Jump to content

Galaretka z nóżek

Marko

Recommended Posts

Witam,

Zrobiłem galaretkę z nóżek wg przepisu Maxella ze strony głównej (dwie nóżki i golonka powyżej 1 kg). Bardzo dobry przepis i pewnie nic w tym nadzwyczajnego ale wprowadziłem małą modyfikację a mianowicie do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek. Wyszło naprawdę pycha. Wszystkim gorąco polecam.

Pozdrawiam

do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek.

Dobrze kombinujesz Marko.

Wywar z wędzonek (naszych domowych) to cenna rzecz. Można go przechować w butelkach po wodzie w zamrażarce i dodawać do różnych wyrobów. Polecam pasztety z mięs gotowanych (parzonych) na wodzie z wędzonek. Nabierają charakteru. Wyobrażam sobie, że Twoja galaretka jest przepyszna; z tą nutką wędzonego...

Możnaby ułożyć dość długą listę potraw i wyrobów do których można wykorzystać wodę z parzenia wędzonek.

I tak:

- kapusta, kapuśniak, bigos

- barszcz czerwony, żurek, krupnik, pomidorowa

- kaszanka

- nóżki w galarecie

- pasztety

- solanka do oscypków

Zapraszam do uzupełniania tej listy.

Można jeszcze do:

-grochówki,

-zalewajki,

-polewki,

-barszczu białego.

Aniu,

zapomniałam o sztandarowej grochówce!!!

Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?

Co to jest "zalewajka" i "polewka"? Nazwy, jakby znane, ale nie mogę pokojarzyć treści.

Dzięki za uzupełnienie listy. Myślę, że ani kropla rosołku z naszych wędzonek się nie zmarnuje. Oczywiscie powinna to byc woda z parzenia NIE OSMOLONYCH wedzonek.

Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?

Oczywiście że nie barszcz biały jest tylko zabielany, a prawdziwy żurek jest robiony na zakwasie.

EAnno oczywiście masz racje że rosół z parzenia, powinien pochodzić z obróbki termicznej wędzonek nie okopconych. Gdyż dodatek rosołu o brązowej barwie nie jest wskazane.

Pozdrawiam!

• 3 weeks later...

Witam,

Właśnie wykonałem kolejny eksperyment z zastosowaniem wywaru z parzenia wędzonek. Zrobiłem boczek prasowany z szynkowara. Boczek był peklowany na sucho ale dodałem około 100 ml wywaru z wędzonek, który w trakcie peklowania i masowania prawie całkowicie został wchłonięty w mięso. W rezultacie boczek ma wyraźny posmak wędzonki. Polecam. Napewno wywar można dodawać do mielonek.

PS Nie wiem czy tego postu nie powinienem zamieścić w "Wyrobach z szynkowara" ale tu pisaliśmy o wykorzystaniu wywaru z wędzonek.