2pac01 Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 (edited) Na wstępie mojego pierwszego postu chciałbym się przywitać. Mam na imię Dominik. Na co dzień zajmuje się sztuką ludową Beskidów, automatyką parkingową i rolnictwem. Mieszkam u bram Beskidu Małego. Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie własna produkcja wędlin. Poświęciłem kilka godzin na przejrzenie forum a w szczególności działu dla początkujących i jestem pod ogromnym wrażeniem ilości i jakości informacji jakie można tu znaleźć. W związku z tym iż dopiero zaczynam przygodę z zadymianiem chciałbym poradzić się w kwestii podstawowej, czyli samej wędzarni. Ponieważ mieszkam na wsi i w jednym budynku mam firmę (galeria sztuki) oraz dom, miejsca do dyspozycji jest naprawdę niewiele. W związku z tym podjąłem decyzję, że wędzarnia będzie mobilna. Chciałbym jednak, żeby była też estetyczna i na pewno blaszana. Odpadają beczki, szafki bhp i inne samoróbki. Miałem też dylemat odnośnie paleniska ale po głębszej refleksji wybrałem wariant pośredni. Przejrzałem ofertę polskich firm zajmujących się tego typu sprzętami i wpadła mi w oko jedna taka Chciałbym, żeby była to baza to mojej konstrukcji: I teraz mam kilka pytań: 1. Wędzarnia na zdjęciu ma wymiary komory 50x50x60(dł x szer x wys) ale chciałbym ją wydłużyć do 100-120cm. Czy wymiary będą ok?2. Nie znam wymiarów paleniska ale wydaje mi się małe. Jakie powinno mieć wymiary żeby było ok?3. Czy blacha gr 1.5mm wystarczy? Waga nieistotna. Ma być solidnie.4. Czy malowanie farbą żaroodporną wystarczy czy lepiej użyć dodatkowo blachy cynkowanej ogniowo? Chciałbym aby wędzarnia posłużyła min 10 lat bo to jednak spory wydatek.5. Czy jest potrzeba aby wędzarnia była ocieplona? Czy to jest naprawdę aż tak istotne?6. Czapka jest zdejmowana ale może warto dodać jakieś szybry dla lepszej regulacji zadymienia/temperatury? A może jednak wybrać palenisko bezpośrednio pod komorą albo z tyłu? Edited August 19, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 (edited) Te drugie lepsze...zastanów się jeszcze Tupac....Masz sznurek do kilku rozwiązań:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11041-ilustrowany-katalog-wędzarni-wb/?p=402329Czytaj i czerp rączo, wnioski uszereguj i do przodu Edited August 19, 2018 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 Czesc..Bardzo mily wstep wiec serdecznie witamy.. ☺Teraz tak, chcesz naprawde produkowac wedlinki czy wyrabiac na wlasnie potrzeby.?Pierwsza wedzarka nafotkach to kit.!Druga juz lepiej mi sie podoba.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2pac01 Posted August 19, 2018 Author Report Share Posted August 19, 2018 Założenie jest takie, że wędzimy tylko i wyłącznie dla rodziny, w ilości takiej aby nie musieć kupować niczego w sklepie. Dodatkowo mój ojciec jest ogromnym zwolennikiem ekologicznej żywności oraz diety zgodnej z grupą krwi. Co za tym idzie z mięsa uznaje tylko kozy, owce, wołowinę, kaczki, kury oraz dziczyznę do której jest tu swobodny dostęp a ceny w miarę. Jemy również sporo ryb, w szczególności pstrąga, którego hodowlę mam praktycznie pod domem oraz ryby słodkowodne. Morskie rzadko ze względu na metale ciężkie. Jeśli chodzi o wędliny to ja akurat nie mam obiekcji przed dobrym swojskim boczkiem czy szynką Reasumując chcę wędzić tylko i wyłącznie na własny użytek. Będą to szynki, kiełbasy cienkie i grube oraz ryby. Raz na jakiś czas ojciec przytacha jakiś udziec albo jagnię (przeważnie późna wiosna). Nie ukrywam też, że będę chciał wędzić większe ilości, gdyż praca nie pozostawia zbyt wiele wolnego czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 (edited) Coś było a nie ma...posprzątaczki porządnisie grasują... w autorskim wącie nie wypada??Możesz jaśniej o co Ci chodzi?? Tupac za cegłę rozbiórkową, mistrzostwo.... Edited August 19, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 Myslales juz w wedzarni typu Borniak albo Thermowind.?Na pewno bylo by to wielka alternatywa do pokazanych przez Ciebie wedzarek. Nie wspomne juz o komforcie typu mobilnosc oraz oszczednosc czasu..W wiekrzych modelach tych wedzarek, mozna wykonac przyzwoite ilosci wedlin z gwarancja powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 Poświęciłem kilka godzin na przejrzenie forum a w szczególności działu dla początkującychWitam - musisz poświęcić dużo więcej . Gdybyś tak zrobił , to byś sam wiedział jaka powinna być wędzarnia. 1. komora ma być ciepła2. odpuść wszystkie pseudo wędzarnie z allleg ,które mają palenisko wielkości piekarnika bazarowego i rurę od kozy.3. jest wiele projektów wędzarni na forum , które mogą spełnić Twoje oczekiwania - Zależy Wam na zdrowym jedzeniu , więc tym bardziej powinno zależeć Wam , na wędzarni , która to zagwarantuje (tym bardziej , że chcesz wędzić jak to ująłeś "większe ilości" Na początek dla zrozumienia tematu : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2pac01 Posted August 19, 2018 Author Report Share Posted August 19, 2018 Widziałem wędzarki obu producentów ale jakoś mnie nie porwały. Chciałbym jednak zostać przy tradycyjnych sposobach, tym bardziej, że teść jest stolarzem i ani drewna ani wiórek nie zabraknie. Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie a póki co zabieram się za czytanie. Dziękuję bardzo za link. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośredniePopieram. Samą komorę możesz zobaczyć u mnie w temacie - mam palenisko pod komorą i mogę również wędzić na dymogeneratorze.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/Jedyną modyfikację jaką bym zrobił to boczne otwory dymowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2pac01 Posted August 20, 2018 Author Report Share Posted August 20, 2018 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc. Jak tylko znajdę chwilę postaram się coś narysować na papierze mm i wrzucę do oceny a na razie czytam... duuużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 Ja mam wędzarkę szafkową (balkonową), na spodzie jest elektryczna maszynka na którą sypie wiórki.Dymu mam całą piwnice, że pozbyłem się nawet myszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie Będziesz pan zadowolony tym bardziej, że teść jest stolarzem i ani drewna ani wiórek nie zabraknie Uważaj tylko aby teść w sośnie nie robił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.