Jump to content

... przy ogrodowym stole i grillu


Guest ChefPaul

Recommended Posts

Guest ChefPaul

... zbliża się wielkie majowe polaków grillowanie i choć u mnie sezon grillowy trwa cały rok, czy to w Polsce, czy na Florydzie, spotykamy się przy ogrodowym stole w każdej porze roku.

Większość z nas lubi spędzać czas na na łonie natury, a łagodny florydzki klimat (przynajmniej w miejscu gdzie mieszkam), sprzyja spotkaniom przy ogrodowym grillu, od późnej jesieni do poczatku lata, jest więc doskonały dla wszystkich kochających biesiady na swieżym powietrzu.

 

Ponieważ używam ostatnio grilla gazowego, aby potrawy miały odpowiedni aromat, dokupiłem jeszcze jeden ruszt, który ułozyłem bezpośredniio nad palnikami. Na ruszt ten wsypałem warstwę kamienia wulkanicznego. Dokupiłem również specjalną żeliwną skrzynkę, którą ustawiłem na ruszcie głównym. Wsypuję do niej odpowienio spreparowane grube wióry drewna, które tląc się pod wpływem temperatury wydzielają aromatyczny dym, przenikajacy do grillowanych potraw.

 

... kilka z moich ostatnich przepisów poniżej:

 

...prawie tradycyjne hamburgery z serem, ... te jednak różnią się tym, że są to ... Hamburgery żubrowe

składniki:

1/2 kg świeżej grubo mielonej wołowiny stekowej

1/4 szklanki żubrówki

1 łyżka oleju

1 główka czosnku

2 łyżeczki suszonego majeranku

kilka plastrów twardego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

bułki

liście sałaty

cienkie krążki cebuli

salsa

pokrajany świeży pomidor

sos chrzanowy

sposób przygotowania:

Mięso dokładnie wyrabiamy z olejem, żubrówką, drobno posiekanym czosnkiem, i majerankiem, wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Z lodówki wyjmujemy około pół godziny przed pieczeniem aby mięso doszło do temperatury pokojowej.

z masy mięsnej formujemy hamburgery w zależności od wielkości bułek.

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na posmarowany oliwą ruszt hamburgery. Przewracamy na drugą stronę po 3-4 minutach i układamy na wierzch plasterki sera.

Pieczemy jeszcze około 3 do 5 minut (w zależności od upodobań krwistości).

W tym samym czasie układamy do grilla (nie w bezposredniej bliskości ognia) posmarowane lekko wodą rozkrojone bułki.

Ciepłe bułki smarujemy o wewnątrz sosem chrzanowym, nakładamy listek sałaty, hamburgera, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobinę salsy, plasterek pomidora i cebuli i bułkę zamykamy.

http://www.chefpaul.net/food/hamburgZ03.jpg

 

... nowość którą ostatnio uwielbiają moi Goście (tanie i łatwe danie) ... Wątróbka z grilla

składniki:

1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

2 główki czosnku

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

2 listki świeżego oregano

sól i pieprz do smaku

http://www.chefpaul.net/food/liverG01.jpg

sposób przygotowania:

Wątróbki przekładając ząbkami czosnku i przesypując rozmarynem wkładamy do miski, mieszamy olej z winem i zalewamy wątróbki, na wierzch układamy oregano, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce około 6 godzin.

Wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem (aby wątróbka doszła do temperatury pokojowej) i układamy wraz z czosnkiem na blachę do grilowania (można ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej).

http://www.chefpaul.net/food/liverG02.jpg

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na ruszt szczelnie przykrytą folią aluminiową blachę z wątróbkami.

Pieczemy około 7 do 10 minut (w zależności od upodobań).

http://www.chefpaul.net/food/liverG03.jpg

Podajemy wraz z upieczonym czosnkiem, przyprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem.

http://www.chefpaul.net/food/liverG04.jpg

 

... trochę inna kiełbaska (wraz z kilkoma dodatkami) ... Kiełbaska klonowa z grilla

składniki:

1/2 kg świeżej, białej kiełbasy

2 łyżki oliwy czosnkowej

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka winnego octu

3 łyżki syropu klonowego

1 główka drobno posiekanego czosnku

1/2 średniej, drobno posiekanej cebuli

2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka ostrej musztardy

sól i pieprz do smaku

2 szklanki ciemnego piwa

dodatki:

pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowym

pieczona fasola w sosie paprykowym

sposób przygotowania:

Przygotowujemy parynatę do kiełbasy. Dokładnie mieszamy wino, oliwę, ocet, syrop klonowy, majeranek oraz czosnek i cebulę. Ściśle układamy kiełbaski w misce przelewając każdą warstwę marynatą (marynata musi przykrywać kiełbaski). Szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce przynajmniej 24 godziny.

Kiełbasę wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem aby doszła do temperatury pokojowej.

Do marynaty dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, dokładnie mieszamy blenderem do konzystencji gęstego sosu, przyprawiając solą i pieprzem.

Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury, umieszczając pod rusztem (nad źródłem ognia) aluminiową tackę w którą w trakcie grillowania kiełbasy nalewamy piwo (kiełbasa jest wtedy bardzo aromatyczna i soczysta).

http://www.chefpaul.net/food/sausageG02.jpg

Smarujemy kiełbasę sosem i pieczemy przekładając, aż sos zacznie się lekko karmelizować.

http://www.chefpaul.net/food/sausageG05.jpg

 

pieczona fasola w sosie paprykowym

http://www.chefpaul.net/food/sausageG03.jpg

Pół kilograma dużej fasoli moczymy przez noc w czystym bulionie warzywnym. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie.

Sos przygotowujemy mieszając w blenderze pół szklanki przecieru pomidorowego, łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanej papryki japaleno i doprawiamy solą oraz kieliszkiem koniaku lub brendy.

Mieszamy fasolę wraz z sosem i wykładamy na wysmarowaną olejem aluminiową tackę. Dusimy fasolę na grillu na średnim ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

 

pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowym

http://www.chefpaul.net/food/sausageG04.jpg

Ziemniaki dokładnie oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą, kroimy na grube plastry i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie.

Przygotowujemy sos mieszając w blenderze na wolnych obrotach, pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżkę utartego chrzanu, pół łyżeczki marynowanego pieprzu i pół łyżeczki soku z cytryny, doprawiamy solą do smaku.

Ziemniaki smarujemy po obu stronach olejem czosnkowym lub cebulowym i pieczemy do miękkości.

Wykładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem.

 

Smacznego

 

... proszę o ciąg dalszy, ... tzn Wasze przepisy na grillowe dania :)

 

W końcu jakiś znak życia!! :grin: :grin: :grin:

Witanko!!!

... ledwo zipię (po wyjazdach i rozjazdach :) ... jutro znowu wyjazd, - ale tym razem tylko na kilka dni :)

buziaczki serdeczne

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest ChefPaul

... hmmm ... minął "weekend" i nic nie przybyło :( ... czyżby w Polsce jeszcze za wcześnie na grilla :(

... z niedzielnego obiadu:

 

Polędwica z grilla na dwa sposoby ... faszerowana pomidorami i medaliony

 

składniki:

2 średnie polędwice wieprzowe

6 łyżek oleju z suszonych pomidorów

1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 szklanka suszonych pomidorów marynowanech w oleju

1 łyżeczka marynowanych kaparów

1/2 główki drobno posiekanego czosnku

1/2 łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

1/2 szklanki ukwaszonej śmietany kremówki

 

http://www.chefpaul.net/food/poledG2_02.jpg

 

sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano.

 

Polędwica faszerowana pomidorami

Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso pomidorami, ciasno je upychając np rękojeścią od kopyści. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

 

Medaliony z polędwicy

Polędwicę kroimy na grube plastry (około 3 cm) i lekko rozgniatamy dłonią. Nacieramy solą i grubo zmielonym pieprzem i układamy ciasno w miseczce. Zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Oczyszczamy mięso z marynaty i mieszamy ją blenderem ze śmietaną na gęsty sos.

 

http://www.chefpaul.net/food/poledG2_05.jpg

 

Pieczenie

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury.

Polędwicę faszerowaną najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka a medaliony na wysmarowaną olejem tackę do grillowania.

Medaliony grillujemy najpierw z jednej strony około 2 minut, przewracamy i smarujemy pedzęlkiem upieczoną stronę przygotowanym sosem. Pieczemy trzy minuty, odwracamy, smarujemy sosem i pieczemy jeszcze około minuty.

Polędwicę faszerowaną grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

 

http://www.chefpaul.net/food/poledG2_10.jpg

 

Mięsa możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem.

 

http://www.chefpaul.net/food/poledG2_11.jpg

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Ja zawsze patrzę na Twoje pomysły z zaciekawieniem .

Lubię potrawy z Grilla. Twoje dania są jakby to powiedzieć jak dla mnie trochę "wysokich lotów"

Albo nie mam takich przypraw jak Ty albo nie mam odpowiednich tacek lub koszyczków do grillowania. Zawsze coś :)

Nie mniej jednak podoba mi się Twój sposób na Grillowanie. Dwa przepisy z Twojej stronki już skopiowałem na swój talerz.

PYCHOTA :)

Link to comment
Share on other sites

Chef Paul Twoje przpisy sa swietne, u mnie skrzydelka w sosie diabolo sa "przebojem" od 2 sezonow.

No to moze i Ja podam prosty przepis w/g ktorego przygotowuje szaszlyki ( i inne miesa rowniez ).

 

Marynata:

 

3 cytryny

4 lyzki slodkiej papryki ( jesli robie tylko dla doroslych to 2 ostrej 2 slodkiej )

1 lyzka przyprawy do grila ( klasyczna "Kamis" )

1/2 szklanki oliwki z oliwek

 

Szaszlyki:

 

2 poledwiczki wieprzowe

2 cebule

2 papryki

 

Wycisnac sok z cytryn oddzielajac pestki, dodac papryke i przyprawy. Energicznie mieszajac dodawac powoli oliwke do uzyskania emulsji ( mozna uzyc miksera )

Mieso pokroic w plastry 1cm grubosci i wlozyc do marynaty i do lodowki ( najlepijej na cala noc )

1-2 h przed grillowaniem pokroic cebule w cwiartki, papryke i ponabijac szaszlyki. Talarki poledwiczek zaleznie od wielkosci pokroic na pol i nadziewac w poprzek wlokien.

Gotowe szaszlyki posypac przyprawa do grill'a.

 

Tzatziki:

 

4 male opakowania jogurtu naturanlego nie slodzonego ( najlepiej "grecki" )

1 ogorek szklarniowy

2 zabki czosnku

2-3 listki swiezej bazylii

2-3 listki swiezej miety

kilka kropli soku z cytryny

lyzka oliwki z oliwek

 

Ogorek scieramy na tarce ( dowola grobosc ) lekko solimy i odkladamy na sitko na 15 min.

odciskamy wode z ogorka. Wkladamy do miseczki dodajemy jogurt . Czosnek przeciskamy przez proaske razem z mieta i bazylia, doprawiamy sokiem z z cytryny i sola do smaku. Dokladnie mieszamy i zostawiamy na minimum 1 h w lodowce. Dekorujemy listkami miety i bazylii i oliwka z oliwek.

Zeby byly bardziej geste, mozna uzyc 2 razy wiekszej ilosci jogurtu odcedzonego na sitku wyscielonym pieluszka tetrowa.

 

Ziemniaki:

 

Ugotowac na parze w mundurkach 30 min przed grilowaniem.

Ukladac na grilu na 2-3 minuty przed podaniem. Mozna zawinac w folie alu, dla tych ktorzy nie lubia przypieczonej skorki .

Podawac rozrkojone na pol z malem czosnkowym w miejscu ciecia.

 

Maselko czosnkowe:

 

1/3 kostki masla

1-2 zabki czosnku

2 listki bazylii

szczypta soli

 

Czosnek utrzec z sola i bazylia, dodac maslo i okladnie wymieszac. Najlepiej sporzadzic na 1 dzien przed podaniem.

 

 

 

Podawac z tzatzikami i ziemniakami .

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Zeby byly bardziej geste, mozna uzyc 2 razy wiekszej ilosci jogurtu odcedzonego na sitku wyscielonym pieluszka tetrowa.

A ja żeby osiągnąc lepszą gęstośc używam serka bielucha zamiast jogurtu lub trochę serka trochę jogurtu.

2-3 listki swiezej bazylii

2-3 listki swiezej miety

u mnie dla odmiany stosujemy dużo koperku ale następnym razem spróbuję z bazylią i miętą.
Link to comment
Share on other sites

Guest ChefPaul

Ja zawsze patrzę na Twoje pomysły z zaciekawieniem .

Lubię potrawy z Grilla. Twoje dania są jakby to powiedzieć jak dla mnie trochę "wysokich lotów"

Albo nie mam takich przypraw jak Ty albo nie mam odpowiednich tacek lub koszyczków do grillowania. Zawsze coś :)

Nie mniej jednak podoba mi się Twój sposób na Grillowanie. Dwa przepisy z Twojej stronki już skopiowałem na swój talerz.

PYCHOTA :)

Witaj Raulo, Siara, Chudziak i pozostali grillman'i (w tym Damy naturalnie również)

 

... tacki i koszyczki ... nie są konieczne, poprostu ułatwiaja pracę :)

... przyprawy ... hmmm ... rzeczywiście może być z niektórymi trochę problemu :( ... ale w wiekszości przypadków można już w Polsce kupić nawet wasabi (choć polski chrzan jest mniej ostry od japońskiego ;) )

... "wysokie loty" ... takie składniki jak np suszone pomidory robiłem sam w Polsce (to naprawdę nic trudnego, ususzyć kawałki dobrych pomidorów na słońcu - grzyby leśne, zawierające podobną ilość wody, również suszymy - i zalać olejem z ziołami, ... z drugiej strony dla mnie krewetki, czy avocado są bardziej dostepne niż sledzie czy kalarepka :(

 

... Diablo, rzeczywiście robi wrażenie :) ... kiedyś zrobiłem takie (trochę mnie się zbyt dużo dodało habanero), że na drugi dzień zadwonił biesiadnik z pretensjami iż wypalił dziurę w muszli klozetowej :);)

 

... traktujcie takie przepisy jak inspirację ... syrop klonowy z powodzeniem można zastapić wspaniałym polskim miodem, ... suszone pomidory, leśnymi grzybami podsmażonymi z cebulką ...

... bazą każdej bejcy czy marynaty, zawsze może być olej lub oliwa, wino, ocet i wszelkie suszone lub świeże zioła oraz warzywa (a także owoce), a do glazury tak dziwne aczkolwiek wspaniałe dodatki jak np konfitura z jarzębiny lub dzikiej róży albo głogu o które u Was naprawdę nietrudno (a dla mnie tutaj mogą być baaardzo trudno dostępne)

 

... jeszcze raz serdecznie zapraszam do grilla i oczekuję na Wasze przepisy

 

pozdrawiam smaczniutko

Link to comment
Share on other sites

nie mam takich przypraw

Obecnie w Polsce prawie wszystkie, wymienione przez ChefPaula przyprawy są do nabycia. Chrzan wasabi bywa w Tesco na pólce z "chińszczyzną". Jest sprzedawany w niewielkich, zielonych tubkach. Trzeba samemu poszukać, bo personel jest raczej oporny w przyswajaniu egzotycznych nazw. Syrop klonowy też bywa ale spokojnie można go zastąpić miodkiem. Prawdę mówiąc nie wiem, co Amerykanie widzą w tym syropie. Prawdopodobnie po prostu go mają.

Suszone pomidory same, oraz w oleju można kupić w delikatesach. Jedynie nie widziałam w sprzedaży salsy, ale prawdopodobnie dlatego, że jej nie szukałam. Salsa jest to aromatyczny sos przyprawowy na bazie warzyw i obowiazkowo z chili. Takie sosy, w małych opakowaniach są do kupienia pod innymi nazwami we wszystkich sieciach spożywczych.

Przepisy podawane przez ChefPaula są naprawdę wspaniałe i inspirujące. Jak je widzę, to od razu czuję przypływ energii i rączki zaczynają mi latać aby jak najszybciej coś upichcić :grin: :grin: :grin:

Link to comment
Share on other sites

Niestety często moim problemem jest mała miejscowość w której mieszkam.

Owszem są Biedronki itp. Ale Tesko czy Real, gdzie takie przyprawy najszybciej znajdę są niedostępne.

Ale to wszystko nie ma już znaczenia, ponieważ ChefPaul podał tzw. zamienniki.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy już było ale na wszelki wypadek podam przepis jakim moja rodzina raczy się od lat.

Sukces wśród biesiadników gwarantowany.

 

Składniki:

 

1 Świeży bochenek chleba

1 kostka masła śmietankowego lub extra

1 trójkąt (większy 200g) sera pleśniowego np. Brie lub Camembert

4-5 ząbków czosnku.

Przyprawy ziołowe (wedle uznania).

 

Masło i ser powinny mieć temperaturę pokojową z tego względu, że musimy je ze sobą połączyć. Mieszamy masło z serem w jednolitą masę. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy np. zioła prowansalskie. Masło samo w sobie jest słone, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźny smak soli to można dosolić wyrobioną masę. My osobiście dodajemy 3 "szczypty" soli

 

Chleb można kupić krojony ale taki jest mniej smaczny ;) My kupujemy w całości i następnie go kroimy.

Po pokrojeniu chleba bierzemy piętkę (kromkę) i smarujemy ją masą. Następnie bierzemy każdą skibkę (sznytkę - jak kto woli :)) z osobna i smarujemy ją z dwóch stron dokładając je za każdym razem do poprzednich tak aby ponownie uformował nam się cały bochenek chleba.

Kiedy mamy już złożony cały bochenek, układamy go na folii aluminiowej i zawijamy go szczelnie.

Tak przygotowany chleb układamy na mocno rozgrzanym grillu i opiekamy z dwóch stron średnio po 10 min. Tyle czasy w zupełności wystarczy aby skórka była chrupiąca.

 

Jest to bardzo prosta potrawa ale smaczna jak mało która ;)

My ten chlebek zagryzamy do swojskiej kiełbaski z grilla. miód w gębie ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest ChefPaul

... potwierdzam ... chlebki robione na ten sposób są bardzo smaczne ... sam robię podobny z masłem czosnkowym (na końcu po odwinięciu z folii, smaruję chlebek wodą i jeszcze chwilę opiekam)

 

... cd grillowania (jak mniemam w Polsce sezon już w pełni :) )

 

Perliczka pieczona na piwie (z sosem avocado)

składniki:

1 perliczka (około 3/4 kg)

1 puszka piwa

1 łyżka oleju

1 łyżka słodkiej papryki

1/2 główki czosnku

2 łyżki suszonego majeranku

kilka ziaren jałowca

sól i pieprz do smaku

sos z avocado (przepis poniżej)

 

http://www.chefpaul.net/food/perliczP01.jpg

 

sposób przygotowania:

Ptaka nacieramy solą i olejem. Do wnętrza wsypujemy łyżeczkę soli, majeranek, paprykę, rozgnieciony w moździerzu jałowiec i drobno posiekany czosnek. Wkładamy mięso do miseczki, szczelnie przykrywamy i marynujemy w lodówce przez minimum 4 godziny.

Z puszki piwa odlewamy około połowę.

Nagrzewamy grilla do wysokiej temperatury (około 200*C), nasadzamy perliczkę na puszkę z piwem i pieczemy, smarując pędzelkiem resztą piwa, aż skórka będzie przypieczona, a po nakłuciu piersi ptaka będzie się wydobywał złocisty sos (około 45 - 60 minut).

 

http://www.chefpaul.net/food/perliczP02.jpg

 

Możemy podawać z sosem z avocado i ciepłym pieczywem.

 

http://www.chefpaul.net/food/perliczP04.jpg

 

sos z avocado

składniki:

1 avocado

2 średnie pomidory

1/3 główki czosnku

1 łyżka marynowanej papryki jalapeno

1 łyżeczka soku z limonki

1/2 szklanki kwaśnej kremówki

sól i pieprz do smaku

 

http://www.chefpaul.net/food/avocS01.jpg

 

sposób przygotowania:

Wydrążone z łupiny avocado rozgniatamy widelcem w miseczce. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek i jalapeno bardzo drobno siekamy. Dodajemy soku z limonki, i śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

 

http://www.chefpaul.net/food/avocS02.jpg

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Witam ! W najbliższym czasie chcę grillować ćwiartki kurczaka od nogi nieco inaczej niż poprzedno a mianowicie: po wypłukaniu w wodzie i oczyszczeniu - kurczaka chcę zamrozić. Następnie zamrożone mięso wkładam do dużej ilości wrzącej solonej wody i gotuję ~6 minut. Po schłodzeniu kurczaki chcę panierować przyprawami a następniie zalać uprzednio przygotowaną marynatą i pozostawić w lodówce na 12 godzin. Pytanie moje do kolegów : czy po procesie parzenia marynata będzie wchłaniana przez mięso? A może przedłużyć proces marynowania do 24 godz.?
Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Wiem,że stosuje sie parzenie i następnie wędzenie drobiu ("Kurczak aromatyczny Dziadka" patrz strona główna), mięso jednak po takiej jest co prawda aromatyczne, nie jest jednak kruche.

Myślę, że efekt jak chcesz osiągnąć to nie spalone ale dobrze wypieczone mięso, bez czerwonego mięsa przy kości.

Ja zawsze marynuję mięso surowe. Moim skromnym zdaniem, białko ścięte we wierzchniej części mięsa, może utrudnić wchłanianie marynaty.Sok z cytryny i oliwa z oliwek jako baza do większości marynat ( używanych przeze mnie ) lub inne kwasy ( ocet, wino ) powodują skruszenie mięsa, więc pożądane jest przeniknięcie ich w głębsze jego warstwy.

Jeśli chodzi o sam proces opiekania na grillu, spróbuj zrobić na grillu 2 strefy, jedną gorącą drugą ciepłą. Np. gorąca z 2 warstw brykietu lub węgla, ciepła z kilkoma tylko kawałkami.

Najpierw mięso wkładasz na strefę gorąca na kilka minut z każdej strony, potem przekładasz na ciepłą ,żeby "doszło". Tu przydatny może być termometr z sondą.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

W niedzielę robiłem na grillu hamburgery nadziewane serem Feta:

 

1 kg mielonego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (najlepiej własnego mielenia), zielone oliwki (zamiast oliwek można użyć pokrojoną w kostkę surową zieloną paprykę, ja wolę z oliwkami), pomidor, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, 1 cebula, ser feta (twardy), olej, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, koperek.

Do mielonego mięsa dodaję 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy i drobno posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie mieszam i dzielimy naczęści. Z każdej formuję placek o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Oliwki i pomidora kroję w plasterki . Ser w plastry wielkości kotletów. Na każdy placek mielonego mięsa kładę ser, posypuję oliwkami i przykrywam plastrem pomidora.Składam placek na pół i sklejam brzegi. Hamburgery układam na natłusczonej folii aluminiowej i kładę na mocno nagrzany grill. Opiekam po około 10 min z każdej strony. Jak kotlety zetną się można usunąć folię i przyrumienić bezpośrednio na grillu. Naprawdę pycha, polecam.

Link to comment
Share on other sites

Guest ChefPaul

Gdzie mogę kupić oliwę czosnkową - pytam w sklepach i nie ma. Na Allegro również nic takiegio nie figuruje. Za wskazanie z góry dziękuję.

... zamiast ząbków czosnku używam szczypioru czosnkowego

 

http://www.chefpaul.net/food/olivaCz.jpg

 

... ale przekrojone ząbki również się nadają doskonale :)

 

pozdrawiam smacznie

Link to comment
Share on other sites

Guest ChefPaul

Witam,

W niedzielę robiłem na grillu hamburgery nadziewane serem Feta:

...

 

...

 

... widzę, że serki jako jeden z komponentów mają ostatnio powodzenie :)

 

Polędwica faszerowana szpinakiem i serem

składniki:

2 średnie polędwice wieprzowe

6 łyżek oleju czosnkowego

1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina

kilka gałązek świeżego rozmarynu

2 ząbki drobno usiekanego czosnku

1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

10 dkg świeżego szpinaku

10 dkg sera pleśniowego (np Blue Cheese)

sól i pieprz do smaku

 

dodatek: makaron z karczochami (przepis poniżej)

 

http://www.chefpaul.net/food/polBC01.jpg

 

sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i pieprzem.

Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

Szpinak oczyszczamy z łodyżek i rwiemy na drobne kawałki, ser rozdrabniamy na grudki.

Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso szpinakiem wymieszanym z serem, ciasno je upychając, np rękojeścią od kopyści.

 

http://www.chefpaul.net/food/polBC02.jpg

 

Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury, (polędwicę najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka do grillowania)

Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony smarujac marynatą

Możemy podawać z makaronem zapiekanym z karczochami.

 

http://www.chefpaul.net/food/polBC03.jpg

 

Makaron zapiekany z karczochami

Składniki: 1/4 kg makaronu (np swiderki), 3 łyżki oliwy, 1/2 główki posiekanego czosnku, 1/4 szklanki posiekanych marynowanych karczochów, sól do smaku.

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy "al dente". Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy czosnek, dodajemy karczochy a po chwili makaron. Podsmażamy razem często mieszając.

 

http://www.chefpaul.net/food/pastaA01.jpg

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...