binio1111 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 (edited) Powiedzcie mi tak z ciekawości - Jak się myje sprzęt w masarniach ( wilki , mieszałki itd) -chodzi mi o to ,czy jest w handlu dostępna jakaś chemia dla zwykłego Kowalskiego , która ułatwiłaby mycie sprzętów po robocie. Sami wiecie jak się czyści np. mieszałkę - maże się i maże (może jest jakiś cudowny środek , który "rozbije " wiązania i usprawni mycie ( No i nie mówię tu oczywiście o płynie do mycia naczyń )Tak mnie jakoś to zastanowiło po dzisiejszym myciu garów . Edited April 4, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Jak się myje sprzęt w masarniach Również w mleczarniach ....... kiedyś się myło roztworem sody kaustycznej . Dzisiaj .... w dobie różnych specyfików nie potrafię odpowiedzieć . Może i służby od tego odpowiedzialne narzucają dedykowane środki ??? . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 @binio Do nierdzewki, aluminium, ścian, podłóg czy choćby plastikowych pojemników sa odpowiednie środki myjące.Nisko pieniące lub wysoko pieniące.Co się da to myjesz kercherem, a jak nie to po prostu ręcznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 sa odpowiednie środki myjące No właśnie - jakie? z chęcią bym nabył taki środek do kwasówki , co rozbija rozmazane mięsko z tłuszczem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Prosze bardzo http://www.voigt.pl/pl/katalogi_produktowePowienienś kupić bez problemu w większych sklepach czy marketach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 (edited) Dzięki Miro za "naprowadzenie" poszperałem i znalazłem coś takiego ?https://www.jax.com.pl/PL-H4/sklep-internetowy/159/344934-alkaliczny-srodek-bez-chloru-do-czyszczenia-aluminium-w-branzy-miesnej-5l.htmlNiby do aluminium , a ja mam kwasiaki No i jeszcze zalecają dodatkowo stosowanie odkamieniacza - samo spłukanie nie pomoże?PS> Jeżeli jest temat o chemii do mycia to proszę Moda o przeniesienie (może słabo szukałem ) Edited March 30, 2018 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 (edited) Na przykład takie. Codzienne mycie środkami o odczynie zasadowym i raz w tygodniu kwaśne. Są to płyny myjaco-dezynfekcyjne. https://radex.com.pl/412-PREPARATY-DO-MYCIAhttps://radex.com.pl/412-PREPARATY-DO-MYCIADo mycia przewodów w obiegu zamkniętym https://radex.com.pl/123-Mycie-nastrzykiwarek-w-obiegu/SOLTANK-N-680.htmlKilka lat temu sam takich używałem w pracy. Edited March 30, 2018 by Woytas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 Co do mojego pytania odnośnie profesjonalnych preparatów do mycia : mieszałki , wilka , kutera - lepiej szukać środków alkaicznych , czy kwaśnych ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 1, 2018 Report Share Posted April 1, 2018 (edited) Co do mojego pytania odnośnie profesjonalnych preparatów do mycia : mieszałki , wilka , kutera - lepiej szukać środków alkaicznych , czy kwaśnych ?Tak jak napisałem wcześniej, trzeba używać obu. Najczęściej w myciu codziennym używa się alkalicznych i raz w tygodniu kwaśny. Takie zastosowanie najskuteczniej niszczy bakterie i patogeny.Najczęściej używa się ich w następujący sposób. Odpowiednią ilość rozcieńczyć w wodzie w zbiorniku z podłączonym sprężonym powietrzem i tak powstałą pianą pryska się maszyny i urządzenia. Trzeba pamiętać że te środki są silne drażniące i zaleca się ochronę rąk i oczu. Następnie po ok 20-30 minutach spłukuje wodą. Edited April 1, 2018 by Woytas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 2, 2018 Author Report Share Posted April 2, 2018 Małą pianowniczkę , to mogę zrobić - No problem - Wnerwia mnie po prostu mażące się mięso w mieszałce (a jak nie umyję natychmiast tylko po chwili - to sami wiecie) i tylko do tego w sumie, chciałem coś kupić . Codziennie mieszałki nie używam ,dlatego też dopytuję , żeby nie nakupić kilku pojemników chemii , co potem będzie stała miesiącami. Poza tym tyle tego jest na rynku , że człowiek głupieje. Poczekam jeszcze ,może ktoś z SiB-ów powie - "używałam/em taki to a taki i do twoich potrzeb będzie odpowiedni". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 2, 2018 Report Share Posted April 2, 2018 (edited) Wnerwia mnie po prostu mażące się mięso w mieszałce Po prostu cieplejsza woda i pospolity ludwik do mycia i po problemie .. Wiem co piszę . Edited April 2, 2018 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 2, 2018 Report Share Posted April 2, 2018 Popieram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 2, 2018 Report Share Posted April 2, 2018 cieplejsza woda i pospolity ludwik do mycia i po problemie .. Wiem co piszę . tak normalnie i ja myję ale ludwik kiedyś kupiłem w hurtowni masarskiej płyn do mycia i totalna porażka - wszystko się mazało zarówno z wodą jak i bez wody - Pani w hurtowni mi powiedziała - jest pan pierwszym co mu ten płyn nie odpowiada zutylizowałem prawie 4,5 litra Popieram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 2, 2018 Author Report Share Posted April 2, 2018 Po prostu cieplejsza woda i pospolity ludwik do mycia i po problemieleję wodę 55-60 - w łapki parzy + dużo płynu do naczyń (no i doszedłem po iluś razach , że najlepszy "zwykły"płyn baz żadnych balsamów i innych cudów.- czysty detergent)Po prostu zamiast mazać i mazać pomyślałem , że da się łatwiej - spryskać/zapianować , poczekać, opłukać (no trochę przetrzeć mogę )Zanim kupię coś przez neta to podjadę do Szrona w Łodzi i zobaczę co oni zaproponują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 2, 2018 Report Share Posted April 2, 2018 A i tak najlepsza jest soda kaustyczna.Niewielka ilość, ciepła woda i myjesz.Potem płyn do naczyń i dobrze spłukać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 4, 2018 Report Share Posted April 4, 2018 Po prostu zamiast mazać i mazać pomyślałem , że da się łatwiej Do zeskrobania wstępnego farszu , są takie plastikowe skrobaczki ( podobne jak do skrobania szyb zimą ) tylko bardziej plastyczne . Jak tym przejedziesz np mieszałkę , to farszu i tłuszczu prawie już nie ma . ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2018 Author Report Share Posted April 4, 2018 (edited) Dziękuję Modowi za posprzątanie i wyodrębnienie tematu Ok dzięki Andrzeju - poszukamNiestety nie dostałem wczoraj w sklepie SZRON chemii dedykowanej do sprzętów masarskich - było całe mnóstwo preparatów, lecz ogólnie do czyszczenia.Spróbuję chyba z tym preparatem :https://www.jax.com.pl/PL-H4/sklep-internetowy/159/344934-alkaliczny-srodek-bez-chloru-do-czyszczenia-aluminium-w-branzy-miesnej-5l.html No i o wiele tańszy :https://www.robimywedliny.pl/pl/p/TESOL-RADEX-do-mycia-i-dezynfekcji-5-kg/514 Coś będę myślał - dam znać co i jak jak coś wypróbuję . Edited April 4, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts