Adamus_23_as Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 WitamPlan budowy miałem w głowie od kilku lat, ale zawszy coś bylo nie po drodze do realizacji. W międzyczasie wpadałem tu coś poczytać, pooglądać i w zeszłym roku już nie darowałem aż powstał mój kombajn. Nie cieszą się one co prawda dobrą opinią na forum -większość uważa, że jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego. Ja połączyłem 3 budowle w 1 wspólną i DZIAŁA.Całą wiedzę jaką wykorzystałem do projektu i budowy mojej wędzarni zdobyłem na tym forum, budowę pieca do pizzy ogarnąłem na youtube reszta to improwizacja i podpatrzone realizacje w necie. Miałem całą masę obaw ,ale na szczęście wszystko działa doskonale "jak dla mnie".Może kogoś zainspiruje moja fotorelacja -jak inne mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Fajne to igloo. Zwieńczeniem fotorelacji jest fotka wędzonek, zapodaj proszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamus_23_as Posted January 16, 2018 Author Report Share Posted January 16, 2018 (edited) więcej fotek[Dodano: 16 sty 2018 - 12:44]wiecej zdjęc Edited January 16, 2018 by Adamus_23_as Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 No fort Kombajn jak się patrzy, teraz tylko na kurs do Łaz bo okazja jest duża a odległość niewielka - i do przodu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Ja bym się jeszcze pokusiła o jakąś wiatę przy tym kombajnie-do biesiadowania przy grilu [Jedną ścianę już masz...] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Wedzarnia tez bedzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Wedzarnia tez bedzie?Elu, wędzarnia jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Noooo, i okazuje się że "pomniczki" też mogą być nie tylko urodziwe, ale też i ze wszech miar funkcjonalne, brawo Janusz :clap: . Czy te deski na komorę to "dębinka" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Ładniawa... Mi sie bardzo podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Bardzo ladna :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamus_23_as Posted January 16, 2018 Author Report Share Posted January 16, 2018 (edited) Noooo, i okazuje się że "pomniczki" też mogą być nie tylko urodziwe, ale też i ze wszech miar funkcjonalne, brawo Janusz :clap: . Czy te deski na komorę to "dębinka" ?Tak to są deski dębowe po grubościówkę zostało jeszcze z 6 cm gr.;-)Fajnie ze sie podoba Edited January 16, 2018 by Adamus_23_as Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 Pomniczek bajka, a "dębinka" gwarantuje jakość, super izolację i wytrzymałość na wieki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 18, 2018 Report Share Posted January 18, 2018 Co tu dużo mówić. Bardzo ładna budowla, chociaż jak dla mnie to za mało wyciągnięty daszek od frontu. W czasie złej pogody będzie mało komfortowo. Reszta to wielkie Musisz mieć duże umiejętności techniczne i jeszcze więcej wolnego czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquariusP Posted January 18, 2018 Report Share Posted January 18, 2018 Na bogatości.Gratuluję i pozdrawiam z Kobyłki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Całkiem przyzwoita budowla, wykonana ze zrozumieniem tematu Termometr wędzarni dobrze jest umiejscowić na wysokości wędzonek. Jak rozwiązałeś kwestię ujścia dymu z komory wędzarniczej? Za całokształt wielkie brawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 (edited) Może jedno "ale" drewno to jest klejonka (jak mnie wzrok nie zwodzi ) . Trudno wyrokować jak się będzie zachowywać (temperatuta wilgotność) czas pokaże . A budowla bardzo klimatyczna zrobiona z dużym pietyzmem Edited January 22, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Jest moc.... kojarzy mi się z takim klimatem karpacko- bałkańskim Ładna spinka konstrukcji, funkcji i formy Pięknie się będzie "starzeć".... pomysłowo rozmyty wiek/data wykonanie... to już wyższa szkoła jazdy Lubię siermiężność, funkcjonalność i prostotę...To do roboty Adamus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamus_23_as Posted January 22, 2018 Author Report Share Posted January 22, 2018 Co tu dużo mówić. Bardzo ładna budowla, chociaż jak dla mnie to za mało wyciągnięty daszek od frontu. W czasie złej pogody będzie mało komfortowo. Reszta to wielkie Musisz mieć duże umiejętności techniczne i jeszcze więcej wolnego czasu. Daszek ma ok 40cm okapu , grillujemy swobodnie bo głębokość paleniska jest mniejsza, piec też idzie obsługiwać aczkolwiek w deszcz nie będzie klimatu.Przy wiórze osikowym jest potrzebne duże nachylenie dachu min 45st. Chcąc większy okap musiałbym zwiększyć wysokość co mogłoby zachwiać proporcje dlatego byłem ostrożny i chyba nie przesadziłem.Prace budowlane wykonał zaprzyjaźniony pan Mirek który nigdy wcześniej z tego typu konstrukcją nie miał doczynienia Ja musiałem sie martwić o wszystkie problemy techniczne ,wymiary ,proporcje,, materiały zeby to wszystko na końcu nie tylko wyglądało ale i spełniało swoje funkcje.Komora wędzarnicze to lite felcowane dechy skręcone tylko na wkręty. Drzwi mają 3cm doklejkę dodatkowo dokręconą wkrętami. materiał tak wydawał.Odprowadzenie dymu z komory to tradycyjne kibelkowe otwory na tylnej ścianie z suwakiem do regulacji,Nie ma połązenia z kominem.Termometr ma 30cm bolec i nijak nie pasowa mi w drzwiach dlatego wylądował nad. Przekłamuje o 5 st. I. Muszę mieć to na uwadze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Dziękuję za rzeczowa odpowiedź. Oby więcej takich świadomych konstrukcji. Gratulacje i powodzenia w wykonywaniu wyrobów, które już cieszą oko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamus_23_as Posted March 31, 2018 Author Report Share Posted March 31, 2018 (edited) Świąteczne wędzenie zakończone. Edited March 31, 2018 by Adamus_23_as Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamus_23_as Posted January 2, 2021 Author Report Share Posted January 2, 2021 Kilka fotek trim.E599E15C-90F5-4E8E-B8B0-33056B8FCE3F.MOV trim.87D81DDC-3C73-4AAB-8485-9F3951CE8569.MOV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamus_23_as Posted January 13, 2021 Author Report Share Posted January 13, 2021 ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2021 Report Share Posted January 13, 2021 !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 13, 2021 Report Share Posted January 13, 2021 Zazdroszczę Ci pieca chlebowego. Muszę się do Ciebie wybrać wiosną, jak ruszę z budową nowego domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychuzab Posted January 13, 2021 Report Share Posted January 13, 2021 Co jest na dachu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts