Sebuuus1 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Witam na samym początku pragnę serdecznie się przywitać że wszystkmi użytkownikami forum . Temat dotyczy wędzarni z beczki dębowej,zaraz pośpię się fala hejtu że szkoda takiej beczki itd . Wędzarnia musi być z takiej beczki muszę skomponować się z altana . Jakiś zamysł mam najpierw muszę wyciąć dekiel A plan mam taki żeby podmurowac podstawę z kostki brukowej bo trochę mi zostało. Wyciąć od dołu okrąg otwornica 200 wstawić kolanko i rurę na około 1.5 m z kwasowki i jakieś tam palenisko . Mam dostęp do blachy nierdzewnej , aluminiowej itd . Ma ktoś jakieś rady? Jest ktoś chętny pomoc To wrzucam zdjęcie beczki 225 l https://naforum.zapodaj.net/cc4fd11d94fc.jpg.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Skontaktuj się z Piotrem, i wiele się dowiesz w temacie beczki i jej prawidłowego wykorzystania jako wędzarni .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Co ona taka dziurawa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebuuus1 Posted February 7, 2018 Author Report Share Posted February 7, 2018 Jest w 100 % szczelna ,może tak ci się wydaje @sverige2 dzięki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 (edited) 1.5 m z kwasowki i jakieś tam paleniskoNo kolego akurat palenisko jest bardzo ważne - a nie jakieś tam.Odpuść rurę , wymuruj palenisko trochę większe niż średnicy beczki (niech wewnątrz ma średnicę beczki) , wysokie na 60cm i postaw beczkę na palenisku. Zrób jak mówię , a będziesz zadowolony. Idąc w rurę (tym bardziej tak długą), będziesz miał mniejsze lub większe kłopoty. Wędzarnia ma wędzić i a czynność ta ma sprawiać przyjemność. Rura tego nie gwarantuje. Edited February 7, 2018 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebuuus1 Posted February 7, 2018 Author Report Share Posted February 7, 2018 Właśnie studiuje forum , i zmieniam koncepcję na palenisko bezpośrednie. Muszę załatwić tylko trochę cegły czerwonej do wymurowania paleniska . Chyba że zrobię to z kostki . A dekiel na beczce od spodu wywalić cały czy tylko wyciąć otwór zrobić palenisko z stropem z dziurą i postawić na ta beczkę . Jaką grubość wylewki stropu dac żeby nie daj boże beczki nie spalić. Palenisko wyłożyć jakos blacha czy zostawić sama cegłę ewentualnie kostkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Właśnie studiuje forum , Strop 7cm wystarczy , w stropie daj rurę 200mm niech wystaje z 3cm do góry , dno beczki możesz wywalić całkiem / lub wyciąć otwór większy o 3-4 cm niż średnica rury stropowej - ale jak zostawisz dno to trzeba je wyłożyć blachą od środka. Paleniska niczym nie wykładasz - zostaje cegła. Żeby zadbać o "niespalenie beczki" wyłóż beczkę blachą od środka na wysokość 40-50cm (zwykła blacha czarna grubości 0,8mm wystarczy ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 (edited) 1. Kolego poprzykręcaj klepki beczki do obręczy , bo jak usuniesz dna lub dno a w takcie wędzenia beczka się rozeschnie to będziesz zbierał klepki.(bez usunięcia też będziesz zbierał) . Fakt ze na dębinie po leżakowaniu alkoholu dobrze się wędzi - to się nie zmarnuje- ale chyba nie oto Ci chodzi 2. Pomyśl o załadunku wędlin bo palenisko + beczka to jakieś 150 cm. To drabiny trzeba używać do załadunku/kontroli od góry chyba ze coś ? z boku drzwi ? . Jestem przeciwnikiem drabin stołków do obsługi wędzarni bo to prośba o spadnięcie .(zwłaszcza po ciemku i jak ślisko i presja np w grudniu przed BN a ślubna krzyczy tylko boczków nie spal bo mama będzie w pierwszy dzień świąt a lubi ) oczywiście Twoja beczka , Twoja wędzarnia i zrobisz jak chcesz Edited February 7, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebuuus1 Posted February 7, 2018 Author Report Share Posted February 7, 2018 (edited) Właśnie studiuje forum , Strop 7cm wystarczy , w stropie daj rurę 200mm niech wystaje z 3cm do góry , dno beczki możesz wywalić całkiem / lub wyciąć otwór większy o 3-4 cm niż średnica rury stropowej - ale jak zostawisz dno to trzeba je wyłożyć blachą od środka. Paleniska niczym nie wykładasz - zostaje cegła. Żeby zadbać o "niespalenie beczki" wyłóż beczkę blachą od środka na wysokość 40-50cm (zwykła blacha czarna grubości 0,8mm wystarczy )Normalnie zablachowac po obwodzie od dołu do jakiś 50 cm w górę? Dobrze zrozumiałem? Edited February 7, 2018 by Sebuuus1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Dobrze. Jak poczytasz forum to zobaczysz różne rozwiązania komór , ogólnie chodzi o to , żeby jakaś zabłąkana iskra nie spowodowała pożaru drewnianej komory . Najlepszym materiałem jest zwykła blacha , która stanowi zabezpieczenie p.poż. Koledzy stosują też blachy nierdzewne (ale to już jest wersja Lux - nie ma wpływu na smak wędzonek , tylko wizualne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebuuus1 Posted February 8, 2018 Author Report Share Posted February 8, 2018 Akurat do nierdzewnej mam darmowy dostęp . Z czego zrobić kije do wieszania wędlin może być zkiji od szczotki ? Dziś zamawiam klinkier. Jakiej wielkości wybudować palenisko ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 (edited) Akurat do nierdzewnej mam darmowy dostęp . Z czego zrobić kije do wieszania wędlin może być zkiji od szczotki ? Dziś zamawiam klinkier. Jakiej wielkości wybudować palenisko ?? http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/05/Wedzarnia-z-paleniskiem-bezposrednim.html https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/https://www.facebook.com/pg/wyrobydomowe/photos/?tab=album&album_id=558837787496588 Edited February 8, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 Kolego Sebus - napisałem Ci wyżej jakiej wielkości palenisko , a ty pytasz " jakiej wielkości palenisko?" Przy takiej ładnej beczce , to aż się prosi wymurować okrągłe o średnicy wewnętrznej jak średnica beczki. Osobiście pod taką beczkę to bym murował z kostek granitowych 15/17 lub drobniej 8x11 ( no ale - co kto lubi i do czego pasuje - po prostu uważam , że taka beka ładnie wygląda na granicie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebuuus1 Posted February 8, 2018 Author Report Share Posted February 8, 2018 (edited) Tak tylko ja w życiu nie murowalem i wyzwaniem będzie wybudować kwadrat A co dopiero koło . A klinkier się nada ? Edited February 8, 2018 by Sebuuus1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted February 8, 2018 Report Share Posted February 8, 2018 Kolego troche inicjatywy,poczytaj forum,tu wszystko jest. Klinkier ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepcio45 Posted February 11, 2018 Report Share Posted February 11, 2018 Witam również kupiłem beczkę dębową powinien ale myślę zastosować w niej grzałkę ze sterownikiem i dymogenerator nie wiem czy to dobry pomysł co o tym sądzicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted February 11, 2018 Report Share Posted February 11, 2018 Pytanie typu - "kupiłem Forda Fiestę czy to dobry pomysł"?Kolego - poprawną konstrukcyjnie wędzarnie da się zrobić z wielu materiałów - najlepsze jest drewno - więc beczka ok. Problemy drobne będą przy ewentualnym wykładaniu ścianek blachą , bo ta beczka nie jest walcem (jak beczki metalowe po olejach). Ale z pomocą szlifierki kątowej da się zrobić cuda . Wędzarnia elektryczna jest dobra przy mniejszych ilościach . Wiec co komu pasuje . Sam zamysł jest dobry ( no i jest dla leniwych , co to nie lubią postać przy palenisku w złą pogodę ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted February 12, 2018 Report Share Posted February 12, 2018 Witam również kupiłem beczkę dębową powinien ale myślę zastosować w niej grzałkę ze sterownikiem i dymogenerator nie wiem czy to dobry pomysł co o tym sądzicieTo dobry pomysł, elektryczna grzałka i dymogenerator pozwoili ci zrobić doskonałe wędzonki. Jak będziesz już miał pomysł w jaki sposób chcesz to osiągnąć, pokaż na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepcio45 Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Blachą będę wykładał tylko spód beczki pod grzałkę. Tylko nie wiem czy wędzonki nie przejdą winem,beczka jest po francuskim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Tylko nie wiem czy wędzonki nie przejdą winem,beczka jest po francuskim To masz zamiar w niej peklować? Nic się nie stanie, a jeśli trochę na początku, będą pachniały winkiem, to nie problem. Nie będzie potrzebny popychacz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepcio45 Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Do tematu podchodzę z powagą bo za bekę wybuliłem 5 stów. A to tylko beczka. A gdzie tu resztę. A w beczce kamień po winie,jak to usunąć? Macie na to radę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 w beczce kamień po winie,jak to usunąć? Dlaczego chcesz usuwać?To przecież atut tej beczki.I tak szybko pokryje się produktami dymu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted February 15, 2018 Report Share Posted February 15, 2018 .....Tylko nie wiem czy wędzonki nie przejdą winem,beczka jest po francuskimTrochę szkoda takiej beczki na wędzarnię, ale kto bogatemu zabroni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 15, 2018 Report Share Posted February 15, 2018 (edited) Trochę szkoda takiej beczki na wędzarnię,I tak i nie beczka po leżakowaniu w niej wina i wyługowaniu garbników w wielu przypadkach jest bezwartościowa . Ale są przypadki kiedy jest wartościowa np do leżakowania starki (bimber to taki prosto z parnika a po beczce i nastu latach to starka ) Nie wiem po ile jest teraz mały/duży Borniak (lub podobne rozwiązanie ) ale fakt że może koledze drogo wyjść wędzarnia z beczki (jeszcze dymogenerator, pompka , grzalka automatyka + robocizna ) chyba że część zrobi własnym sumptem Edited February 15, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepcio45 Posted February 15, 2018 Report Share Posted February 15, 2018 Wyjdzie w cenie małego borniaka ale mały Borniak naprawdę jest mały. Zastanawiam się jak umieścić grzałkę by nie spalić beczki, macie jakieś pomysły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts