Jump to content

Automat do wypieku chleba.. Naprawa..


Gregtom

Recommended Posts

Mam dwa automaty ktore nie byly uzywane od lat.

Tydzien temu zasypalem jeden z nich mieszanka na chleb ale po wlaczeniu mieszadla nie zaczely pracowac.

Elektronika, programy oraz grzalka pracuja normalnie gdyz zostawilem urzadzenie do zakonczenia wypieku ale jak sie domyslacie, wyszedl zakalec..

Moze jest to wina paska napedowege ale czy wtedy nie slychyc by bylo pracy silnika.? Wlasnie nic sie wewnatrz maszyny nie obracalo.

Automaty sa starszego typu ale z digitalnym displayem, duzymi formami na dwa mieszadla i troche szkoda mi ich wyrzucic..

 

Prosze o pomoc.. ☺

Link to comment
Share on other sites

Częstą usterka rzadko używanych automatów jest zapieczenie się łożysk ślizgowych foremki.

1. sprawdź czy bez foremki kreci mieszadłem (sprzęgłami mieszadeł) .'

2. sprawdź czy mieszadła kręcą się przed wsadzeniem do automatu.

 

Jeżeli 1 i 2  - tak - to silnik lub jego sterowanie poszło, bo jak napisałeś nie słyszysz silnika, wiec pasek raczej nie

Edited by TOSHIBA
Link to comment
Share on other sites

Druga sprawa to zapieczone sprzegla/lozyska w foremce.. Jak to rozwiazac najlepiej.?

 

 

WD40

  

 

Mozę WD40 tak od razu tam gdzie jedzenie nie koniecznie, aczkolwiek poza tym zakresem potrafi wiele  :laugh:

Wlej 0.5 cm wysokości foremki oleju jadalnego i włącz tylko pieczenie na jakieś 20 min. potem wyłącz z prądu i zostaw do ostygnięcia z zamkniętym deklem/

Potem koniecznie wyciągnij foremkę z automatu (nie rób tego w automacie)  i RECZ IE na sile spróbuj przekręcić mieszadełko

Lub

 

 

Delikatnie rozruszać "w te i nazad" 

jak się nie da to lekko puknij od dołu w ośkę, i spróbuj ponownie przekręcić

Rób to tylko ręcznie (próby kręcenia) bez narzędzi od strony mieszadła, nie od dolo bo tam jest rodzaj "sprzęgła zrywnego" osłabione miejsce

Jak nadal nic to znowu grzanie i chłodzenie itd

Jak nadal nic to pisz

W foremce masz tylko łożysko ślizgowe, najczęściej mosiężna tuleja i stalowa oś. Te dwa metale + woda nie lobią się chemicznie.

Po każdym myciu parę razy obrócić, i dopiero potem chować. zawsze ściągaj mieszadła bo one tez się zapiekają (aluminium i stal)

Edited by TOSHIBA
Link to comment
Share on other sites

ja bym też próbował pepsi jest na wodzi może łatwiej ...

 

w sumie masz racje, cola cola jest równie dobra jako odrdzewiacz

Jednak w obu przypadkach masz dużo cukru, a to spowoduje + temperatura pieczenia karmelizacje cukru = jeszcze mocniejsze następne zapieczenie

Do łożysk ślizgowych tak jak do zamków najlepszym smarowaniem jest grafit, czyli pomalować ołówkiem ośkę lub kluczyk do zamka i będzie funkcjonować.

temperatura pieczenia w automacie nie spowoduje utleniania grafitu, jest dużo za niska, wiec i wasze zdrowie jest bezpieczne  :)

Edited by chudziak
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...