Jump to content

Co to jest/jak się używa/?

Jarod11

Recommended Posts

Witam.Wędzę już trochę czasu,z miesiąc temu zacząłem przygodę z szynkowarem.Staram się rozwijać.Ostatnio kupiłem 2 szt.z podobnego zestawu.    http://www.despol.pl/f/img/8/00928/main.jpgPierwszą od góry i drugą od dołu.Pierwsza wszystko wiadomo.Co z drugą?Jak używać,jak nakładać na igłę,jak "zostawić"dodatki w mięsie?Byłbym wdzięczny za odpowiedź,metoda prób i błędów nie zawsze jest skuteczna.Pozdrawiam zadymiaczy.

Edited by Jarod11

igła do szpikowania mięsa wołowego  słoniną okazała sie totalną porażką:

-krokodylki przecinay słonine i nie można było przeciągnąć

-przecisnąć samą igłę przez mięso do samego końca to o ku.... co za chole... kto to wymyślił

-to się nadaje tylko do nadziewania farszu mięsa mielonego surowego tylko i wyłacznie,oczywiście filmik bajer monachium

-na filmie dlaczego nadziewa marchewke i pietruszke????bo surowa ma włukna wzdłuż i się nie zerwie jak słonina

Co do igieł to dobre do obszycia kierownicy skórą

Post negatywny z mojej strony bo miałem to ustrojstwo,jeszcze teraz mam w oczach przerażenie mojej żony co on to wyprawia.....wkońcu po staremu dlugi cienki nóż i  sztufada wołowa naszpikowana wędzoną soniną została,no a apropo

to Dziadek kiedyś pokazał swój wynalazek rurke do szpikowania polędwicy śliwkami itp.