Jump to content

silnik do napędu maszynki ręcznej

anem5

Recommended Posts

Witam jestem właśnie w trakcie robienia elektrycznego napędu do maszynki alfa 32 na allegro właśnie znalazłem dwa motoreduktory jednofazowe (bo trójfazowego prądu niestety nie mam)

i niewiem bo za bardzo się na tym nie znam który z nich byłby lepszy do tego celu. Podaje linki i proszę o pomoc

http://www.allegro.pl/item351136407_motoreduktor_0_25kw_1_faz_na_wyjsciu_60_obr_min.html

http://www.allegro.pl/item348929794_motoreduktor_silnik_pradu_stalego_250w_155obr.html

Pozdrawiam serdecznie całą zadymiarską brać

Obydwa silnik NIE są do pracy ciągłej /kalsa S2 /, więc zastosowanie ich do mielenia jest lekko ryzykowne.

Chyba że weźmiesz pod uwagę ich pracę czyli 10 -15 min pracy i potem koło 30 min odpoczynku.

Forsowanie ich dłużej może doprowadzić do ich spalenia.

Pierwszy ma odpowiednie obroty więc jeśli miałbym wybierać to właśnie tem bym wzioł.

Drugi jest na DC - prąd stały, mozna regulować obroty (bo są za wysokie) i kierunek, dlatego bardziej nadawał by sie do nadziewarki. Do mielenia też by mógł być ale do mniejszej maszynki.

Ale tak czy owak nalezy dorobic prosty zasilacz.

Jak nie dasz rady to wyśle schemat / pomogę zrobić.

Wykorzystanie silnika od wciągarki nie jest złe

Zalety

Łatwy montaż – podstawa mocująca

Prawe lewe obroty

Regulator zewnętrzny / sterowanie

Cena

Wady:

Brak regulacji obrotów / prędkości

Potrzeba wykonania łącznika sprzęgającego napęd / maszynka

Wykorzystanie tylko i wyłącznie w jednym celu

Natomiast mieszadła

Zalety

Prawe lewe obroty

Regulacja obrotów / prędkość

Uchwyt mocujący mieszadła powinien ułatwić przekazanie napędu

Możliwość (o ile nie dokonasz przeróbek trwałych) wykorzystywania do mieszania farszu w wiadrze.

Cena

Wady

Trzeba wyprowadzić regulator na zewnątrz, celem łatwiejszej obsługi / sterowanie

Trudny montaż / obłe kształty wymuszają jakieś obejmy itd.

Głośna praca - uwaga Kolegi DZIADKA :smile:

Jeżeli masz zdolności manualne (lub ktoś z Twoich znajomych) to wybrał bym mieszadło.

Jeżeli nie posiadasz zdolności manualnych, to łatwiej sobie poradzisz z montażem silnika wciągarki.

Nie każdy ma w domu 3 FAZY i podręczny warsztat, gdzie na bieżąco może sobie dorabiać, przerabiać itd.

Większość ma w domu napięcie 230 V (1 FAZE), a do warsztatu daleko.

Wiec muszą sobie radzić i skąś brać tą "moc" do obracania maszynką - zgodnie z ostatnią uwagą Kolegi SOKOZ "moc" czytaj moment obrotowy.

Pewnie że zamontowanie silnika wysoko obrotowego szeregowego i dodatkowo szum przekładni, (taki jaki jest w mieszarce) okupione jest większym hałasem, ale nie takim żeby nie można było pracować, w końcu te narzędzia dopuszczone są do pracy..

Może nie należy aż tak demonizować sprawy.

Fakt jest faktem że silniki te są głośne i należy to zaliczyć do wad, co zaraz dopisze wyżej.

Pewnie że zamontowanie silnika wysoko obrotowego szeregowego i dodatkowo szum przekładni, (taki jaki jest w mieszarce) okupione jest większym hałasem, ale nie takim żeby nie można było pracować, w końcu te narzędzia dopuszczone są do pracy..

Może nie należy aż tak demonizować sprawy.

Fakt jest faktem że silniki te są głośne i należy to zaliczyć do wad, co zaraz dopisze wyżej.

Ja też też optował za cichszym napędem, z racji tego, że niektórzy pamiętają jeszcze pracę np. młynków do kawy, melakserów jak i obecnie wiertarek, odkurzaczy itp. (przyjemnie się tego nie słucha) Doliczyć jeszcze można wibrację, ale każdy i tak zrobi, jak mu pasuje. :smile:

witam

wciągarka fajna żecz kupiłem zamontowałem troszke małe obroty, przy ostrych siadkach i nożach nie ma problemu nadałe się dla osób które pzreradiają mniej niż 30 kg bo potem można sie popażyć o silnik łączenie z maszynką bardzo łatwe dwa klucze 16 i 24 +pręt 13 i po sprawie

Witam

Rozmawiałem z człowiekiem , który robi wędliny zawodowo. Ma 32 alfę i motoreduktor 1,1 kW. Jak miał mniejszy 0,5kW to po długim mieleniu olej w przekładni był gorący i zaczynał wyciekać. Dlatego On preferuje min 1,1 kW i obroty90-110.

Pozdrawiam

Potwierdzam ale to dla zawodowców. ja mam silnik od Frani 0,180 Kw i 30 kg kiełbas bez problemu jedyna trudność to zmielić podgardle - trzeba skroić w drobną kostkę i małymi porcjami wkładać . kolega ma maszynkę 32 i silnik 2 KW + przekładnia obr. 100 -ta dopiero pożera mięso . http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1341237040&sid=ee3b7ca6eaa5ea60b4265d03122a8ea2&start=180 Pozdrawiam

Witam.

A u mnie pod tymi linkami podanymi przez Dziadka nic się nie otwiera :cry: .

Pozdrawiam.

P.S. Dopiero po napisaniu tego postu mogę otworzyć http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1341237040&sid=ee3b7ca6eaa5ea60b4265d03122a8ea2&start=180 dotyczy wypowiedzi z 21:48 a po kliknięciu linku z wypowiedzi 22:19 mam --- Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów

Wyszukiwarka działa poprawnie - chyba już o tym pisałem :rolleyes:

Natomiast podawanie linków do wyników zawsze będzie dawało taki rezultat. Po prostu to jest link "chwilowy" i po chwili pod tym adresem już niczego nie ma. Tak to po prostu działa ;)

Dziadku: podaj link do konkretnego posta lub tematu, a nie do wyników wyszukiwania.

• 5 years later...

Laki12, i tudzież inni użytkownicy napędu z wciągarek. Czy napędy "swoje" wytrzymały i polecacie to rozwiązanie (przerób na własne potrzeby)?

Jaką moc wciągarki polecacie do napędu maszynki 22?

P.S. Sorry za dublowanie postów.