krzysio59 Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 A czy dodawanie do wyrobów glutaminianu jest właściwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Absolutnie nie.A wyroby z glutaminianem dla dzieci poniżej 10r. życia są wręcz neurotoksyczne.Jeżeli bedziesz w stanie przebrnąć przez ten artykuł to zrozumiesz. Ja go przeczytałam 2x od deski do deski bo jest tego wart.Poza tym masz materiały źródłowe na końcu.Autor: Russel L. Blaylock MD, Clinical Assistant Proffesor od Neurosurgery, University of Missisipi Medical Center, Jackson, MissisipiEkscytotoksyczność – patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne. Kluczowa rola ekscytotoksyczności w zaburzeniach ASD – dr Russell Blaylock Nadmierne poziomy glutaminianu albo innych cząsteczek ekscytotoksycznych powodują, że kanał wapniowy jest otwarty przez stosunkowo długi okres czasu. Nadmiar wapnia uruchamia aktywację syntazy tlenku azotu (iNOS) i kinazę białkową C (PKC). iNOS powoduje produkowanie w nadmiarze tlenku azotu, który zaczyna kumulować się w komórkach. Gdy napotka wolne rodniki tworzy bardzo destrukcyjną cząsteczkę, która uszkadza mitochondria – główne źródło energii dla neuronu (5).Przewlekły podwyższony poziom glutaminianu podczas okresu wzrostu mózgu może skutkować w rozwinięciu się niewłaściwych ścieżek neuronalnych, co może mieć głęboki wpływ na kompleksowe wyższe funkcje kory mózgowej i podwzgórza. Nawet niewielkie zakłócenie podczas okresu nagłego wzrostu mózgu, może skutkować śmiercią milionów rozwijających się neuronów i utratą miliardów połączeń synaptycznych (101). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 (edited) -- Wikipedia. Zagrożenia Nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa[4][5] i jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod numerem E621.Glutaminian sodu bywa uznawany za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji – choroby związanej z nadmiernym spożyciem glutaminianu sodu lub nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju, notowane po spożyciu posiłku w azjatyckich restauracjach. Jednak dokładna weryfikacja danych[9] nie potwierdziła, aby przyczyną tych dolegliwości był glutaminian sodu, zaś pewne typy reakcji alergicznych na potrawy kuchni chińskiej mogą być powodowane innymi jej składnikami, jak np. grzyby, orzechy i zioła.Część badań wskazuje na związek pomiędzy spożyciem glutaminianu sodu a występowaniem bólów głowy[10]. Przegląd systematyczny opublikowany w 2016 roku wskazuje, że dotychczasowe badania nie potwierdzają takiej zależności, a część z nich mogła zostać przeprowadzona w niewłaściwy sposób[11]. Edited March 2, 2018 by Henio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Trzeba go sporo przedawkować, żeby poczuć negatywne działanie.Zawsze używałem magii i raczej nie zamierzam z niej rezygnować.Wszystko z umiarem i nie będzie problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 Hmmm w kwestii glutaminianu to cała Azja spożywa go nagminnie prawie we wszystkich potrawach . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 Gdyby nawet dodawać magii do peklowania, to są to tak małe ilości, że nie ma o czym dyskutować. a czy maggi jest szkodliwa? pewnie nie mniej i nie więcej niż woda z kranu z miejskiego ujęcia i mleko czy musztarda które kupujemy w markecie.... Przede wszystkim, pytanie: to dlaczego dodajesz magii do parówek dla swoich wnuków? Ta przyprawa zawiera glutaminian. zostało postawione w aspekcie żywności dla dzieci.Wszystkie powyższe wypowiedzi o nieszkodliwosci glutaminianu to są tylko opinie.Dlatego podałam link do artykułu naukowego o ekscytotoksyczności.Glutaminian występuje w naszych mózgach i jest bardzo ważnym regulatorem w jego funkcjonowaniu. Jednak musi być na ściśle określonym poziomie z małymi tolerancjami.Granice jego poziomu są szczególnie łatwe do naruszenia u małych dzieci. Dodawanie glutaminianu przyprawowego może łatwo spowodować naruszenie tych granic i skutkować nawet epilepsją.Jest wiele czynników niszczących neurony naszego mózgu i to przez całe życie. Szczególnie wszelkie znieczulenia ogólne. Tego się od razu nie odczuwa, bo mózg ma spore zapasy.Jednak wyjdzie to na starość. Zapuka do nas Pan Alzheimer i już nas nie opuści.Glutaminian występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych więc tak czy tak jest dostarczany dodatkowo z jedzeniem.Z tym glutaminianem w Azji to byłabym ostrożna. Co innego restauracje a co innego codzienne jedzenie. Poza tym liczy się efekt synergiczny składników pokarmowych.Każdy oczywiście dysponuje swoim zdrowiem, przyjemnościami i nic mi do tego.Jednak chcę zwrócić uwagę na dzieci, których coraz większa, katastrofalna wręcz liczba ma schorzenia neurologiczne. Dla takich dzieci nawet odrobina nerotoksyny może przechylić szalę w kierunku encefalopatii. A wtedy to już nie ma żartów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 zostało postawione Podpisuję się pod tym wszystkimi 4 ma kończynami , Mikrodawki arszeniku też organizm zwalczy.... ołów ? też się kumuluje itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 A cała Azja i wschód żyją, dobrze się mają, i nie wyobrażają sobie żarełka bez smaku umami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 @Eanna Przeczytałem artykuł i nie do końca rozumiem Twoich obaw w spożywaniu glutaminianu przez dzieci.Jak można wyczytać, to sam organizm zaczyna go produkować w nadmiernych ilościach a powodem tego są szczepionki, a nie jego spożywanie. Dzisiaj, dzieciom podaje się 33 dawki 10 różnych szczepionek przed osiągnięciem przez nie wieku 5 lat. Jest to ogromny ładunek dla niedojrzałych układów odpornościowych, w szczególności gdy podaje się je w niedługim odstępie czasu. Do niedawna dzieci były też dodatkowo narażone na ekspozycję bardzo wysokich ilości rtęci. Dziecko po otrzymaniu wszystkich szczepionek zwykle dostawało 62.5ug rtęci przy jednej wizycie lekarskiej, jest to 100 razy więcej niż bezpieczna dawka dla małego dziecka. Nawet bez bezpośredniej infekcji wirusowej tak jak przy AIDS, aktywacja układu odpornościowego może uruchomić wydzielanie kwasu chinolinowego i glutaminianu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorro Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 chemia była i będzie stosowana żywnosci ja moge stosuje do peklowania z dziesięć lat i jakoś do tej pory żyje nie da się w tych czasach życ bez chemi bo nawet marchew nie urośnie bez nawozu[Dodano: 03 mar 2018 - 12:26]http://www.portalniezalezny.pl/tony-skazonego-masla-polskim-rynku-sprawe-bada-wielkopolska-prokuratura/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 Taka mała "beletrystyka" w temacie :http://primasort.catering/wp-content/uploads/2015/04/Glutaminian-sodu.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 "chemia była i będzie stosowana żywnosci ja moge stosuje do peklowania z dziesięć lat i jakoś do tej pory żyje nie da się w tych czasach życ bez chemi bo nawet marchew nie urośnie bez nawozu" Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 Cały świat, ba cały wszechświat składa się ze 100_kilka pierwiastków i koniec. Jakie są? to pan Mendelejew w tabelkę wstawił. Dyskusja o "chemii" jest bezcelowa. Można dyskutować tylko ile jej dać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 Mendelejew w tabelkę wstawił. Dyskusja o "chemii" jest bezcelowa. Można dyskutować tylko ile jej dać. Jest dokładnie jak piszesz Papciu, aby nie dać się zwariować, gdyż uporczywe ogarnięcie jakąś ideą jest właśnie tym co nam najbardziej szkodzi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 (edited) składa się ze 100_kilka pierwiastków i koniecoj nie byłbym tego pewny.............to tak jak kiedyś było z atomem -najmniejsza niepodzielna czasteczka Edited March 3, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted March 3, 2018 Report Share Posted March 3, 2018 (edited) Hmmm w kwestii glutaminianu to cała Azja spożywa go nagminnie prawie we wszystkich potrawach .Prawda jest taka że wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. Glutaminian sodu jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, jeżeli nie dostarczymy do w pożywieniu to nasz organizm sam go wytworzy. Nadmiar soli też jest szkodliwy, a w solankach nikt z tego problemu nie robi. Nic na siłę i ze zdrowym rozsądkiem. Ludy azjatyckie to chyba grupy o najdłuższej średniej życia na tej planecie i glutaminian sodu im w tym za bardzo nie przeszkadza. Naprawdę są bardziej szkodliwe substancje które spożywamy codziennie i którymi na co dzień oddychamy. Edited March 3, 2018 by Woytas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 cała Azja spożywa go nagminnie prawie we wszystkich potrawach Ale to nie znaczy, że spożywając sos sojowy, spożywa się glutaminian sodu?W porządnym i dobrze zrobionym sosie sojowym nie ma glutaminianu sodu, jest tylko woda, soja, mąka i sól.U mnie w domu, zamiennikiem maggi jest lubczyk. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 Mikrodawki arszeniku też organizm zwalczy.... ołów ? też się kumuluje itd. Muski ..... dlatego cały czas mówię konserwanty zabijają powoli .... Dlatego tłumaczenie , że czegoś jest bardzo mało ... jeść z umiarem , nie jemy tego codziennie itd . jest drogą na skróty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 dlatego cały czas mówię konserwanty zabijają powoli .... Dlatego tłumaczenie , że czegoś jest bardzo mało ... jeść z umiarem , nie jemy tego codziennie itd . jest drogą na skróty . To należy oprawić w ramki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 Z tego co widzę, to ten temat przypomina dyskusję o odcieniu szarości. Dla jednych jest bardziej czarna, dla innych bardziej biała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 dyskusję o odcieniu szarości. Dla jednych jest bardziej czarna, dla innych bardziej biała rozmawiamy tylko o innym stanie świadomości peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 Z tego co widzę, to ten temat przypomina dyskusję o odcieniu szarości. Dla jednych jest bardziej czarna, dla innych bardziej biała Absolutnie i dokładnie Qba, na tyle precyzyjnie że lepiej się chyba nie da, ale tego pewnym nigdy być przecież nie można . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 A wystarczy poczytać choć jeden z wielu, zamieszczonych przez Maxella, tematów o substancjach dodatkowych w przetwórstwie mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 Konserwanty jak najbardziej szkodzą, ale czy glutaminian do nich należy?Umiar i jeszcze raz umiar w jedzeniu i piciu też, bo inaczej przyszłoby nam nic nie jeść i nic nie pić w dzisiejszych czasach. Nie dajmy się zwariować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted March 4, 2018 Report Share Posted March 4, 2018 Glutamianin jak najbardziej jest szkodliwy i chyba bardziej od prochów. Jeżeli daje smak to działa, a jak działa to szkodzi. Nie istnieje trucizna na neurony , która nie działa na zdrowe lub nie szkodzaca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.