miro Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Witam kolegów. Proszę o Waszą opinię na temat tego przepisu na salami: Mięso:Wieprzowina kl.I 4kg - zmielona na sitku oczko 5mmWieprzowina kl.I lub II ścięgnista 4kg - zmielona na sitku oczko 3mmSłonina ( tłuszcz twardy ) - 2kg zmielona na sitku oczko 5mm Przyprawa Salami – 8dkgPeklosól 18-20 dkg Osłonka białkowa kaliber wg uznania Produkcja:- schłodzone mięso do ok 2 C rozdrabiniamy.- dodajemy peklosól oraz przyprawę Salami.- ponownie schładzmy mięso do temp 2 C- nadziewamy farsz do sołonki- nadziane osłonki wieszamy w miejscu o temp. 10-12 C przez 24h- wędzimy ciepłym dymem ok 50 C przez 0,5h- parzymy do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 66-68 C- schładzamy na powietrzu- suszymy salami w temp. ok 30C przez 7-14 dni. Wszelkie uwagi bardzo mile widziane.Pozdrawiam Miro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Jak to powiedział mój profesor, prawdziwe salami składa się z wieprzowiny, wołowiny i słoniny (nie mylić z mięsem ze słonia) :grin: . Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Mamy doczynienia z salami parzonym i suszonym, czyli kiełbasa gruba średniorozdrobniona suszona.W wyniku zastosowania gotowej przyprawy typu salami będziemy mogli delektować się smakiem zrobionej przez nas kiełbasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Fajny przepisik, wygląda na prosty – i taki też jest.Czyli musi się udać za pierwszym razem.Nasycony człowiek sukcesem, może przejść do następnego etapu i samemu eksperymentować z przyprawami częściowo lub całkowicie zastępując gotową kompozycję smakowa, lub zostawić tak jak jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Przepis prosty, ale czy tego wedzenia 0,5 h nie jest za mało. Suszenie w 30 * jakoś mi to za ciepło. Robiłem salami parmeńskie ze stronki i salami o osłonie serowej Szczepana, ale bez sera i wyszły super. JK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Ja to mam zawsze problemy ze robieniem wszystkiego co trwa dłużej niż 1 dzień, po prostu cierpie jak na to patrze lub se o tym pomyśle.Już przy wędzeniu zjem z wędzarni ze 2 kg kiełbasy zanim się dowędzi + buteleczkę do tego i wszystko gra :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 No tak jak zjesz podczas wedzenia jakąś lwią część to reszta faktycznie może nie doczekać do końca suszenia. JK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Szczególnie że w ostatnim czasie dorobiłem sobie napęd do nadziewarki, co całkowicie uniezależniło mnie od pomocników przy kręceniu .Teraz to szukam powodów żeby coś nadziać, a jak już nadziej, to uwędzić no i żeby się nie zmarnowało trzeba zjeść i znów jest powód żeby coś zrobić :grin: .Wędzarnia też się sama obsługuje, bo dorobiłem do niej chłodzenie (ten system fajnie obsusza wędzonki przed wędzeniem) i moim zadaniem jest teraz tylko dokładanie drewna – zauważyłem że o wiele mniej go zużywam. Normalne zużycie, przy ręcznym regulowaniu ognia/temperatury to pojemnik drewna/palenisko do pełna – spalało się 1,5 do 2 godzin, z „automatyką" nawet do 3 godzin.Więc taki przepisie na salami mi się podoba, szkoda tylko że nie mam tej gotowej przyprawy :sad: .Ale za miesiąc przyjadę do Polski, to sobie zamówię, jak rozumiem u Kolegi MIRO jest to możliwe :question: .Też „martwi” mnie że tylko 0,5 godziny trzeba wędzić, więc na pewno przedłużę ten czas i zobaczę co wyjdzie :wink: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 - parzymy do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 66-68 C Ja wedliny suszone piekę w temp 75-85st.C (taki rozrzut ma termostat mechaniczny w piekarniku). Po co je dodatkowo "namaczać" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Też „martwi” mnie że tylko 0,5 godziny trzeba wędzić, więc na pewno przedłużę ten czas i zobaczę co wyjdzie . Przeglądając przepisy na salami można zauważyć, że sporo z nich nic nie mówi o wędzeniu (szczególnie w oryginalnych włoskich przepisach). Jest to wędlina surowa, dojrzewająca. Wniosek z tego, że nie należy zbytnio przejmować się krótkim czasem wędzenia w przepisie podanym przez Miro. Wydaje mi się, że wędzenie to ma na celu dać wędlinie jedynie specyficzny smak i zapach wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Można przyouszczać, że przyprawa do salami zawiera jakieś kultury startowe do wędlin dojrzewających, ale to po co ją parzyć. JK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 przyprawa do salami zawiera jakieś kultury startowe do wędlin dojrzewającychMoim skromnym zdaniem - nie zawiera. Kultury chyba nie kochają temperatury parzenia. Jeżeli tak jest jak mówię, to jest to kiełbasa suszona o smaku salami, który to smak nadaje przyprawa. Ciekawi mnie, jaki skład ma ta przyprawa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Przyprawe ktora posiadam do salami z firmy Polsmaki "salamiteks" jest bez kultur, zawiera w sobie jakis dodatek dymu wedzarniczego. Z tego co wyczytalem przyprawe ta uzywa sie z dodatkiem kultur starterowych, ale i mozna uzyc bez.. calkiem dobra kielbaska wychodzi. http://monki.us/~tier/dodatki/dodatki.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 1, 2008 Author Report Share Posted May 1, 2008 Wydaje mi się, że wędzenie to ma na celu dać wędlinie jedynie specyficzny smak i zapach wędzonki.Dokładnie tak :grin: Skład: przyprawy naturalne, izo-askorbinian sodu, glutaminian sodu, sacharoza, sól. Przyprawa dostępna jest w sklepie: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/60/products_id/270 Tu rację ma Mamy doczynienia z salami parzonym i suszonym, czyli kiełbasa gruba średniorozdrobniona suszona. W wyniku zastosowania gotowej przyprawy typu salami będziemy mogli delektować się smakiem zrobionej przez nas kiełbasy. Jadłem to salami i przyznam że jest dobre.Żałuje tylko że jeszcze nie mam gdzie wędzić, trzeba poczekać. :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Czy te 0,5 godziny to faktyczny czas wędzenia? Jeżeli tak to jest to proste i szybkie do zrobienia, szczególnie latem. JK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts