StefanS Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Natknolem sie na cos takiego - widze to poraz pierwszy do zastosowania w warunkach domowych - https://harvestright.com/how-it-works/- wyglada jak liofilizacja w domu. This image shows both the freeze dryer and the vacuum pump together. This is part of the complete solution that everyone receives when they purchase a freeze dryer.The following description illustrates how the components shown here (freeze dryer and vacuum pump) work to freeze dry food:The process is simple. The food freezes to an ultra cold temperature. The chamber the food is in becomes a vacuum and the water evaporates out of the food.The process is automatic. The person using the freeze dryer simply presses “Start” and the process runs to completion.It doesn’t matter what one puts in the freeze dryer. There can be pineapple on one shelf, turkey on another, yogurt on a third, and a leftover meal (like chili or stroganoff) on the last shelf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 This image shows both the freeze dryer and the vacuum pump together. T Na fotografi widac liofilizator wraz z pompą próżniową.Rozumiem, ze jest to urządzenie do suszenia w bardzo niskich temperaturach, wspomagane próżnią.Ciekawe !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 28, 2018 Author Report Share Posted January 28, 2018 Poniewaz nie bylo czasu wczoraj - to kilka slow komentarza. _Polega to na wkladaniu zywnosci najczesciej juz pokrojonej/rozdrobnionej do tego urzadzenia. Bardzo szybko temperatura jest sprowadzana do -40*C / -40F. Podlaczana jast mocna pompa podcisnieniowa. W trakcie procesu usuwania powietrza tace z zywnoscia sa lekko podgrzewane aby nastapilo odparowywanie wody z czasteczek lodu co powoduje odcianiecie wody w bardzo duzym stopniu.. Po zakonczeniu procesu zywnosc nalezy szybko przepakowac w specjalne torebki, sloiki czy hermetyczne opakowania.Do srodka wklada sie tez pochlaniacz tlenu. Zapakowana w ten sposob zywnosc moze przetrzymac od kilka do 25 lat (w zaleznosci od opakowania - w/g producenta). Do powrotu gotowosci do spozycia wymaga dodania wody.Tak to wyglada w wielkim skrocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 28, 2018 Report Share Posted January 28, 2018 moze przetrzymac od kilka do 25 lat - suszenie techniką sublimacyjną - Liofilizacja- jest znana od ponad 60 lat. Sam jadłem ostatnio w zeszłym roku - posiłek mięsny z warzywami - (kolega zajmuje się dystrybucją takich produktów) - smak trochę inny jak bym nie wiedział - to bym określił taki trochę odgrzewany kotlet, ale waga zaopatrzenia w produkty liofilizowane powala - wyżywienie pełne dla dorosłej osoby na 3 tygodnie -2,6 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted January 28, 2018 Report Share Posted January 28, 2018 Też miałem okazję jeść coś takiego. Mam tak "wrażliwe" kubki smakowe, że gdyby mi nie powiedziano i pokazano co jem to bym nie odróżnił od naturalnego papu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.