Jump to content

Awaryjna sytuacja. Potrzebna pomoc


misiek73

Recommended Posts

Witam Wszystkich

 

Od jakiegoś czasu śledzę forum i próbuję swoich sił w zadymianiu .

Domowi testerzy twierdzą że jest coraz lepiej .

Ale dzisiaj mam kryzysową sytuację mam zapeklowane mięso ale zmieniły się plany i muszę wędzić po 6 dniach peklowania na mokro .

Co można zrobić by wyszło wszystko dobrze.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Musisz wędzić, bo wędzonki będą wcześniej potrzebne, czy musisz gdzieś "wybyć" i chcesz wcześniej to zrobić? Bo ,jeżeli musisz "wybyć" to możesz to przełożyć na późniejszy termin, tylko trzeba dość mocno temperaturę peklowania obniżyć, prawie zatrzymać.

Link to comment
Share on other sites

 

 

To może trochę doprecyzuję 9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni Ale pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej

 

Możesz wędzić. Nastrzyk robiłeś ? Ja na 6 dni robię solankę 8%, Ty masz 10% , więc możesz wędzić po 6 dniach.

Link to comment
Share on other sites

Kup w aptece wielką strzykawę, ja mam taką na 60 ml i do niej igłę (koszt około 1,5 zł), naciąg solanki do strzykawki i wstrzyknij jej zawartość w mięsiwo, kilka nakłuć w głąb, po czym odstaw z powrotem do lodówki pojemnik z mięsem :) Ot i cała filozofia :) Bez nastrzyku możliwe, że będziesz miał szare oczko w wędzonce :) Zabić Cię to nie zabije, bo i tak zapewne będziesz parzył, ale nie każdemu się to podoba :)

Link to comment
Share on other sites

....można awaryjnie dopeklować nastrzykiem - powinno być ok po 12 godzinach - zrób 200ml 8% zalewy i gęsto nastrzyknij najgrubsze miejsca....ale TERAZ

A jak pytam jak grube , to powiedz szynka ok 0,6 kg w najgrubszym miejscu 10cm, boczek gr 3cm paski 30x10cm....itd

Dla mnie mała szynka wcale nie jest mała... :facepalm::angel::D

Edited by jumbo
Link to comment
Share on other sites

 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania  :facepalm:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

........"Doświadczenie ,to coś, co zdobywasz po chwili, w której go potrzebowałeś" ........... :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...

A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze.

 

Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził....

 

Jest niespójne, bo mogłem wcisnąć cytuj, ale to zdanie z jego posta. Jak nastrzyknie, to będzie ok, ale najpewniej szuka strzykawki ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni

 

Bez nastrzyku robiłem , jak na razie nie czuję się na siłach by tą metodą robić .

A co to za siły trzeba mieć, żeby nastrzyknąć mięso strzykawką?

Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej.

Przy większych kawałkach mięsa nawet 8 dni może okazać się za krótkim okresem do poprawnego zapeklowania.

 

Produkcja żywności nie może opierać się na zasadzie uda się albo się nie uda.....tu musi być pewność, że końcowy wyrób będzie dobry i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Tu nie ma wybacz!

Link to comment
Share on other sites

MIRO

Jak dla takiego nowicjusz jak ja to tajników udanych i zdrowych wyrobów jest mnóstwo.

Staram się je zgłębiać i dla tego między innymi zapisałem się na wrześniowy kurs ( mam nadzieję że się odbędzie)

Nie chciałem eksperymentować gdy wyroby na kolacje rodzinną są potrzebne, spróbuję peklowania z nastrzykiem następnym razem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...