Jump to content

Karkówka z zagwozdką...

waldeman

Recommended Posts

Obiekt:

-karkówka uwędzona, parzona zgodnie z zasadami, smaczna, wybarwiona, bez dziwnych woni;

Problem: 

- znajdujące się w jednej jej części głównie na pograniczu tłuszczu i chudego żółte coś, ...coś twardego (jak grudki, kamyczki), chrzęszczącego pod ostrzem;

Czy ktoś ma jakiś pomysł co to za dziadostwo bo ja spotkałem się z taką niespodzianką po raz pierwszy?  :hmm:

post-51562-0-00368800-1527581340_thumb.jpg

Problem: - znajdujące się w jednej jej części głównie na pograniczu tłuszczu i chudego żółte coś, ...coś twardego (jak grudki, kamyczki), chrzęszczącego pod ostrzem;
Jeśli żółta barwa występuje od cieńszej strony baleronu to, może zakupiłeś karkówkę ze sztuki, która parę dni wcześniej mogła otrzymać zastrzyk o zółtopodobnej barwie.

Substancja pochodząca z zastrzyku nie wchłonęła się, gdyż w warstwie tłuszczowej nie jest rozprowadzana krew, tak jak mięśniach.

Żółta, skamieniała grudka może pochodzić z "wapnienia"  ropnia i obróbki termicznej . Jeśli tak,  to zakażenie powstało dość dawno a organizm próbował zwalczyć ciało obce.

Zastrzyk i przebarwienia rozumiem, ale grudki?

Mirku,

A nie słyszałeś np. o zwapnieniach pogruźliczych płuc?

Organizm otacza płaszczem z wapna różne świństwa, których nie może się pozbyć.

Również cysty pasożytów.

Liczyłam na to, że wypowie się kol. Nestor, który jest lekarzem weterynarii i lata przepracował na ubojni. 

Ze zdjęcia trudniej jest ocenić niż na "żywo".Przy badaniu zwraca się uwagę na widoczne zmiany chorobowe.Badanie przeprowadza się na wiszących półtuszach.Karczek znajduje się u dołu więc można przeoczyć zmiany.Ropień raczej to  nie będzie ,bo zastrzyki robi się płyciej,ale może to być zwapniały wągier.

Mirku, A nie słyszałeś np. o zwapnieniach pogruźliczych płuc? Organizm otacza płaszczem z wapna różne świństwa, których nie może się pozbyć.

Tak, rozumiem i słyszałem, ale raczej wapno nie przybiera postaci twardego kamienia czy gródki jak pisze autor, choć pojęcie "twarde" może być mylące.