Jump to content

Moja pierwsza kiełbaska:)

yupiter

Recommended Posts

No i stało się. Dzisiaj zjadłem kawałek mojej pierwszej w życiu kiełaski. Mojej tzn zrobionej samodzielnie. Zrobiłem kiełbasę suszoną - bez wędzenia, autorstwa Sokoz'a. Smak super.

Moje uwagi i spostrzeżenia.

Miałem kłopoty z mieleniem no i według mnie użyłem sitka , które miało za małe otwory, ale w elektrycznej nie miałem innego. Alfa nie chciała mielić.

Mam duże kłopoty z nabijaniem farszu we flaki. Tutaj jednak trzeba doświadczenia a przynajmniej trzeba widzieć jak robi to fachowiec. Jeżeli macie jakieś rady w tym temacie to bardzo o nie proszę.

Jestem zadowolony z wyrobu , zdaję sobie jednak sprawę , że nic nie potrafię.

Na pewno na zjeździe coś się nauczę i podpatrzę :grin:

Pozdrawiam

Witam yupiter

Domyślam się że napełniasz jelita farszem maszynką ręczną . Jest z tym problem bo muszą być trzy ręce . Maszynka z napędem lub chociaż mała nadziewarka to zupełnie inna robota .

Są na forum i stronie głównej zdjęcia i filmiki no i sporo wypowiedzi kolegów które mogą Tobie pomóc . Ja myślę że wprawa czyli jak kilka razy zrobisz kiełbaskę to większość problemów się rozwiąże . Do zlotu zapewne już opanujesz swoje problemy .

Pozdrawiam

Zrobiłem kiełbasę suszoną - bez wędzenia, autorstwa Sokoz'a. Smak super.

Dziękuję, że zaufałeś. To miłe. Cieszę się, że smakowało.

Też miałem kłopot z sitkami, ale kupiłem wysyłkowo u wytwórcy / to w okolicach Częstochowy więc masz blisko, stronka z sitkami: http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm

Do nabijania używam chińskiej nadziewarki, wchodzi w nią ok 1 kg farszu, ale do amatorskiej działalności wystarcza. http://www.allegro.pl/item344779421_nadziewarka_do_kielbas_kk_2185_od_ss_.html

Ten sam sprzedawca ma większą na 1,5 kg za niewiele wyższą cenę.

Pozdrawiam - Zygmunt

kup sobie taką nadziewarkę

Andy! Wybacz!, ale jestem przekonany, że to taka sama chińska nadziewarka, wcale nie stal nierdzewna, a aluminium. I można ją kupić taniej. No chyba, że na prawdę jest na 2,5 kg. wtedy cena uzasadniona.