Guest ChefPaul Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 ... zbliża się wielkie majowe polaków grillowanie i choć u mnie sezon grillowy trwa cały rok, czy to w Polsce, czy na Florydzie, spotykamy się przy ogrodowym stole w każdej porze roku. Większość z nas lubi spędzać czas na na łonie natury, a łagodny florydzki klimat (przynajmniej w miejscu gdzie mieszkam), sprzyja spotkaniom przy ogrodowym grillu, od późnej jesieni do poczatku lata, jest więc doskonały dla wszystkich kochających biesiady na swieżym powietrzu. Ponieważ używam ostatnio grilla gazowego, aby potrawy miały odpowiedni aromat, dokupiłem jeszcze jeden ruszt, który ułozyłem bezpośredniio nad palnikami. Na ruszt ten wsypałem warstwę kamienia wulkanicznego. Dokupiłem również specjalną żeliwną skrzynkę, którą ustawiłem na ruszcie głównym. Wsypuję do niej odpowienio spreparowane grube wióry drewna, które tląc się pod wpływem temperatury wydzielają aromatyczny dym, przenikajacy do grillowanych potraw. ... kilka z moich ostatnich przepisów poniżej: ...prawie tradycyjne hamburgery z serem, ... te jednak różnią się tym, że są to ... Hamburgery żubrowe składniki: 1/2 kg świeżej grubo mielonej wołowiny stekowej 1/4 szklanki żubrówki 1 łyżka oleju 1 główka czosnku 2 łyżeczki suszonego majeranku kilka plastrów twardego żółtego sera sól i pieprz do smaku bułki liście sałaty cienkie krążki cebuli salsa pokrajany świeży pomidor sos chrzanowy sposób przygotowania: Mięso dokładnie wyrabiamy z olejem, żubrówką, drobno posiekanym czosnkiem, i majerankiem, wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Z lodówki wyjmujemy około pół godziny przed pieczeniem aby mięso doszło do temperatury pokojowej. z masy mięsnej formujemy hamburgery w zależności od wielkości bułek. Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na posmarowany oliwą ruszt hamburgery. Przewracamy na drugą stronę po 3-4 minutach i układamy na wierzch plasterki sera. Pieczemy jeszcze około 3 do 5 minut (w zależności od upodobań krwistości). W tym samym czasie układamy do grilla (nie w bezposredniej bliskości ognia) posmarowane lekko wodą rozkrojone bułki. Ciepłe bułki smarujemy o wewnątrz sosem chrzanowym, nakładamy listek sałaty, hamburgera, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobinę salsy, plasterek pomidora i cebuli i bułkę zamykamy. http://www.chefpaul.net/food/hamburgZ03.jpg ... nowość którą ostatnio uwielbiają moi Goście (tanie i łatwe danie) ... Wątróbka z grilla składniki: 1/2 kg świeżych wątróbek drobiowych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 główki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 listki świeżego oregano sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/food/liverG01.jpg sposób przygotowania: Wątróbki przekładając ząbkami czosnku i przesypując rozmarynem wkładamy do miski, mieszamy olej z winem i zalewamy wątróbki, na wierzch układamy oregano, szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce około 6 godzin. Wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem (aby wątróbka doszła do temperatury pokojowej) i układamy wraz z czosnkiem na blachę do grilowania (można ułożyć na wysmarowanej olejem folii aluminiowej). http://www.chefpaul.net/food/liverG02.jpg Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury i wkładamy na ruszt szczelnie przykrytą folią aluminiową blachę z wątróbkami. Pieczemy około 7 do 10 minut (w zależności od upodobań). http://www.chefpaul.net/food/liverG03.jpg Podajemy wraz z upieczonym czosnkiem, przyprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. http://www.chefpaul.net/food/liverG04.jpg ... trochę inna kiełbaska (wraz z kilkoma dodatkami) ... Kiełbaska klonowa z grilla składniki: 1/2 kg świeżej, białej kiełbasy 2 łyżki oliwy czosnkowej 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka winnego octu 3 łyżki syropu klonowego 1 główka drobno posiekanego czosnku 1/2 średniej, drobno posiekanej cebuli 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrej musztardy sól i pieprz do smaku 2 szklanki ciemnego piwa dodatki: pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowym pieczona fasola w sosie paprykowym sposób przygotowania: Przygotowujemy parynatę do kiełbasy. Dokładnie mieszamy wino, oliwę, ocet, syrop klonowy, majeranek oraz czosnek i cebulę. Ściśle układamy kiełbaski w misce przelewając każdą warstwę marynatą (marynata musi przykrywać kiełbaski). Szczelnie zamykamy i marynujemy w lodówce przynajmniej 24 godziny. Kiełbasę wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed pieczeniem aby doszła do temperatury pokojowej. Do marynaty dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, dokładnie mieszamy blenderem do konzystencji gęstego sosu, przyprawiając solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury, umieszczając pod rusztem (nad źródłem ognia) aluminiową tackę w którą w trakcie grillowania kiełbasy nalewamy piwo (kiełbasa jest wtedy bardzo aromatyczna i soczysta). http://www.chefpaul.net/food/sausageG02.jpg Smarujemy kiełbasę sosem i pieczemy przekładając, aż sos zacznie się lekko karmelizować. http://www.chefpaul.net/food/sausageG05.jpg pieczona fasola w sosie paprykowym http://www.chefpaul.net/food/sausageG03.jpg Pół kilograma dużej fasoli moczymy przez noc w czystym bulionie warzywnym. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Sos przygotowujemy mieszając w blenderze pół szklanki przecieru pomidorowego, łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanej papryki japaleno i doprawiamy solą oraz kieliszkiem koniaku lub brendy. Mieszamy fasolę wraz z sosem i wykładamy na wysmarowaną olejem aluminiową tackę. Dusimy fasolę na grillu na średnim ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-chrzanowym http://www.chefpaul.net/food/sausageG04.jpg Ziemniaki dokładnie oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą, kroimy na grube plastry i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos mieszając w blenderze na wolnych obrotach, pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżkę utartego chrzanu, pół łyżeczki marynowanego pieprzu i pół łyżeczki soku z cytryny, doprawiamy solą do smaku. Ziemniaki smarujemy po obu stronach olejem czosnkowym lub cebulowym i pieczemy do miękkości. Wykładamy na półmisek i polewamy przygotowanym sosem. Smacznego ... proszę o ciąg dalszy, ... tzn Wasze przepisy na grillowe dania W końcu jakiś znak życia!! :grin: :grin: :grin: Witanko!!! ... ledwo zipię (po wyjazdach i rozjazdach ... jutro znowu wyjazd, - ale tym razem tylko na kilka dni buziaczki serdeczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 ... hmmm ... minął "weekend" i nic nie przybyło ... czyżby w Polsce jeszcze za wcześnie na grilla ... z niedzielnego obiadu: Polędwica z grilla na dwa sposoby ... faszerowana pomidorami i medaliony składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka suszonych pomidorów marynowanech w oleju 1 łyżeczka marynowanych kaparów 1/2 główki drobno posiekanego czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki ukwaszonej śmietany kremówki http://www.chefpaul.net/food/poledG2_02.jpg sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano. Polędwica faszerowana pomidorami Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso pomidorami, ciasno je upychając np rękojeścią od kopyści. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Medaliony z polędwicy Polędwicę kroimy na grube plastry (około 3 cm) i lekko rozgniatamy dłonią. Nacieramy solą i grubo zmielonym pieprzem i układamy ciasno w miseczce. Zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Oczyszczamy mięso z marynaty i mieszamy ją blenderem ze śmietaną na gęsty sos. http://www.chefpaul.net/food/poledG2_05.jpg Pieczenie Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Polędwicę faszerowaną najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka a medaliony na wysmarowaną olejem tackę do grillowania. Medaliony grillujemy najpierw z jednej strony około 2 minut, przewracamy i smarujemy pedzęlkiem upieczoną stronę przygotowanym sosem. Pieczemy trzy minuty, odwracamy, smarujemy sosem i pieczemy jeszcze około minuty. Polędwicę faszerowaną grillujemy po 2 minuty z każdej strony. http://www.chefpaul.net/food/poledG2_10.jpg Mięsa możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem. http://www.chefpaul.net/food/poledG2_11.jpg Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 Ja zawsze patrzę na Twoje pomysły z zaciekawieniem .Lubię potrawy z Grilla. Twoje dania są jakby to powiedzieć jak dla mnie trochę "wysokich lotów" Albo nie mam takich przypraw jak Ty albo nie mam odpowiednich tacek lub koszyczków do grillowania. Zawsze coś Nie mniej jednak podoba mi się Twój sposób na Grillowanie. Dwa przepisy z Twojej stronki już skopiowałem na swój talerz.PYCHOTA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 Chef Paul Twoje przpisy sa swietne, u mnie skrzydelka w sosie diabolo sa "przebojem" od 2 sezonow.No to moze i Ja podam prosty przepis w/g ktorego przygotowuje szaszlyki ( i inne miesa rowniez ). Marynata: 3 cytryny4 lyzki slodkiej papryki ( jesli robie tylko dla doroslych to 2 ostrej 2 slodkiej )1 lyzka przyprawy do grila ( klasyczna "Kamis" )1/2 szklanki oliwki z oliwek Szaszlyki: 2 poledwiczki wieprzowe2 cebule2 papryki Wycisnac sok z cytryn oddzielajac pestki, dodac papryke i przyprawy. Energicznie mieszajac dodawac powoli oliwke do uzyskania emulsji ( mozna uzyc miksera )Mieso pokroic w plastry 1cm grubosci i wlozyc do marynaty i do lodowki ( najlepijej na cala noc )1-2 h przed grillowaniem pokroic cebule w cwiartki, papryke i ponabijac szaszlyki. Talarki poledwiczek zaleznie od wielkosci pokroic na pol i nadziewac w poprzek wlokien.Gotowe szaszlyki posypac przyprawa do grill'a. Tzatziki: 4 male opakowania jogurtu naturanlego nie slodzonego ( najlepiej "grecki" )1 ogorek szklarniowy2 zabki czosnku2-3 listki swiezej bazylii2-3 listki swiezej mietykilka kropli soku z cytrynylyzka oliwki z oliwek Ogorek scieramy na tarce ( dowola grobosc ) lekko solimy i odkladamy na sitko na 15 min.odciskamy wode z ogorka. Wkladamy do miseczki dodajemy jogurt . Czosnek przeciskamy przez proaske razem z mieta i bazylia, doprawiamy sokiem z z cytryny i sola do smaku. Dokladnie mieszamy i zostawiamy na minimum 1 h w lodowce. Dekorujemy listkami miety i bazylii i oliwka z oliwek.Zeby byly bardziej geste, mozna uzyc 2 razy wiekszej ilosci jogurtu odcedzonego na sitku wyscielonym pieluszka tetrowa. Ziemniaki: Ugotowac na parze w mundurkach 30 min przed grilowaniem.Ukladac na grilu na 2-3 minuty przed podaniem. Mozna zawinac w folie alu, dla tych ktorzy nie lubia przypieczonej skorki .Podawac rozrkojone na pol z malem czosnkowym w miejscu ciecia. Maselko czosnkowe: 1/3 kostki masla1-2 zabki czosnku2 listki bazyliiszczypta soli Czosnek utrzec z sola i bazylia, dodac maslo i okladnie wymieszac. Najlepiej sporzadzic na 1 dzien przed podaniem. Podawac z tzatzikami i ziemniakami .Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 Zeby byly bardziej geste, mozna uzyc 2 razy wiekszej ilosci jogurtu odcedzonego na sitku wyscielonym pieluszka tetrowa. A ja żeby osiągnąc lepszą gęstośc używam serka bielucha zamiast jogurtu lub trochę serka trochę jogurtu.2-3 listki swiezej bazylii 2-3 listki swiezej miety u mnie dla odmiany stosujemy dużo koperku ale następnym razem spróbuję z bazylią i miętą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Ja zawsze patrzę na Twoje pomysły z zaciekawieniem . Lubię potrawy z Grilla. Twoje dania są jakby to powiedzieć jak dla mnie trochę "wysokich lotów" Albo nie mam takich przypraw jak Ty albo nie mam odpowiednich tacek lub koszyczków do grillowania. Zawsze coś Nie mniej jednak podoba mi się Twój sposób na Grillowanie. Dwa przepisy z Twojej stronki już skopiowałem na swój talerz. PYCHOTA Witaj Raulo, Siara, Chudziak i pozostali grillman'i (w tym Damy naturalnie również) ... tacki i koszyczki ... nie są konieczne, poprostu ułatwiaja pracę ... przyprawy ... hmmm ... rzeczywiście może być z niektórymi trochę problemu ... ale w wiekszości przypadków można już w Polsce kupić nawet wasabi (choć polski chrzan jest mniej ostry od japońskiego ) ... "wysokie loty" ... takie składniki jak np suszone pomidory robiłem sam w Polsce (to naprawdę nic trudnego, ususzyć kawałki dobrych pomidorów na słońcu - grzyby leśne, zawierające podobną ilość wody, również suszymy - i zalać olejem z ziołami, ... z drugiej strony dla mnie krewetki, czy avocado są bardziej dostepne niż sledzie czy kalarepka ... Diablo, rzeczywiście robi wrażenie ... kiedyś zrobiłem takie (trochę mnie się zbyt dużo dodało habanero), że na drugi dzień zadwonił biesiadnik z pretensjami iż wypalił dziurę w muszli klozetowej ... traktujcie takie przepisy jak inspirację ... syrop klonowy z powodzeniem można zastapić wspaniałym polskim miodem, ... suszone pomidory, leśnymi grzybami podsmażonymi z cebulką ... ... bazą każdej bejcy czy marynaty, zawsze może być olej lub oliwa, wino, ocet i wszelkie suszone lub świeże zioła oraz warzywa (a także owoce), a do glazury tak dziwne aczkolwiek wspaniałe dodatki jak np konfitura z jarzębiny lub dzikiej róży albo głogu o które u Was naprawdę nietrudno (a dla mnie tutaj mogą być baaardzo trudno dostępne) ... jeszcze raz serdecznie zapraszam do grilla i oczekuję na Wasze przepisy pozdrawiam smaczniutko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Dziękuję za tzw. "zamienniki"Na pewno teraz będzie łatwiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 nie mam takich przypraw Obecnie w Polsce prawie wszystkie, wymienione przez ChefPaula przyprawy są do nabycia. Chrzan wasabi bywa w Tesco na pólce z "chińszczyzną". Jest sprzedawany w niewielkich, zielonych tubkach. Trzeba samemu poszukać, bo personel jest raczej oporny w przyswajaniu egzotycznych nazw. Syrop klonowy też bywa ale spokojnie można go zastąpić miodkiem. Prawdę mówiąc nie wiem, co Amerykanie widzą w tym syropie. Prawdopodobnie po prostu go mają. Suszone pomidory same, oraz w oleju można kupić w delikatesach. Jedynie nie widziałam w sprzedaży salsy, ale prawdopodobnie dlatego, że jej nie szukałam. Salsa jest to aromatyczny sos przyprawowy na bazie warzyw i obowiazkowo z chili. Takie sosy, w małych opakowaniach są do kupienia pod innymi nazwami we wszystkich sieciach spożywczych. Przepisy podawane przez ChefPaula są naprawdę wspaniałe i inspirujące. Jak je widzę, to od razu czuję przypływ energii i rączki zaczynają mi latać aby jak najszybciej coś upichcić :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Niestety często moim problemem jest mała miejscowość w której mieszkam.Owszem są Biedronki itp. Ale Tesko czy Real, gdzie takie przyprawy najszybciej znajdę są niedostępne.Ale to wszystko nie ma już znaczenia, ponieważ ChefPaul podał tzw. zamienniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Witam Sezon grillowania się rozpoczyna . Jeżeli ktoś nie ma pomysłu na wykonanie grilla to służę oto takim zdjęciem . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 jestem , już !!!!!!!!!! :grin: :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Nie wiem czy już było ale na wszelki wypadek podam przepis jakim moja rodzina raczy się od lat.Sukces wśród biesiadników gwarantowany. Składniki: 1 Świeży bochenek chleba1 kostka masła śmietankowego lub extra1 trójkąt (większy 200g) sera pleśniowego np. Brie lub Camembert4-5 ząbków czosnku.Przyprawy ziołowe (wedle uznania). Masło i ser powinny mieć temperaturę pokojową z tego względu, że musimy je ze sobą połączyć. Mieszamy masło z serem w jednolitą masę. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy np. zioła prowansalskie. Masło samo w sobie jest słone, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźny smak soli to można dosolić wyrobioną masę. My osobiście dodajemy 3 "szczypty" soli Chleb można kupić krojony ale taki jest mniej smaczny My kupujemy w całości i następnie go kroimy.Po pokrojeniu chleba bierzemy piętkę (kromkę) i smarujemy ją masą. Następnie bierzemy każdą skibkę (sznytkę - jak kto woli ) z osobna i smarujemy ją z dwóch stron dokładając je za każdym razem do poprzednich tak aby ponownie uformował nam się cały bochenek chleba.Kiedy mamy już złożony cały bochenek, układamy go na folii aluminiowej i zawijamy go szczelnie.Tak przygotowany chleb układamy na mocno rozgrzanym grillu i opiekamy z dwóch stron średnio po 10 min. Tyle czasy w zupełności wystarczy aby skórka była chrupiąca. Jest to bardzo prosta potrawa ale smaczna jak mało która My ten chlebek zagryzamy do swojskiej kiełbaski z grilla. miód w gębie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 ... potwierdzam ... chlebki robione na ten sposób są bardzo smaczne ... sam robię podobny z masłem czosnkowym (na końcu po odwinięciu z folii, smaruję chlebek wodą i jeszcze chwilę opiekam) ... cd grillowania (jak mniemam w Polsce sezon już w pełni ) Perliczka pieczona na piwie (z sosem avocado) składniki: 1 perliczka (około 3/4 kg) 1 puszka piwa 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 główki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku kilka ziaren jałowca sól i pieprz do smaku sos z avocado (przepis poniżej) http://www.chefpaul.net/food/perliczP01.jpg sposób przygotowania: Ptaka nacieramy solą i olejem. Do wnętrza wsypujemy łyżeczkę soli, majeranek, paprykę, rozgnieciony w moździerzu jałowiec i drobno posiekany czosnek. Wkładamy mięso do miseczki, szczelnie przykrywamy i marynujemy w lodówce przez minimum 4 godziny. Z puszki piwa odlewamy około połowę. Nagrzewamy grilla do wysokiej temperatury (około 200*C), nasadzamy perliczkę na puszkę z piwem i pieczemy, smarując pędzelkiem resztą piwa, aż skórka będzie przypieczona, a po nakłuciu piersi ptaka będzie się wydobywał złocisty sos (około 45 - 60 minut). http://www.chefpaul.net/food/perliczP02.jpg Możemy podawać z sosem z avocado i ciepłym pieczywem. http://www.chefpaul.net/food/perliczP04.jpg sos z avocado składniki: 1 avocado 2 średnie pomidory 1/3 główki czosnku 1 łyżka marynowanej papryki jalapeno 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 szklanki kwaśnej kremówki sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/food/avocS01.jpg sposób przygotowania: Wydrążone z łupiny avocado rozgniatamy widelcem w miseczce. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek i jalapeno bardzo drobno siekamy. Dodajemy soku z limonki, i śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. http://www.chefpaul.net/food/avocS02.jpg Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Ja i mój nowy współpracownik !!!!! :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Gdzie mogę kupić oliwę czosnkową - pytam w sklepach i nie ma. Na Allegro również nic takiegio nie figuruje. Za wskazanie z góry dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Andrzejmyłowic !!! Zrób ją sam, wrzucając dwa ząbki czosnku na pół litra oliwy. :tongue: :tongue: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Dzięki kolego za pomoc - tak zrobię. Przepuszczę czosnek przez praskę i potrzymam w oliwie parę dni. Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Może tylko przetnij ząbki na pół , to powinno wystarczyć by oddały swój aromat.Jak przepuścisz przez praskę oliwa będzie mętna.Zrobisz jak zechcesz :wink: pozdrawiam wujektomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Masz rację. Pozdrawia Andrzej M-ce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Witam ! W najbliższym czasie chcę grillować ćwiartki kurczaka od nogi nieco inaczej niż poprzedno a mianowicie: po wypłukaniu w wodzie i oczyszczeniu - kurczaka chcę zamrozić. Następnie zamrożone mięso wkładam do dużej ilości wrzącej solonej wody i gotuję ~6 minut. Po schłodzeniu kurczaki chcę panierować przyprawami a następniie zalać uprzednio przygotowaną marynatą i pozostawić w lodówce na 12 godzin. Pytanie moje do kolegów : czy po procesie parzenia marynata będzie wchłaniana przez mięso? A może przedłużyć proces marynowania do 24 godz.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Witam, Wiem,że stosuje sie parzenie i następnie wędzenie drobiu ("Kurczak aromatyczny Dziadka" patrz strona główna), mięso jednak po takiej jest co prawda aromatyczne, nie jest jednak kruche.Myślę, że efekt jak chcesz osiągnąć to nie spalone ale dobrze wypieczone mięso, bez czerwonego mięsa przy kości.Ja zawsze marynuję mięso surowe. Moim skromnym zdaniem, białko ścięte we wierzchniej części mięsa, może utrudnić wchłanianie marynaty.Sok z cytryny i oliwa z oliwek jako baza do większości marynat ( używanych przeze mnie ) lub inne kwasy ( ocet, wino ) powodują skruszenie mięsa, więc pożądane jest przeniknięcie ich w głębsze jego warstwy.Jeśli chodzi o sam proces opiekania na grillu, spróbuj zrobić na grillu 2 strefy, jedną gorącą drugą ciepłą. Np. gorąca z 2 warstw brykietu lub węgla, ciepła z kilkoma tylko kawałkami.Najpierw mięso wkładasz na strefę gorąca na kilka minut z każdej strony, potem przekładasz na ciepłą ,żeby "doszło". Tu przydatny może być termometr z sondą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Witam !!! i serdecznie dziękuję za podpowiedz w temacie grillowania. Pozdrawia Andrzej M-ce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted May 20, 2008 Report Share Posted May 20, 2008 Witam, W niedzielę robiłem na grillu hamburgery nadziewane serem Feta: 1 kg mielonego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (najlepiej własnego mielenia), zielone oliwki (zamiast oliwek można użyć pokrojoną w kostkę surową zieloną paprykę, ja wolę z oliwkami), pomidor, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, 1 cebula, ser feta (twardy), olej, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, koperek. Do mielonego mięsa dodaję 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy i drobno posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie mieszam i dzielimy naczęści. Z każdej formuję placek o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Oliwki i pomidora kroję w plasterki . Ser w plastry wielkości kotletów. Na każdy placek mielonego mięsa kładę ser, posypuję oliwkami i przykrywam plastrem pomidora.Składam placek na pół i sklejam brzegi. Hamburgery układam na natłusczonej folii aluminiowej i kładę na mocno nagrzany grill. Opiekam po około 10 min z każdej strony. Jak kotlety zetną się można usunąć folię i przyrumienić bezpośrednio na grillu. Naprawdę pycha, polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Gdzie mogę kupić oliwę czosnkową - pytam w sklepach i nie ma. Na Allegro również nic takiegio nie figuruje. Za wskazanie z góry dziękuję.... zamiast ząbków czosnku używam szczypioru czosnkowego http://www.chefpaul.net/food/olivaCz.jpg ... ale przekrojone ząbki również się nadają doskonale pozdrawiam smacznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Witam, W niedzielę robiłem na grillu hamburgery nadziewane serem Feta: ... ... ... widzę, że serki jako jeden z komponentów mają ostatnio powodzenie Polędwica faszerowana szpinakiem i serem składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe 6 łyżek oleju czosnkowego 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 ząbki drobno usiekanego czosnku 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 10 dkg świeżego szpinaku 10 dkg sera pleśniowego (np Blue Cheese) sól i pieprz do smaku dodatek: makaron z karczochami (przepis poniżej) http://www.chefpaul.net/food/polBC01.jpg sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i pieprzem. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Szpinak oczyszczamy z łodyżek i rwiemy na drobne kawałki, ser rozdrabniamy na grudki. Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso szpinakiem wymieszanym z serem, ciasno je upychając, np rękojeścią od kopyści. http://www.chefpaul.net/food/polBC02.jpg Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury, (polędwicę najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka do grillowania) Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony smarujac marynatą Możemy podawać z makaronem zapiekanym z karczochami. http://www.chefpaul.net/food/polBC03.jpg Makaron zapiekany z karczochami Składniki: 1/4 kg makaronu (np swiderki), 3 łyżki oliwy, 1/2 główki posiekanego czosnku, 1/4 szklanki posiekanych marynowanych karczochów, sól do smaku. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy "al dente". Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy czosnek, dodajemy karczochy a po chwili makaron. Podsmażamy razem często mieszając. http://www.chefpaul.net/food/pastaA01.jpg Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.