misiek73 Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Witam Wszystkich Od jakiegoś czasu śledzę forum i próbuję swoich sił w zadymianiu .Domowi testerzy twierdzą że jest coraz lepiej .Ale dzisiaj mam kryzysową sytuację mam zapeklowane mięso ale zmieniły się plany i muszę wędzić po 6 dniach peklowania na mokro .Co można zrobić by wyszło wszystko dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Wędzić po 6 dniach to nic złego, a może dopiero za 6...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 No wlasnie pytanie troche nie sprecyzowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Musisz wędzić, bo wędzonki będą wcześniej potrzebne, czy musisz gdzieś "wybyć" i chcesz wcześniej to zrobić? Bo ,jeżeli musisz "wybyć" to możesz to przełożyć na późniejszy termin, tylko trzeba dość mocno temperaturę peklowania obniżyć, prawie zatrzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Żeby zatrzymać proces peklowania t o wystarczy zamrozić mięso , a jak masz wysoki stopień solanki to dodać wody i przedłużyć czas peklowania . . Tematury peklowania i tabele pewnie znasz , a jak nie to są na tym forum . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek73 Posted September 2, 2016 Author Report Share Posted September 2, 2016 To może trochę doprecyzuję9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dniAle pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 To może trochę doprecyzuję 9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni Ale pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej Możesz wędzić. Nastrzyk robiłeś ? Ja na 6 dni robię solankę 8%, Ty masz 10% , więc możesz wędzić po 6 dniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek73 Posted September 2, 2016 Author Report Share Posted September 2, 2016 Bez nastrzyku robiłem , jak na razie nie czuję się na siłach by tą metodą robić .Może po kursie spróbuję . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Kup w aptece wielką strzykawę, ja mam taką na 60 ml i do niej igłę (koszt około 1,5 zł), naciąg solanki do strzykawki i wstrzyknij jej zawartość w mięsiwo, kilka nakłuć w głąb, po czym odstaw z powrotem do lodówki pojemnik z mięsem Ot i cała filozofia Bez nastrzyku możliwe, że będziesz miał szare oczko w wędzonce Zabić Cię to nie zabije, bo i tak zapewne będziesz parzył, ale nie każdemu się to podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 ....jak grube masz kawałki miesa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek73 Posted September 2, 2016 Author Report Share Posted September 2, 2016 Raczej nie duże kawałki , mała szynka , cienki schab , paski boczku jedynie karkówka trochę grubsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 (edited) ....można awaryjnie dopeklować nastrzykiem - powinno być ok po 12 godzinach - zrób 200ml 8% zalewy i gęsto nastrzyknij najgrubsze miejsca....ale TERAZA jak pytam jak grube , to powiedz szynka ok 0,6 kg w najgrubszym miejscu 10cm, boczek gr 3cm paski 30x10cm....itdDla mnie mała szynka wcale nie jest mała... Edited September 2, 2016 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek73 Posted September 2, 2016 Author Report Share Posted September 2, 2016 Dzięki za cenne uwagi ,ale widzę że na każdym kroku wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania Ale mam nadzieję że będzie lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ........"Doświadczenie ,to coś, co zdobywasz po chwili, w której go potrzebowałeś" ........... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania ...a do kogo to....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania ...a do kogo to....? Do Miśka73 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 ...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze. Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 ...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze. Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził.... Jest niespójne, bo mogłem wcisnąć cytuj, ale to zdanie z jego posta. Jak nastrzyknie, to będzie ok, ale najpewniej szuka strzykawki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Przy takiej solance i niewielkich kawałkach mięsa wedzilabym spokojnie bez nastrzyku. Tak robiłam i było ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni Bez nastrzyku robiłem , jak na razie nie czuję się na siłach by tą metodą robić . A co to za siły trzeba mieć, żeby nastrzyknąć mięso strzykawką?Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej.Przy większych kawałkach mięsa nawet 8 dni może okazać się za krótkim okresem do poprawnego zapeklowania. Produkcja żywności nie może opierać się na zasadzie uda się albo się nie uda.....tu musi być pewność, że końcowy wyrób będzie dobry i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.Tu nie ma wybacz! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej. Co Ty Miro piszesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek73 Posted September 3, 2016 Author Report Share Posted September 3, 2016 MIROJak dla takiego nowicjusz jak ja to tajników udanych i zdrowych wyrobów jest mnóstwo.Staram się je zgłębiać i dla tego między innymi zapisałem się na wrześniowy kurs ( mam nadzieję że się odbędzie)Nie chciałem eksperymentować gdy wyroby na kolacje rodzinną są potrzebne, spróbuję peklowania z nastrzykiem następnym razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej.Co Ty Miro piszesz? Co ci nie pasuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 To co piszesz... Od kiedy nakłuwamy mięso podczas peklowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorau Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Bo Ty Maxell nakłuwasz mięso, a Miro nakłówa, ot i cała magia ... ,ale nie spinajcie się hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts