Marko Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Witam, Zrobiłem galaretkę z nóżek wg przepisu Maxella ze strony głównej (dwie nóżki i golonka powyżej 1 kg). Bardzo dobry przepis i pewnie nic w tym nadzwyczajnego ale wprowadziłem małą modyfikację a mianowicie do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek. Wyszło naprawdę pycha. Wszystkim gorąco polecam. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek.Dobrze kombinujesz Marko. Wywar z wędzonek (naszych domowych) to cenna rzecz. Można go przechować w butelkach po wodzie w zamrażarce i dodawać do różnych wyrobów. Polecam pasztety z mięs gotowanych (parzonych) na wodzie z wędzonek. Nabierają charakteru. Wyobrażam sobie, że Twoja galaretka jest przepyszna; z tą nutką wędzonego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Można go przechować w butelkach po wodzie Świetny pomysł! Do tej pory jedynie przygotowywałem solankę do oscypków na bazie wody po parzeniu wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Witam Jednak człowiek cały czas się uczy . Ja wodę po parzeniu szynek wykorzystywałem tylko do robienia czerwonego barszczu . Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Możnaby ułożyć dość długą listę potraw i wyrobów do których można wykorzystać wodę z parzenia wędzonek.I tak:- kapusta, kapuśniak, bigos- barszcz czerwony, żurek, krupnik, pomidorowa- kaszanka - nóżki w galarecie- pasztety- solanka do oscypków Zapraszam do uzupełniania tej listy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Witam EAnna Dzięki :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted April 15, 2008 Author Report Share Posted April 15, 2008 Witam,Ja właśnie przelałem ten wywar z wędzonek do butelki po wodzie mineralnej i trzymam w lodówce. W niedzielę dodałem go do zupy jarzynowej i miałem pyszną zupę na wędzonce :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Można jeszcze do:-grochówki,-zalewajki,-polewki,-barszczu białego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Można jeszcze do: -grochówki, -zalewajki, -polewki, -barszczu białego.Aniu, zapomniałam o sztandarowej grochówce!!! Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek? Co to jest "zalewajka" i "polewka"? Nazwy, jakby znane, ale nie mogę pokojarzyć treści. Dzięki za uzupełnienie listy. Myślę, że ani kropla rosołku z naszych wędzonek się nie zmarnuje. Oczywiscie powinna to byc woda z parzenia NIE OSMOLONYCH wedzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?Oczywiście że nie barszcz biały jest tylko zabielany, a prawdziwy żurek jest robiony na zakwasie. EAnno oczywiście masz racje że rosół z parzenia, powinien pochodzić z obróbki termicznej wędzonek nie okopconych. Gdyż dodatek rosołu o brązowej barwie nie jest wskazane. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 EAnno, polewka jest tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2023&highlight=polewka a, zalewajka, to taka "cienka" zupka z ziemniakami zakwaszana żurkiem.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted May 7, 2008 Author Report Share Posted May 7, 2008 Witam,Właśnie wykonałem kolejny eksperyment z zastosowaniem wywaru z parzenia wędzonek. Zrobiłem boczek prasowany z szynkowara. Boczek był peklowany na sucho ale dodałem około 100 ml wywaru z wędzonek, który w trakcie peklowania i masowania prawie całkowicie został wchłonięty w mięso. W rezultacie boczek ma wyraźny posmak wędzonki. Polecam. Napewno wywar można dodawać do mielonek.PS Nie wiem czy tego postu nie powinienem zamieścić w "Wyrobach z szynkowara" ale tu pisaliśmy o wykorzystaniu wywaru z wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 WitamJa wywar z parzenia wędzonek użyłem do parzenia mięsa na salceson, mięso nie było peklowane ale zaróżowiło się w wywarze. Wywar dodałem do mięsa pokrojonego i wyszedł wspaniały salcesonik.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.