markus383 Posted January 20, 2018 Report Share Posted January 20, 2018 (edited) Witam. Poniżej daje mój przepis na bardziej nachmielone piwo z dodatkiem laktozy, rozmarynu i hibiskusa. Będę na bieżąco dzielił się spostrzeżeniami, aż do czasu degustacji FRIGG Ilość = 12 LEkstrakt 17 blg65 IBU Barwa 11 EBC Woda: mieszanka wody destylowanej z marketową - 72 ppm (miało być niżej, ale niestety dałem za dużo wody z marketu)Słody (Viking Malt):- 3 kg Pale Ale- 0,25 kg słodu pszenicznego- 0,25 kg słodu wiedeńskiegoChmiele:- 60 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Orbit- 30 min - 10 g Rakau- 5 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Rakau, 10 g OrbitNa fermentację cichą dodam jeszcze po 30 g Orbit oraz Rakau.Drożdże:Bulldog American West B5Dodatki: - 0,3 kg laktozy- 0,6 kg płatków owsianych- 20 g rozmarynu (fermentacja cicha)- 20 g hibiskusa (fermentacja cicha) Spostrzeżenia zapisane podczas warzenia:- blg na początku filtracji 19, przed chmieleniem 15 blg, a po gotowaniu 25 blg- brzeczka mega mętna, bardzo jasna!- drożdże uwodnione nie ruszyły, ale po 12 h od schłodzenia rozsypałem drożdże po brzeczce i zaczęło się coś dziać Edited January 20, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted January 27, 2018 Author Report Share Posted January 27, 2018 Piwo zeszło do 6 blg, więc tyle ile sobie życzyłem. Tym samym osiągnęło ok. 5,5%. Dodałem:- 10 g hibiskusa,- 900 g mrożonki Owoce tropikalne Hortexu- 30 g chmielu Orbit oraz 30 g chmielu Rakau Żałuję, że nie dałem 2x więcej laktozy - może wtedy byłoby ją czuć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Dla mnie osobiście to już nie jest piwo tylko jakaś perfumeria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted January 27, 2018 Author Report Share Posted January 27, 2018 Właśnie ciekawy jestem efektu Wczoraj piłem Bilberry Milkshake IPA i było bardzo dobre. Mam nadzieję, że to będzie podobne. Osobiście bardzo lubię lagery - Porter bałtycki, Marcowe, Pilsner, ale niestety nie mam obecnie możliwości technicznych, aby takie piwo zrobić. Nie dysponuję lodówką ze sterownikiem temperatury. Wiąże się to ze zbyt dużą losowością fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 2, 2018 Report Share Posted February 2, 2018 IPA w różnych odsłonach to jeden z moich ulubionych gatunków piwa. Jestem ciekaw czy te chmiele co podałeś dadzą podobnego kopa w kubki smakowi i w nos co chmiele i AIPA czyli cascade, citra, mosaic czy cascade. Napisz koniecznie jak walory smakowe. Np Miłosław sosnowe APA jest całkiem niezłe, ciekawe jak się sprawi rozmaryn, jedynie hibiskus i owoce budzą moje obawy. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.