Jump to content

Wędzarnia do oceny.


2pac01

Recommended Posts

Na wstępie mojego pierwszego postu chciałbym się przywitać. Mam na imię Dominik. Na co dzień zajmuje się sztuką ludową Beskidów, automatyką parkingową i rolnictwem. Mieszkam u bram Beskidu Małego.

 

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie własna produkcja wędlin. Poświęciłem kilka godzin na przejrzenie forum a w szczególności działu dla początkujących i jestem pod ogromnym wrażeniem ilości i jakości informacji jakie można tu znaleźć. W związku z tym iż dopiero zaczynam przygodę z zadymianiem chciałbym poradzić się w kwestii podstawowej, czyli samej wędzarni.

 

Ponieważ mieszkam na wsi i w jednym budynku mam firmę (galeria sztuki) oraz dom, miejsca do dyspozycji jest naprawdę niewiele. W związku z tym podjąłem decyzję, że wędzarnia będzie mobilna. Chciałbym jednak, żeby była też estetyczna i na pewno blaszana. Odpadają beczki, szafki bhp i inne samoróbki. Miałem też dylemat odnośnie paleniska ale po głębszej refleksji wybrałem wariant pośredni.

 

Przejrzałem ofertę polskich firm zajmujących się tego typu sprzętami i wpadła mi w oko jedna taka :) Chciałbym, żeby była to baza to mojej konstrukcji:

 

post-93644-0-96566300-1534671799_thumb.jpg

post-93644-0-68330400-1534671752_thumb.jpg

post-93644-0-92825600-1534671768_thumb.jpg

 

I teraz mam kilka pytań:

 

1. Wędzarnia na zdjęciu ma wymiary komory 50x50x60(dł x szer x wys) ale chciałbym ją wydłużyć do 100-120cm. Czy wymiary będą ok?

2. Nie znam wymiarów paleniska ale wydaje mi się małe. Jakie powinno mieć wymiary żeby było ok?

3. Czy blacha gr 1.5mm wystarczy? Waga nieistotna. Ma być solidnie.

4. Czy malowanie farbą żaroodporną wystarczy czy lepiej użyć dodatkowo blachy cynkowanej ogniowo? Chciałbym aby wędzarnia posłużyła min 10 lat bo to jednak spory wydatek.

5. Czy jest potrzeba aby wędzarnia była ocieplona? Czy to jest naprawdę aż tak istotne?

6. Czapka jest zdejmowana ale może warto dodać jakieś szybry dla lepszej regulacji zadymienia/temperatury?

 

 

A może jednak wybrać palenisko bezpośrednio pod komorą albo z tyłu?

 

post-93644-0-42456500-1534674828_thumb.jpg

 

post-93644-0-68334900-1534674849_thumb.jpg

Edited by Bee Gees
Link to comment
Share on other sites

Założenie jest takie, że wędzimy tylko i wyłącznie dla rodziny, w ilości takiej aby nie musieć kupować niczego w sklepie. Dodatkowo mój ojciec jest ogromnym zwolennikiem ekologicznej żywności oraz diety zgodnej z grupą krwi. Co za tym idzie z mięsa uznaje tylko kozy, owce, wołowinę, kaczki, kury oraz dziczyznę do której jest tu swobodny dostęp a ceny w miarę. Jemy również sporo ryb, w szczególności pstrąga, którego hodowlę mam praktycznie pod domem oraz ryby słodkowodne. Morskie rzadko ze względu na metale ciężkie. Jeśli chodzi o wędliny to ja akurat nie mam obiekcji przed dobrym swojskim boczkiem czy szynką :) Reasumując chcę wędzić tylko i wyłącznie na własny użytek. Będą to szynki, kiełbasy cienkie i grube oraz ryby. Raz na jakiś czas ojciec przytacha jakiś udziec albo jagnię (przeważnie późna wiosna). Nie ukrywam też, że będę chciał wędzić większe ilości, gdyż praca nie pozostawia zbyt wiele wolnego czasu.  

Link to comment
Share on other sites

Myslales juz w wedzarni typu Borniak albo Thermowind.?

Na pewno bylo by to wielka alternatywa do pokazanych przez Ciebie wedzarek. Nie wspomne juz o komforcie typu mobilnosc oraz oszczednosc czasu..

W wiekrzych modelach tych wedzarek, mozna wykonac przyzwoite ilosci wedlin z gwarancja powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

 

Poświęciłem kilka godzin na przejrzenie forum a w szczególności działu dla początkujących

Witam - musisz poświęcić dużo więcej ;):) .  Gdybyś tak zrobił , to byś sam wiedział jaka powinna być wędzarnia. ;)

1. komora ma być ciepła

2. odpuść wszystkie pseudo wędzarnie z allleg  ,które mają palenisko wielkości piekarnika bazarowego i rurę od kozy.

3. jest wiele projektów wędzarni na forum , które mogą spełnić Twoje oczekiwania - Zależy Wam na zdrowym jedzeniu , więc tym bardziej powinno zależeć Wam , na wędzarni , która to zagwarantuje (tym bardziej , że chcesz wędzić jak to ująłeś "większe ilości"

 

Na początek dla zrozumienia tematu :  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Link to comment
Share on other sites

Widziałem wędzarki obu producentów ale jakoś mnie nie porwały. Chciałbym jednak zostać przy tradycyjnych sposobach, tym bardziej, że teść jest stolarzem i ani drewna ani wiórek nie zabraknie. Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie a póki co zabieram się za czytanie. Dziękuję bardzo za link.

Link to comment
Share on other sites

 

Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie

Popieram. :)  :thumbsup: 

Samą komorę możesz zobaczyć u mnie w temacie - mam palenisko pod komorą i mogę również wędzić na dymogeneratorze.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/

Jedyną modyfikację jaką bym zrobił to boczne otwory dymowe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...