Muski Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 (edited) Na prośby konsumentów Marynata do karkówki w stylu tajskim którą zrobiłem na potrzeby Zlotu w Radawie ok. 300 ml oleju rzepakowego1 obrane dojrzałe mango (z braku można się posiłkować z puszki)sok z 2,5 limonkisok z 1,5 pomarańczy2 papryczki chili (zwykle daję 3)8 ząbków czosnku2 szalotki bananowce60 ml sosu sojowego(dobrej jakości) (1/5 oleju)60 ml octu jabłkowego (winien być ryżowy)(1/5 oleju)otarta (zielona część) skórki z limonki z 2 szt (tych do marynaty)otarta (pomarańczowa skórka) z 1 pomarańczy (z tej do marynaty)1 łyżeczka mielonego pieprzu2 szt zbitej tłuczkiem pocietych i zmiksowanych łodyg trawy cytrynowej ( w razie braku do trawy można dodać 3 łyżeczki czubate zmielonej trawy cytrynowej z tzw proszku) wszystko traktuję blenderem plastry karkówki lekko potraktowane tłuczkiem – obtoczone w marynacie – odpoczywały ok 24 godzin w lodówcena 1 kg karkówki wychodzi mi ok 120-150 ml marynaty Pozdrawiam Edited June 16, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 Super ...nie mam karkowki ale mam poledwiczki to zrobie , mango mam mrozone to pewnie bedzie nadajace.Sojasos japonska czy chinska ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 A gdzie smak mięsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 16, 2018 Author Report Share Posted June 16, 2018 Sojasos japonska czy chinska ? mam wietnamski naturalny[Dodano: 16 cze 2018 - 15:58] A gdzie smak mięsa? Oj Arku - BYŁ zapewniam Cię, że nie został już z tej partii ,żaden kawałek , ale została jeszcze karkówka w marynacie niespodziance - w moim stylu na dzisiaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 Marynata do karkówki Czy to marynata do grillowanej karkówki?Bardzo interesująco się mi zapowiada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 16, 2018 Author Report Share Posted June 16, 2018 Czy to marynata do grillowanej karkówki? Tak Aniu - karkówka zamarynowana w czwartek - ta akurat -pochłonięta w piątek . Okazało się ,że mamy mistrza obsługi grilla wiszącego - Brat Kosownik - naprawdę dzielnie i znakomicie się spisuje . Jeszcze ma dzisiaj trudny dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 16, 2018 Report Share Posted June 16, 2018 to lepsza bedzie japonska soya nie mam akurat wietnamskiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystian252 Posted July 10, 2018 Report Share Posted July 10, 2018 A jaki sos sojowy jasny czy ciemny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 10, 2018 Author Report Share Posted July 10, 2018 jasny czy ciemny? mam ( jeszcze) dobry ciemny to używam - naprawdę w tym przypadku nie ma znaczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.