Jump to content

[Polecam] Domowe wędzenie ryb


Maxell

Recommended Posts

Oczywiście, że tak. Na te tematy było pisane dużo, ale przez pisarzy. Wędzenie, to nie tylko znajomość przepisów masarskich. Jeszcze gorzej jak nie rozumie się tego co pisze. Z tego wyszła instrukcja obsługi pieca CO. Pan T.B może mnie do Sądu podać na 10000% . Edited by Andyandy
Link to comment
Share on other sites

świetny materiał dla początkującego laika, jak ja :) andyandy to przed czym byś mnie ostrzegł?? w weekend pstrąga pierwszy raz bym chciał wędzić. dziś wygrzewałem pierwszy raz drewnianą wędzarnie. mokry dąb i mało miałem czasu. słabo mi szło. do 40 st doszło i musiałem zwijać majdan :) czas naglił. 


[Dodano: 07 lut 2018 - 22:26]

Maxell, czy  tu mogę się poradzić co do wykonania swojej wędzarni, wrzucić foty, usłyszeć porady i krytykę co do tej konkretnej konstrukcji??

 

/// Proszę to zrobić w tym temacie

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/

Edited by Bee Gees
Link to comment
Share on other sites

 

 

Maxell, czy  tu mogę się poradzić co do wykonania swojej wędzarni, wrzucić foty, usłyszeć porady i krytykę co do tej konkretnej konstrukcji??

Nie tutaj. Załóż temat w dziale: Budowa i obsługa wędzarni. Wrzuć zdjęcia, daj opis i czekaj na pomocne dłonie. :D 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Dlaczego makrele wędzone w dymogeneratorem Borniaka  są blade, może rzeczywiscie trzeba od razu dać na 80-90 stopni a nie 60.

Jakie stosujesz zrębki? Do makreli polecam mieszankę olchy z dębem. Podniesienie temperatury moim zdaniem nic nie da. Ja pierwsze ok. 3 do 4 godziny

(zależy od koloru) stosuję 50 stopni, na koniec na jedną godzinę 80 stopni.  

post-55272-0-51452500-1543849675_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Drodzy Zadymiacze

Mam pytanie odnośnie wędzenia łososia na zimno, piszę tutaj „żeby wedzic przez 2dni po 4-6h z przerwami” czyli co mam wędzić rybe jednego dnia 6h i tyle i zostawić ja w chłodni, czy w wędzarni na noc, albo w jakiej temp musi zostać do następnego dymienia i na drugi dzień też 6h i gotowe?

 

Teoria w zasadzie to jedno a praktyka drugie, wiem że trzeba dograć swoją wedzarnie i ja już swoją w miarę mam obcykana ale czy ktoś mógłbym mi powiedzieć krok po kroku jak mam zrobić łososia wędzonego na zimno??

Link to comment
Share on other sites

Super, czytam i praktycznie każdy robi inaczej 3 wędzenia na gorąco a każdy robi to inaczej i w innej temperaturze, coś się wybierze.

 

Mam jeszcze pytanie odnośnie ogólnej zasady wędzenia na gorąco, najpierw dobrze suszę potem spulchniam w ok 90st. i na koniec właściwe wędzenie w 60st. Zadaje pytanie bo widzę z postów że praktycznie nikt się nie trzyma tej zasady tylko najpierw jest suszenie w ok 40st, potem dymienie w 60st a dopiero na koniec przypiekanie 80-90st. Stąd moje wątpliwości bo teoria nie pokrywa się z praktyka. Grv-laxa robiłem już kiedyś ale chciałbym uwedzic na zimno w inny sposob. Jest jeden post w który niby opinase jest wędzenie na zimno ale w temp. 40-40st. a to nie jest zimne tylko ciepłe wędzenie. Podpowie ktoś coś?

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

 

Najpierw wyfiletuj ,potem zasol na sucho,po zasoleniu oplucz lekko woda i obsusz recznikiem.Gdy powierznia jest juz sucha to mozesz zaczynac wedzenie.

Wedzimy lekkim dymem o tem. nie przekraczajac 22°C.

 

Osobiscie wedzil bym trzy dni je,4h z przerwa jedno dniowa.

Przed jedzeniem zostawic dwa dni w lodowce, smacznego.

 

Ps.miedzy wedzeniami Lodowka.

Link to comment
Share on other sites

Jesli chcesz uwedzic Gravadlax na zimno, to tez mozesz wtedy nazywa sie on najadlax, 11h w temp nie wyzszej niz 25 st C.

lub gravadlax wedzony na cieplo to wtedy juz bedzie sie nazywal jungfrulax/neptunlax wedzenie w 70 st C do temp ryby w srodku ok 50st C (2,5-3 h)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 9 months later...

Cześć,

Mam problem może ktoś mi poradzi...

Już kilka razy wędziłem pstrąga i wyszedł mi podobnie, niestety niezbyt smaczny :(((

Zacznę od początku, mam automatyczną wędzarkę z regulacją temperatury, dym sam dozuję wg potrzeb, niestety ale ryba po wyjęciu jest nie uwędzona ale jakby "miazga", coś takiego jak zbita masa.

Ryby robię tak

1. Solanka 1:10 na 12 godzin

2. osuszam ryby po wyjęciu w solance pod wiatraczkiem aż skóra robi się szorstka, jak mówią "pergamin"

3. Podgrzewam wędzarnię i po godzinie wkładam do kolenego osuszania na ok 1 godzinę bez dymu w temperaturze ok 40 st.

4. Włączam dym i podnoszę temperaturę do 55 st.

5 Trzymam w wędzarce ok 3, 4 godzin aż skóra będzie złocista.

6. Na koniec podnoszę temperaturę do ok 90 st na ok 30 min.

7. Wyjmuje z wędzarni i mięso nie odchodzi ale jest dziwnie miękkie i maziste.

Jakieś rady co robię nie tak?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...