agatk Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 (edited) Witajcie forumowiczePlanuję w tym roku zrobić domową wędline na święta Wielkanocne, mam 1,3 kg boczkui 1,3 schabu ewentualnie szynka lub karkówka ( nie wiem co najlepsze)Chciałabym to zalać wodą z solą peklowaną i odstawić na kilka dni. ( plus ziele listek i czosnek)moje pytanieile soli na taką ilośc mięsa i ile dni to powinno stać. Później chciałabym mieso doprawić marynatą boczek- ponacinać i włożyć czosnek, mareranek i tu nie mam pomysłuczosnek niedzwiedzi i dalej też nie mam pomysłu podpowiedzcie mi proszę jak doprawić dane mięsa aby było smacznie i wyraziste. wszystko zamierzam piec w prodiżu. Z góry dziękuję za wszelkie cenne rady i wskazówki. Edited March 21, 2018 by agatk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatk Posted March 21, 2018 Author Report Share Posted March 21, 2018 Dziękuję serdecznie za przepis na Pana wędline, nie mniej jednak chciałabym uniknąć zastosowania musztard i vegety i skupic się bardziej na ziołach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 chciałabym uniknąć zastosowania musztard i vegety To zrób domową musztardę: gorczyca zmiksowana z octem winnym to jest to.Vegety nawet chyba nie ma w tym przepisie - zawsze można pominąć. [Dodano: 21 mar 2018 - 19:50] wszystko zamierzam piec w prodiżu. Wędlina - parzenie W prodiżu to raczej pieczeń.Peklowanego mięsa nie powinno się piec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatk Posted March 21, 2018 Author Report Share Posted March 21, 2018 dlaczego peklowanego mięsa nie powinno się piec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 Bo w wysokiej temperaturze wytwarzają się związki szkodliwe (rakotworcze) dla zdrowia,ale nie popadajmy w paranoję bo kto z nas nie jada kiełbasy peklowanej z grilla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatk Posted March 21, 2018 Author Report Share Posted March 21, 2018 mój prodiż piecze w temperaturze 100 stopni, nie wiem czy to dużo czy mało jak na peklowane mięso. reasumując może ktoś na tym forum podpowie mi jak mam przygotować dane mięsko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 ....AZOTANY ULEGAJĄ ROZKŁADOWI NA NITROZAMINY W TEMP 162 STOPNI.... Reasumując - spróbuj SOUS VIDE... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatk Posted March 21, 2018 Author Report Share Posted March 21, 2018 i to wszystko w tym temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 (edited) Planuję w tym roku zrobić domową wędline na święta Wielkanocne, Wędlinę.....Jak to rozumieć .....czy mięso na obiad, czy raczej mięso do spożycia na zimno? Edited March 21, 2018 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 Może kassler? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwz47 Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 (edited) Wędlinę wiec raczej na kanapki. Prodziż to raczej pieczenie wchodzi w rachubę. Ja bym peklował na sucho, później obmył, i jakąś marynatę albo obtaczał w ziołach i piekł. [Dodano: 21 mar 2018 - 21:57] Paweljack ale mi smaka narobiłeś idę przetrząsnać lodowkę, może znajde coś na ząb. Edited March 21, 2018 by akwz47 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 22, 2018 Report Share Posted March 22, 2018 Boczek z pieca jesli ma isc na kanapki to ja bym dala czosnek ,majeranek ostra papryka sol i pieprz ..pieczone nie musi byc na peklosoli jesli bedzie wmiare szybko skonsumowane jak nie ma termometru to poprostu trzeba wkuc widelec i zobaczyc czy wchodzi w mieso badz wbic termomert dla boczku zeby byl miekki pieke ok 74-76 st C.Karkowke mozna zrobic z przyprawami jak do BBQ albo takie przyprawy jakie sie najlepiej lubi .Karkowka wedlog Maxella jest bardzo dobra zarowno na zimno jak i na cieplo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted March 27, 2018 Report Share Posted March 27, 2018 Może kassler? schab-kassler.jpgkasler_2.jpgjak robisz taki fajny?moze bym na swieta machnal?bedzie kaczka ges a moze i kasler/co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 28, 2018 Report Share Posted March 28, 2018 jak robisz taki fajny? Dzięki. Tydzień peklowania i wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted March 28, 2018 Report Share Posted March 28, 2018 jak robisz taki fajny?Dzięki. Tydzień peklowania i wędzenie. Krótko i na temat...hehehehe mocne dzięki.pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted March 28, 2018 Report Share Posted March 28, 2018 Możesz schab [tutaj polędwicę] natrzeć solą czosnkiem i sokiem z cytryny i wrzucić do foremki .Zalać mięsko śmietaną [najlepiej 30%] i upiec .Jest soczysty i pyszny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts