Baca Posted February 3, 2018 Report Share Posted February 3, 2018 Witam pięknie potrzebuje pomocy w temacie. Mam Dianę 8 to maszynka do mięsa tak dla przypomnienia ślimak w niej podparty jest standartowo na sprzęgiełku i na trzpieniu który to ma ślady zużycia. Mam pytanie czy ten trzpień jest wymienny w alfie był. Parząc na sam ślimak to widać, że trzpień nie jest z odlewki tylko z innego materiału więc zdaje mi się że jest wkręcany.Pytałem u dystrybutora ponoć trzeba cały ślimak wymienić, może ktoś ten problem już rozwiązał więc proszę o podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorro Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 jak trzpien jest z innego materału to jest duze prawdpodbienstwo ze jest wkrecane ,próbować odkrecic i udac sie do tokarza i napewno dorobi drugi zawszc jest wyjscie z kazdej sytuacij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 Gdzieś na necie widziałem części zamienne do zelmera i tam były również trzpienie, sprzęgiełka i sitka. Nie wiem tylko gdzie. Jak znajdę to napisze.Serdeczne pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 Ja też mam w Zelmerku poddarty ten trzpień. Kupiłem taki trzpień i chciałem wykręcić ten zużyty. No i niby się kręci w ślimaku, ale jakoś się nie wykręca. Odpuściłem, bo bałem się, że coś się urwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorro Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 Kolego todek najprawdopdobniej zerewal sie gwint na trzpieniu trzeba zobaczyc gdzie wyjscie jest jedno na trzepieniu jest gwint 8lub 10 trzeba rozwiercic i nagwintowac i zrobic przykladowo 12 i bedzie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 Kolego Todek: jak już kupiłes trzpien do zelmerka to podaj proszę gdzie, kolega baca o to prosił........ Serdeczne pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 (edited) Kolego Todek: jak już kupiłes trzpien do zelmerka to podaj proszę gdzie, kolega baca o to prosił........ Serdeczne pozdrowienia Tak prawdę mówiąc to kupiłem trzpień do maszynki nr 8, nie jakiś specjalnie dedykowany do Zelmera. Pomyślałem, że się nada. A kupiłem go w takiej hurtowni masarskiej w Lublinie. Np. tutaj są do 5 i do 8.http://www.domowy-wyrob.pl/trzpien-slimaka-maszynka-5.html Edited February 4, 2018 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted February 4, 2018 Author Report Share Posted February 4, 2018 Dzięki wszystkim trzpień się wykręca a o tym wiem dzięki koledze Narciarz dzięki Rysiu na Ciebie mogę zawsze liczyć . Niemniej dziękuję wszystkim porzeźbiłem temat głębiej i z tym trzpieniem to jest tak nawet do 8 są dwa, na nóż dwustronny i jednostronny a w żadnej z churowni nie ma wymiarów trzeba będzie zwymiarować a najlepiej i szybko do tokarza a mam takowego kolunia i po temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 trzeba będzie zwymiarować Jednostronny.http://agdczesci.bazarek.pl/opis/267770/slimak-kpl-nr-8-maszynki-do-miesa-zelmer-do-noza-jednostronnego.htmlDwustronny.http://agdczesci.bazarek.pl/opis/1867245/slimak-kpl-nr-8-maszynki-do-miesa-zelmer-do-noza-dwustronnego.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 4, 2018 Report Share Posted February 4, 2018 Np. tutaj są do 5 i do 8. Podejrzewam że w/w trzpienie nie są dedykowane do maszynki Diana . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts