JD1958 Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 Witam Wszystkich,jestem nowy, choć korzystam z wiedzy Forum już od ponad 10 lat - jestem "kucharzem-amatorem".Przeczytałem chyba wszystkie posty nt. zgrzewania próżniowego i kupiłem przed 2 miesiącami Proficook VK1134 przez wassermann.pl. Potestowałem na załączonych workach, potem kupiłem rękaw na szybko gdzieś w Necie (struktura moletu - romby były wyrażnie większe niż w oryginalnych workach) i ponownie zakupiłem komplet rolek 2 x 6m w Proficook, gdyż ciągle wydaje mi się, że "coś jest nie tak"... Będzie "przydługo", lecz nie chcę ciągle uzupełniać posta o informacje no i zależy mi na solidnym wyjaśnieniu - bedę wdzięczny za cierpliwość przy czytaniu posta do końca Mam prośbę o pomoc / zdanie Forumowiczów w następujących kwestiach:1. Proces pakowania - zostawiam solidne 8 cm rękawa więcej, gładką folią na dole, wywijam strefę zgrzewu, żeby jej nie pobrudzić od wewnątrz, naciągam dobrze folę przed zamknięciem, dociskam pokrywę solidnie z jednej, potem z drugiej strony (po lewej stronie "kliknięcie" przy zamykaniu nie jest tak wyraźne jak po prawej), nie zakrywam wlotu powietrza, przesuwam trochę worek z produktem w stronę pakowarki, by ta "nie męczyła się" z jego ciągnięciem przy zasysaniu i włączam właściwą funkcję zgrzewania - najczęściej TURBO/Moist np. przy pakowaniu mięsa/wędlin.Powietrze jest zasysane, produkt jest solidnie "oblepiany" przez folię, lecz pod sam koniec zasysania - przed przełączeniem się na zgrzewanie, pakowarka robi "puff... (nie śmiejcie się proszę - tylko tak mogę opisać ten dźwięk) i następuje jakby odprężenie folii - nie przylega ona już tak ściśle do produktu (jakby w tym momencie dostało się do worka powietrze) i następuje zgrzanie.Czy ten objaw występuje też u Forumowiczów?2. Po zapakowaniu produktu (2 warstwy folii poza produktem ściśle przylegają do siebie - wody nie ma między nimi, gdyż sprawdzałem pod światło) i umieszczeniu w lodówce worek dalej jakby się odprężał - dostawało się do niego powietrze - produkt nie jest już tak ściśle "oblepiony" folią, jak zaraz po zapakowaniu.Czy ten objaw jest OK?Proszę o radę: czy ja coś może robię źle, czy może jednak spróbować wymienić pakowarkę na inny egzemplarz?Pakuję różne produkty, tylko na własne potrzeby, lecz najbardziej zależy mi na solidnym zapakowaniu surowej wołowiny (antrykot, rostbef, filet), gdyż poddaję ją sezonowaniu na steki - w oddzielnej lodówce 1-2 st. C, od 3 tygodni i dłużej.Mięso w workach w trakcie sezonowania - 2 warstwy folii nie przylegają do siebie - w worku jest krew z mięsa - worki wiszą luzem, obracam co tydzień. Spróbowałem po 4 tygodniach - żadnego nieprzyjemnego zapachu, mięso po obsuszenie nawet pachnie ładniej/inaczej.Jednak już po usmażenia steka (ok. 2 cm) na średniokrwisty (z "odpoczywaniem" po smażeniu), mięso steka z obu stron nie przechodzi łagodnie z usmażonego do lekko krwistego w środku, lecz jest z obu stron warstwa ok. 3-4mm usmażonego mięsa, a w środku reszta ma jednolity, różowy kolor. Na mój rozum jakby mięso miało w sobie za mało wody, która odpowiada za przenoszenie ciepła do jego wnętrza podczas smażenia. Przyczyną tego właśnie może być to, że mięso nie jest ściśle zapakowane (krew nie jest w nim zatrzymana, lecz jest w poza mięsem - w worku. Wiem, że ten akapit ma niewiele wspólnego z produkcja wędlin, lecz przedstawia chyba skutek problemu z pakowaniem.Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy przebrnęli przez cały tekst , rozumiem tych, którym się nie udało i proszę o radę.Pozdrawiam serdecznieJacek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekduch Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 Używam tego samego modelu zgrzewarki. Owo "puffff" następuje po zgrzaniu folii i jest sygnałem do otworzenia zgrzewarki.U Ciebie ten efekt następuje przed zgrzaniem, więc wg mnie to wada zgrzewarki. Urzadzenie masz na gwarancji więc z niej skorzystaj. Produkty po wykonaniu zgrzewu powinny być "oblepione" folią, w innym przypadku nie ma mowy o próżniowy pakowaniu, gdyż "próżnia" się po prostu nie wytworzyła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JD1958 Posted June 17, 2018 Author Report Share Posted June 17, 2018 jarekduch Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!W sumie cieszy mnie Twoja opinia, że to wina pakowarki - potwierdzenie, jak powinny wyglądać zapakowane produkty.Niezwłocznie skontaktuję się z wassermann.pl, by reklamować pakowarkę - mam nadzieję, że nie będą robili problemu. Innych Forumowiczów proszę mimo wszystko o ich zdanie - będę pewniejszy przy reklamowaniu urządzenia. Pozdrawiam miłej niedzieli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 Mam co prawda model 1080, ale zasada powinna być podobna.Ważne jest aby w trakcie zgrzewania, pakowarka dalej ssała bo inaczej worek się rozpręży.Testowałem inne pakowarki i one właśnie zasysały, potem wyłączały ssanie i dopiero zgrzewały.To mi nie odpowiadało tak do końca, bo co prawda produkt był oblepiony przez folię ale nie tak jak w ProfiCook. Skoro jarek ma ten sam model i u niego działa to tak jak u mnie, to coś jest nie tak choć nie do końca, bo zgrzewarka nie powinna zacząć zgrzewać, dopóki nie osiągnie wyregulowanej fabrycznie próżni.Dla mnie wcale nie powinna przejść do zgrzewania i piszę tu oczywiście o trybie automatycznym. Weź kawałek foli, tak z 20 cm, włóż szmatkę i rób próby ze zgrzewaniem w trybie automatycznym.Nie "cuduj" z tym dociskaniem, bo to dla zgrzewarki nie ma większego znaczenia.Masz włożyć woreczek, zamknąć włączyć i resztę urządzenie zrobi sobie samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JD1958 Posted June 17, 2018 Author Report Share Posted June 17, 2018 miro dzięki za wyczerpująca odpowiedź. 1. Ważne jest aby w trakcie zgrzewania, pakowarka dalej ssała bo inaczej worek się rozpręży. . ...bo zgrzewarka nie powinna zacząć zgrzewać, dopóki nie osiągnie wyregulowanej fabrycznie próżni. 2. Masz włożyć woreczek, zamknąć włączyć i resztę urządzenie zrobi sobie samo. 1. Własnie umnie nie kończy zsania w trakcie zgrzewania - przed samym zgrzaniem widać po worku, że jakby więcej już nie można wypompować (fabryczna próżnia) i wtedy słychać to "pufff", widać po worku wyraźnie, że jakby nabiera odrobinę powietrza i wtedy włącza się dioda SEAL. 2. Tak właśnie robiłem - zamykałem, nic na siłę nie dociskałem i urządzenie samo wykonywało funkcję j.w. tylko to pufff i odprężanie coś mi nie pasuje. Pozdrawiam i miłego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 Sprawdź dobrze ustawienia przycisków. Wydaje mi się, że ustawienia u Ciebie sa sprzeczne - turbo i płyny. To się gryzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JD1958 Posted June 17, 2018 Author Report Share Posted June 17, 2018 maxell zgrzewałem też już bez TURBO - zasysała o wiele słabiej, tak że mięso / wędliny nie były "oblepione" folią - tyle bym odessał rurką do napojów, oczywiście żartuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 Ustaw na "Dry" i "Turbo". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 No i oczywiście wciskasz następnie " Vacuum + seal" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JD1958 Posted June 17, 2018 Author Report Share Posted June 17, 2018 miałem napisać, że testowałem różne ustawienia, w tym TURBO/DRY - efekt był taki sam. Nie zawracałbym Forumowiczom głowy, gdybym wcześniej nie spróbował, co możliwe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 17, 2018 Report Share Posted June 17, 2018 testowałem różne ustawienia, w tym TURBO/DRY - efekt był taki sam. W takim razie to wada zgrzewarki.Przy tym trybie zgrzewarka powinna cały czas pompować, również po rozpoczęciu zgrzewania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 20, 2018 Report Share Posted June 20, 2018 Wszystko najprawdziwsza prawda co powiedzieli przedmówcy.Ja bym tylko dodał, że jak już dostaniesz nową pakowarkę to popróbuj docinać folię w miarę dopasowaną (tak aby zapas był z 2-3cm).Przy pakowaniu nie wywijam jej tylko jak ubrudzi się brzeg to wystarczy przetrzeć papierowym ręcznikiem. W ten sposób przy 10 produktach zaoszczędzisz 0,5m folii (jak zostawiasz ok.8cm).Jak nie jesteś pewny zgrzewu, to zawsze możesz zrobić go drugi raz.U mnie folia się czasem zagnie ale nie wpływa to na wyssanie powietrza czy zgrzanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sound Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Mój Proficook 1080 zaczął pracować w dziwny sposób.Czsami po 3 minutach zasysania powietrza wyłącza się bez wykonania operacji zgrzewania, worek się rozpręża. Próbowałem na workach od różnych dostawców sytuacja się powtarza. Zutylizować pakowarkę czy może ktoś spotkał się z takim problemem i go rozwiązał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Mój Proficook 1080 zaczął pracować w dziwny sposób.Czsami po 3 minutach zasysania powietrza wyłącza się bez wykonania operacji zgrzewania, worek się rozpręża. Próbowałem na workach od różnych dostawców To nie wina worków tylko uszkodzonego układu pneumatycznego.Miałam podobny problem z pakowarką 1015.Udało mi się to naprawićc poprzez wymianę trójnika, który był pęknięty.Temat jest TUTAJ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Gdzieś masz nieszczelność na uszczelce.Obejrzyj, może dojrzysz gdzie przepuszcza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sound Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 EAnna, dziękuję za link jutro spróbuję rozebrać zgrzewarkę i sprawdzić trójnik.Miro, sprawdziłem uszczelkę w pierwszej kolejności, ten układ jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 (edited) jutro spróbuję rozebrać zgrzewarkę i sprawdzić trójnik.Ta nieszczelność może występować na dowolnym elemencie obwodu pneumatycznego.Proponuje posmarować silikonem końcówki przewodów (w środku), sprawdzić ich szczelność a także poprawić szczelność pompki.Do wszystkiego można sie dostać. W każdym razie mnie się udało a robiłam to pierwszy raz i pakowarka już ponad rok pracuje bezawaryjnie.Można też ustawiać czułość progu podciśnienia, przy którym włączy się zgrzewanie. Przewody i łączniki takie, jak w pompkach akwariowych.Twój model jest nieco inny ale zasada ta sama i dasz radę Zaznaczyłam trójnik, który był pęknięty. Edited July 5, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sound Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 5, 2018 Report Share Posted July 5, 2018 Naprawiałem parę sztuk Proficook które nie chciały przejść w tryb zgrzewania i usterka nie polegała na złym wyregulowaniu czy nieszczelności, ale na zalaniu płytki w miejscu gdzie znajduje się właśnie układ pomiaru podciśnienia o którym pisze Eanna, więc na to też zwróć uwagę.Coś musi być na rzeczy i nie obstawiał bym tu złego ustawienia podciśnienia, skoro wcześniej działa bez zarzutu.Albo gdzieś nie ma szczelności, albo zalało układ. Jak znajdziesz usterkę daj znać co to było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sound Posted July 11, 2018 Report Share Posted July 11, 2018 Mój Proficook zaczął pracować prawidłowo Co było przyczyną usterki - do konca nie wiem Rozebrałem zgrzewarkę, żadnych uszkodzen o których pisała EWnna nie zaobserwowałem. Jedyną czynnoscią jaką zrobiłem to jeszcze raz przemyłem uszczelkę tak jak sugerował Miro. Teraz do mycia użyłem spirytusu Zgrzałem 10 woreczków, po oddesaniu powietrza natępuje proces zgrzewania woreczków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 11, 2018 Report Share Posted July 11, 2018 ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JD1958 Posted July 20, 2018 Author Report Share Posted July 20, 2018 Witam ponownie, wracam do swojego pierwszego posta z tym "PUFFF" pakowarki.Reklamacja w wassermann.pl - początkowo 2 maile z poradą, co mam sprawdzić.Przesłałem im link do tego wątku i 20 sekundowe wideo z pracy pakowarki w trybie NORMAL (sam wcześniej nie testowałem i zaliczyłem "zdziwko"- pakowarka przestawała zasysać po paru sekundach, a powietrze w środku), wtedy potwierdzili wymianę na nowy sprzęt, co przebiegło bardzo sprawnie - po paru dniach miałem nowy egzemplarz.Sklepowi wassermann.pl należy się uznanie za tak bezproblemową procedurę reklamacyjną! Forumowiczom należą się bardzo serdeczne podziękowania za poświęcony czas i merytoryczne uwagi = wsparcie, co niniejszym czynię .... Nowy egzemplarz to "inna bajka" - "PUFFF" dopiero po zgrzaniu, wszystko PIKNIE "oblepione" i nie rozpręża się.Teraz tylko pozostaje korzystać z zalet pakowania próżniowego i przechowywania, lecz mnie najbardziej interesuje technologia sous-vide - mam przyjemność uczestniczyć w tym wątku i tam mam nadzieję czerpać wiedzę i dzielić się nią. Jeszcze raz serdecznie dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobo Posted August 30, 2018 Report Share Posted August 30, 2018 Moja zgrzewarka ProfiCook przestała działać w trybie Turbo nie załącza ssania, w trybie normalnym odsysa powietrze i zgrzewa.Co może być przyczyną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted August 30, 2018 Report Share Posted August 30, 2018 Mikrowyłącznik działa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 30, 2018 Report Share Posted August 30, 2018 Moja zgrzewarka ProfiCook przestała działać w trybie Turbo nie załącza ssania, w trybie normalnym odsysa powietrze i zgrzewa.Co może być przyczyną Sprawdź uszczelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.