anem5 Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Witam jestem właśnie w trakcie robienia elektrycznego napędu do maszynki alfa 32 na allegro właśnie znalazłem dwa motoreduktory jednofazowe (bo trójfazowego prądu niestety nie mam) i niewiem bo za bardzo się na tym nie znam który z nich byłby lepszy do tego celu. Podaje linki i proszę o pomoc http://www.allegro.pl/item351136407_motoreduktor_0_25kw_1_faz_na_wyjsciu_60_obr_min.htmlhttp://www.allegro.pl/item348929794_motoreduktor_silnik_pradu_stalego_250w_155obr.html Pozdrawiam serdecznie całą zadymiarską brać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Obydwa silnik NIE są do pracy ciągłej /kalsa S2 /, więc zastosowanie ich do mielenia jest lekko ryzykowne.Chyba że weźmiesz pod uwagę ich pracę czyli 10 -15 min pracy i potem koło 30 min odpoczynku.Forsowanie ich dłużej może doprowadzić do ich spalenia. Pierwszy ma odpowiednie obroty więc jeśli miałbym wybierać to właśnie tem bym wzioł.Drugi jest na DC - prąd stały, mozna regulować obroty (bo są za wysokie) i kierunek, dlatego bardziej nadawał by sie do nadziewarki. Do mielenia też by mógł być ale do mniejszej maszynki.Ale tak czy owak nalezy dorobic prosty zasilacz.Jak nie dasz rady to wyśle schemat / pomogę zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anem5 Posted April 23, 2008 Author Report Share Posted April 23, 2008 TOSHIBA dziękuje za pomoc jeszcze trochę poszukam może znajdę coś odpowiedniejszego. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 32 dobrze napędza napęd wyciągarki koszt około 350 zł obroty prawe i lewe , kilka osób ma tak zrobione (ja też) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 A co powiecie o czyms takim (koszt okolo 200 PLZ): Gdyby wymyslil jakes sprytne mocowanie i sterowanie obrotami :???: http://www.narzedziowy.com.pl/img_prod/2006-09-28_14-27-12-bfmr1100.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 A co powiecie o czyms takim (koszt okolo 200 PLZ): Gdyby wymyslil jakes sprytne mocowanie i sterowanie obrotami :???: Obrazek[/quote Witaj Siara Jako mieszałka farszu oki ale do napędu polecam np. to http://allegro.pl/item345871863_wciagarka_elektryczna_250kg_dzwig_wyciagarka.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Siara, Faktycznie takie coś można kupić za 180 zł i to ma regulowqne obroty prawie do zera. Oglądałem z zamiarem mieszania farszu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Wykorzystanie silnika od wciągarki nie jest złe Zalety Łatwy montaż – podstawa mocująca Prawe lewe obroty Regulator zewnętrzny / sterowanie Cena Wady: Brak regulacji obrotów / prędkości Potrzeba wykonania łącznika sprzęgającego napęd / maszynka Wykorzystanie tylko i wyłącznie w jednym celu Natomiast mieszadła Zalety Prawe lewe obroty Regulacja obrotów / prędkość Uchwyt mocujący mieszadła powinien ułatwić przekazanie napędu Możliwość (o ile nie dokonasz przeróbek trwałych) wykorzystywania do mieszania farszu w wiadrze. Cena Wady Trzeba wyprowadzić regulator na zewnątrz, celem łatwiejszej obsługi / sterowanie Trudny montaż / obłe kształty wymuszają jakieś obejmy itd. Głośna praca - uwaga Kolegi DZIADKA :smile: Jeżeli masz zdolności manualne (lub ktoś z Twoich znajomych) to wybrał bym mieszadło. Jeżeli nie posiadasz zdolności manualnych, to łatwiej sobie poradzisz z montażem silnika wciągarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Wiertarki do napędu maszynki może i dobre ale trzeba zaopatrzyć się w wkładki do uszu tłumiące hałas przy długiej pracy dla całej rodziny i sąsiadów. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 To nie wiertarka tylko mieszarka, ma podobny uchwyt co wiertarka, pewnie dlatego pomyliłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Ale poziom hałasu jest chyba ten sam i oto mi chodziło. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 Nie każdy ma w domu 3 FAZY i podręczny warsztat, gdzie na bieżąco może sobie dorabiać, przerabiać itd.Większość ma w domu napięcie 230 V (1 FAZE), a do warsztatu daleko.Wiec muszą sobie radzić i skąś brać tą "moc" do obracania maszynką - zgodnie z ostatnią uwagą Kolegi SOKOZ "moc" czytaj moment obrotowy.Pewnie że zamontowanie silnika wysoko obrotowego szeregowego i dodatkowo szum przekładni, (taki jaki jest w mieszarce) okupione jest większym hałasem, ale nie takim żeby nie można było pracować, w końcu te narzędzia dopuszczone są do pracy..Może nie należy aż tak demonizować sprawy.Fakt jest faktem że silniki te są głośne i należy to zaliczyć do wad, co zaraz dopisze wyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 Pewnie że zamontowanie silnika wysoko obrotowego szeregowego i dodatkowo szum przekładni, (taki jaki jest w mieszarce) okupione jest większym hałasem, ale nie takim żeby nie można było pracować, w końcu te narzędzia dopuszczone są do pracy.. Może nie należy aż tak demonizować sprawy. Fakt jest faktem że silniki te są głośne i należy to zaliczyć do wad, co zaraz dopisze wyżej. Ja też też optował za cichszym napędem, z racji tego, że niektórzy pamiętają jeszcze pracę np. młynków do kawy, melakserów jak i obecnie wiertarek, odkurzaczy itp. (przyjemnie się tego nie słucha) Doliczyć jeszcze można wibrację, ale każdy i tak zrobi, jak mu pasuje. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anem5 Posted April 24, 2008 Author Report Share Posted April 24, 2008 Dobry pomysł z tą wyciągarką obroty nieduże myślę że nawet mi uda sie jakoś podpiąć do maszynki. Dziękuje za pomoc pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laki12 Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 witam wciągarka fajna żecz kupiłem zamontowałem troszke małe obroty, przy ostrych siadkach i nożach nie ma problemu nadałe się dla osób które pzreradiają mniej niż 30 kg bo potem można sie popażyć o silnik łączenie z maszynką bardzo łatwe dwa klucze 16 i 24 +pręt 13 i po sprawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 WitamRozmawiałem z człowiekiem , który robi wędliny zawodowo. Ma 32 alfę i motoreduktor 1,1 kW. Jak miał mniejszy 0,5kW to po długim mieleniu olej w przekładni był gorący i zaczynał wyciekać. Dlatego On preferuje min 1,1 kW i obroty90-110.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Potwierdzam ale to dla zawodowców. ja mam silnik od Frani 0,180 Kw i 30 kg kiełbas bez problemu jedyna trudność to zmielić podgardle - trzeba skroić w drobną kostkę i małymi porcjami wkładać . kolega ma maszynkę 32 i silnik 2 KW + przekładnia obr. 100 -ta dopiero pożera mięso . http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1341237040&sid=ee3b7ca6eaa5ea60b4265d03122a8ea2&start=180 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Pod tym linkiem nie ma żadnego postu ani tematu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=871028383&sid=ee3b7ca6eaa5ea60b4265d03122a8ea2&start=180Godz 9.06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Ok :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Witam.A u mnie pod tymi linkami podanymi przez Dziadka nic się nie otwiera . Pozdrawiam. P.S. Dopiero po napisaniu tego postu mogę otworzyć http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1341237040&sid=ee3b7ca6eaa5ea60b4265d03122a8ea2&start=180 dotyczy wypowiedzi z 21:48 a po kliknięciu linku z wypowiedzi 22:19 mam --- Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walka Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 Mam taka sama odpowiedz jak Gonzo.Wiec sprobuje napisac post , to moze i umnie sie otworzyWaldek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 Nie będzie Wam działać ten link bo Dziadek dał linka do wyników wyszukiwania a jak wiadomo padła niedawno baza forum i opcja "szukaj" nie działa poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 Wyszukiwarka działa poprawnie - chyba już o tym pisałem :rolleyes: Natomiast podawanie linków do wyników zawsze będzie dawało taki rezultat. Po prostu to jest link "chwilowy" i po chwili pod tym adresem już niczego nie ma. Tak to po prostu działa Dziadku: podaj link do konkretnego posta lub tematu, a nie do wyników wyszukiwania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akm97 Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Laki12, i tudzież inni użytkownicy napędu z wciągarek. Czy napędy "swoje" wytrzymały i polecacie to rozwiązanie (przerób na własne potrzeby)? Jaką moc wciągarki polecacie do napędu maszynki 22? P.S. Sorry za dublowanie postów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts