Jump to content

Milkshake New Zeland IPA


Recommended Posts

Witam. 

Poniżej daje mój przepis na bardziej nachmielone piwo z dodatkiem laktozy, rozmarynu i hibiskusa. Będę na bieżąco dzielił się spostrzeżeniami, aż do czasu degustacji ;)

 
post-48946-0-37529300-1516447234_thumb.jpg

 

FRIGG

 

Ilość = 12 L

Ekstrakt 17 blg

65 IBU 

Barwa 11 EBC

 

Woda: 

mieszanka wody destylowanej z marketową - 72 ppm (miało być niżej, ale niestety dałem za dużo wody z marketu)

Słody (Viking Malt):

- 3 kg Pale Ale

- 0,25 kg słodu pszenicznego

- 0,25 kg słodu wiedeńskiego

Chmiele:

- 60 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Orbit

- 30 min - 10 g Rakau

- 5 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Rakau, 10 g Orbit

Na fermentację cichą dodam jeszcze po 30 g Orbit oraz Rakau.

Drożdże:

Bulldog American West B5

Dodatki: 

- 0,3 kg laktozy

- 0,6 kg płatków owsianych

- 20 g rozmarynu (fermentacja cicha)

- 20 g hibiskusa (fermentacja cicha)

 

Spostrzeżenia zapisane podczas warzenia:

- blg na początku filtracji 19, przed chmieleniem 15 blg, a po gotowaniu 25 blg

- brzeczka mega mętna, bardzo jasna!

- drożdże uwodnione nie ruszyły, ale po 12 h od schłodzenia rozsypałem drożdże po brzeczce i zaczęło się coś dziać

 

post-40040-0-74759400-1516456065_thumb.jpg

 

post-40040-0-17417800-1516455981_thumb.jpg post-48946-0-40818400-1516447164_thumb.jpg

 

 

 

 

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Piwo zeszło do 6 blg, więc tyle ile sobie życzyłem. Tym samym osiągnęło ok. 5,5%. 

Dodałem:
- 10 g hibiskusa,
- 900 g mrożonki Owoce tropikalne Hortexu
- 30 g chmielu Orbit oraz 30 g chmielu Rakau
 

Żałuję, że nie dałem 2x więcej laktozy - może wtedy byłoby ją czuć default_hmm.png

Link to comment
Share on other sites

Właśnie ciekawy jestem efektu ;)

Wczoraj piłem Bilberry Milkshake IPA i było bardzo dobre. Mam nadzieję, że to będzie podobne.

 

Osobiście bardzo lubię lagery - Porter bałtycki, Marcowe, Pilsner, ale niestety nie mam obecnie możliwości technicznych, aby takie piwo zrobić. Nie dysponuję lodówką ze sterownikiem temperatury. Wiąże się to ze zbyt dużą losowością fermentacji ;)

Link to comment
Share on other sites

IPA w różnych odsłonach to jeden z moich ulubionych gatunków piwa. Jestem ciekaw czy te chmiele co podałeś dadzą podobnego kopa w kubki smakowi i w nos co chmiele i AIPA czyli cascade, citra, mosaic czy cascade. Napisz koniecznie jak walory smakowe. Np Miłosław sosnowe APA jest całkiem niezłe, ciekawe jak się sprawi rozmaryn, jedynie hibiskus i owoce budzą moje obawy.  Powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...