Maxell Posted February 6, 2018 Report Share Posted February 6, 2018 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 6, 2018 Author Report Share Posted February 6, 2018 Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Brdzo fajna i prosto napisana lektura Mnie jednak bardzo bardzo ciekawi jaki wplyw na naryby dodatek cukru do solanki ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 7, 2018 Author Report Share Posted February 7, 2018 (edited) Edited February 7, 2018 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Może ma tytuł naukowy, Ale za lanie wody. Szczerze i śmiało na tym też nieźle się jedzie. Zebrać i poskładać do "kupy" zawsze można. Jednak nie rozumie tego co publikuje. Takie jest moje zdanie. Mogę wypunktować wszystkie wady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 7, 2018 Author Report Share Posted February 7, 2018 Nie szkoda czasu na punktowanie? Znacznie lepsze dla forum będzie wykonanie takiego pełnego, porównawczego opracowania. Nie sądzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 (edited) Oczywiście, że tak. Na te tematy było pisane dużo, ale przez pisarzy. Wędzenie, to nie tylko znajomość przepisów masarskich. Jeszcze gorzej jak nie rozumie się tego co pisze. Z tego wyszła instrukcja obsługi pieca CO. Pan T.B może mnie do Sądu podać na 10000% . Edited February 7, 2018 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 7, 2018 Author Report Share Posted February 7, 2018 Tutaj nie chodzi o sądy ( ), tylko napisanie prawidłowego, Twoim zdaniem, obszernego i pełnego, opracowania na temat wędzenia ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emmac Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 (edited) świetny materiał dla początkującego laika, jak ja andyandy to przed czym byś mnie ostrzegł?? w weekend pstrąga pierwszy raz bym chciał wędzić. dziś wygrzewałem pierwszy raz drewnianą wędzarnie. mokry dąb i mało miałem czasu. słabo mi szło. do 40 st doszło i musiałem zwijać majdan czas naglił. [Dodano: 07 lut 2018 - 22:26]Maxell, czy tu mogę się poradzić co do wykonania swojej wędzarni, wrzucić foty, usłyszeć porady i krytykę co do tej konkretnej konstrukcji?? /// Proszę to zrobić w tym temaciehttps://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ Edited February 8, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Zrób fotki wędzarni, a napisze o wadach i zaletach. "Świetny materiał" poczeka jak będę miał wolną chwilę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 8, 2018 Author Report Share Posted February 8, 2018 Maxell, czy tu mogę się poradzić co do wykonania swojej wędzarni, wrzucić foty, usłyszeć porady i krytykę co do tej konkretnej konstrukcji?? Nie tutaj. Załóż temat w dziale: Budowa i obsługa wędzarni. Wrzuć zdjęcia, daj opis i czekaj na pomocne dłonie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek 1962 Posted December 3, 2018 Report Share Posted December 3, 2018 Dlaczego makrele wędzone w dymogeneratorem Borniaka są blade, może rzeczywiscie trzeba od razu dać na 80-90 stopni a nie 60. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted December 3, 2018 Report Share Posted December 3, 2018 Dlaczego makrele wędzone w dymogeneratorem Borniaka są blade, może rzeczywiscie trzeba od razu dać na 80-90 stopni a nie 60.Jakie stosujesz zrębki? Do makreli polecam mieszankę olchy z dębem. Podniesienie temperatury moim zdaniem nic nie da. Ja pierwsze ok. 3 do 4 godziny(zależy od koloru) stosuję 50 stopni, na koniec na jedną godzinę 80 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooking_fly Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Drodzy ZadymiaczeMam pytanie odnośnie wędzenia łososia na zimno, piszę tutaj „żeby wedzic przez 2dni po 4-6h z przerwami” czyli co mam wędzić rybe jednego dnia 6h i tyle i zostawić ja w chłodni, czy w wędzarni na noc, albo w jakiej temp musi zostać do następnego dymienia i na drugi dzień też 6h i gotowe? Teoria w zasadzie to jedno a praktyka drugie, wiem że trzeba dograć swoją wedzarnie i ja już swoją w miarę mam obcykana ale czy ktoś mógłbym mi powiedzieć krok po kroku jak mam zrobić łososia wędzonego na zimno?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Na stronie głównej, po wpisaniu w wyszukiwarkę "łosoś" wyświetlają się artykuły:https://wedlinydomowe.pl/szukaj?searchword=%C5%82oso%C5%9B&ordering=&searchphrase=all Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooking_fly Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Super, czytam i praktycznie każdy robi inaczej 3 wędzenia na gorąco a każdy robi to inaczej i w innej temperaturze, coś się wybierze. Mam jeszcze pytanie odnośnie ogólnej zasady wędzenia na gorąco, najpierw dobrze suszę potem spulchniam w ok 90st. i na koniec właściwe wędzenie w 60st. Zadaje pytanie bo widzę z postów że praktycznie nikt się nie trzyma tej zasady tylko najpierw jest suszenie w ok 40st, potem dymienie w 60st a dopiero na koniec przypiekanie 80-90st. Stąd moje wątpliwości bo teoria nie pokrywa się z praktyka. Grv-laxa robiłem już kiedyś ale chciałbym uwedzic na zimno w inny sposob. Jest jeden post w który niby opinase jest wędzenie na zimno ale w temp. 40-40st. a to nie jest zimne tylko ciepłe wędzenie. Podpowie ktoś coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 26, 2020 Author Report Share Posted February 26, 2020 Warto zapoznać się z tymi materiałami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13694-zgr1-dokumentacja-technologiczna-ryby-w%C4%99dzone-kompletna/Opracowanie wiarygodne, oparte na wnikliwych badaniach i najlepszej technologii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooking_fly Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Super, dzięki za pomoc, przyda sie, Maxell a Ty jak będziesz łososia na zimno? Robisz Grv-laxa i owedzasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 26, 2020 Author Report Share Posted February 26, 2020 Ja nie robię łososia. Preferuję polędwiczki i polędwicę łososiową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Hallo, Najpierw wyfiletuj ,potem zasol na sucho,po zasoleniu oplucz lekko woda i obsusz recznikiem.Gdy powierznia jest juz sucha to mozesz zaczynac wedzenie.Wedzimy lekkim dymem o tem. nie przekraczajac 22°C. Osobiscie wedzil bym trzy dni je,4h z przerwa jedno dniowa.Przed jedzeniem zostawic dwa dni w lodowce, smacznego. Ps.miedzy wedzeniami Lodowka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Jesli chcesz uwedzic Gravadlax na zimno, to tez mozesz wtedy nazywa sie on najadlax, 11h w temp nie wyzszej niz 25 st C.lub gravadlax wedzony na cieplo to wtedy juz bedzie sie nazywal jungfrulax/neptunlax wedzenie w 70 st C do temp ryby w srodku ok 50st C (2,5-3 h) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kukon Posted April 14, 2022 Report Share Posted April 14, 2022 (edited) Wow a myślałem, że to bardziej skomplikowane Edited April 14, 2022 by kukon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caracas Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 Cześć,Mam problem może ktoś mi poradzi...Już kilka razy wędziłem pstrąga i wyszedł mi podobnie, niestety niezbyt smaczny ((Zacznę od początku, mam automatyczną wędzarkę z regulacją temperatury, dym sam dozuję wg potrzeb, niestety ale ryba po wyjęciu jest nie uwędzona ale jakby "miazga", coś takiego jak zbita masa.Ryby robię tak1. Solanka 1:10 na 12 godzin2. osuszam ryby po wyjęciu w solance pod wiatraczkiem aż skóra robi się szorstka, jak mówią "pergamin"3. Podgrzewam wędzarnię i po godzinie wkładam do kolenego osuszania na ok 1 godzinę bez dymu w temperaturze ok 40 st.4. Włączam dym i podnoszę temperaturę do 55 st.5 Trzymam w wędzarce ok 3, 4 godzin aż skóra będzie złocista.6. Na koniec podnoszę temperaturę do ok 90 st na ok 30 min.7. Wyjmuje z wędzarni i mięso nie odchodzi ale jest dziwnie miękkie i maziste.Jakieś rady co robię nie tak?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 Trzymam w wędzarce ok 3, 4 godzin aż skóra będzie złocista1,5-2 godziny powinno wystarczyć ale pewnie nie od tego jest maziste.Spróbuj kupić gdzie indziej, sprawdzaj świeżość i nie kupuj największych dostępnych, bo te są mocno "pędzone" paszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caracas Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 No tak ale ryby były kupowane świeże ze stawu. Innym razem ze sklepu firmowego i też były świeże (oczy jak i skrzela prawidłowe) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts