Jump to content

Domowe przetwory z mięsa - kiełbasy


DZIADEK

Recommended Posts

Ten przepis pochodzi z książki ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa'' autorzy Feliksa Starzyńska i Anna Ners-1986r. Odnośnie tego przepisu w dziale kiełbasy To Bromba nadesłał a to jest inne znaczenie od wyrazu autor. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Witam.

 

Ten przepis pochodzi z książki ,,Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa'' autorzy Feliksa Starzyńska i Anna Ners-1986r. Odnośnie tego przepisu w dziale kiełbasy To Bromba nadesłał a to jest inne znaczenie od wyrazu autor. Pozdrawiam

Dziadku jak przeczytałem recepturę , którą znalazłeś od razu skojarzyłem, że gdzieś to już czytałem więc podałem źródło gdzie to znalazłem.Mi też od razu przyszyszło do głowy słowo na P :wink: ale pdodałem suche fakty co znalazłem. A ocenę pozostawiłem forumowiczom.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Z miesiąc temu zrobiłem podobną kiełbasę. Dostałem przepis od ojca kolegi i równocześnie dostrzegłem taką kiełbasę na straganie, na targowisku. To mnie zmobilizowało do roboty.

Krojona, nie wędzona, surowa, suszona.

Właściwie była to tylko: łopatka z własnym tłuszczem, sól, saletra, pieprz i czosnek.

Kiełbasa wyszła b.dobra, ale trzeba się liczyć z faktem, że jest to twarda kiełbasa, właściwie to się ją żuje, a nie je. Tak jak podano w którymś z przepisów: "doskonała do piwa".

Wyszukuję wszystko co można zrobić bez wędzarni, zbuduję ją latem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...