Piotr_O Posted March 22, 2018 Report Share Posted March 22, 2018 Atenszyn! Atenszyn!Postanowiłem zrobić mój ulubiony napój herbaciany [fanfary] Kombucha!!!Plan jest taki:Napój ma być o smaku jaśminowo-cytrynowym.Nauczony porażkami z poprzednich „produkcji” świeże owoce w tym ze trunku się nie sprawdzają,napój pleśnieje, kiśnie, jest feeeWięc zasypuje pokrojone cytryny cukrem i odstawiam na tydzień: Zrobił się piękny syrop jak na obrazku powyżej.Kupuje najlepszą herbatę w moim mniemaniu:I biorę się do działania, robię jaśminowy napar, dosładzam syropem cytrynowym i dla lepszego aromatu dodaje kilka sztuk cytryn do procesu infuzji Wystudzam do 30 stopni przelewam do pojemnika fermentacyjnego przez tetrę i instaluje grzyba wraz z octem herbacianym tzw. starter Robię i pisze na bieżąco post będzie edytowany ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted March 22, 2018 Report Share Posted March 22, 2018 Odmęty dziwolążności lecz śledzić zamierzam z uwagą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 22, 2018 Report Share Posted March 22, 2018 Kombucha kolejny zapaleniec kiszonek ....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted March 22, 2018 Report Share Posted March 22, 2018 O muszę niebawem grzybka odmrozić.Mnie najbardziej smakował napój zrobiony z wody i soku owocowego (własnoręcznie zrobionego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_O Posted April 22, 2018 Author Report Share Posted April 22, 2018 Tak jak pisałem instaluje grzyba: Herbatę zostawiłem na 9 dni aż grzyb zaczął ładnie pracować.Wyjąłem grzyba, przelałem cały płyn przez tetrę dodałem jeszcze cukru żeby Kombucha ładnie się „zagazowała” i przelałem do butelek. Po dwóch dniach napój jest gotowy do picia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 napój jest gotowy piekna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 napój jest gotowy do picia. Otwierasz sklep? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_O Posted April 22, 2018 Author Report Share Posted April 22, 2018 napój jest gotowy do picia.Otwierasz sklep? To tylko na własne potrzeby [emoji23]W planach jest sprzedaż w naszych restauracjach jako wyrób wlasny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 (edited) Chmm....skąd takie ładne buteleczki?Jak to smakuje??-warte zachodu ?? [bo sama herbatka jak najbardziej] Edited April 22, 2018 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_O Posted April 22, 2018 Author Report Share Posted April 22, 2018 Chmm....skąd takie ładne buteleczki?Jak to smakuje??-warte zachodu ?? [bo sama herbatka jak najbardziej]Butelki kupiłem w firmie BAGSTAR maja stronę internetowa wiec z wysyłka bez problemu. A jeśli chodzi o kombuchę to zdecydowanie warta zachodu. Jest niesamowicie zdrowa, wyśmienita w smaku, ja robię mocno gazowaną, a same bąbelki są takie „szampańskie” nie jak w cocacoli chamskie i intensywne, na upalne lato, na kaca, i dla zdrowotności 3xTAK polecam bo warto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekduch Posted April 22, 2018 Report Share Posted April 22, 2018 Piotrze, skąd wziąć grzybka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_O Posted April 23, 2018 Author Report Share Posted April 23, 2018 Piotrze, skąd wziąć grzybka?Kupiłem na Allegro, wystarczył jeden grzyb bo to rośnie na potęgę [emoji23] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. A roznych probowalam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_O Posted April 23, 2018 Author Report Share Posted April 23, 2018 Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. A roznych probowalam.No to widocznie nie piłaś dobrej kombuchy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Ciekawe jak bardzo odbiegają smakiem gotowce [ze sklepów ze zdrową żywnwością] od swojego wyrobu? bo chciałabym spróbować tego napoju bogów zanim zacznę produkcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekduch Posted April 23, 2018 Report Share Posted April 23, 2018 Dzięki za informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kani75 Posted April 24, 2018 Report Share Posted April 24, 2018 Też robię Kombuchę. Czy ten szaro-czarny kolor przy poroście jest wg Ciebie prawidłowy? Pytam bo nigdy tak nie miałem. Wygląda trochę jak pleśń. Pozdrawiam Sent from my F5121 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_O Posted April 24, 2018 Author Report Share Posted April 24, 2018 Też robię Kombuchę. Czy ten szaro-czarny kolor przy poroście jest wg Ciebie prawidłowy? Pytam bo nigdy tak nie miałem. Wygląda trochę jak pleśń. Pozdrawiam Sent from my F5121 using TapatalkTak się czasami dzieje, zauważyłem to kiedy robię mocne napary to ten porost się pojawia, nie zmienia to smaku, z napojem wszystko w porządku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 24, 2018 Report Share Posted April 24, 2018 Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. A roznych probowalam.No to widocznie nie piłaś dobrej kombuchy wydaje mi sie, ze to czy Ty nazwieszdobra czy nie,niema dla mnie znaczenia. Zapach jest poporstu odrzucajacy. wierz jajestem bardzootwarta na wszelkie nowosci,a pamietam kiedy kombucha wchodzila w mode. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrolowaLalek Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 (edited) Witam, przygotowałam wideo poradnik jak przygotować Kombuchę w domu. Być może komuś się przyda. https://youtu.be/EfmrRkc2SmcPozdrawiam Edited March 5, 2021 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts