Jump to content

Zakup szybkowaru.

Todek

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów używa takiego urządzenia?

Będę wdzięczny za opinie i ewentualne porady co do zakupu tego rodzaju garnka.

http://www.oleole.pl/garnki/gerlach-22-cm-bez-raczki.bhtml?from=pla&gclid=CJ_cuPzE98oCFSsq0wodo64M8A#opis

http://f00.osfr.pl/foto/8/9247378652/ebc346b9c8cc7d2f33cee8d130fde0f3/gerlach-22-cm-bez-raczki,9247378652_3.jpg

• Replies 638
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Niekoniecznie ale na przykład bardziej by mi pasiły takie małe uchwyty jak tutaj a nie dyszel jak u nas..   :cool: Reszta w Lidelowym mi jak najbardziej odpowiada  :thumbsup:

Aaaa i tutaj w lepszym miejscu jest wylot pary, u nas leci dokładnie w kierunku małego uchwytu co czasem jest wkurzające i trzeba uważać.

Dlaczego uważasz, że lepsiejszy? Bo ma gerlach napisane?

Dziś napisy nic nie znaczą.Ja mam Zeptera, do chwili kiedy znalazłem ten materiał myślałem, ze jest bezpieczny  :mad:  :facepalm:

http://pokazywarka.pl/szybkowar-zepter/

Ostatnio wygrzebałem stary radziecki sprzęt i pewnie w nim bedę robił próby z konserwami.

post-40273-0-63835200-1455470766.jpg

Bo szybkowar jest bezpieczny, tylko trzeba umieć go używać.

W tekście jest napisane:

Około 10tej Mama, która chwilę wcześniej sprawdzała stan ciśnienia na szybkowarze

Co ma znaczyć sprawdzała?

Zamykasz szybkowar, czekasz aż się uszczelni, puści pierwszą parę i skręcasz kuchenkę tak żeby lekko uchodziła para z szybkowaru.

Co mam sprawdzać?

Słyszę jak pracuje, a jak nie pracuje tak jak powinien, to wtedy mam sygnał, że coś jest nie tak.

Tylko jeszcze nigdy mi się to nie przytrafiło.

Oczywiście sam szybkowar nie dał najmniejszego znaku o za dużym ciśnieniu (tata siedział cały czas w kuchni, a mamy nie było może minutę).

A tata bez urazy głuchy, czy co?

Edited by miro

Co mam sprawdzać?

Ja mam szybkowar firmy  AMC  i na uchwycie pokrywy jest kolorowa podziałka : pierwsze pole czerwone , czyli od momentu zamknięcia do koloru zielonego czyli optymalnej pracy garnka i ostatnia podziałka też kolor czerwony czyli jest to wskaźnik żeby zmniejszyć temperaturę i powrócić na pole zielone :D

Pozdrawiam

Ja mam szybkowar firmy  AMC  i na uchwycie pokrywy jest kolorowa podziałka

Tak jak w Zepterze. Ludzie czasami popełniają błąd i za dużo ładują do szybkowara.Wtedy zawartość potrafi "zalepić" otwór zaworu bezpieczeństwa.A wtedy miro możesz sobie czekać na spuszczenie pary.

Tak jak w Zepterze. Ludzie czasami popełniają błąd i za dużo ładują do szybkowara.Wtedy zawartość potrafi "zalepić" otwór zaworu bezpieczeństwa.A wtedy miro możesz sobie czekać na spuszczenie pary.

A pisze to w instrukcji, czy nie pisze?

U mnie pisze.

Więc jak mi kiedyś walnie szybkowar, to żal mogę mieć tylko do siebie, a nie do producenta.

Tak samo trzeba przed zamknięciem ściągnąć szumowinę, bo też może zapchać zawór.

Dziadku, masz jak zmierzyć temperaturę wewnątrz szybkowara? Albo ciśnienie?

Bo chyba rzadko który szybkowar jest skalibrowany na 121C, myślę, że większość tych garów to 107 - 112C. A jeśli dobrze widzę na twoim jest napisane 70Kpa, czyli nawet 110C nie osiągniesz.

Edited by ZLeP

Szybkowaru nie można otwierać  jak ma powyżej 100C. Będzie syczał przy odparowywaniu (będzie pod ciśnieniem) dopóki temperatura w nim nie spadnie do 100C i niżej. Odparowując zmniejszamy ciśnienie, co powoduje również spadek temperatury w szybkowarze. Nie w słoiku! W słoiku będzie wyższe ciśnienie, co jest jednoznaczne z wyższą temperaturą i wyższym ciśnieniem w nim. Dlatego zaleca się powolne schładzanie sterylizatora do przynajmniej 100C, aby pozbyć się również ciśnienia w konserwie/słoiku.

WAŻNE!!!

Nie wolno otwierać słoików, czy szybkowarów o temperaturach powyżej 100C. Woda natychmiast zmieni się w parę i może narobić nam kłopotów.

W normalnym ciśnieniu (atmosferycznym) nie mamy cieplejszej wody niż 100C. Cieplejszą mamy tylko parę i to pod ciśnieniem!

Chciałbym zaznaczyć że  wsad konserwy tworzy blok masy mięsnej . W środku geometrycznym temperatura wzrasta jeszcze około 5 st C po odstawieniu źródła podgrzewania przez około 15 minut .W czasie chłodzenia wodą spadek temperatury w środku konserwy wynosił -2 st C przez 5 min.  W związku z tym mogę odczekać aż ciśnienie się ustabilizuje na tyle by bezpiecznie otworzyć konserwę . Tabelka

http://www.kwt.pl/images/Karty_katalogowe_KWT_Sp.Pr/Termometr%20maksymalny%20do%20badania%20konserw%20mi%C5%95snych.pdfpost-39869-0-26975600-1455560162_thumb.jpg

Edited by DZIADEK