waldeman Posted May 29, 2018 Report Share Posted May 29, 2018 Obiekt:-karkówka uwędzona, parzona zgodnie z zasadami, smaczna, wybarwiona, bez dziwnych woni;Problem: - znajdujące się w jednej jej części głównie na pograniczu tłuszczu i chudego żółte coś, ...coś twardego (jak grudki, kamyczki), chrzęszczącego pod ostrzem; Czy ktoś ma jakiś pomysł co to za dziadostwo bo ja spotkałem się z taką niespodzianką po raz pierwszy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 29, 2018 Report Share Posted May 29, 2018 Problem: - znajdujące się w jednej jej części głównie na pograniczu tłuszczu i chudego żółte coś, ...coś twardego (jak grudki, kamyczki), chrzęszczącego pod ostrzem; Jeśli żółta barwa występuje od cieńszej strony baleronu to, może zakupiłeś karkówkę ze sztuki, która parę dni wcześniej mogła otrzymać zastrzyk o zółtopodobnej barwie.Substancja pochodząca z zastrzyku nie wchłonęła się, gdyż w warstwie tłuszczowej nie jest rozprowadzana krew, tak jak mięśniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted May 29, 2018 Author Report Share Posted May 29, 2018 Andrzeju kochany, tak bym pomyślał, ....ale ta struktura zawierała jakby otorbione, skrystalizowane ziarna. Coś jak kamień nazaębny, nie wiem jak to opisać ,....pumeks w granulkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 30, 2018 Report Share Posted May 30, 2018 Czy w tych "ziarenkach" nie ma przez przypadek larw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted May 30, 2018 Author Report Share Posted May 30, 2018 Nie. One są nieregularne i twarde, coś jak pokruszona kość... Jedną taką grudkę widać wydłubaną na tle chudego mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 30, 2018 Report Share Posted May 30, 2018 Żółta, skamieniała grudka może pochodzić z "wapnienia" ropnia i obróbki termicznej . Jeśli tak, to zakażenie powstało dość dawno a organizm próbował zwalczyć ciało obce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted May 30, 2018 Author Report Share Posted May 30, 2018 Brzmi rozsądnie. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurok syn Jarka Posted May 30, 2018 Report Share Posted May 30, 2018 witam jeśli mogę tak jak Andrzej powiedział jest to zastrzyk który nie został rozprowadzony przez organizm .Spotkałem się z tym kilka razy podczas uboju gospodarskiego i pracując na uboju w zm pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 30, 2018 Report Share Posted May 30, 2018 Zastrzyk i przebarwienia rozumiem, ale grudki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurok syn Jarka Posted May 30, 2018 Report Share Posted May 30, 2018 tak miro takie coś pozostaje z tego by po czasie mogły powstać ropnie ,nie raz słychać że w karkówce był ropień w tym tłuszczyku to może być przyczyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 30, 2018 Report Share Posted May 30, 2018 Zastrzyk i przebarwienia rozumiem, ale grudki? Mirku,A nie słyszałeś np. o zwapnieniach pogruźliczych płuc?Organizm otacza płaszczem z wapna różne świństwa, których nie może się pozbyć.Również cysty pasożytów.Liczyłam na to, że wypowie się kol. Nestor, który jest lekarzem weterynarii i lata przepracował na ubojni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted May 31, 2018 Report Share Posted May 31, 2018 Ze zdjęcia trudniej jest ocenić niż na "żywo".Przy badaniu zwraca się uwagę na widoczne zmiany chorobowe.Badanie przeprowadza się na wiszących półtuszach.Karczek znajduje się u dołu więc można przeoczyć zmiany.Ropień raczej to nie będzie ,bo zastrzyki robi się płyciej,ale może to być zwapniały wągier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurok syn Jarka Posted May 31, 2018 Report Share Posted May 31, 2018 A zastrzyk na wzmocnienie z magnezu często takie widziałem podczas uboju gospodarczego pytając rolnika o zastrzyki mówił że nie dawno dostał magnez dlatego tez łącze wygląd karkówki po uboju a to na zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 31, 2018 Report Share Posted May 31, 2018 Mirku, A nie słyszałeś np. o zwapnieniach pogruźliczych płuc? Organizm otacza płaszczem z wapna różne świństwa, których nie może się pozbyć. Tak, rozumiem i słyszałem, ale raczej wapno nie przybiera postaci twardego kamienia czy gródki jak pisze autor, choć pojęcie "twarde" może być mylące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted June 6, 2018 Report Share Posted June 6, 2018 Jeżeli to były grudki kaszkowate to nic innego jak wrzódPrzeradzajacy się w guza który z czasem powstaje z torbiela ropną,często takie coś spotykane jest już w trakcie rozbioru półtuszy na elementy zasadnicze z tym że smród jest okropny po przecięciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts