Jump to content

Marynata w stylu tajskim do karkówki w Radawie


Muski

Recommended Posts

Na prośby konsumentów  :D  ;)

 

Marynata do karkówki w stylu tajskim którą zrobiłem na potrzeby Zlotu w Radawie

 

ok. 300 ml oleju rzepakowego

1 obrane dojrzałe mango (z braku można się posiłkować z puszki)

sok z 2,5 limonki

sok z 1,5 pomarańczy

2 papryczki chili (zwykle daję 3)

8 ząbków czosnku

2 szalotki bananowce

60 ml sosu sojowego(dobrej jakości) (1/5 oleju)

60 ml octu jabłkowego (winien być ryżowy)(1/5 oleju)

otarta (zielona część) skórki z limonki z 2 szt (tych do marynaty)

otarta (pomarańczowa skórka) z 1 pomarańczy (z tej do marynaty)

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 szt zbitej tłuczkiem pocietych i zmiksowanych łodyg trawy cytrynowej ( w razie braku do trawy można dodać 3 łyżeczki czubate zmielonej trawy cytrynowej z tzw proszku)

 

wszystko traktuję blenderem

 

plastry karkówki lekko potraktowane tłuczkiem – obtoczone w marynacie – odpoczywały ok 24 godzin w lodówce

na 1 kg karkówki wychodzi mi ok 120-150 ml marynaty

 

Pozdrawiam

Edited by Muski
Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy to marynata do grillowanej karkówki?
Tak Aniu - karkówka zamarynowana w czwartek - ta akurat -pochłonięta w piątek  :facepalm: . Okazało się ,że mamy mistrza obsługi grilla wiszącego - Brat Kosownik - naprawdę dzielnie i znakomicie się spisuje  :clap: . Jeszcze ma dzisiaj trudny dzień  :thumbsup: 
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...