TheArt Posted December 3, 2006 Report Share Posted December 3, 2006 moze ktos doradzi gdzie kupowac mieso? to troche malo ekonomiczne jesli sie kupuje w sklepie miesnym ta kielbaska wyjdzie drozsza niz z miesnego powiedzcie tez gdzie przeczytam o tych gatunkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 4, 2006 Report Share Posted December 4, 2006 TheArt:1. Juz jakis czas temu, na forum, załozyłem temat http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=638 w którym sa zbierane wszystkie życzenia i uwagi co do zmain na stronce przy jej modernizacji. Jest także ankieta. Prosze tam wpisywać swe uwagi, życzenia i spostrzeżenia.2. Decydując się na wyrób wedlin domowych, musisz z góry wiedzieć, iz cena ich produkcji będzie wyższa od ceny produktów dostepnych w handlu. Składa się na to:- jakośc mięsa,- brak uszlachetaniaczy,- minimalna ilośc wody i tłuszczu, - duże ubytki podczas wędzenia (dot. szczególnie wyrobów peczonych, trwałych i wędzonych,i jeszcze kilka.Robiąc je zastanawiamy się co zyskujemy? I własnie o to chodzi. Punkty, które wymieniłam sa nieodzownie związane z domową produkcja i czynia ją zdrową i smaczną.Średnia cena kiełbasy robionej wg naszych receptur musiałaby w sklepach znacznie przekraczać 20 zł/kg, a wędzonek jeszcze więcej. 3. Juz o tym pisaliśmy - mięso kupuj tylko świeże, ze znanego źródła, a będziesz zadowolony.na poczatek proponuje także, bardzo ściśle trzymac się receptur i zawartych w nich wytycznych. Potem, po osiągnięciu wprawy możesz eksperymentować.Ale odnoszac sie do twego ostatniego postu - najpierw musisz się zastanowić, czy rzeczywiście chcesz robić taka kiełbaskę? Z postu wynika, iz chciałbyś zrobić to najtaniej, w cenach wedlin dostepnych w sklepach. Jesli tak, to lepiej zrezygnuj i kupuj przemysłowe.Pamietaj jednak, iż te wyroby służą całej rodzince, a w tym przypadku nie wolno oszczędzać. O gatunkach mięs, klasyfikacji, poczytasz na stronie głównej w dziale Wszystko o mięsie i Akademia Dziadka. Nie wiem dlaczego od zapoznania sie ze strona nie zacząłeś. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 4, 2006 Report Share Posted December 4, 2006 moze ktos doradzi gdzie kupowac mieso? to troche malo ekonomiczne jesli sie kupuje w sklepie miesnym ta kielbaska wyjdzie drozsza niz z miesnego powiedzcie tez gdzie przeczytam o tych gatunkach Nie wiem gdzie mieszkasz? Ja kupuję mięso na rynku. Umawiam się z gościem i on przywozi świeże mięso z ubojni. W sobote płaciłem po 6,80 zł i w tym połówkę świnki gość rozebrał i wytrybował. Ja tylko poporcjowałem wg swoich potrzeb. Czasami kupuję mięso w sklepie ale też na tej zasadzie. Spróbuj kupić w sklepach gdzie rozbierają półtusze i przy zakupie np. samej szynki ja płaciłem po 6,90 zł ( szynka 13 kg). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 4, 2006 Report Share Posted December 4, 2006 moze ktos doradzi gdzie kupowac mieso? to troche malo ekonomiczne jesli sie kupuje w sklepie miesnym ta kielbaska wyjdzie drozsza niz z miesnego powiedzcie tez gdzie przeczytam o tych gatunkach Z tymi cenami to też nie do końca jak przedstawił Maxell :wink: . Jeżeli porównasz ceny przykładowo najtańszej kiełbasy czy parówki z cenami mięsa i potem własnych wyrobów, to rzeczywiście nie jesteś w stanie „przebić” tych cen. Powód jak wyżej w tych produktach przykładowo w parówce znajduje się max 3 –7 % czystego mięsa, reszta to woda, chemia, zmielone kości i skóry nie zapominając o tłuszczu i farbce – celem nabrania kolorku mięsno podobnego. Kiełbasy – te tanie – prawie to samo. Jeżeli jednak porównasz ceny dobrych wyrobów, te które posiadają mięso w środku to kupując mięso jak wyżej przedstawiono, to ceny stają się podobne a w niektórych przypadkach wyjdziesz nawet taniej. :grin: Ale nie cena ma kierować Twoje nowe hobby, a jakość :!: . Zastanów się czy że rzeczywiście chcesz się w to bawić :question: :!: . Kupując przykładowo ½ świniaka i robiąc z niego przetwory, w tym pasztety i wątrobianki, całościowo wyjdziesz na +, ale taki zakup proponuje Tobie dopiero jak trochę poćwiczysz na mniejszych porcjach – a to niestety trochę będzie cię kosztować, jak każda nauka :idea: . Idą święta, z pewnością trafisz promocje mięsa – tylko uważaj żeby w tej promocji nie kupić starego mięsa lub odświeżanego. Tu powinieneś się zdać na własną wiedzę i zaufanie do sprzedającego. :shock: :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheArt Posted December 5, 2006 Author Report Share Posted December 5, 2006 kurde to sie narazilem hehe wiecie myslalem ze co zrobie wlasnymi rekoma wyjdzie taniej, choc macie racje tu sie liczy ta jakosc, wiem co jem Smorodina gdzie kupujesz te mieso? To przeciez bardzo tanio, jestem ze slaska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted December 5, 2006 Report Share Posted December 5, 2006 U nas w domu raz na jakiś czas zakupuje sie 1/2 świniaka, świnke bijemy sami zazwyczaj, w tym roku wyszło po 3,5 za kg żywca:]. Jak rąbanka to nie wiem bo nie ważyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 5, 2006 Report Share Posted December 5, 2006 TheArt. Pamiętaj, że robisz dla siebie i swojej Rodziny czy znajomych.Nie robisz tego dużo, więc nie oszczędzaj. Nie rób na poczatek kilku rodzajów kiełbas, bo sie pogubisz - wybierz jedną, dobrą i jej poświęć uwagę.Robiąc np. mysliwską - robisz ją z dobrego surowca i liczysz się z ubytkami rzędu 40-45% co podnosi znacznie cenę. Nie pakuj do kiełbasy badziewia, tylko dlatego, że jest tanie. Takie wyroby kupisz w markecie. Bardzo dokładnie (przynajmniej na poczatek) przestrzegaj rodzajów i klas potrzebnego do wyrobu mięsa i dodatków. Rób wszystko wg receptury, pamiętając o temperaturach i czasach, czy to peklowania, osadzania, wędzenia czy tez parzenia (jesli taką kiełbaskę wybierzesz.Mięso kupuj TYLKO w sprawdzonym sklepie mięsnym oraz znanej z dobrej jakości masarni.Nie kupuj go na rynkach ani w kiepskich sklepach, sugerując sie ładnym kolorem. Ten kolorek może być wzmocniony chemicznie i poprzez odpowiednie oświetlenie towaru.MUSI być świeże, nie cieknące (bywa, ze po przyjściu do domy, w reklamówce masz sporo wycieku w postaci czerwonej wody - mięso nie nadaje się do produkcji. Masarze mówią w takim przypadku, że pochodzi od świnki tzw. "niemięsnej", czyli nie nadającej się do naszej produkcji. W duzym zakłądzie takie mięso zginie w ilości innego, dobrego, lecz w domu może Ci nic nie wyjść.Jesli zaopatrzysz się w dobrym sklepie, będziesz miał dobry wyrób, gdyż dobre mięso to jeden z podstawowych warunków uzyskania super produktu.Jesli masz znajomą masarnię, to na początek możesz poprosić by sprzedali Ci mięso odpowiedniego gatunku, już upeklowane ze swoich zapasów. Pisze możesz, gdyż największa frajdą jest zrobienie kiełbasy od podstaw.Już to pisałem i powtórzę, zrobienie dobrej kiełbasy jest naprawdę sztuką, gdyż u dobrego masarza liczy się jakość ale i powtarzalność wyrobu, co świadczy o znajomości fachu.Gdyby to było proste, to w Polsce i nie tylko, pełno byłoby róznego rodzaju specjalistów od wędlin, a tak, naprawdę dobrych, mozna policzyć jednostkowo.Nie piszę tego by Cie wystraszyć, gdyż na pewno Ci wyjdzie, jesli zastosujesz się ściśle do wybranego ze stronki, sprawdzonego przepisu. Chodzi o to by do tej produkcji podejśc poważnie i bez pośpiechu.Moższe zrobić kiełbasę proponowaną przez Dziadka w jego Akademii. prowadzi tam adepta sztuki masarskiej praktycznie za rękę i jesli nie wyjdzie, to tulko z winy robiącego.Życze Ci kolego sukcesu i czekam na zdjęcia pierwszych wyrobó, z pewnościa udanych.Już ze Stanów leca pocztą zdjęcia i opis wędzarenki domowej specjalnie dla Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 kurde to sie narazilem hehe wiecie myslalem ze co zrobie wlasnymi rekoma wyjdzie taniej, choc macie racje tu sie liczy ta jakosc, wiem co jem Smorodina gdzie kupujesz te mieso? To przeciez bardzo tanio, jestem ze slaska Cześć Mięso kupuję na rynku u ludzi, którzy mają budkę z mięsem i wędlinami. Zamawiam w sobotę i na następną odbieram świeże mięso. Źródło jest pewne gdyż ci ludzie skupują żywca , w czwartek oddają do ubojni , gdzie fachowo świnka jest uśmiercana, przebadana przez służby weterynaryjne i w piątek idzie do handlu. Na rynku jest ponowna kontrola weterynaryjna. W mojej obecności półtusza jest rozbierana i gotowe mięso zabieram do domu tak, że odpada robota rozbiórki i bałaganu w domu ( mieszkam w bloku, a kuchnia ma 3,80 m2. Ja tylko porcjuję na kawałki odpowiednie do przerobu. Wczoraj ( 05.12) robiłem kiełbasę wg Maxella ( biała surowa) z tym ,że peklowałem dzisiaj będę wędził .Kiełbasa wyszła bardzo dobra zrobiłem próbę parzenia i skonsumowania białej pyszna. Użyłem mięsa z łopatki , polędwicę, podgarle , okrawki z żeberek i innych resztek w sumie 7 kg mięsa+ woda około 1 litra.Życzę powodzenia w robieniu i dymieniu. Pozdrawiam PS.Mieszkam około 50 km od Warszawy i 90 km od Łodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszek Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 Kupuję w małej wiosce Wymysłów, tuż za Mszczonowem, 10 km od Żyrardowa. Ubojnia pierwsza klasa a ubój w każdy wtorek i czwartek. Wyciągają z chłodni, by sobie wybrać, połówki od 35 do 45 kg. Półtusza na miejscu rozbierana przez fachowca. Jest też wołowina w cenach hurtowych, nawet niewielkie ilosci. Tam też zaopatruję się w podroby i krew. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 Kupuję w małej wiosce Wymysłów, tuż za Mszczonowem, 10 km od Żyrardowa. Ubojnia pierwsza klasa a ubój w każdy wtorek i czwartek. Wyciągają z chłodni, by sobie wybrać, połówki od 35 do 45 kg. Półtusza na miejscu rozbierana przez fachowca. Jest też wołowina w cenach hurtowych, nawet niewielkie ilosci. Tam też zaopatruję się w podroby i krew. Widzę, że jest nas w okolicy coraz więcej. Przypuszczam,że moje mięso pochodzi z tej ubojni. Tylko nie muszę jeździć pop prostu przywiozą mi na rynek. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 W selgrosie w w-wie połówka kosztuje 7,71 (brutto), może być rozebrana gratis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 W Auchan w Piasecznie 6,39 kg lub tłustrza 5,89 z kilo. :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 witam sąsiadów ,bliższych i dalszychostatnio dostałem od swojego przyjaciela połówkę prosiaczka własnego chowu ( od jego Mamy z okolic podlasia)mięsko zupełnie inne :grin: :grin: supergeneralnie kupuje tak jak kol. Smorodina na rynkuznam też pozytywne opinie o ubojni pod Mszconowem i pewnie z niej skorzystam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 :grin: O KURCZE :!: :!: :!: ZOSTAŁEM CZELADNIKIEMMAM PYTANIE JAK TO SIĘ STAŁO :question: :question: :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 Ja zawsze kupowalem świniaczka (na pobliskiej wiosce, gdzie mieszka moj kolega, który wszystko załatwia i nadzoruje) na pół z kimś z rodziny, ew. znajomym. Zawsze był przerobiony w dwa dni. Nie muszę chyba wspominać, że to były dwa dni "wyrwane z życiorysu".Prosiaczek był przerobiony głównie na kiełbasy i wędzonki.Tym razem zamówiłem prosiaka na mięso.Teraz koszty:1. Cena skupu +5% VAT oraz 120 dla rzeźnika (masarza) - to w przypadku wyrobów.2. Cena skupu +5% VAT oraz 40 dla rzeźnika - to w przypadku tylko uboju i rozbioru półtuszy.W drugim przypadku wyszło mi ok. 190 PLN za połówkę - razem z rzeźnikiem.Policzyli mi 3.10 + VAT (5%) za kg. (sobota 9 grudnia 2006)Podobno na dzień dzisiejszy jest 2.9 + VAT.Problem jest jedynie z rzeźnikami, bo wszystkich Unia potrzebuje. Jadą do Olsztyna na testy, egzaminy i wyjeżdżają do Niemiec, lub Irlandii. Tak się złożyło, że w moim przypadku jeden sprawdzony pojechał do DE, a drugi na wspaniałą zieloną wyspę.W związku z powyższym, pozostali rzeźnicy mają zaklepane terminy do połowy stycznia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 @ Grzegorz napisałeś więcej niż 50 postów i system automatycznie nadał Ci ten tytuł. wszystko zależy od ilości napisanych postów a nie od innych czynników. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Myślałem :idea: że to jakoś inaczej działa :rolleyes: Egzamin , konkurs, czy też coś podobnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 UWAGA !Pisałem o kupowaniu mięsa w Selgrosie, ale po ostatnim zakupie muszę wyraźnie powiedzieć: nigdy więcej nie kupię tam mięsa. Miałem zamiar z 4kg karkówki zrobić baleron, a musiałem ekspresowo upiec ją w piekarniku, bardzo mocno przyprawiając. Daje się zjeść, ale na świąteczny stół takiej pieczeni nie położę, wstydziłbym się. Zamroziłem i będę jadł przez całą zimę, albo jakieś psy nakarmię.Zamówiłem 20kg mięsa - szynkę, karkówkę, schaby, boczek. Przygotowali to wszystko, czekało na mnie zapakowane w workach. W domu po otwarciu worka z karkówką poczułem smrodek zepsutego mięsa. Moczenie nie pomogło, mięso było po prostu nieświerze. Pozostałe gatunki mięsa były w porządku.W zasadzie powinienem im to mięso zawieźć i rzucić na pięknie umytą, wg. przepisów HACAP, ladę. To co zrobili, to chamskie traktowanie klienta, bezczelne oszustwo. Rzeźnik z pewnością wiedział co mi pakuje, wiedział, że robi zamówienie dla amatora i bezwzględnie to wykorzystał wciskając zepsuty towar. Nigdy więcej Selgrosa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 witam sąsiadów , bliższych i dalszych ostatnio dostałem od swojego przyjaciela połówkę prosiaczka własnego chowu ( od jego Mamy z okolic podlasia)mięsko zupełnie inne :grin: :grin: super generalnie kupuje tak jak kol. Smorodina na rynku znam też pozytywne opinie o ubojni pod Mszconowem i pewnie z niej skorzystam Grzegorz ja tych ludzi z Wymysłowa znam właśnie u nich kupuję półtusze. Mają drugą budkę po lewej stronie wchodząc na rynek bramą od WC-etów. U nich też możesz kupić świeże choinki mają w Wymysłowie plantację. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Józek48 Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 moze ktos doradzi gdzie kupowac mieso? to troche malo ekonomiczne jesli sie kupuje w sklepie miesnym ta kielbaska wyjdzie drozsza niz z miesnego powiedzcie tez gdzie przeczytam o tych gatunkachWitam Ja kupuje w supermarketach Tesco .real itd jak jest w promocji a jest czesto np łopadka po 8,70zł bez kosci Z tym ze przewaznie kupuje cala łopatke i wazy oklo 5kg i w domu sam sobie ja dziele Kupuje cala dlatego ze z kawalkow po okolo 1kg to kazdy kawalek moze byc rózny w jakosci Nie kupuje nigdy duzej łopatki powyzej 6 kg bo przekonalem sie ze mieso gorzej smakuje a i świnka wtedy jest duza Jeszcze wazna uwaga ze kazdy market ma innego dostawce półtuszy kazdy ma inne dostawce drobiu a kurczak kurczakowi nie rowny Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 SMORODINA, Witam, ten rynek i budka tro Grodzisk czy Żyrardów :question: AAA kiełbasa nou name wyszła smakowo super :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 Polecam MAKRO z wykluczeniem mięsa z Sokołowa (USK),które jest już nastrzyknięte.Dobrymi dostawcami są Ełk,Viando (super II wp.).Uwaga na mięso z Polmeatu -kupować tylko na początku terminu przydatności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 SMORODINA, Witam, ten rynek i budka tro Grodzisk czy Żyrardów :question: AAA kiełbasa nou name wyszła smakowo super :grin: Żyrardów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prababcia Ania Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 W marketach czasami są w promocji przodki wieprzowe, po 6,00 / kg.W takim przodku jest karczek, golonka, cała łopatka, kawałek żeberek, można wyjąc największy miesień z łopatki na szynkę, z karczku zrobic baleron, a z reszty zrobic kiełbase białą surową.Przodki kupowałam w Real i Auchan. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Golon Posted January 6, 2007 Report Share Posted January 6, 2007 Kupuję w małej wiosce Wymysłów, tuż za Mszczonowem, 10 km od Żyrardowa. Ubojnia pierwsza klasa a ubój w każdy wtorek i czwartek. Wyciągają z chłodni, by sobie wybrać, połówki od 35 do 45 kg. Półtusza na miejscu rozbierana przez fachowca. Jest też wołowina w cenach hurtowych, nawet niewielkie ilosci. Tam też zaopatruję się w podroby i krew.Cześć jest nowy na forum Wiedze ze macie sprawdzone źródło zaopatrzenia Czy mógłbyś mi przesłać namiary na ta ubojnie jakiś telefon Z góry dziękuje Golon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.