Jump to content

Wyroby Piotra_O

Piotr_O

Recommended Posts

Odkąd postawiłem szafę klimatyczną było to jakieś dwa miesiące temu udało mi się wrzucić kilka wyrobów niektóre z powodzeniem inne nie.

W tym poście będę opisywał zmagania i moją nierówną walkę z wyrobami dojrzewającymi:

Na pierwszy ogień poszło:

Coppa #1

Sól 3%

Cure2 0,25%

Pieprz 0,5%

Loin #1

Sól 3%

Cure2 0.25%

Jałowiec 0,10%

Czosnek 0,25%

Chump #1

Sól 3%

Cure2 0,25%

Pieprz 1%

Culatello #1

Sól 3,25%

Cure2 0,25%

Pieprz 0,5%

post-85204-0-11377400-1524396931_thumb.jpg

Wszystko ładnie zapeklowane :D

Po ponad dwóch tygodniach przyszedł czas je powiesić, zaszczepiłem pleśnią Bactoferm Mold 600

Trzy dni i piękny rozkwit pleśni:

post-85204-0-64748900-1524397409_thumb.jpg

Dziś wyglądają tak:

(na zdjęciu kilkudniowe Culatello)

post-85204-0-99260000-1524397546_thumb.jpg

Zapach bardzo ładny, orzechowy nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów 

Edited by Piotr_O

Zaraz po tym „wsadzie” podekscytowany stwierdziłem ze uzupełnię lodówkę o kolejne „tematy” zamówiłem świnie no i klasycznie

Culatello, Coppa, Biodrówka, Szynka kulka i schab. Wszystko prócz schabu zapakowałem w kątnice wieprzową i powiesiłem bez szczepienia bakterii byłem przekonany ze bakterie przejdą z poprzednich wyrobów no i tak się stało [emoji2] pierwsze kilka dni pleśń ładnie rosła ale niestety tylko „strefami” lub „kępkami” i uśpiło to moja czujność.

Przed wczoraj otwieram lodówkę i widzę to:

217fab54b4c1b35aaf19c4fff05293ee.jpg

a26a4c8652e3d7f98a6970200078cc90.jpg

[emoji24][emoji24][emoji24]

Zaznaczę ze nie otwieram jej zbyt często żeby nie wprowadzać tam zbędnych zarazków ale w dwa dni taki porost pleśni? Wędliny które były zapakowane w kątnice zostały „zarażone” tylko ostał się schab który wyglada ładnie tak ze znów zostałem z kilkoma sztukami które widzieliście.

Zaznaczę ze nie otwieram jej zbyt często żeby nie wprowadzać tam zbędnych zarazków

Po mojemu błąd ,w witrynie należy wymieniać powietrze  .Obstawiam tez zbyt wysoką wilgotność ,przy wilgotności do 82% nigdy nie miałem najmniejszego problemu z zieloną pleśnią .

W środowisku, więc i w Twojej witrynie są zarodniki wielu pleśni.

Również niebieskich i zielonych z serów pleśniowych jadanych przez mieszkańców.

Dlatego bezpieczniej jest powierzchnie mięsa spryskać roztworem zarodników pleśni pożądanej dla wyrobu.

Wtedy ma szansę wygrać z intruzami  :thumbsup:

W środowisku, więc i w Twojej witrynie są zarodniki wielu pleśni.

Również niebieskich i zielonych z serów pleśniowych jadanych przez mieszkańców.

Dlatego bezpieczniej jest powierzchnie mięsa spryskać roztworem zarodników pleśni pożądanej dla wyrobu.

Wtedy ma szansę wygrać z intruzami :thumbsup:

A czy kątnice nie miały na to wpływu ?

Schab bez kątnicy ładnie się ostał

A czy kątnice nie miały na to wpływu ?

Na rodzaj pleśni na pewno nie. Na warunki rozrostu wszelkich pleśni - tak.

Schab, a zapewne piszesz o polędwicy wp., ma bezpośrednio na powierzchni  peklosól, co utrudnia zarodnikom namnażanie.

Szkoda,że nie opryskałeś roztworem pleśni ,którą kupiłeś.Może zabiła by te niepożądane, ale nie każda biała jest dobra i nie każda zielona jest zła.Nie chcę być złym prorokiem ,ale jeśli następnym razem jak opryskasz tą dobrą i będzie ten sam efekt to trzeba będzie lodówkę odkazić i zacząć od początku.U mnie pleśń jest już samoczynnie ,ale ja pryskałem trzykrotnie komorę i wyroby.Ustaw komorę na 12 C i 80 % wilgotność Edited by arkadiusz

• 5 months later...

Długo mnie tu nie było :facepalm:

Ilość pracy jaką miałem w "sezonie" nie pozwalała umieszczać nowych postów.

Coppa #1

post-85204-0-97786300-1540191598_thumb.jpg

w smaku trochę jak dla mnie zbyt słona, konsystencja idealna  :D

Loin #1

post-85204-0-59762300-1540191712_thumb.jpg

tutaj pełen zachwyt jak na dwa miesiące w "lodówce" wydała się bardzo intensywna i aromatyczna

Chump #1

post-85204-0-43361700-1540191907_thumb.jpg

według mnie czarny koń tych zawodów  :D  widać pęcherz powietrza ale w smaku naprawdę ciekawy wyrób 

Culatello #1

post-85204-0-14076100-1540191942_thumb.jpg

post-85204-0-25332900-1540191959_thumb.jpg

post-85204-0-03004600-1540191974_thumb.jpg

tutaj pełen sukces, jestem mega zadowolony :D:clap:

Podsumowując utrata wagi na wszystkich wyrobach 30%-36%.

Uważam że 3% soli to zbyt dużo kolejne wyroby będę nastawiał na 2% - 2,5%

Ubytek wagi był zbyt szybki także małe korekty w szafie będą konieczne :facepalm:

Zapraszam do dyskusji  :)

Cos malutkie te Culatello. NIemniej wyglada ladnie. Pozostale wyroby takze.Zastanawia mnie tylko czas - pierwsze wpisy na ten temat miales w kwietniu tego roku i juz np. Culatello jest gotowa?

Uważam że 3% soli to zbyt dużo kolejne wyroby będę nastawiał na 2% - 2,5%

w przypadku "dojrzewajacych i fermentowanych" nie jest zalecane schodzenie ponizej 2.5 %soli/peklosoli (lub jak w Twoim przypadku - 2.25%soli i 0.25% Cure #2) - (pierwszy czynnik w ochronie bacteriologicznej).

Ubytek wagi był zbyt szybki także małe korekty w szafie będą konieczne

co w Twoim przekonaniu znaczy - dosc szybki. i jesli mogl bys w przyszlosci podawac i czas dojrzewania i strate wagi dla poszczegolnych wyrrobow to byloby pomocne. Ze zdjec widac ze miales dosc duza powierzchnie miesa chudego stad szybsze odprowadzanie wilgoci i tworzenie sie tzw. dry ring. Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania... :thumbsup:  

Cos malutkie te Culatello. NIemniej wyglada ladnie. Pozostale wyroby takze.Zastanawia mnie tylko czas - pierwsze wpisy na ten temat miales w kwietniu tego roku i juz np. Culatello jest gotowa?

a no małe, zaznaczyłem że to mój pierwszy wyrób i również moje pierwsze cięcia mięsa właśnie pod tą wędlinę, mam nowe w szafie i są dużo większe. jeśli chodzi o czas culatello to wisiała od marca wiem że to zbyt krótko. Wybacz :)

co w Twoim przekonaniu znaczy - dosc szybki. i jesli mogl bys w przyszlosci podawac i czas dojrzewania i strate wagi dla poszczegolnych wyrrobow to byloby pomocne.

tak zrobię :excl:  

Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania...

nie do końca rozumiem ? 

'StefanS', dnia 22 Paź 2018 - 08:54, napisał: Zastanawia mnie tylko ze uzywasz Cure #2, i jakos wyjatkowo po angielsko/amerykansku przedstawiles sklad mieszanki do peklowania...   nie do końca rozumiem ? 

w Polsce nie ma Cure #2  to jedno - po drugie - raczejto nie uzywa sie - 2.5%soli czy 0.25%Cure #2 - a szybciej 25g/kg czy 2.5g/kg. i mieszkasz w W-wie..

BTW - jak wyglada sprawa z tymi plesniami szarymi??(poprzednie posty).

Edited by StefanS