Pools Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Witam W sobotę będę wędził kiełbasę (według receptury Dziadka). Wczoraj (środa) klasowałem i peklowałem mięso. Dzisiaj (czwartek) pekluję polędwicę i towar na Tyniecką wg. receptury kolegi Ligawy. Jutro wieczorem mielenie, mieszanie i napychanie. Pytanie moje jest takie: Czy można by towar na kiełbasę zmielić wcześniej ? Np. w czwartek, po jednym dniu peklowania. Mieszanie i napychanie oczywiście w piątek i do rana osadzanie. Czy jest jakaś różnica w "dochodzeniu" pokrojonych kawałków mięsa a mięsa zmielonego ? Tak na chłopski rozum to czy się mięso "dochodzi" w kawałkach czy jako zmielone, nie powinno mieć znaczenia. Pytam dlatego, że zawsze w piątek mielenie i napychanie zajmuje dużo czasu. Zmielenie mięsa w czwartek dla mnie to oszczędnośc czasu. Jak to wygląda od strony teoretycznej ? Pozdrawiam Paweł ZawadkaPOOLS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Cześć Paweł !! Spokojnie możesz zmielić wcześniej. Mięsko zmielone dalej będzie się peklować. Niektórzy mięso klasują i zaraz mielą i peklują już zmielone. Nic się nie stanie. Oczywiście zmielone mięso należy przechowywać w odpowiednich temperaturach zgodnie z przepisem (zwykle 4-6 st. C). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Myślę, że możesz tak zrobić. Kilka razy peklowałem zmielone mięsko na kiełbaskę. Robiłem tak gdy zależało mi na czasie. Peklowanie zmielonego mięsa trwa krócej.Mógłbyś też wieczorem w piątek zmielić, doprawić, wyrobić i napchnąć w jelita farsz. Przez noc Ci się osadzi a w sobotę od rana możesz wędzić.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted April 17, 2008 Author Report Share Posted April 17, 2008 Super :-) Serdeczne dzięki za natychmiastowe odpowiedzi :-) Gorąco pozdrawiam Paweł (POOLS) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Jasne, że można. Tylko mięso musi być w odpowiedniej temperaturze. Teraz jeszcze spoko, ale latem wszelkie procesy przebiegają o wiele szybciej.Ja standardowo kroję mięsko i rozdzielam na klasy jednego dnia i zaraz pekluję. Dodaję wszystkie przyprawy oprócz czosnku dla roztarcia którego ujmuję trochę soli z całości do peklowania.Drugiego dnia mielę całość, rozcieram przegnieciony czosnek z solą i wyrabiam, mieszam ugniatam, rozcieram farsz po stole. Uklepuję farsz w wanience czy innym naczyniu, przykrywam i zostawiam nawet na 24 godziny.Następnego dnia nadziewanie, przed którym dobrze jeszcze trochę powyrabiać farsz.Surowe kiełbaski osadzają się i obsychają także około 24 godzin.Kolejnego dnia lądują w rozgrzanej wędzarni gdzie się jeszcze trochę suszą i następnie wędzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted April 17, 2008 Author Report Share Posted April 17, 2008 Pytanie a propo mieszania. Ostatnio rodzice zaopatrzyli się w robota kuchennego. Czy zastanawiał się ktoś kiedyś, czy można by go użyć do mieszania ? Tak na oko do miski zmieści się jakieś 1,5 do 2 kg wsadu, Testował ktoś kiedyś taki patent ? Pozdrawiam Paweł (POOLS) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Jak najbardziej testował, ale nie małym mikserem. Mocna niskoobrotowa wiertarka i mieszalnik do farby (taki z drutu). Taki zestaw pięknie miesza farsz na kiełbasę. Spokojnie można mieszać nawet i 30kg na raz.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Czy jest jakaś różnica w "dochodzeniu" pokrojonych kawałków mięsa a mięsa zmielonegoRóżnica jest. Zmielone mieso szybciej sie pekluje, co było już wyżej napisane, ale również wieksza powierzchnia mięsa ma kontakt z powietrzem. Może to niekorzystnie wpłynąć na kolor farszu. Ten problem był już omawiany na forum. Dlatego zmielone mięso należy bardzo starannie ubić, a powierzchnię można dodatkowo przykryć plastrami słoniny i czystą ściereczką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Pytanie a propo mieszania. Ostatnio rodzice zaopatrzyli się w robota kuchennego. Czy zastanawiał się ktoś kiedyś, czy można by go użyć do mieszania ? Tak na oko do miski zmieści się jakieś 1,5 do 2 kg wsadu, Testował ktoś kiedyś taki patent ? Pozdrawiam Paweł (POOLS) Robota da się z pewnością szybko "unieruchomić". Poza tym nic nie zastąpi żmudnego półgodzinnego ręcznego wyrabiania. Mój Dziadek i Masarz, od których się uczyłem zwykli mawiać: "Jak ci porządnie nie nakapie z czoła do do farszu przy wyrabianiu to się nie przyłożyłeś do roboty". Ja tam potu nie wylewam do farszu ale chodzi tu o to, że wyrabianie jest bardzo ważne odnośnie zwięzłości kiełbasy i wymieszania składników. Mieszadło na wiertarce jak dla mnie ekstrawagancja, ale jak się sprawdza czemu nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 ja używam robota takiego podobnego kitchen aid do mieszania jak robię nie więcej niż 6kg farsz dzielę na 3 części i mieszam 10 min każdą porcję a póżniej wszystko razem ręką w miscePatent z wiertarką dobrze się sprawdza przy większej ilości np 10 kg i więcejPozdrawiam Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walka Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 ja robie podobnie jak Jasio.Mam robota kuchennego /ktorego podstawowym zadaniem jest mieszanie ciasta/ firmy Kenwood i mieszam porcjami po okolo 2kg przez 3-4min a nastepnie calosc recznie kilka minut aby wszystko zmieszac. Robie to w ten sposob iz kazda porcje robie wkladajac mieso z kazdej klasy. Mysle ze aby uzyskac takie wyrobienie miesa metoda reczna - to naprawde trzeba wylac duzo potu.Pozdrawiam Walka - Waldek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.