. Czy moge teraz cos z tym zrobić? Natrzec sola albo cos? Dobrze, ze tylko dwa male kawalki tak zrobiłem. Nastepnym razem albo przetworzę to w wędzarni poprzez podniesienie temperatury lub najpierw natre to sama peklosola na np dobe a dopiero pozniej dodam przyprawy. Nie mam poprostu pomyslu co zrobic z tymi dwoma boczkami
Pozdrawiam

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Nie od rzeczy byłoby wspomnieć z jakiego przepisu. Ale rozumiem,  że Tobie nie chodzi już teraz o to, jak poprawić przepis bazowy, tylko jak wykorzystać nie do końca udaną wędlinę?

 

Możliwości jest kilka - to co na szybko mi przychodzi do głowy:

- można pokroić w kostkę, przesolić i dodać do jakichś potraw,  np. różnego rodzaju zapiekanek - wtedy niedosolenie skorygujesz słonością innych składników.

- można by pokroić w plastry i obłożyć jakieś inne mięso do pieczenia (lub np. pasztet) - wtedy też to zniknie w ogólnej słoności

 

Generalnie - niech boczek nie będzie samodzielną potrawą, a - po rozdrobnieniu - składnikiem czegoś większego

 

- można podać z jakimś lekko nadsolonym sosem o mocnym smaku, który zrekompensuje po części jałowość mięsa

Edited by elmaz
Link to comment
Share on other sites

Witajcie. Był to przepis z poza forum ale juz wklejam linka. No człowiek uczy sie na błędach i podobno całe życie:) Dziękuje za rady. Żona mówiła że do bigosu może troche dodać;)

https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/boczek-wedzony-peklowany-na-sucho#

Edited by Koniu87
Link to comment
Share on other sites

Ja miałem dwa kilo boczku i prawie te same proporcje dałem. No moze troche mniej przypraw. Ale widziałem pewien przepis na wedzonki tyrolskie i oni zasypują najpierw mieso peklosola i nacieraja je dobrze i zostawiaja na dobe, a potem reszte. Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni.

Przy takim zasoleniu boczku możesz go parzyć na dwa sposoby:

 1. Dodać na każdy litr wody 20g soli

2. Zapakować próżniowo i parzyć.

Chociaż njlepszy będzie podpiekany.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...