Jump to content

Kombucha [nektar bogów]


Piotr_O

Recommended Posts

Atenszyn! Atenszyn!

Postanowiłem zrobić mój ulubiony napój herbaciany [fanfary] Kombucha!!!

Plan jest taki:

Napój ma być o smaku jaśminowo-cytrynowym.

Nauczony porażkami z poprzednich „produkcji” świeże owoce w tym ze trunku się nie sprawdzają,

napój pleśnieje, kiśnie, jest feee

Więc zasypuje pokrojone cytryny cukrem i odstawiam na tydzień:

 

post-85204-0-89063100-1521708421_thumb.jpeg

post-85204-0-01809300-1521707365_thumb.jpeg

 

Zrobił się piękny syrop jak na obrazku powyżej.

Kupuje najlepszą herbatę w moim mniemaniu:

post-85204-0-33294100-1521707486_thumb.jpeg

I biorę się do działania, robię jaśminowy napar, dosładzam syropem cytrynowym i dla lepszego aromatu dodaje kilka sztuk cytryn do procesu infuzji

 

post-85204-0-61460300-1521708760_thumb.jpeg

Wystudzam do 30 stopni przelewam do pojemnika fermentacyjnego przez tetrę i instaluje grzyba wraz z octem herbacianym tzw. starter

 

Robię i pisze na bieżąco post będzie edytowany ????

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Tak jak pisałem instaluje grzyba:

8d6714adf3cef28fb89f4c3a4573627e.jpg

ad2b14a6adfed67e33666fa782fa50a5.jpg

 

Herbatę zostawiłem na 9 dni aż grzyb zaczął ładnie pracować.

c39b9b31efbb1691df1d34f3ccd050cc.jpg

5cc45dbb214d056ebecd5b816168c929.jpg

Wyjąłem grzyba, przelałem cały płyn przez tetrę dodałem jeszcze cukru żeby Kombucha ładnie się „zagazowała” i przelałem do butelek. Po dwóch dniach napój jest gotowy do picia.

b439a3688c0cfce07b76bc3ec90b030f.jpg

Link to comment
Share on other sites

Chmm....skąd takie ładne buteleczki?

Jak to smakuje??-warte zachodu ?? [bo sama herbatka jak najbardziej]

Butelki kupiłem w firmie BAGSTAR maja stronę internetowa wiec z wysyłka bez problemu.

 

A jeśli chodzi o kombuchę to zdecydowanie warta zachodu. Jest niesamowicie zdrowa, wyśmienita w smaku, ja robię mocno gazowaną, a same bąbelki są takie „szampańskie” nie jak w cocacoli chamskie i intensywne, na upalne lato, na kaca, i dla zdrowotności 3xTAK polecam bo warto

Link to comment
Share on other sites

Też robię Kombuchę. Czy ten szaro-czarny kolor przy poroście jest wg Ciebie prawidłowy? Pytam bo nigdy tak nie miałem. Wygląda trochę jak pleśń. Pozdrawiam

 

Sent from my F5121 using Tapatalk

Tak się czasami dzieje, zauważyłem to kiedy robię mocne napary to ten porost się pojawia, nie zmienia to smaku, z napojem wszystko w porządku

Link to comment
Share on other sites

 

Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. :(:facepalm:

A roznych probowalam.

No to widocznie nie piłaś dobrej kombuchy

 

 wydaje mi sie, ze to czy Ty nazwieszdobra czy nie,niema dla mnie znaczenia. Zapach jest poporstu odrzucajacy. wierz jajestem bardzootwarta na wszelkie nowosci,a pamietam kiedy kombucha wchodzila w mode.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...