markus383 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 FREJA Ilość = 13-14 LEkstrakt 13,5 blg4,5 IBU Barwa 11 EBCPlanowana zawartość alkoholu = 5-6% Woda: kranówka - gH=17, kH=13, pH=7,5Zasyp:- 2,5 kg słodu pilzneńskiego- 0,5 kg słodu karmelowego 30- 0,5 kg słodu Sahti- 1,2 kg płatków orkiszowych (pszenica)Chmiele:- 30' chmiel Saaz - 7gDrożdże:S-33 - pierwsza faza - ok tygodniaWLP 644 Saccharomyces brux-like Trois - druga faza - od drugiego tygodnia do roku lub dwóch latDodatki: - bakterie Lactobacillus Piwo chciałbym spróbować po raz pierwszy podczas moich trzydziestych urodzin, czyli za dwa lata. Mam nadzieję, że uda mi się wykonać piwo poprawne, smakujące podobnie do lambica. Czystego lambica nie piłem do tej pory, ale czytając opisy ślinka może pocieknąć Ponadto, piwo uwarzone raczej spontanicznie, po otrzymaniu od jednego z piwowarów domowych z Warszawy odrobiny gęstwy drożdży WLP 644, za co bardzo dziękuję Piwo uwarzone spontanicznie także z innego powodu. Miało powstać po świętach, ale wygospodarowałem sobie pół soboty i zatarłem. Zacierane oczywiście w zakresie temperatur 70-64°C, czyli nie lambicowo. Jak będę miał więcej czasu, to powtórzę piwo z prawilnym zasypem, innymi drożdżami oraz z poprawnym zacieraniem. Piwo na fermentacji cichej znajdzie się w szklanym słoju fermentacyjnym. Skąd szklany słój? Po pierwsze pojemniki fermentacyjne wyprodukowane z tworzywa sztucznego nie nadają się, ponieważ są przepuszczalne, jeśli chodzi o tlen, i może zostać naprodukowany kwas octowy. Po drugie - drożdże dzikie i bakterie kwasu mlekowego są bardzo wytrzymałe. Nawet po dokładnym wyszorowaniu sprzętu mogą pozostać na sprzęcie i zakażać kolejne piwa. Tego oczywiście nie chcemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Po drugie - drożdże dzikie i bakterie kwasu mlekowego są bardzo wytrzymałe. Nawet po dokładnym wyszorowaniu sprzętu mogą pozostać na sprzęcie i zakażać kolejne piwa. Tego oczywiście nie chcemy Czym szorujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Do czyszczenia sprzętu używam Oxi oraz zwykłego płynu do naczyń typu Ludwik. Sprzęt myję za pomocą gąbki kuchennej, a dokładnie tej miękkiej części, żeby nie powstały rysy na fermentorach, gdyż to właśnie w rysach potrafią osadzić się niebezpieczne, dla piwa, drobnoustroje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Musisz denerwować ludzi przed świętami? Zazdroszczę miejsca na domowe piwowarstwo.Tylko te IBU niskie jak na moje gusta, nie mniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Miejsca naprawdę nie potrzeba dużo Wystarczy kawałek piwnicy Co do IBU to takie jest wymagane. Ze względu na wysoką goryczkę (dużą ilość chmielu na goryczkę) bakterie kwasu mlekowego, które będę dodawał mogłyby się nie rozwinąć. Stąd potrzebne mi jest nieduże IBU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Ja od dwóch lat używam star san. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts