Jump to content

Wędzarnia + Gril mojego projektu

Recommended Posts

Oj tak !!! Poza postawieniem samej altanki przez bardzo utalentowanych Górali reszta jest zrobiona własnymi rękoma z pomocą mojego Brata. Wędzarnia drzwiczki do wędzarni, żyrandol, zabudowa lodówki, docinanie i układanie drzewa, itp. Ale teraz powiem że warto było się tego podjąć mimo że cegłę klinkierową trzymałem pierwszy raz w dłoni i zajęło mi jej stawianie mnóstwo czasu. 

A od strony technicznej jak Ci się wędzi w ceglanej komorze, nie ma problemów z wilgocią?

Grill nie zadymia pomieszczenia?

A więc, wilgoć jest ale zanim zaczynam wędzić przepalam ją wysoką temperaturą w celu rozgrzania i usunięcia skraplania. Jak wędzę i skoczy mi wyższa temperatura może się trochę wilgoci pokazać ale przy wędzeniu 50 / 60 st. C  jest ok.

Odnośnie grilowania jest ok gdyż na kalenicy jest zrobiony otwór i dymek sobie ucieka. Zdarza się że zadymia ale to muszą być bardzo niekorzystne warunki.

Edited by Domynyk

Zastanawiam się po co zostawiono te dwa elementy drewniane "w żyrandolu", czemu to służy?

Chodzi Ci o te dwie belki na krzyż nad żyrandolem? Jeśli tak to one potrzymuja dach gdyż altana ma 6x5 m więc bez tego by mogło by być niebezpiecznie. A zyrandol poprostu tam wisi ????

[Dodano: 28 cze 2018 - 19:16]

Proponuję wyłożyć komorę wewnątrz drewnem. Reszta pozazdrościć.

Rozważe radę ????????

:) Domynyk, konstrukcja jest solidna, dach lekuchny, spadek optymalny...

Spokojnie można to demontować np po jednej sztuce/rok.

Tu należy się skupić na tym, żeby wiatr nie poderwał/zassał...bardziej istotne są zakotwienia słupów i ich połączenie z belką "wieńcową"...

Jeżeli Ci belki nie przeszkadzają to lussseirosss :thumbsup::D

-----

Dobra rada Krzychazab  :thumbsup:

:) Domynyk, konstrukcja jest solidna, dach lekuchny, spadek optymalny...

Spokojnie można to demontować np po jednej sztuce/rok.

Tu należy się skupić na tym, żeby wiatr nie poderwał/zassał...bardziej istotne są zakotwienia słupów i ich połączenie z belką "wieńcową"...

Jeżeli Ci belki nie przeszkadzają to lussseirosss :thumbsup::D

-----

Dobra rada Krzychazab  :thumbsup:

Powiem tak. Podobać średnio mi się podoba ale to jest ponad 45 m2 dachu i leżący na nim śnieg wcale nie ułatwia sprawy. Doradzili żeby zrobić...zrobiłem być może zdemontuje jak mówisz bo uroku nie dodają.

Bale zakotwione zostały do wylanych bab ale moim zdaniem żeby tego kolosa poderwać to i tak musiała by być taka wichura że i zakotwienie nic by nie dało :D 

Szkoda że Ci tych belek nie spasowali na wcięcie. No ale może wykorzystasz je np do kolekcji rogów itp. :)

A nad grillem może jakiś stylowy okap wstawić. Tego się obawiałem że możesz grillować i przy okazji wędzić gości. Ten otwór w kalenicy powinien służyć do wentylacji (odprowadzenia ciepła) a nie dymu.

Ale nie zmienia faktu że miejscówkę masz super. :thumbsup:  :clap: 

ten otwór w kalenicy powinien służyć do wentylacji (odprowadzenia ciepła) a nie dymu.

Zgadzam się ale jest ruch powietrza i dużo dymu pędzi po dachu do otworu w kalenicy. Szczerze to nie mam większego problemu z zadymianiem gości.  

:) Domynyk, zdejmij jedną deskę, tą brzydszą :thumbsup:, następnie 1. lub 2.

1. w jej miejscu przepuść dwie nitki dratwy. Jedną nitkę napnij dość mocno, drugą lekko "zwieś" środkiem aby se swobodnie wisiała kilka cm pod tą napiętą. Zmierz i zapamiętaj tą odległość;

2. trzeba dokładnie zmierzyć przekątne na poziomie "wieńca" drewnianego spajającego słupy i powinny być niezmienne/stałe;

Jeżeli  znacznie się zbliżą lub wiszący się sprostuje... to składaj reklamację na źle wykonaną robotę.

To nie ma prawa drgnąć jeśli jest poprawnie wykonane...

...Za rok druga decha... :thumbsup::D

Wędzarnia jest to i rożno wypadało by zrobić

Zrobiłeś, czy dopiero planujesz?

Rożno  ze zdjęcia nie ujawnia właściciela, raczej ogrom działki :D

Rożno jest zrobione własnoręcznie przez mojego brata, ja tylko wypożyczam jak najdzie mnie ochota na świnkę bądź dzika :)

• 4 months later...