DZIADEK Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 W czasie porządków znalazłem trzy książeczki o mięsie i przetworach .Oto dwa przepisy w orginale z książki ,,Domowe przetwory z mięsa'' - W. Poszepczyński -1985r oraz podobna receptura z innej książki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 oraz podobna receptura z innej książki Obrazek Witam. W dziale kiełbasy - inne kełbasy - znalazłem recepturę na kiełbasę surową suszoną - jest taka sama - autor Bromba. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 20, 2008 Author Report Share Posted April 20, 2008 Ten przepis pochodzi z książki ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa'' autorzy Feliksa Starzyńska i Anna Ners-1986r. Odnośnie tego przepisu w dziale kiełbasy To Bromba nadesłał a to jest inne znaczenie od wyrazu autor. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Witam. Ten przepis pochodzi z książki ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa'' autorzy Feliksa Starzyńska i Anna Ners-1986r. Odnośnie tego przepisu w dziale kiełbasy To Bromba nadesłał a to jest inne znaczenie od wyrazu autor. Pozdrawiam Dziadku jak przeczytałem recepturę , którą znalazłeś od razu skojarzyłem, że gdzieś to już czytałem więc podałem źródło gdzie to znalazłem.Mi też od razu przyszyszło do głowy słowo na P :wink: ale pdodałem suche fakty co znalazłem. A ocenę pozostawiłem forumowiczom. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Z miesiąc temu zrobiłem podobną kiełbasę. Dostałem przepis od ojca kolegi i równocześnie dostrzegłem taką kiełbasę na straganie, na targowisku. To mnie zmobilizowało do roboty.Krojona, nie wędzona, surowa, suszona.Właściwie była to tylko: łopatka z własnym tłuszczem, sól, saletra, pieprz i czosnek.Kiełbasa wyszła b.dobra, ale trzeba się liczyć z faktem, że jest to twarda kiełbasa, właściwie to się ją żuje, a nie je. Tak jak podano w którymś z przepisów: "doskonała do piwa".Wyszukuję wszystko co można zrobić bez wędzarni, zbuduję ją latem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.