Jump to content

Przechowywanie zywnosci -nowe technologie?


StefanS

Recommended Posts

Natknolem sie na cos takiego - widze to poraz pierwszy do zastosowania w warunkach domowych - https://harvestright.com/how-it-works/- wyglada jak liofilizacja w domu. 


FreezeDryer-VacuumPump-500x500.png
 
This image shows both the freeze dryer and the vacuum pump together. This is part of the complete solution that everyone receives when they purchase a freeze dryer.
The following description illustrates how the components shown here (freeze dryer and vacuum pump) work to freeze dry food:
  • The process is simple. The food freezes to an ultra cold temperature. The chamber the food is in becomes a vacuum and the water evaporates out of the food.
  • The process is automatic. The person using the freeze dryer simply presses “Start” and the process runs to completion.
  • It doesn’t matter what one puts in the freeze dryer. There can be pineapple on one shelf, turkey on another, yogurt on a third, and a leftover meal (like chili or stroganoff) on the last shelf.
 
 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

This image shows both the freeze dryer and the vacuum pump together. T

Na fotografi widac liofilizator wraz z pompą próżniową.

Rozumiem, ze jest to urządzenie do suszenia w bardzo niskich temperaturach, wspomagane próżnią.

Ciekawe !!! 

Link to comment
Share on other sites

Poniewaz nie bylo czasu wczoraj - to kilka slow komentarza. _Polega to na wkladaniu zywnosci najczesciej  juz pokrojonej/rozdrobnionej do tego urzadzenia. Bardzo szybko temperatura jest sprowadzana do -40*C / -40F. Podlaczana jast mocna pompa podcisnieniowa. W trakcie procesu usuwania powietrza tace z zywnoscia sa lekko podgrzewane aby nastapilo odparowywanie wody  z czasteczek lodu co powoduje odcianiecie wody w bardzo duzym stopniu.. Po zakonczeniu procesu zywnosc nalezy szybko przepakowac w specjalne torebki, sloiki czy hermetyczne opakowania.Do srodka wklada sie tez pochlaniacz tlenu. Zapakowana w ten sposob zywnosc moze przetrzymac od kilka do 25 lat (w zaleznosci od opakowania - w/g producenta). Do powrotu gotowosci do spozycia wymaga dodania wody.

Tak to wyglada w wielkim skrocie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

moze przetrzymac od kilka do 25 lat
:yes: - suszenie techniką sublimacyjną - Liofilizacja- jest znana od ponad 60 lat. Sam jadłem ostatnio w zeszłym roku - posiłek mięsny z warzywami - (kolega zajmuje się dystrybucją takich produktów) - smak trochę inny jak bym nie wiedział - to bym określił taki trochę odgrzewany kotlet,  ale waga zaopatrzenia w produkty liofilizowane powala - wyżywienie pełne  dla dorosłej osoby na 3 tygodnie -2,6 kg ;) 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...