Jump to content

Wędzarnia elektryczna Serka

Recommended Posts

Witam na począdku chciałem się przedstawić mam na imię Janusz vel.serek hehe zbudowałem małą wędzarnie elektryczną na sterowniku Rex C100 i dymogeneratorze Dymbox plus grzałka Amica 2900 tutaj krótki filmik z pierwszego podłączenia wat.https://youtu.be/TUSPDfbB71opierwsze wędzenie już w wielki piątek .pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

Serek , przenieś pompkę powietrzną gdzieś na dół . Miałem dokładnie tak jak Ty i zaworki w pompce zalepiły się po kilkunastu wędzeniach . Daje się to wyczyścić , ale po co dokładać sobie pracy . Niezależnie od tego jakie zastosujesz odprowadzenie dymu , to dym i tak się kręci koło wylotu , a pompka go zassie . Pamiętaj też o tym żeby pod wylotem rury dymowej postawić słoik na kapiącą smołę , która Ci pięknie zabrudzi dno wędzarni .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Ładnie wyszła ci Twoja wędzarynka  :thumbsup:

Serekszop, ja obiłbym jeszcze ścianki wędzarni na wysokości 0,3 m blachą "czarną" dla bezpieczeństwa przeciwpożarowego i zrobiłbym deflektor aby tłuszcz nie kapał bezpośrednio na grzałkę. Zrobisz jak sam uważasz to tylko moje sugestie.

Wielkanocne pozdrowienia 

Ten komin jest Ci do niczego nie potrzebny(zwłaszcza taki wysoki) - będzie tylko wzmagał cug (istnieje duże prawdopodobieństwo  , że będzie zasysać powietrze przez DG , co jest niewskazane , bo będzie zżerać  zrębki i dym będzie nie teges) Mogłeś zostawić otwór w dachu przysłaniany klapką, lub zrobić go symbolicznie ( najlepsze są boczne otwory lub uchylany dach (który masz)

• 6 months later...
  • 1 month later...