Jump to content

Piwo w stylu Lambic


Recommended Posts

FREJA

 

Ilość = 13-14 L

Ekstrakt 13,5 blg

4,5 IBU 

Barwa 11 EBC

Planowana zawartość alkoholu = 5-6%

 

Woda: 

kranówka - gH=17, kH=13, pH=7,5

Zasyp:

- 2,5 kg słodu pilzneńskiego
- 0,5 kg słodu karmelowego 30
- 0,5 kg słodu Sahti
- 1,2 kg płatków orkiszowych (pszenica)

Chmiele:

- 30' chmiel Saaz - 7g

Drożdże:

S-33 - pierwsza faza - ok tygodnia

WLP 644 Saccharomyces brux-like Trois - druga faza - od drugiego tygodnia do roku lub dwóch lat

Dodatki: 

- bakterie Lactobacillus

 

Piwo chciałbym spróbować po raz pierwszy podczas moich trzydziestych urodzin, czyli za dwa lata. Mam nadzieję, że uda mi się wykonać piwo poprawne, smakujące podobnie do lambica. Czystego lambica nie piłem do tej pory, ale czytając opisy ślinka może pocieknąć default_wink.png

Ponadto, piwo uwarzone raczej spontanicznie, po otrzymaniu od jednego z piwowarów domowych z Warszawy odrobiny gęstwy drożdży WLP 644, za co bardzo dziękuję default_smile.png Piwo uwarzone spontanicznie także z innego powodu. Miało powstać po świętach, ale wygospodarowałem sobie pół soboty i zatarłem. Zacierane oczywiście w zakresie temperatur 70-64°C, czyli nie lambicowo. Jak będę miał więcej czasu, to powtórzę piwo z prawilnym zasypem, innymi drożdżami oraz z poprawnym zacieraniem. 

Piwo na fermentacji cichej znajdzie się w szklanym słoju fermentacyjnym. Skąd szklany słój? Po pierwsze pojemniki fermentacyjne wyprodukowane z tworzywa sztucznego nie nadają się, ponieważ są przepuszczalne, jeśli chodzi o tlen, i może zostać naprodukowany kwas octowy. Po drugie - drożdże dzikie i bakterie kwasu mlekowego są bardzo wytrzymałe. Nawet po dokładnym wyszorowaniu sprzętu mogą pozostać na sprzęcie i zakażać kolejne piwa. Tego oczywiście nie chcemy ;)

 

post-48946-0-82192800-1522390509_thumb.jpg

post-48946-0-06549100-1522390545_thumb.jpg

post-48946-0-54268900-1522390558_thumb.jpg

post-48946-0-39585400-1522390574_thumb.jpg

post-48946-0-68129800-1522390588_thumb.jpg

post-48946-0-51956200-1522390602_thumb.jpg

post-48946-0-08048200-1522390622_thumb.jpg

post-48946-0-65565600-1522390637_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Do czyszczenia sprzętu używam Oxi oraz zwykłego płynu do naczyń typu Ludwik. Sprzęt myję za pomocą gąbki kuchennej, a dokładnie tej miękkiej części, żeby nie powstały rysy na fermentorach, gdyż to właśnie w rysach potrafią osadzić się niebezpieczne, dla piwa, drobnoustroje.

Link to comment
Share on other sites

Miejsca naprawdę nie potrzeba dużo ;) Wystarczy kawałek piwnicy :) 

 

Co do IBU to takie jest wymagane. Ze względu na wysoką goryczkę (dużą ilość chmielu na goryczkę) bakterie kwasu mlekowego, które będę dodawał mogłyby się nie rozwinąć. Stąd potrzebne mi jest nieduże IBU.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...