serekszop Posted March 26, 2018 Report Share Posted March 26, 2018 Witam na począdku chciałem się przedstawić mam na imię Janusz vel.serek hehe zbudowałem małą wędzarnie elektryczną na sterowniku Rex C100 i dymogeneratorze Dymbox plus grzałka Amica 2900 tutaj krótki filmik z pierwszego podłączenia wat.https://youtu.be/TUSPDfbB71opierwsze wędzenie już w wielki piątek .pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 26, 2018 Report Share Posted March 26, 2018 Pokarz jeszcze środek wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 26, 2018 Author Report Share Posted March 26, 2018 Postaram sie jutro coś wrzucić ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 27, 2018 Author Report Share Posted March 27, 2018 (edited) Hejka mam pytanie w którym miejscu zrobić wylot dymu ? Mam otwieraną klape od góry . Edited March 27, 2018 by serekszop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 27, 2018 Report Share Posted March 27, 2018 Może zrób tak jak w mojej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldek55 Posted March 27, 2018 Report Share Posted March 27, 2018 Serek , przenieś pompkę powietrzną gdzieś na dół . Miałem dokładnie tak jak Ty i zaworki w pompce zalepiły się po kilkunastu wędzeniach . Daje się to wyczyścić , ale po co dokładać sobie pracy . Niezależnie od tego jakie zastosujesz odprowadzenie dymu , to dym i tak się kręci koło wylotu , a pompka go zassie . Pamiętaj też o tym żeby pod wylotem rury dymowej postawić słoik na kapiącą smołę , która Ci pięknie zabrudzi dno wędzarni . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 27, 2018 Author Report Share Posted March 27, 2018 Dzięki z podpowiedź :-) i jeszcze jedno czy przed pierwszym wędzeniem odymić tą wędzarnie bez wsadu kilka godzin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 27, 2018 Report Share Posted March 27, 2018 odymić tą wędzarnie bez wsadu kilka godzin? i odymić i wygrzać i sprawdzić jak trzyma temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 28, 2018 Author Report Share Posted March 28, 2018 Wędzarka dzisiaj odpalona wszystko działa i ładnie trzyma temperature .W piątek pierwsze szynki i balerony zostaną zadymione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted March 29, 2018 Report Share Posted March 29, 2018 Bardzo ładny kompaktowy kibelek. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 29, 2018 Report Share Posted March 29, 2018 Ładnie wyszła ci Twoja wędzarynka Serekszop, ja obiłbym jeszcze ścianki wędzarni na wysokości 0,3 m blachą "czarną" dla bezpieczeństwa przeciwpożarowego i zrobiłbym deflektor aby tłuszcz nie kapał bezpośrednio na grzałkę. Zrobisz jak sam uważasz to tylko moje sugestie.Wielkanocne pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 29, 2018 Author Report Share Posted March 29, 2018 Siemka dzięki za wszystkie podpowiedzi :-)grzałka została zabezpieczona blachą z piekarnika zrobiłem komin i podstawkę na pompkę dg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Ten komin jest Ci do niczego nie potrzebny(zwłaszcza taki wysoki) - będzie tylko wzmagał cug (istnieje duże prawdopodobieństwo , że będzie zasysać powietrze przez DG , co jest niewskazane , bo będzie zżerać zrębki i dym będzie nie teges) Mogłeś zostawić otwór w dachu przysłaniany klapką, lub zrobić go symbolicznie ( najlepsze są boczne otwory lub uchylany dach (który masz) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Teraz to już się wędzi hehe komin mogę zawsze skrócić lub odkręcić zobaczymy co wyjdzie z dzisiejszej zadymy ? Trzymajcie kciuki :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 OK. Pochwal się z efektów świątecznego zdymiania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 I już po zadymie ,teraz parzenie i jutro zobaczę jak to w środku wygląda i smakuje .Wesołych Świąt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Ziomal bardzo ładnie jak na pierwszy raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Dzięki :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Super - najlepszym sprawdzianem jest czystość wody w garnku parzelniczym. Kolega odrobił lekcje przed świętami . Gratuluje udanego startu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 teraz parzenie i jutro zobaczę Prima Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 już po zadymie Ładnie Ci wszystko wyszło, smak również na pewno super. Smakowitości i wesołych Świąt Wielkanocnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted March 31, 2018 Author Report Share Posted March 31, 2018 Oto szynka i baleron w przekroju .Wyszedł super soczysty i smaczny na słoność też wg.tabelki Dziadka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Wyglądają apetycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
najprawilniejszy Posted October 14, 2018 Report Share Posted October 14, 2018 Klasa Możesz podać orientacyjny koszt takiego cudeńka - też przymierzam się do budowy podobnego (chciałbym przygotować budżet) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
serekszop Posted November 20, 2018 Author Report Share Posted November 20, 2018 Witam myślę że 600zł wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts