Todek Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Czy ktoś z forumowiczów używa takiego urządzenia?Będę wdzięczny za opinie i ewentualne porady co do zakupu tego rodzaju garnka.http://www.oleole.pl/garnki/gerlach-22-cm-bez-raczki.bhtml?from=pla&gclid=CJ_cuPzE98oCFSsq0wodo64M8A#opis http://f00.osfr.pl/foto/8/9247378652/ebc346b9c8cc7d2f33cee8d130fde0f3/gerlach-22-cm-bez-raczki,9247378652_3.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Ostatnio nabyłem szybkowar o dokładnie tej samej pojemności w Lidelu. I bardzo ale to bardzo sobie chwalę. Maad z tego co wiem także... O połowę taniej ale pewnie ten troszkę lepsiejszy jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Dlaczego uważasz, że lepsiejszy? Bo ma gerlach napisane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Niekoniecznie ale na przykład bardziej by mi pasiły takie małe uchwyty jak tutaj a nie dyszel jak u nas.. Reszta w Lidelowym mi jak najbardziej odpowiada Aaaa i tutaj w lepszym miejscu jest wylot pary, u nas leci dokładnie w kierunku małego uchwytu co czasem jest wkurzające i trzeba uważać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Dlaczego uważasz, że lepsiejszy? Bo ma gerlach napisane? Dziś napisy nic nie znaczą.Ja mam Zeptera, do chwili kiedy znalazłem ten materiał myślałem, ze jest bezpieczny http://pokazywarka.pl/szybkowar-zepter/ Ostatnio wygrzebałem stary radziecki sprzęt i pewnie w nim bedę robił próby z konserwami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 (edited) Bo szybkowar jest bezpieczny, tylko trzeba umieć go używać.W tekście jest napisane: Około 10tej Mama, która chwilę wcześniej sprawdzała stan ciśnienia na szybkowarze Co ma znaczyć sprawdzała? Zamykasz szybkowar, czekasz aż się uszczelni, puści pierwszą parę i skręcasz kuchenkę tak żeby lekko uchodziła para z szybkowaru.Co mam sprawdzać?Słyszę jak pracuje, a jak nie pracuje tak jak powinien, to wtedy mam sygnał, że coś jest nie tak.Tylko jeszcze nigdy mi się to nie przytrafiło. Oczywiście sam szybkowar nie dał najmniejszego znaku o za dużym ciśnieniu (tata siedział cały czas w kuchni, a mamy nie było może minutę). A tata bez urazy głuchy, czy co? Edited February 14, 2016 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Co mam sprawdzać? Ja mam szybkowar firmy AMC i na uchwycie pokrywy jest kolorowa podziałka : pierwsze pole czerwone , czyli od momentu zamknięcia do koloru zielonego czyli optymalnej pracy garnka i ostatnia podziałka też kolor czerwony czyli jest to wskaźnik żeby zmniejszyć temperaturę i powrócić na pole zielone Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Ale słyszysz jak pracuje zawór? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 (edited) :D Teoretycznie jak pracuje na zielonym to nic nie słychać . Edited February 14, 2016 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Ja mam szybkowar firmy AMC i na uchwycie pokrywy jest kolorowa podziałka Tak jak w Zepterze. Ludzie czasami popełniają błąd i za dużo ładują do szybkowara.Wtedy zawartość potrafi "zalepić" otwór zaworu bezpieczeństwa.A wtedy miro możesz sobie czekać na spuszczenie pary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Ja mam garnek 6 litrowy Załadunek to 3/4 gara . Od strony zabezpieczeń . Kilka zaworów bezpieczeństwa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 Tak jak w Zepterze. Ludzie czasami popełniają błąd i za dużo ładują do szybkowara.Wtedy zawartość potrafi "zalepić" otwór zaworu bezpieczeństwa.A wtedy miro możesz sobie czekać na spuszczenie pary. A pisze to w instrukcji, czy nie pisze?U mnie pisze.Więc jak mi kiedyś walnie szybkowar, to żal mogę mieć tylko do siebie, a nie do producenta.Tak samo trzeba przed zamknięciem ściągnąć szumowinę, bo też może zapchać zawór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Jest napisane . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 http://allegro.pl/szybkowar-cisnieniowy-17-l-garnek-turecki-indukcja-i5382835490.htmlDzisiaj przywieźli, Będą próby . 12 słoi wchodzi luźno . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 15, 2016 Author Report Share Posted February 15, 2016 A ja zamówiłem dzisiaj Gerlacha 6 l. Dla mnie powinien wystarczyć. Pojutrze ma być, to się wypróbuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 (edited) Dziadku, masz jak zmierzyć temperaturę wewnątrz szybkowara? Albo ciśnienie?Bo chyba rzadko który szybkowar jest skalibrowany na 121C, myślę, że większość tych garów to 107 - 112C. A jeśli dobrze widzę na twoim jest napisane 70Kpa, czyli nawet 110C nie osiągniesz. Edited February 15, 2016 by ZLeP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 15, 2016 Author Report Share Posted February 15, 2016 dobrze widzę na twoim jest napisane 70Kpa, czyli nawet 110C nie osiągniesz. A jak jest 100 kPa, to jaka będzie temp.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Maksymalne ciśnienie dla tego szybkowara to 110kpa czyli 1,1 Bar . Po rozszczelnieniu, następnie otwarciu szybkowaru . Wyjmę jeden słoik otworzę i zmierzę temperaturę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Wyjmę jeden słoik otworzę i zmierzę temperaturę odradzam, takie otwierania może się źle skończyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Po rozszczelnieniu, następnie otwarciu szybkowaru . Wyjmę jeden słoik otworzę i zmierzę temperaturę.Tak było napisane. Rozszczelnienie rozumiane jako stopniowe pozbycie się ciśnienia poprzez zawór do upustu pary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 ciśnienie w garnku zredukujesz, ale wewnątrz słoika dalej będzie podwyższonemoże lepiej zmierzyć temperaturę na odległość pirometrem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 Szybkowaru nie można otwierać jak ma powyżej 100C. Będzie syczał przy odparowywaniu (będzie pod ciśnieniem) dopóki temperatura w nim nie spadnie do 100C i niżej. Odparowując zmniejszamy ciśnienie, co powoduje również spadek temperatury w szybkowarze. Nie w słoiku! W słoiku będzie wyższe ciśnienie, co jest jednoznaczne z wyższą temperaturą i wyższym ciśnieniem w nim. Dlatego zaleca się powolne schładzanie sterylizatora do przynajmniej 100C, aby pozbyć się również ciśnienia w konserwie/słoiku. WAŻNE!!!Nie wolno otwierać słoików, czy szybkowarów o temperaturach powyżej 100C. Woda natychmiast zmieni się w parę i może narobić nam kłopotów.W normalnym ciśnieniu (atmosferycznym) nie mamy cieplejszej wody niż 100C. Cieplejszą mamy tylko parę i to pod ciśnieniem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 (edited) Chciałbym zaznaczyć że wsad konserwy tworzy blok masy mięsnej . W środku geometrycznym temperatura wzrasta jeszcze około 5 st C po odstawieniu źródła podgrzewania przez około 15 minut .W czasie chłodzenia wodą spadek temperatury w środku konserwy wynosił -2 st C przez 5 min. W związku z tym mogę odczekać aż ciśnienie się ustabilizuje na tyle by bezpiecznie otworzyć konserwę . Tabelkahttp://www.kwt.pl/images/Karty_katalogowe_KWT_Sp.Pr/Termometr%20maksymalny%20do%20badania%20konserw%20mi%C5%95snych.pdf Edited February 15, 2016 by DZIADEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 http://www.arcotech.pl/pl/p/Pirometr-DT822-50C-380C/27?gclid=CLzg1ZGv-soCFWricgod99cNGQ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 A czy on mierzy temp. w środku geometrycznym konserwy - bo to jest najważniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.