zwierzak Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 zapeklowałem mięso z kurczaka(nogi) skóry posiekałem też zapeklowałem teraz się sciska w szynkowarze ,wieczorem parzenie ciekawe co z tego wyjdzie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 ... napewno wyjdzie coś.. ale co to nie wiem.powinno być smaczne i krajalne, galaretka zwięzła i smaczna.Szkoda,że nie można poprosić o plasterek.Pozdrawiam Bagno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 31, 2006 Author Report Share Posted January 31, 2006 się parzy właśnie ,jutro zobaczymy ,a o plasterek można prosić tylko jak go dostarczyć :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 się parzy właśnie ,jutro zobaczymy ,a o plasterek można prosić tylko jak go dostarczyć :question: ... Bagno, ... trza po prostu do zwierza podjechać :lol: ... a co z tego wyjdzie :question: ... przepyszna "mielonka" drobiowa :P ... zwierzak, ... proszę przyjmij moje wyrazy uznania (sam uwielbiam eksperymenty w kuchni, ... ) pozdrawiam niezmiernie serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted January 31, 2006 Author Report Share Posted January 31, 2006 jak powiecie jak wklejać zdjęcia to jutro pokażę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 7, 2006 Author Report Share Posted February 7, 2006 wyszło pycha ,tak twierdzi rodzina, bo ja rano: telefon i w morze ,nawet nie zdążyłem spróbować ,zdjęcie mam ale jak je wkleić??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted February 7, 2006 Report Share Posted February 7, 2006 ... aby wklejać musisz je umieścić na jakimś "serverze", ... najlepiej jednak prześlij je bezpośrednio "mailem" do Maxella pozdrawiam serdecznie ps - no i spełniła się moja "przepowiednia" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 17, 2006 Author Report Share Posted February 17, 2006 dzisiaj robię mielonkę wieprzową według prababci Ani zrezygnowałem tylko z peklosoli rano degustacja zdjęcie zrobię tylko maxell coś nie odpowiada (wysłałem mu zdjęcia i zero odzewu?może nie doszły?)jaki będzie efekt.Trochę mi się nie podoba azotyn sodu co wy na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 17, 2006 Report Share Posted February 17, 2006 Dlaczego, nie podoba ci się azotyn sodu. Czyżby byłby bardzo brzytki, ochydny itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 17, 2006 Author Report Share Posted February 17, 2006 nie bardzo mi się podoba jego działanie ale to co sie dodaje do peklowania to chyba i tak nic w porównaniu z tym co jest w padlinach sklepowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 17, 2006 Author Report Share Posted February 17, 2006 jestem początkujacy może ktoś mi wytłumaczy dlaczego do peklowania trzeba używać takich a nie innych substancji i czy nie wystarczy sama sól Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 17, 2006 Report Share Posted February 17, 2006 Poczytaj na forum f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=3240 oraz na http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14 wszystko o peklowaniu.Niie ma sensu powtarzać wszystko od początku. Jeśli będziesz miał problem to pisz.Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 17, 2006 Author Report Share Posted February 17, 2006 ok już kumam mniej więcej ,teraz powiedzcie mi czy jak będe chciał zrobić taki numer to wyjdzie:cieniutki plasterek sloninki tak ok 2mm wsadzam do szynkowarki dookoła a w środek mięsko .Czy się sklei czy nie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 18, 2006 Report Share Posted February 18, 2006 Jeśli wszystko zostanie razem wymieszane(wymasowane), to uważam że nie powinno być problemów. Jeszcze raz, mieszasz mięso i słoninę razem z mięsem dosić długo, aż mięso puści tzw. klej po czymładujesz to wszystko do szynkowarki i za jakiś czas parzysz.Zrobisz zdjęcia?Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 18, 2006 Author Report Share Posted February 18, 2006 właśnie wyjąłem mielonkę pez peklosoli smak ma ale taka szara jest trochę ,zdjęcie zrobione jako ostrzeżenie dla potomnych. zdjęcie tego ze słoninką oczywiście zrobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 19, 2006 Author Report Share Posted February 19, 2006 jak myślicie -gdybym szynkowar wstawił do piekarnika na 80st ,a nie do wody to chyba nie ma różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 19, 2006 Report Share Posted February 19, 2006 Ktoś już robił taki eksperyment.Musisz poszukac na forum lub stronce.Najlepiej by było gdybyś miał możliwość wewnętrznego pomiaru temperatury. Jesli będzie 65-70 wewnatrz batonu - wyciagaj i chłodź.Pozdrowionka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 19, 2006 Report Share Posted February 19, 2006 Pewnie że robił i wyszło całkiem dobrze. Więcej pod tym linkiem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=122&postdays=0&postorder=asc&start=30&sid=934c44787b47a15927eb76fd275744dd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 19, 2006 Report Share Posted February 19, 2006 Należy na wierzch wsadu w szynkowarze nalac warstwę wody lub tłuszczu - zapobiega to szybkiemu odparowaniu wody z produktu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 19, 2006 Author Report Share Posted February 19, 2006 dzięki ,jutro próba ,Maxell mógłbyś zdjęcie z pierwszego załącznika zamieścić tutaj (nie mogę sobie poradzić ze zmniejszeniem rozmiaru )z dopiskiem: szynka drobiowa experymentalna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted February 21, 2006 Author Report Share Posted February 21, 2006 wyszlo elegancko ,za poradą Maxella nalałem trochę oleju do szynkowara i nic nie wyschło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted May 24, 2006 Author Report Share Posted May 24, 2006 właśnie zabrałem się za dietetyczne parówki drobiowe wg kol. Bagnopo ostatnich sklepowych dzieci miały trzy dni rozwolnieniaciekawe czy się udadzą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 24, 2006 Report Share Posted May 24, 2006 tylko uważaj z gałką - ja przesadziłem i nadawały się do hot-dogów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted May 24, 2006 Author Report Share Posted May 24, 2006 zrobione ,prawie zjedzone ,zdjęcia u Maxella Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 24, 2006 Report Share Posted May 24, 2006 Cieszę się, że dla kogoś moja receptura się przydała.Jeśli nie przeszkadza, ci tłuszcz wieprzowy, to spokojnie możesz dodać 20-30% wsadu podstawowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts